Будинок міри та ваги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок міри та ваги[1] — пам'ятка архітектури місцевого значення у Чернігові.

Історія[ред. | ред. код]

Рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 26.06.1989 № 130 надано статус пам'ятки архітектури місцевого значення з охоронним № 50-Чг. Будівля має власну «територію пам'ятки» та розташована у «комплексній охоронній зоні» (яка також включає інший пам'ятник Корпус міської лікарні та ще три будівлі), згідно з правилами забудови та використання території. На будівлі не встановлено інформаційну дошку.

Опис[ред. | ред. код]

Одноповерховий будинок збудований у 19 столітті згідно з «Планами губернського міста Чернігова», затвердженими у 1803 та 1805 роках. Архітектор — Антон Іванович Карташевський. Фасад завершується трикутним фронтоном. Розташований на новій торговій площі Олександрівській. Спочатку складав класицистичний комплекс з аналогічним будинком зі східного боку площі та криницею, який оперізувала колонада доричного ордену (не збереглися).

У повоєнні роки перетворено на склад. У 1963 році будівля була реконструйована для телестудії за проектом архітектора Андрія Антоновича Карнабеда.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Перелік пам'яток та об'єктів культурної спадщини м. Чернігова за видом архітектури, історичного, монументального мистецтва
  2. Історико-архітектурний опорний план м. Чернігова з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам'яток та історичних ареалів (договір від 19.10.2018 р. № 2)
  3. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник, К.: УРЕ і м. М. П. Бажана, 1990. - с. 457 МІР І ВАГІВ БУДИНОК
  1. Согласно названию статьи «Дім мір та вагів» издания «Чернігівщина: Енциклопедичний довідник»