Будстар-НПУ (Київ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будстар
Повна назва ГО "Жіночий футбольний клуб
«Будстар» (Київ)
Прізвисько Левиці"

"Leónas" "Lionsess"

Засновано 2018
Населений пункт Київ, Україна Україна
Стадіон

СК УДУ
ім. М. Драгоманова,
Київ

ARENA BUDSTAR
Вміщує 270 глядачів
Президент Олександр РАТИЧ
Головний тренер Україна Олександр РАТИЧ
Ліга Вища ліга
2022/2023 2 місце
Домашня
Виїзна

«Будстар» — український жіночий (також свого часу чоловічий) футзальний клуб з Києва. Починаючи з сезону 2018/19 років виступає в жіночій Вищій лізі України.

Хронологія назв[ред. | ред. код]

  • 2018 (жовтень): ЖФК «Будстар-НПУ» (Київ)
  • 2020: ЖФК «Кобра-НПУ» (Київ)
  • 2021: ЖФК «Університет Драгоманова» (Київ)
  • 2021: ЖФК «Леонас» (Київ)
  • 2021: ЖФК «Леонас-Університет Драгоманова» (Київ)
  • 2021: ЖФК «Будстар» (Київ)

Історія[ред. | ред. код]

2018/2019

У 2018 році за ініціативи Олександа Ратича та Юлії Форсюк на базі факультету Фізичного виховання і спорту Національного педагогічного університету було створено жіночий футзальний клуб. Першим інвестором клубу став Ростислав Левицький, в знак поваги до якого виникла ідея назви "Будстар". Під цією назвою чоловіча команда здобула чемпіонство України на початку 2000-х, а президентом був саме Ростивлав Левицький.

Офіційний День народження ЖФК "Будстар" - 10 жовтня 2018 року. Першим президентом і водночас головним тренером став Костянтин Власенко. Президентом він побув рівно сім днів, а тренером - до кінця сезону 2018/19 футзальної Вищої жіночої ліги, де команда посіла третє місце серед семи команд.

З 17 жовтня 2018 року і до сьогодні президентом клубу є Олександр РАТИЧ.

Команду зібрали і заявили в чемпіонат фактично за два тижні до початку сезону 2018/19. До першого складу ЖФК "Будстар" увійшли Юлія Форсюк (капітан), Наталія Митрофанська і Анастасія Вознесенська (голкіпери), Кристина Козаченко, Катерина (Шеремет) Фесенко, Ірина Марченко, Вікторія (Соломаха) Дудка, Катерина Васковець, Анастасія Бавзенюк, Дар'я Зеленська, Олена Зенько, Вікторія Кодинець.

Перший матч в історії ЖФК "Будстар" - товариська зустріч з командою ДЮСШ "Славутич".

Перший офіційний поєдинок команда зіграла в Києві з Ладомир (жіночий футбольний клуб) з рахунком 4:4. Хоча по ходу матча команда Власенка вигравала 4:1. Перший офіційний гол в історії ЖФК "Будстар" забила вже досвідчена на той час Катерина (Шеремет) Фесенко, яка в 2018 році вирішила відновити кар'єру.

Наприкінці року, після тривалої паузи у футзалі, до команди приєдналась Ксенія Гриценко. Трансферна вартість склала 5 тисяч доларів. Гриценко перейшла із ЖФК "Днапро-1", і це досі найдорожчий трансфер в українському жіночому футзалі. За домовленістю Ксенії та керівництва обох клубів більшу частину коштів було витрачено на хірургічні операції двом травмованим футболісткам команди "Дніпро-1".

Окрім Юлії Форсюк із-за кордону повернулася Анна Шульга, яка грала в угорському "Сексард". Підсилили команду досвідчені Алла (Кривенко) Матвійчук ("ІМС-НУХТ") та Олена Підгорна ("Злагода"), а також голкіпер Вероніка Ковальчук (ДЮСШ "Біличанка").

В сезоні 2018/19 команда дійшла і до фіналу Кубка України, де 25 травня в спорткомплексі БВУФК міста Бровари поступилася все тому ж Ладомир (жіночий футбольний клуб) з рахунком 3:5. За відсутності дискваліфікованої Юлії Форсюк, з капітанською пов'язкою на матч молода Вікторія (Соломаха) Дудка.

У 2019 році студенстська команда "НПУ імені М.П.Драгоманова" на базі футзалісток-студенток ЖФК "Будстар" здобула бронзу на Чемпіонаті Європи серед ВУЗів. В матчі за третє місце наші дівчата обіграли команду "Університету Загреба". Найкращим бомбардиром турніру стала Анна Шульга.

Після завершення сезону 2018/2019 основну команду залишили Анастасія Бавзенюк, Вікторія Кодинець, Ірина Марченко, Олена Зенько, Анастасія Вознесенська, Катерина Васковець, Дар'я Зеленська, а також через травму закінчила кар'єру Катерина (Шеремет) Фесенко. Новим головним тренером став президент клубу Олександр РАТИЧ.

2019/2020

У сезоні 2019/20 років ЖФК "Будстар" виграв чемпіонат[1] та кубок України. Через Covid-19 чемпіонат не було дограно, але в турнірній таблиці ЖФК "Будстар" відірвався від найближчого переслідувача ЖФК "Тесла" на велику кількість очок і клуб справедливо визнали чемпіоном України. Кістяк команди зберігся з минулого сезону, приєдналися до чемпіонського складу відома українська футболістка Віра Дятел з "Житлобуд-1" (Харків), гравці ЖФК "ІМС-НУХТ" Анна Прокопенко та Вікторія Кислова, Анастасія Застела з харківської "Тесли-2" і Аліна Свергун з херсонського ЖФК "Кристал".

Перед початком чемпіонського сезону у вересні 2019 року в італійському Мілані команда взяла участь в Кубку володарів європейських кубків, де в матчі за третє місце обіграла російський ЖФК "Лагуна" за рахунком 5:3 (хоча після першого тайму програвали 1:3).

На початку березня 2020 року в Одесі команда "НПУ імені М.П.Драгоманова" на основі гравців ЖФК "Будстар" взяла участь в Чемпіонаті України серед студентів.

16 березня після домашнього розгрому ЖФК "Тесла" з рахунком 7:2, ЖФК "Будстар" відірвався від основного конкурента на 12 очок. Саме в цей час відбувся спалах COVID-19 у Києві і клуб до липня знаходився на карантині.

Восени 2020 року через фінансові проблеми лідери команди Юлія Форсюк і Ксенія Гриценко поїхали грати до Кувейту, а Анна Шульга та Вікторія Кислова на росію. Натомість до команди приєдналася Марія Васковець із харківської "Тесли".

Через COVID-19 у головного інвестора клубу Ростислава Левицького почалися великі проблеми з бізнесом. Клуб опинився на межі існування. Завдяки Поворознюк Дмитро і його ютуб-проекту "Трендець" про фінансові проблеми клубу дізнався широкий загал. Щоб врятувати клуб від банкрутства, президент Олександр РАТИЧ восени 2020 року погодився на сумнівний проект під назвою "Кобра-НПУ". Інвестором клубу став харківський функціонер Сергій Ващенко, сумнозвісно відомий завдяки клубу ФК "Кобра", що був звинувачений в договірних матчах. [1] У листопаді 2020 року змінили герб клубу. 26 листопада 2020 року клуб змінив назву на ЖФК «Кобра-НПУ».

За короткий час правління Ващенка ЖФК "Будстар" в грудні 2020 року за сумою двох матчів здолав у фіналі Кубка України сезону 2019/2020 київський "ІМС-НУХТ" (5:2, 3:3). Після перемоги в Кубку "інвестор" зник з радарів, не розрахувавшись і донині з командою за перемогу в Кубку, а також з трансляторами матчу.

2021/2022

Від 7 лютого 2021 року клуб знову змінив назву команди - цього разу на "Університет Драгоманова". Сезон 2020/21 років команда завершила на третьому місці в чемпіонаті.

У червні 2021 року команда під назвою «Leonas FSF» виграла Кубок Києва з пляжного футболу[2], обігравши у фіналі "Dominos Pizza". На початку серпня 2021 року ЖФК "Будстар" за ініціативи президента клубу було створено міжнародний жіночий турнір "Estrella Cup"[3], а 20 серпня 2021 року як «Леонас-Університет Драгоманова» виграв Суперкубок України з футзалу. В драматичному матчі команда переграла ЖФК "Тесла" з рахунком 6:5 (програючи по ходу зустрічі 1:4).

З вересня 2021 року було оголошено про зміну назви команди на «Будстар».

Перед початком сезону 2021/22 команду підсилила гравець збірної Сніжана Воловенко, яка повернулася до України з іспанського "Атлетико Кальнеро".

Також в команду прийшли зовсім молоді футзалістки — сестри Софія і Дар'я Ковшики, Ірина Василюк, Поліна Дрозд, Юлія Корнієвець, Мар'яна Ігнатенко.

Таким складом ЖФК "Будстар" дійшов до фіналу Кубка України, де в грудні 2021 року програв без шансів ЖФК "Тесла" 0:6.

З початком Російське вторгнення в Україну (з 2022) клуб тимчасово припинив своє існування. Більшість гравців команди поїхали виступати в європейські чемпіонати, зокрема в іспанську лігу.

2022/2023

Відродження ЖФК "Будстар" з нуля розпочалося у вересні 2022 року. З цього моменту клуб існує на приватні кошти. Фінансує команду (спочатку частково, а з 2022 року повноцінно) колишній футболіст Євген Зінченко, товариш президента і головного тренера ЖФК "Будстар" Олександра Ратича.

Перед стартом сезону з харківської "Тесли", яка припинила своє існування, перейшли Єлизавета Кузнецова, Ірина Кузубова та Ірина Руденко. Яна Моспан і Мар'яна Ігнатенко переїхали зі Славутича. Ще одна вихованка ДЮСШ "Славутич" Альона Коваленко повернулася з Італії. Студентка університету Ірина Мокбель перейшла з футбольного київського "Атекса", Юлія Діхтярь з "Маріуполя", Катерина Беззубова залишила уманські "Пантери".

В оновленому складі ЖФК "Будстар" заявився на сезон 2022/23 і в підсумку здобув срібні нагороди чемпіонату, поступившись золотом ЖФК "Ладомир".

Вже в 2023 році до команди приєдналися гравці національної збірної Анастасія Кліпаченко та Альона Кирильчук, які повернулися з Кувейту. Із ЖФК "Шахтар" Донецьк перейшла молода Анастасія Астахова.

Наприкінці року до України і в "Будстар" повернулася Ксенія Гриценко, яка після Кувейту пробувала свої сили в чемпіонаті Іспанії.

2023/2024

Сезон 2023/24 ЖФК "Будстар" розпочав з амбітної цілі як мінімум здобути друге в історії клубу чемпіонство. Перший етап чемпіонату дівчата Ратича упевнено провели, вигравши свою відбірну групу з 1 місця.

Наприкінці 2023 року команда виграла в Угорщині міжнародний жіночий футзальний турнір за участі європейських клубів.

Новий 2024 рік і 2 етап чемпіонату команда розпочала з двох важливих перемог вдома над ЖФК "Лідер" 3:2 і в гостях над чинним чемпіоном ЖФК "Ладомир" 7:3.

Наразі ЖФК "Будстар" упевнено очолює таблицю чемпіонату України серед жінок.

Клубні кольори, форма, герб, гімн[ред. | ред. код]

Червоний Жовтий

Клубні кольори — червоний та жовтий. Футболісти зазвичай грають у свої домашні матчі в темно-синіх сорочках з синіми рукавами, темно-синіх шортах і темно-синіх шкарпетках.

Досягнення[ред. | ред. код]

Структура клубу[ред. | ред. код]

Зала[ред. | ред. код]

Свої домашні матчі команда проводить у залі НПУ ім Драгоманова, який знаходиться за адресою вул. Тургенівська 3-9 у Києві.

Інші секції[ред. | ред. код]

Окрім основної команди в клубі функціонує дівоча та дитяча команда, яка виступає в міських турнірах.

Дербі[ред. | ред. код]

Відомі тренери[ред. | ред. код]

  • Україна Олександр Ратич (2018—н.ч.)

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]