Буйвітер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буйвітер
Загальні дані про видання
Видавець Робітнича газета
Країна Україна Україна
Мова українська
Формат комікс
Дата публікації 1995
Творча команда
Творець(і) Костянтин Сулима
Сценарист(и) Костянтин Сулима
Художник(и) Костянтин Сулима
Технічні дані про видання
К-сть сторінок 35

«Буйвітер»  — український комікс, створений Констянином Сулимою в 1993 році та виданий 1995 року. Після «Буйвітра» Констянтин Сулима намалював наступний комікс про Тараса Бульбу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Комікс обрамлений як розповідь старого чоловіка своїх онукам.

Козак Буйвітер захищає Україну від бусурманів. Одного разу він, влаштувавши засідку, самотужки знищує загін османського ватажка Хіз-Гірея та визволяє людей, яких той захопив у полон. Хіз-Гірею вдалося уникнути кари, але він обіцяє помститися Буйвітру.

Хіз-Герей вважає, що Буйвітру допомогло якесь чаклунство, тому вирішує заручитися допомогою відьми. Вона радить Хіз-Герею звернутися до підземного дива Джагуда. Хіз-Герей спускається до підземелля, в якому укладає угоду з Джагудом: віддавши свою душу, він отримує надлюдські здібності.

Згодом Хіз-Герей убиває дружину Буйвітра, а його сина викрадає й перетворює чаклунством на слухняного раба. Козак програє бій проти Хіз-Герея, його покидають помирати в степу. Товариші знаходять Буйвітра, але він поранений і не може битися. Тоді козака відвідують троє старців, які вручають йому шаблю, хрестик і святу землю. Це дає козакові надзвичайну силу.

Буйвітер самотужки вирушає до Хіз-Герея та перемагає його військо. Тоді лиходій шле проти нього свого найкращого воїна Самеда, що насправді є Буйвітровим сином. Бусурмани й козаки домовляються про бій біля річки. Дві армії стикаються в жорстокій боротьбі, Буйвітер впізнає сина і своїми словами отямлює сина від чарів. Тоді Хіз-Герей перетворюється на чудовисько. Буйвітер долає його та скидає в провалля. Хіз-Герей обіцяє повернутися.

Розповідь старого завершується раптовим нападом бусурманів. Старий гине, але онуки знаходять його шаблю та розуміють, що дід — це син Буйвітра.

Історія[ред. | ред. код]

«Буйвітер» створений українським графіком Констянтином Сулимою в 1993 році. В 1995 році комікс у м'якій обкладинці видала «Робітнича газета». «Буйвітер» вийшов українською та англійською мовами. Він став раритетом і предметом колекціонування[1].

Костянтин Сулима тривалий час не знав, що його комікс став культовим, тому не планував робити другу частину[1].

Комікс перевидавався в 2005 та 2022 роках. Видання 2022 року, виконане видавництво А-ба-ба-га-ла-ма-га, вирізняється твердою обкладинкою, покращеними зображеннями та доопрацьованим текстом[1].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Павло Чуйкін в рецензії на ITC.ua описав, що «Буйвітер» поєднує мотиви української літератури з естетикою «Конана», «Флеша Гордона», а також відомих західних супергеройських коміксів. Сюжет неглибокий, проте в оповіді, стилі малюнків, репліках головних героїв простежується естетика 1980-90-х років[1].

Згідно з UAGeek, «„Буйвітер“ став українським супергероєм українського епосу. Оповідання стало дійсно популярним, адже в країні до того не було культу героя-визволителя. Зрозумілий і чіткий образ українського козака був перетворений на супергероя»[2].

Інтернет-портал Амнезія охарактеризувало його як «неповторний і водночас дуже характерний артефакт своєї епохи», що вийшов «на хвилі свободи від цензури, романтичних образів патріотичних героїв та перших кроків вільного книжкового ринку»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г «Буйвітер»: відроджений український супергеройський комікс із 1990-х. ITC.ua. 22 червня 2023. Процитовано 12 грудня 2023.
  2. Geek, U. A. (3 серпня 2020). Uncomics: Історія українських коміксів • UAGEEK. UAGEEK (укр.). Процитовано 12 грудня 2023.
  3. Химерні і суворі дитячі ілюстрації 90-х. amnesia.in.ua. Процитовано 22 травня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]