Бунчиков Віталій Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бунчиков Віталій Вікторович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 1972(1972)
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Віта́лій Ві́кторович Бу́нчиков (* 1972) — солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

Відслужив строкову службу у ВПВ СРСР. Працював оглядачем вагонів у П'ятихатському депо. Організував незалежну профспілку. Учасник Майдану та Революції Гідності.

Доброволець, документи не приймали, ходив, не чекаючи рішення. Кулеметник батальйону «Кривбас». Під час короткотермінової відпустки обмовився, що в жодному випадку живим до полону не потрапить.

З танкістами 51-ї бригади прикривав правий фланг українських військ у Іловайську. 25 серпня почався обстріл російсько-терористичними військами з «Градів», до 100 чоловік з 51-ї загинуло, до 50 потрапили в полон. Залишки «кривбасівців» та 51-ї виходили до розстрілу впритул колоною, по тому — малими групами.

Особисто бачив російських військових, які їх пропустили з опущеними очима, а через 10 км почали обстріл з усіх сторін. Важкопоранений, майже 6 діб пробивався через окуповану територію до розташування українських підрозділів. При виході з оточення його «УАЗ» розстрілювали терористи впритул. На очах Бунчикова загинули товариші, яких він знав особисто і яких не знав. Більшу частину цього шляху Віталій проповз. Автоматна куля пройшла навиліт — з-під правого ока, вийшла під вухом. Екіпаж МТ-ЛБ — всі поранені — йшов пішки — Совенко Валентин з важким переломом ноги, боєць «Дніпра-1» із відірваною ступнею. Під час пересування у Віталія відмовили ноги, благав поранених побратимів його не тягнути, аби самі вціліли. Мазур Володимир з батальйону «Херсон» зробив останню перев'язку.

Молився Богу, аби вказав шлях з оточення. Наступного дня здійнявся вітер, у його напрямку й поповз. Згодом загорілася стерня, під цим прикриттям ночами й повз. Вдень чув, як російські військовики дострілюють українських добровольців і військовослужбовців. Доповз до комишів, далі рухався по слідах диких кабанів.

У селі Петрівське люди дали їжу, далі біля залізничної колії дістався до Комсомольська, де місцевий лікар «порадив» здатися в російський полон. 2 вересня за всі гроші, що у нього лишилися, таксист провіз через окуповані території в Маріуполь. Під час вибирання маякував командиру — аби повідомити, що живий.

На підконтрольній українським військовим силам території таки подзвонив дружині. Розмова не вдалася — обидва плакали.

Лікувався в обласній лікарні ім. Мечникова — черепно-мозкова травма, забій головного мозку, перелом основи черепа, про одужання дбали також дружина Жанна й діти (молодший син Євген).

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений

  • 27 червня 2015 року — орденом «За мужність» III ступеня.

Джерела[ред. | ред. код]