Буремний Край

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буремний край
Студійний альбом
Виконавець Тінь Сонця
Дата випуску 14 жовтня 2016
Жанр Фолк-рок,
Фолк-метал,
хеві-метал
Тривалість 39:45
Мова українська
Студія звукозапису Sunrise
Київ, Україна
Never Give Up
Київ, Україна
Лейбл САМЕ ТАК!
Професійні огляди
MusicScore 7/10 зірок[1]
RateYourMusic 3.1/5 зірок[2]
Хронологія Тінь Сонця
Попередній
←
Грім в ковальні Бога
(2014)
Зачарований світ
(2018)
Наступний
→
Сингли з Буремний край
  1. «Громом і вогнем»
    Випущений: 27 березня 2016

Буремний край — п'ятий офіційний студійний альбом фолк-метал гурту «Тінь Сонця», Інтернет-реліз відбувся 14 жовтня 2016, в День захисника України. 24 квітня 2017 на лейблі «Саме так!» з'явилася CD-версія альбому[3]. Свою назву платівка отримала, за традицією гурту, з тексту однієї з пісень («Громом і вогнем»).

Про альбом[ред. | ред. код]

Сингл з альбому, а саме композиція «Громом і вогнем» була випущена 27 березня 2016 та анонсована на сторінках гурту в соціальних мережах[4][5].

Сам альбом вийшов 14 жовтня 2016 у День захисника України та свято Покрови[6]. «Буремний край» вмістив у себе десять треків, зокрема нову версію пісні «Вітер з гаєм розмовляє», яка вже була на демо-альбомі «За межею»[7], в основу якої ліг вірш Тараса Шевченка[8], та гімн ОУН «Зродились ми великої години». Також, пісня «Слобожанський рок-н-рол» увійшла до музичного проєкту «Так працює пам'ять»[9]. Проєкт присвячений пам'яті Данила Дідика, який загинув від вибуху під час Маршу Єдності у Харкові 22 лютого 2015[10] та всім, хто віддав життя за незалежність України.

За словами фронтмена гурту Сергія Василюка ця робота відчутно «гітарніша» у порівнянні з попередніми релізами, а також вперше в історії гурту більшість пісень альбому розповідають слухачу не про минулі часи, а про сучасність. Цікаво, що початково музиканти планували видати лонг-плей ще навесні 2016, але пізніше вирішили дати матеріалу «настоятися» та презентували його вже по завершенню фестивального сезону.[11]

Після виходу альбому гурт вирушив у тур Україною на підтримку нового альбому, відвідавши при цьому 20 міст, включаючи міста зони АТО[12].

Критика[ред. | ред. код]

Рецензент з сайту «Наш НеФормат» Геннадій Шостак говорить: «Кожному часу — свої пісні. Так, безумовно, „Буремний Край“ можна назвати літописом визвольної боротьби українського народу, а на піснях, що увійшли до нього виховувати у молодих людей патріотичні почуття. Але є у альбому і художня цінність. Музиканти мають бездоганний смак і високу професійну майстерність, яка проявляється в музичній, поетичній і виконавчій складових та у виборі засобів вираження, і в концептуальності альбому, і в підході до його структурі»[13].

Павло Лоза з «Наше слово» написав: «Нові твори — далекі від „шароварщини“ та політичної активності. Композиції залишаються й надалі дуже поетичними, як і в попередніх платівках. Безперечно, цей альбом свідчить про те, що музиканти не збираються здаватись. Важливо й те, що грають музику, яка не зовсім комерційного формату. Можливо, це і є основа їхньої популярності»[14].

Список композицій[ред. | ред. код]

Стандартне видання[3]
#НазваАвтор слівАвтор музикиТривалість
1.«Ромко живий»Сергій ВасилюкСергій Василюк3:19
2.«Громом і вогнем»Сергій ВасилюкСергій Василюк3:39
3.«На відблисках мого меча»Злата-Зоряна ПаламарчукСергій Василюк4:17
4.«Промінь волі»Сергій ВасилюкСергій Василюк6:14
5.«Вітер з гаєм розмовляє»Тарас ШевченкоАнатолій Зіневич,
Андрій Савчук
3:07
6.«Дорога»Сергій ВасилюкСергій Василюк4:08
7.«Осокори»Сергій ВасилюкСергій Василюк4:17
8.«Слобожанський рок-н-рол»Сергій ВасилюкСергій Василюк2:42
9.«Вишневий садок»Сергій ВасилюкСергій Василюк5:10
10.«Зродились ми великої години»Олесь БабійОмелян Нижанківський2:52
Загальна тривалість 39:45

Історія та передумови пісень[ред. | ред. код]

Про історію та передумови створення пісень для альбому розповів фронтмен гурту Сергій Василюк[15]:

  • Ромко живий

«Пісня була написана наприкінці 2014 року, коли у нашому суспільстві почала назрівати серйозна „смута“. Війна на сході на той момент тривала ще менше року, проте уже встигла „втомити“ і „набриднути“ багатьом з тих, хто навіть ні разу не був у зоні бойових дій. Героїзм бійців і жертовність волонтерів на фоні байдужості та роздратування гламурних „щасливчиків“, які війну бачили лише по телевізору, і народили цю пісню. Було неймовірно приємно, коли мені зателефонував побратим з добробату і сказав, що тепер це його улюблена пісня на рівні з „Козачою могилою“.»

  • Громом і вогнем

«Створення цієї пісні мало довжелезну історію, проте саме на початку 2016 року вона постала такою, щоб бути актуальною і у той же час „класичною“ для Тіні Сонця. Те, що не вбиває — робить нас сильнішими! Грім і вогонь — якраз ті стихії, які мають неймовірну сакральну силу мобілізувати і духовну, і лицарську міць України у кожному її куточку. Саме ця пісня дала назву альбому „Буремний край“».

  • На відблисках мого меча

«Пісня виникла однією із найперших на альбомі завдяки своїй натхненниці — Златі-Зоряні Паламарчук, вже добре знаній і улюбленій поетесі, яка ексклюзивно запропонувала зробити пісню на її вірш. Величезна дяка за довіру! Твір присвячується українським воїнам та їхнім берегиням».

  • Промінь волі

«Присвячується тим, хто тривалий час не боявся іти проти течії, сповідуючи доволі незрозумілі для широкого загалу цінності. З плином часу, а інколи й взагалі раптово, переконання цієї людини стають модними і навіть буденними, а вона сама так і лишається непоміченою. Така її невдячна доля, та все ж про це ніколи не варто жалкувати».

  • Вітер з гаєм розмовляє

«Пісня колишніх гітаристів Тіні Сонця Андрія Савчука та Анатолія Зіневича на слова Тараса Шевченка. Вона була створена ще у 2000 році і уперше виконувалась гуртом VAART, засновниками якого якраз і були Толік та Андрій. Ця пісня відразу увійшла до раннього репертуару Тіні Сонця і одразу стала помітним хітом. Власне, без неї не проходив жоден концерт 2003 року. Пізніше вона потрапила до демо-альбому „За межею“ (2005), а цього року, після її відродження на „ШЕ-фест'і“ ми просто не могли не записати її в кращій якості. Дякуємо за позитивний вплив Юлії Капшученко

  • Дорога

«Найсвіжіший твір, народжений наприкінці цьогорічної зими 2016. Казкова річ про реальне життя: моє і моїх побратимів. Для тих, хто хоче чогось „новенького“ чи „старого-доброго“ від Тіні Сонця — раджу відразу слухати саме цю композицію. А з тексту зрозумієте все…»

  • Осокори

«Неймовірно особиста річ. Допускаю, що може „зайти“ не з першого разу. Пісня про найважливіше і про те, що не маємо права опускати руки. Живімо!»

  • Слобожанський рок-н-рол

«Ще зі школи я знав про певний „галицький феномен“, який проявляється і в патріотизмі, і у особливому гонорі, а головне — у якійсь власній „родзинці“. Дуже хочеться, аби і на сході України виник своєрідний слобожанський феномен, який нічим не буде поступатися західноукраїнському і матиме свою „родзинку“. Тим паче, що одне із найдавніших українських поселень Слобожанщини — полкове місто Ізюм».

  • Вишневий садок

«Рок-версія уже добре знаної акустичної теми. Суворий реалізм, відчай і все ж віра у ближнього, віра у перемогу. Особливим образом є „бабина хата“, яка у всіх нас дуже схожа, як і спільною є Батьківщина. Бережімо її, особливо якщо ми не кріпаки, а справді — козаки

«Гімн ОУН, написаний Олесем Бабієм у 1932 році, звучить сьогодні цілком актуально. За знайомство із цим твором дякую моїм друзям чорним запорожцям, як і за знайомство з людиною-легендою — сотенним УПА Мирославом Симчичем. Саме на його День народження 2011 року я уперше виконав цей твір під гітару і таким чином він увійшов у мій власний співаник. З часом стало зрозуміло, що потребується рок-версія. Уперше Тінь Сонця виконали гімн ОУН у Львові у 2014 році, а його остаточна версія була записана, власне, до свята Покрови цього (2016) року. Героям Слава

Учасники запису[ред. | ред. код]

У записі брали участь[3][16]:

Тінь Сонця[ред. | ред. код]

Запрошені музиканти[ред. | ред. код]

  • Ольга Мільграндт — віолончель
  • Станіслав Семілєтов — гітара, аранжування (треки 2, 6, 7, 9 та 10), зведення
  • Софія Рогальська — скрипка

Інші учасники[ред. | ред. код]

  • Володимир Приходько — аранжування (трек 3)
  • Анатолій Зіневич з Kraamola — аранжування (трек 5)
  • Андрій Савчук — аранжування (трек 5)
  • Іван Лузан — аранжування (трек 10)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тінь Сонця - Буремний край (2016). musicscore.ms (рос.). Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  2. Буремний край by Тінь Сонця [Sun Shadow] - RYM/Sonemic (англ.), процитовано 16 вересня 2021
  3. а б в Тінь Сонця – Буремний Край (2016, CD) (рос.), архів оригіналу за 14 вересня 2021, процитовано 14 вересня 2021
  4. ТІНЬ СОНЦЯ (27 березня 2016). "ГРОМОМ І ВОГНЕМ". www.facebook.com (uk-UK) . Процитовано 14 вересня 2021.
  5. Тінь Сонця – Громом і вогнем (Сингл). Нотатки про українську музику (укр.). 29 березня 2016. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  6. ⚡БУРЕМНИЙ КРАЙ⚡ ДРУЗІ!Сьогодні, до свята Покрови... Facebook (uk-UK) . 14 жовтня 2016. Процитовано 14 вересня 2021.
  7. НАШЕ (тексти пісень) - Тінь сонця – альбом "За межею". nashe.com.ua. Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  8. Вітер з гаєм розмовляє... Тарас Шевченко. Повне зібрання творів. Том. 1. litopys.org.ua. Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  9. Свобода не безкоштовна. Як українські музиканти вшановують пам'ять Дані Дідіка. ЛЮК - культурне підпілля (укр.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  10. Welle (www.dw.com), Deutsche. Вибух під час маршу єдності в Харкові - є загиблі | DW | 22.02.2015. DW.COM (укр.). Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  11. Тінь Сонця – Буремний Край (Альбом). https://notatky.com.ua. 19 жовтня 2016. Архів оригіналу за 9 листопада 2019. Процитовано 12 вересня 2019.
  12. Козацький рок-гурт «Тінь Сонця» вирушив у всеукраїнський тур | Рідна країна. Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  13. ТІНЬ СОНЦЯ - "Буремний Край" | Рецензии | Наш НеФормат. www.nneformat.ru. Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  14. «Буремний край». Наше слово (укр.). 16 квітня 2017. Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  15. editorial (10 грудня 2016). Трекінг: Тінь Сонця – «Буремний Край». MusicInUA (укр.). Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.
  16. Тінь Сонця - Буремний край - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 14 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]