Буремюзік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Буремюзік, афр. Boeremusiek, буквально «бурська музика» — розповсюджений в Південноафриканській республіці жанр інструментальної фолк-музики. Виконується зазвичай білими африканерами, з текстами на мові африканс, та вважається національною спадщиною та частиною африканерської етнічної ідентичності. Серед інших етнічних культур ПАР (англомовних білих, «кольорових» та чорних африканців) буремюзік не набула розповсюдження.

Історія[ред. | ред. код]

Буремюзік має європейське походження (пов'язаний з західноєвропейськими сільськими танцями), але після переносу у Південну Африку набув свої характерні властивості та відокремився від європейської традиції.

Стиль[ред. | ред. код]

За манерою виконання зазвичай уявляє собою легкі, бадьорі мелодії танцювального стилю або протяжні, баладного стилю, в мажорній тональності. Віддалено нагадує американський стиль кантрі.

Головним інструментом в групах буремюзік є концертина, яка за принципом нагадує акордеон. Існує багато різновидів концертини, залежно від розташування та розміру отворів, що в свою чергу надає різноманітність звукам та виконанню буремюзік.

Інші інструменти, що можуть застосовуватися в ансамблях: піано-акордеон, кнопкова гармоніка, акордеон, піаніно, фісгармонія та гітара; іноді — віолончель або бас-гітара.

Відомі сучасні виконавці Кліпверф Буреоркес, Дані Ґрей, Ніко Карстенс, Таффі Кіккілюс, Брайан Ніувоудт, Самуель Петцер, Ворсі Фіссно та Ді Гітар Ман.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.boeremusiek.org.za/EWhatIsBoerMusic.htm [Архівовано 7 березня 2016 у Wayback Machine.] What is Boermusic?
  2. http://www.boeremusiek.org.za/ [Архівовано 21 лютого 2020 у Wayback Machine.] South African Traditional Boer Music Club