Бурнашов Геннадій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геннадій Васильович Бурнашов
Геннадий Васильевич Бурнашов
Народився 27 квітня 1936(1936-04-27)
Іртиськ
Помер 3 листопада 2012(2012-11-03) (76 років)
Івано-Франківськ
Громадянство Україна Україна
Діяльність письменник, публіцист, просвітянин, дослідник історії ОУН-УПА
Alma mater Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня

Генна́дій Васи́льович Бурнашо́в 27 квітня 1936, Іртиськ — 3 листопада 2012, Івано-Франківськ) — публіцист. Орден «За заслуги» III ступеня.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився 27 квітня 1936 у місті Іртишськ (Казахстан). За радянських часів працював на склодзеркальному заводі, вчився у педагогічному інституті (нині Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), працював у навчальних закладах

1946 року дідусь і бабуся привезли мене до Станіслава, де після участі в Другій світовій війні оселилися мої батько і мачуха. Тут я закінчив середню школу, історико-філологічний факультет у педагогічному інституті, одружився з дівчиною-галичанкою з репресованої української родини. Її батько Федь Кобель був запроторений у сталінські табори ще за перших совітів[1].

Закінчив історико-філологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту. 25 років працював в системі туризму та екскурсій. Інвалід 2-ї групи.

У роки незалежності України розпочав громадську діяльність у товаристві «Меморіал».

Сім'я
Діти — Оксана і Василь.

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

Автор близько 50 книжок, серед яких «Полководець УПА», «Україна над усе», «У бій за волю». «Лицар великої ідеї», «Ми — українці», «Утаємничені замахи», «Полководець УПА», «Злочини більшовизму», «За державу билися свою», «Лицарі честі і чину», «Нескорені», «Страдницьке служіння Всевишньому» та інші. До 60-річчя УПА побачила світ його фундаментальна книжка «Не поляже наша слава».

Відзнаки і нагороди[ред. | ред. код]

Переможець всеукраїнського конкурсу, присвяченого 100-річчю від дня народження Степана Бандери, дипломант Всеукраїнського конкурсу імені Олекси Гірника.

Лауреат літературних премій імені Івана Франка, Марійки Підгірянки, Михайла Яцківа, Надії Попович.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер 03 листопада 2012 року.

Пам'ять[ред. | ред. код]

27 квітня 2017 року в м. Івано-Франківську на вулиці Галицькій, 32 було відкрито пам'ятну анотаційну дошку Геннадію Бурнашову. Відкриття відбулося в рамках реалізації програми «Івано-Франківськ — місто героїв».

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]