Бєляєв Валерій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бєляєв Валерій Іванович
Народився 14 жовтня 1931(1931-10-14)
Дитяче Село, Leningradsky Prigorodny rayond, Ленінградська область, РСФРР, СРСР
Помер 28 березня 1999(1999-03-28) (67 років)
Севастополь, Україна
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність науковець
Alma mater фізичний факультет МДУ
Галузь метеорологія та океанологія
Заклад Fedorov Institute of Applied Geophysicsd
Морський гідрофізичний інститут НАН України
Вчене звання академік НАН України
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Відомий завдяки: моделювання в екології
Нагороди
Державна премія України в галузі науки і техніки

Валерій Іванович Бєляєв (нар. 14 жовтня 1931(19311014) — 28 березня 1999) — академік НАН України в галузі метеорології та океанології (1988), фахівець з математичного моделювання складних систем в оболонках Землі : атмосфері, гідросфері та техносфері.

Життєпис[ред. | ред. код]

Валерій Іванович Бєляєв народився 14 жовтня 1931 р. у м. Пушкіні в родині викладачів. Закінчив фізичний факультет Московського університету ім. М. В. Ломоносова (1949—1954). Працював старшим науковим співробітником Інституту прикладної геофізики АН СРСР. З 1962 р. працював в системі Академії наук України.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

На основі оригінального підходу, що ґрунтується на лагранжевому уявленні рівнянь стану у фазовому просторі параметрів, В. І. Бєляєв розробив ефективний метод опису геофізичних явищ, зумовлених фазовими переходами. Він вивчав океан як складну систему, стан якої формується в результаті взаємодії фізичних, хімічних, біологічних процесів, а також в умовах антропогенних навантажень.

Були розроблені моделі фізіологічних процесів в тканинах організмів морських тварин при взаємодії з навколишнім середовищем, моделі екосистем шельфу пелагіалі Чорного моря, модель екосистеми його сірководневої зони, модель системи «місто-навколишнє середовище», модель еволюції Сонячної системи та ін. Були створені нові логікоінформаційні моделі екологічних і еколого-економічних систем. На їх основі були розроблені комп'ютерні програмні системи управління розвитком прибережних морських регіонів.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]