Бізнес на вбивствах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бізнес на вбивствах
англ. Business of Killing
Жанр науково-фантастичне оповідання
Автор Фріц Лайбер
Мова англійська
Опубліковано 1944

«Бізнес на вбивствах» (англ. Business of Killing) — науково-фантастичне оповідання Фріца Лайбера, вперше опубліковане в вересні 1944 року журналом «Astounding Science Fiction».

Сюжет[ред. | ред. код]

До рук пацифіста містера Уітлоу потрапив пристрій подорожей в просторі та часі і він вирушив у паралельну реальність Землі. Не знайшовши там новин про війну, він вирішив дізнатись у місцевих спосіб існування без воєн.

Його приводять до керівника найбільшої корпорації — містера Сатурні, який хоче обміняти цей секрет на пристрій Уітлоу. Зрештою виявляється, що в цій реальності теж іде війна, але вона є підвидом бізнесу. Сатурні розхвалює такий підхід, коли приватна компанія, що виробляє зброю, викуповує у держави армію та флот і впроваджує там бізнес-практики. Тепер перевага у війні визначається не на полі бою, а бізнесовими рішеннями. Сатурні показує як залагоджувати конфлікти з профспілкою солдат та розкриває план скуповування контрольного пакету акцій супротивника.

Містеру Уітлоу це подобається і він хоче запросити Сатурні у свою реальність, щоб перетворити їхню війну у бізнес-змагання. Він висловлює надію, що тоді можливо буде досягнути миру. Однак прямолінійний Сатурні заперечує досягнення миру, оскільки це призведе до краху успішний бізнес.

Посилання[ред. | ред. код]