Біла ескадрилья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
108-а легка транспортна ескадрилья
Літак RWD 13S зі складу ескадрильї
Країна Румунія
Тип ескадрилья
Роль евакуація поранених на Східному фронті
Прізвиська Біла ескадрилья (рум. Escadrila Albă)
Війни/битви Оборона Одеси
Сталінградська битва

Медіафайли на Вікісховищі

Біла ескадрилья[a] (рум. Escadrila Albă) — підрозділ санітарних літаків Королівських військово-повітряних сил Румунії, укомплектований льотчицями, які носили знаки розрізнення Червоного Хреста[b][c]. Румунія стала єдиною країною у світі, в якій під час Другої світової було таке військове формування.

Ідея створити підрозділ санітарних літаків з пілотами-жінками належала представниці румунського княжого роду Штірбей Марині Штірбу[d] (членкині Центрального комітету Червоного хреста Румунії). Ескадрилья була створена в 1940 році, оснащена в основному польськими літаками, що дісталися Румунії після окупації Польщі. Першими пілотесами загону стали Надя Руссо, Маріана Дреджеску і Вірджинія Томас. Пізніше підрозділ поповнився й іншими льотчицями[5][6]. Під час Другої світової війни ескадрилья займалася евакуацією поранених зі Східного фронту. Ескадрилья була задіяна в Бессарабії, під Одесою (1941), в Сталінграді (1942) та в Криму (1943). У 1942 році ескадрилья перейменована в 108-у легку транспортну ескадрилью і увійшла до складу Військово-повітряної транспортної групи разом з 105 і 107 транспортними ескадрильями.

В ході Кримської операції 1944 року ескадрилья була перебазована до Румунії і 25 серпня цього ж року фактично припинила своє існування. Деякі льотчиці продовжували працювати інструкторками, пілотесами зв'язку або пілотесами транспортних літаків. Зі встановленням комуністичного режиму в Румунії льотчиць ескадрильї переслідували, аж до тюремного ув'язнення і депортації[e]. Відомості про ескадрилью були повернуті в публічний дискурс тільки після Румунської революції 1989 року.

Створення[ред. | ред. код]

Ідея створення загону санітарної авіації під егідою Червоного Хреста з пілотами-жінками на зразком фінської жіночої організації «Лотта Сверд» виникла у Марини Штірбу в 1938 році після відвідин Фінляндії. Командування Королівських ВПС Румунії схвалило ідею і запросило Штірбей провести пробні польоти на військових маневрах. Як членкиня комітету Румунського Червоного Хреста Штірбу запросила на маневри льотчиць Маріану Дреджеску, Надію Руссо, Вірджинію Томас, Вірджинію Дуджеску і Ірину Бурнаю[6][7][8][9][f].

Після успішних польотів на санітарному літаку Маріана Дреджеску, Надя Руссо і Вірджинія Томас отримали свідоцтва про придатність до служби у військовій авіації. Пропозиція про створення жіночого санітарного авіазагону усхвалив заступник держсекретаря Румунії з питань авіації Георге Йіенеску, і 25 червня 1940 року була створена Санітарна ескадрилья, до складу якої увійшли льотчики-стажисти Надя Руссо, Маріана Дреджеску, Вірджинія Томас і Вірджинія Дуджеску[10][5]. Командував ескадрилью капітан Георгій Валварі. Ескадрилья розташувалася на аеродромі Беняса в Бухаресті. Пілоти мали статус некомбатантів[11], але для того, щоб в разі захоплення суперником не рахуватися шпигунами, пілоти ескадрильї мали військове звання лейтенантів, носили військову форму і отримували грошове забезпечення[12].

Діяльність[ред. | ред. код]

Під час Другої світової війни ескадрилья займалася евакуацією поранених зі Східного фронту[5][13][6].

1941 рік: Бессарабія і Одеса[ред. | ред. код]

Льотчиці Вірджинія Томас і Маріана Дрегеску в Тирасполі, 1941 рік

Незадовго до 22 червня ескадрилья була відправлена на аеродром з Фокшани, а 22 червня перебазувалася в Текуч[14]. У той час до складу ескадрильї входили пілоти Надя Руссо, Маріана Дреджеску і Вірджинія Томас, а також сержант Миколу Попеску, який літав на літакуPotez 650[en]. Командував ескадрилью лейтенант Траян Деметреску[15]. 10 липня до ескадрильї приєдналися: пілот Вірджинія Дуцеску, медсестра Іоана (Бика) Градінеску і санітар Георг Ернест[11][16].

До 20 серпня літаки ескадрильї з міст Роменешть, Бессарабка, Хинчешти, Кишинів, Бєльці і Арциз перевезли близько 200 поранених[11].

21 серпня ескадрилья перебазувалася в Бендери. Під час Одеської битви пілоти ескадрильї виконували до чотирьох вильотів в день. Посадки проводилися на непідготовлених майданчиках при постійній небезпеці атак радянської авіації. Вірджинія Дуджеску не впоралася зі стресом і 1 вересня покинула ескадрилью[14][17]. Для інших авіаторів кампанія 1941 року завершилася 6 листопада, коли літаки RWD-13 були відправлені на капітальний ремонт[6][18].

Під час боїв за Одесу ескадрилья евакуювала 700 поранених[6][11][18]. А з 22 червня по 31 грудня 1941 року румунська авіація евакуювала з фронту 5249 поранених і хворих.

Всі льотчики ескадрильї були відзначені Королівським указом №. 2712 від 12.09.1941, в тому числі чотири пілоти, були нагороджені Орденом за авіаційну доблесть з мечами класу «Золотий хрест»[19]. А Іоана Градінеску була нагороджена медаллю за авіаційну війну (Medalia Aeronautică de Război), а Георге Ернест — хрестом«Санитарные заслуги»[ro][20].

1942 рік: Сталінград[ред. | ред. код]

В 1942 році ескадрилья була перейменована в 108-ю легку транспортну ескадрилью і увійшла до складу Військово-повітряної транспортної групи поряд з 105 і 107 транспортними ескадрильями[5][21].

1-а ланка
RWD 13

10 квітня 1942 року була створена Військово-повітряна транспортна група, укомплектована пілотами державної авіакомпанії LARES (рум. Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat і пілотами «Білої ескадрильї» (командир — капітан Октав Грігоріу (Octav Grigoriu). До складу групи входили 105-а і 107-а ескадрильї, оснащені літаками Junkers Ju 52 і 108-а легка транспортна ескадрилья, оснащена легкими одномоторними літаками. В той час пілотами I ланки були Надя Руссо, Маріана Дреджеску, сержант Вірджинія Томас, сержанти Миколу Гевенеску і Іон Радлеску і льотчик-санітар Костянтин Попеску. До складу ланки входили три літаки RWD-13[pl][g] і три літаки RWD-13S. Льотчиками II ланки були сержанти Миколу Дочулеску, Олександру Соло, Шербан Менчулеску, Штефан Петреску, Георге Кожокару, пілот-волонтер Вікторія Поколіть, пілот-волонтер Марія Миколу і пілот-волонтер Смаранда Бреєску. До складу ланки входили 7 літаків RWD-13 і один літак Bücker Bü 131[6][21].

15 травня льотчиці Надя Руссо, Маріана Дреджеску і Вірджинія Томас були нагороджені Орденом Заслуг німецького орла III ступеня[h]; 18 травня журнал Hamburger Illustrierte публікує про них статтю з фотографією на обкладинці[23].

18 серпня I ланка 108-ї ескадрильї перебазувалася під Сталінград на аеродром Котельниково в 160 км на північний захід від Сталінграда. Друга ланка 108-ї ескадрильї 30 серпня перебазувалася в м. Сталіно[24].

Маріана Дреджеску перед польотом з пораненим. Сел. Плодовите, вересень 1942 року. На задньому плані — Георгій Ернест.

Ескадрилья займалася евакуацією поранених в Тирасполь[6][25]. 10 вересня ескадрилья була переведена в сел. Плодовите в 40 км на південь від Сталінграда[26][27].

1 жовтня 1-а ланка отримала наказ про переведення з Плодовитого в Котельникове, а 24 жовтня літаки ланки були відправлені поїздом в Бухарест[28]. Під час ремонту льотчиці ескадрильї пройшли навчання в школі медсестер при військовому госпіталі «Регіна Елізабет»[6].

З серпня по жовтень 1942 1-а ланка евакуювала більше 300 поранених, при цьому кожен літак здійснював, в середньому по 3 рейси на день. За героїзм у Сталінградській кампанії Надя Руссо, Маріана Дреджеску і Вірджинія Томас були нагороджені Орденом Хреста королеви Марії[28].

2-а ланка

Друга ланка 108-ї ескадрильї базувалася в Сталіно, щодня здійснюючи по 3-4 рейси з перевезення поранених із прифронтової зони. 27 жовтня ланка перемістилося в Ростов, потім в Морозовськ і 2 листопада - знову в Ростов. 8 січня 1943 року ланка повернулося до Румунії на аеродром Беняса (Băneasa). У період з 1 по 15 листопада літаки 2-гої ланки евакуювали понад 250 поранених[29].

1943 рік: Крим[ред. | ред. код]

30 травня командиром ескадрильї був призначений капітан Костянтин Афендулі. Всі літаки була зібрані в першу ланку. Пілотами в цей час були Маріана Дреджеску, Вірджинія Томас, Стела Гута, Марія Миколу, Вікторія Поколіть і Штефан Петреску. Надя Руссо була змушена піти у відставку за станом здоров'я. Ланка мало три літаки RWD-13S і три RWD-13[6][30][31].

8 липня перша ланка ескадрильї вилетіла на аеродром Сімферополь в Криму. Звідси евакуювалися поранені з Кубанського фронту між Керчю та Сімферополем. Вже після двох польотів Марії Миколу довелося повернутися в Бухарест[6][31][32].

Ескадрилья також виконувала розвідувальні польоти: 13 июля пілоти Маріана Дреджеску, Смаранда Бреєску і Стела Гута провели розвідку на маршруті Сімферополь — Сарабуз — Сімферополь; Вірджинія Томас по тому ж маршруту з генералом Петреску на борту. 14 липня пілот Маріана Дреджеску і Стела Гута провели розвідку по маршруту Сімферополь — Керч — Сімферополь, а Вірджинія Томас і Марія Миколу — по маршруту Сімферополь — Євпаторія — Сімферополь. 19 липня Смаранда Бреєску і Стела Гута провели розвідку по маршруту Сімферополь — Керч — Сімферополь[6]. Ці польоти повторювалися до 6 жовтня[33].

В кінці серпня Вікторія Покол була відкликана в Бухарест за дисциплінарне порушення. Ланка втратила перший літак: RWD-13S № 3, пілотований Штефаном Петреску, був пошкоджений в результаті вимушеної посадки через відмову двигуна[34]. Через наступ радянських військ аеропорт Сімферополя став небезпечним, тому 22 вересня літаки ланки були відправлені в Румунію, а ланку розформовано[6]. За всю свою діяльність ескадрилья не мала льотних пригод.

13 квітня 1944 року ескадрилья була переведена в Бакеу, де пробула чотири місяці. Між 22 і 25 серпня ескадрилья була переведена в Петешті, потім в Келераші і, нарешті, була відправлена в Меркулешти. Це поклало край існуванню санітарної ескадрильї, яка фактично припинила свою діяльність 25 серпня 1944 року[35].

Епілог[ред. | ред. код]

Поштова марка Молдови, присвячена Надії Руссо, 2001 рік.

За час війни ескадрилья евакуювала в тил понад 9000 поранених і хворих румунської та німецької армій[36]. Румунія була єдиною країною в світі, в якої під час Другої світової війни була така ескадрилья[37][38].

Після встановлення комуністичного режиму в Румунії льотчиці ескадрильї піддавалися переслідуванню, навіть до тюремного ув'язнення і депортації[35]. Публічні відомості про ескадрилью були повернуті тільки після падіння комунізму в 1989 році[6].

У мистецтві[ред. | ред. код]

У 1943 році італійська кіностудія Artisti Associati[it] за сприяння Національного бюро кінематографії Румунії зняла фільм «Squadriglia Bianca»[5](режисер Іон Сава; в головних ролях Клаудіо Гора, Люсія Стурдза-Буландра, Тіно Бьянкі і Маріелла Лотті[39]). Фільм вийшов на екрани в Італії в 1944 році, але потім був заборонений окупаційною владою союзників. Негатив і копії вважаються втраченими. Самі авіатори вважали фільм дешевою мелодрамою, далекою від того, чим насправді була «Біла ескадрилья»[40].

Пам'ять[ред. | ред. код]

Фотоархів[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Спочатку офіційно називалася Санітарна ескадрилья. Назву «Біла ескадрилья» придумав італійський журналіст Курціо Малапарте, оскільки літаки спочатку були пофарбовані в білий колір з червоним хрестом. На Східному фронті літаки були перефарбовані в захисні кольори, оскільки радянські винищувачі не звертали уваги на символіку Червоного хреста і атакували санітарні літаки[1][2][3].
  2. Женевські конвенції про допомогу пораненим від 1929 року передбачає безперешкодні польоти санітарної авіації під егідою Червоного Хреста під час збройних конфліктів[4]
  3. У 1929 році СРСР підписав Конвенцію про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях — одну з двох Женевських конвенцій 1929 року, але не став підписувати Конвенцію про військовополонених.
  4. Дочка князя Джордже Штрібея і племінниця колишнього прем'єр-міністра Румунії Барбу Штірбея. Член Центрального комітету Румунського Червоного Хреста[4]
  5. Зокрема, пілот ескадрильї Надя Руссо в 1951 році була засуджена до семи років тюремного ув'язнення, з яких відбула шість і додатково п'ять років провела на засланні.
  6. Ірина Бурная — відома на той час румунська льотчиця, після першого пробного польоту з пораненим, відмовилася літати в санітарній ескадрильї і протягом воєнного часу служила в ескадрильї зв'язку.
  7. Легкий літак RWD-13 був розроблений в Польщі в 1930-х роках. Мав такі переваги як: укорочені зліт і посадка, легкість управління і хороша стабільність в польоті. Санітарний варіант RWD-13S мав бічний люк для завантаження ношей[22].
  8. Призначався для нагородження іноземних громадян.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Col. dr. Ion Dobreanu, Aviația sanitară în război, în Aripi Românești, nr. 36/1943, pp. 8–9
  2. Escadrila Sanitară, în Aripi Românești, nr. 44-45/1943, p. 17
  3. Eliza Paveliu, Virginia Thomas, în Aripi Românești, nr. 8–9/1945, p. 19
  4. а б Istoria SNCRR: 1940 – 1945 - Crucea Roșie Română pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial [Архівовано 14 листопада 2017 у Wayback Machine.], Portalul Societății Naționale de Cruce Roșie din România, accesat la 15 decembrie 2015
  5. а б в г д Dan Gîju, Amazoanele văzduhului: escadrila sanitară pe Frontul de Est [Архівовано 7 січня 2017 у Wayback Machine.], historia.ro, accesat la 13 septembrie 2012
  6. а б в г д е ж и к л м н п Eleonora Arbănaș, Femeile-aviatoare românce — Escadrila Albă [Архівовано 24 травня 2016 у Wayback Machine.], Sesiunea de comunicări științifice Boboc, 16-17 iunie 2011. Comunicarea Eleonorei Arbănaș se bazează pe teza de doctorat a lui Valeriu Avram, Contribuția aviației la progresul societății românești, la afirmarea sa pe plan internațional, între anii 1920—1940, teză care, la rândul ei, a fost elaborată pe baza cercetării documentelor din Fondul Subsecretariatului de Stat al Aerului.
  7. Ionescu, 2003, с. 49—55.
  8. Marcu, Ilinca, 2012, с. 281—282.
  9. Turturică, 2013, с. 93.
  10. Ionescu, 2003, с. 56.
  11. а б в г Paula Olșanschi, Aviația română pe frontul de Est și în apărarea teritoriului național [Архівовано 12 травня 2016 у Wayback Machine.], România Eroică, nr. 1/2012, pp. 30–33, accesat la 13 decembrie 2015
  12. Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 7.
  13. Sebastian Radu, A luptat în război și acum are 100 de ani. Mariana Drăgescu este ultima femeie-pilot rămasă în viață [Архівовано 25 грудня 2015 у Wayback Machine.], libertatea.ro, 8 septembrie 2012, accesat la 12 septembrie 2012
  14. а б Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 19.
  15. Ionescu, 2003, с. 68—69.
  16. Ionescu, 2003, с. 71.
  17. Ionescu, 2003, с. 75.
  18. а б Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 20.
  19. Daniel Focșa, Nadia Russo-Bossie: Între artă și zbor (II) [Архівовано 11 березня 2022 у Wayback Machine.], zf.ro, 19 octombrie 2007, accesat la 14 septembrie 2012
  20. Ionescu, 2003, с. 80.
  21. а б Ionescu, 2003, с. 88—90.
  22. Glass, Andrzej (1977). Polskie konstrukcje lotnicze 1893–1939 (in Polish). Warsaw: WKiŁ. pp. 313–318.
  23. Ionescu, 2003, с. 86.
  24. Ionescu, 2003, с. 91—92.
  25. Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 22.
  26. Ionescu, 2003, с. 95—97.
  27. Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 23.
  28. а б Ionescu, 2003, с. 100—101.
  29. Ionescu, 2003, с. 101—103.
  30. Ionescu, 2003, с. 110.
  31. а б Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 28—29.
  32. Ionescu, 2003, с. 111—114.
  33. Crăciunoiu, Roba, 2002, с. 96—138.
  34. Ionescu, 2003, с. 113.
  35. а б Ionescu, 2003, с. 118—119.
  36. Turturică, 2013, с. 99.
  37. Biroul de Presă al MApN, Comunicat de presă nr. 183/07.09.2012 [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.], mapn.ro, accesat la 13 septembrie 2012
  38. Ionescu, 2003, с. 108.
  39. Squadriglia bianca (1944), imdb.it, accesat la 12 septembrie 2012
  40. Ionescu, 2003, с. 86—87.
  41. Соответствие между старыми и новыми названиями улиц Кишинёва. Архів оригіналу за 10 серпня 2011. Процитовано 26 лютого 2011.

Література[ред. | ред. код]

  • Burnaia, Irina. Commandante d’escadrille. — Montricher : Les Éditions noir sur blanc, 1988. — ISBN 2-88250-008-4.
  • Crăciunoiu, Cristian; Roba, Jean-Louis. Escadrila Albă. — București : Editura Modelism, 2002. — ISBN 973-8101-14-X.
  • Ionescu, Cristian. Zece femei împotriva morții. — București : Editura Militară, 2003. — ISBN 973-32-0629-6.
  • Firoiu, Vasile. Amazoanele Cerului. — București : Editura Albatros, 1980.
  • Marcu, George; Ilinca, Rodica. Enciclopedia Personalităților Feminine din România. — București : Ed. Meronia, 2012. — ISBN 978-973-7839-77-0.
  • Turturică, Sorin. Aviatoarele României — Din înaltul cerului în beciurile securității. — București : Editura Militară, 2013. — ISBN 978-973-32-0919-5.

Посилання[ред. | ред. код]