Білий кінь із Кента

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білий кінь Кента на прапорі Кента

Білий кінь із Кента, відомий у розмовній мові як білий кінь — символ графства Кент у південно-східній Англії.[1] Геральдичне зображення правильно позначено гербом як срібний нестримний (здиблений) жеребець на червоному тлі (термін нестримний строго стосується геральдичних левів).

Фігуру гарцюючого білого коня також можна назвати Invicta, що є девізом Кента.[1]

Походження[ред. | ред. код]

Білий кінь у Кенті — давній символ ютського королівства Кент, що датується VI—VIII століттями.[2] Білий кінь пов'язаний з емблемою Хорса, брата Хенгіста, який, за легендою, переміг короля Вортігерна біля Ейлсфорда. Інші джерела вказують на існування доримських монет із цього регіону із зображенням коня.[3] Перше письмове згадування про білого коня можна знайти в "Поверненні занепалих старожитностей " Річарда Верстегана 1605 року. У книзі зображено гравюру, на якій Хенгіст і Хорса висаджуються в Кенті в 449 році під прапором нестримного білого коня.

Саксонський кінь на прапорі курфюрства Ганновера (1692).

Історик Джеймс Ллойд прирівнює білого коня Кента до саксонського коня, емблеми з континенту, хоча припускає, що два символи походять від спільного кореня, а не один від іншого.[4] Континентальний герб можна знайти на гербі Нижньої Саксонії, нідерландського регіону Твенте та дому Вельфів, який адаптував його наприкінці XIV століття. Ллойд підтверджує існування кельтського культу коня в доримському Кенті; і вказує на те, що саксонською емблемою часів братів був дракон, і що Кент був ютським, а не саксонським королівством. Крім того, він припускає, що мотив саксонського коня був винайдений у XIV столітті «як штучний стародавній символ для саксів», будучи отриманим із розповіді Гобеліна про міф про Генгіста та Хорсу в Британії, таким чином відстежуючи обидві емблеми незалежно від одного джерела.[4]

Використання[ред. | ред. код]

Кінь є ключовою частиною офіційного герба графства та з'являється на гербах багатьох районів Кента, а лондонські райони історично є частиною Кента, як на гербі Лондонського району Бекслі та герб лондонського району Бромлі.[5] і на гербі Кентського університету. Кінь зображений на прапорі Кента і є частиною сучасних логотипів ради графства Кент, пожежно-рятувальної служби Кента та поліції Кенту. Кінь також зображений на значках ФК «Джиллінгем», ФК «Велінг Юнайтед» і ФК «Бромлі».

У Кенті кінь також зображений на логотипах багатьох компаній і спортивних команд. Він використовувався на колишніх приміських автобусах Invictaway London, які експлуатувалися Maidstone & District Motor Services.[6][7] Велика кількість пабів в окрузі також містять у своїй назві Білий кінь, хоча це також трапляється у Великій Британії та не обов'язково стосується кентського коня.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Giant horse to become £2m artwork. BBC News. 10 лютого 2009. Процитовано 10 лютого 2009. A prancing white horse is the logo for the county council and has been the symbol of Kent for hundreds of years. However, a sculpture of the Invicta, supported by Kent County Council in response to Mr Wallinger's entry, was rejected by judges last year.
  2. www.hampshireflag.co.uk [Архівовано 2007-06-08 у Wayback Machine.] Coat of Arms
  3. The reason you see a picture of a huge horse whenever you drive into Kent Ben Hatton 22 Nov 2016, Kent Live; retrieved 7 May 2021
  4. а б Lloyd, James (2017). The Saxon Steed and the White Horse of Kent. Archaeologia Cantiana. 138: 1—36.
  5. www.civicheraldry.co.uk [Архівовано 2008-03-25 у Wayback Machine.] Kent Borough Council coats of arms
  6. Image of a black liveried Invictaway bus
  7. Image of a green liveried Invictaway bus