Білий хрест ЗСУ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Хрест ЗСУ» — знак візуальної бойової ідентифікації, використовуваний на техніці ЗСУ під час Харківського контрнаступу[1][2][3].

Зазвичай наноситься білою фарбою на військову техніку, але колір може бути іншим: наприклад, жовтим чи блакитним. В інтернеті може позначатись як ✙, , чи рідше ⛨ або ✛.

Історія[ред. | ред. код]

Хрест з'явився на початку вересня разом із початком Харківського контрнаступу ЗСУ та одразу набув популярності в соцмережах як символ контрнаступу та бойового успіху українського війська, завдяки стрімкості розгрому російських військ на Харківщині[1][3].

Історичні паралелі[ред. | ред. код]

Козацький хрест[ред. | ред. код]

«Хрест ЗСУ» нагадує козацький хрест, один із символів, які найчастіше зображували на козацьких прапорах. Він був одним з елементів герба засновника Запорозької Січі Дмитра «Байди» Вишневецького. Його ми бачимо на прапорі Богдана Хмельницького, на прапорах Київського та інших полків Війська Запорозького. Слід зауважити, що на козацьких корогвах були не лише класичні козацькі хрести, але й прямі грецькі, повністю подібні до «хреста ЗСУ»[3].

Залізний хрест УНР[ред. | ред. код]

Залізний хрест УНР — єдина бойова відзнака Армії УНР. Цим орденом нагороджували воїнів Української Народної Республіки, які брали участь в Першому зимовому поході проти Збройних сил Півдня Росії та РСФСР в 1919–1920-х роках[3].

Битва під Оршею[ред. | ред. код]

Український історик Олександр Алфьоров звернув увагу на те, що звільнення Балаклії — міста, з якого почався Харківський контрнаступ, відбулось 8 вересня, через рівно 508 років після знаменної битви під Оршею 1514 року, де польське й литовсько-руське військо під проводом Костянтина Острозького розгромило армію московитян[3].

Подібні військові маркування[ред. | ред. код]

Використання подібних хрестів на техніці використовувала Німеччина на початку 2-ї світової війни (восени 1939 р. замість нього почали використовувати балковий хрест), Угорщина протягом Другої світової війни та Вірменія протягом Війни в Нагірному Карабасі (2020).

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Хрест Харківського контрнаступу: історія та значення символу. chas.news (ua) . Процитовано 14 вересня 2022.
  2. Що означає білий хрест, який малюють на військовій техніці та постять чиновники. zp.vgorode.ua (ua) . Процитовано 14 вересня 2022.
  3. а б в г д Білий хрест на військовій техніці: український символ контрнаступу – АрміяInform. web.archive.org. 12 вересня 2022. Архів оригіналу за 12 вересня 2022. Процитовано 19 вересня 2022.