Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас»
Автор Роберт Сапольскі
Назва мовою оригіналу Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst
Мова англійська
Укр. видавництво Наш формат
Видавництво Penguin Press
Видано 2 травня 2017
Перекладач(і) Олена Любенко

«Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас» (англ. Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst) — науково-популярна книга нейроендокринолога і приматолога, професора біології, неврології і нейрохірургії Роберта Моріса Сапольскі, опублікована в 2017 році.

Ця робота описує, як різні біологічні процеси впливають на поведінку людини і виду в проміжках від секунди до тисячоліть.

У книзі автор доступною мовою пояснює роботу різних частин мозку, розмірковуючи про роль гормонів у тілі людини.

У своїй роботі Роберт Сапольскі розповідає, чому будь-які вчинки людини здійснюються під впливом подій, які відбувалися не тільки за хвилину або за годину, але й за десятки років до цих вчинків.

Відгуки

[ред. | ред. код]

The Guardian у своїй рецензії на книгу назвав її «чудесним синтезом наукових галузей». На думку редакції, Роберт Сапольскі написав незмінно цікаво книгу, у якій він з азартом розгадує головоломки.[1]

Star Tribune [Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] назвав цю книгу головною працею життя Сапольскі, назвавши її «приголомшливим досягненням і безцінним доповненням до канону наукової літератури».[2]

Роман Гавриш, власник маркетингової агенції Aimbulance [Архівовано 1 квітня 2022 у Wayback Machine.], викладач Києво-Могилянської бізнес-школи написав такий відгук: «Книга Сапольскі змінила моє уявлення про людину та її поведінку. У дуже легкій як для наукової літератури манері автор викладає біологічні, еволюційні, соціальні, психологічні мотиви нашої з вами поведінки та висуває одну з найбільш цікавих і суперечливих тез нашого часу — відсутність свободи волі.»[3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Behave by Robert Sapolsky review – why do we do what we do?. the Guardian (англ.). 9 червня 2017. Архів оригіналу за 4 листопада 2021. Процитовано 24 квітня 2022.
  2. Tribune, HAMILTON CAIN Special to the Star. REVIEW: 'Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst,' by Robert M. Sapolsky. Star Tribune. Архів оригіналу за 4 січня 2022. Процитовано 24 квітня 2022.
  3. Книга «Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас». Інтернет-магазин книг Наш Формат (укр.). Архів оригіналу за 26 квітня 2022. Процитовано 24 квітня 2022.