Біотичний стрес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Біотичний стрес є результатом стресу, який виникає внаслідок збитків, завданих рослинам іншими живими організмами, такими як бактерії, віруси, гриби, паразити, корисні і шкідливі комахи, бур'яни, тварини і інші рослини, які культивуються або зростають як дикі.

Сільське господарство[ред. | ред. код]

Вивчення біотичного стресу є основним напрямком сільськогосподарських досліджень у зв'язку з величезними економічними втратами, викликаними біотичним стресом, якого зазнають товарні культури. Зв'язок між біотичним стресом і урожайністю рослин впливає на економічні рішення, а також на практичні розробки.

Біотичний стрес впливає на динаміку популяцій, визначає коеволюційні зміни в прилеглих екосистемах, зміни кругообігу поживних речовин у них.[1] Біотичний стрес також впливає на здоров'я рослин у садах та природних біотопах.

Біологічна боротьба з шкідниками[ред. | ред. код]

Результатом спроб контролювати чисельність травоїдних агентів, які харчуються на інвазивних видах часто є біотичний стрес. Проте, деякі його наслідки можуть бути використані з корисними результами.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Біотичний зв'язок // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 27.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Robert K.D. Peterson, Leon G. Higley. «Biotic Stress and Yield Loss.» 2001.