Бірманська Зірка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Burma Star
Burma Star
Країна Велика Британія Велика Британія
Тип
Нагородний знак
Статус Не вручається
Нагородження
Засновано: 8 травня 1945 року
Нагороджені:
Q7864297? (0)
Черговість
Старша нагорода Зірка Італії

CMNS: Бірманська Зірка у Вікісховищі

Бірманська зірка — державна військова нагорода Великої Британії і Країн Співдружності в період Другої світової війни. Заснована 8 травня 1945 р. (спочатку в 1943 році) за поданням прем'єр-міністра В. Черчилля (1940—1945 рр.), першого лорда казначейства та міністра оборони за велінням Його Величності, в честь перемоги союзних військ над країнами гітлерівської коаліції.

Основна маса вручення відбулася відразу після закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 р.).

Є однією з восьми нагородних зірок періоду Другої світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

Бірманська зірка вручалася за заслуги військовим-учасникам Бірманської військової компанії в період між 11 грудня 1941 року по 2 вересня 1945 року. Бірманська зірка вручалася також за заслуги учасникам бойових дій:

Учасникам бойових дій Другої світової війни в Китаї, Гонконгу, Малайзії і на Суматрі після грудня 1941 року, але до зазначених вище періодів вручалася Тихоокеанська Зірка.

Нагородні правила не передбачали нагородження Тихоокеанської Зіркою тих військових, які були представлені до нагородження Бірманською Зіркою, проте в подальшому була передбачена металева накладка на стрічку нагороди, що вказувала на заслуги, рівні нагородження Тихоокеанської Зіркою.

Для отримання нагороди були встановлені наступні нормативи для перебування в даних районах при умовах вищевказаних термінів:

1) Для військовослужбовців армії — 1 день і більше оперативної служби.

2) Для військовослужбовців авіаційних частин — 1 і більш оперативних або бойових вильотів.

3) Для моряків військового і торгового флоту — 6 місяців дислокації в Бенгальській затоці (в разі поранення, каліцтва або смерті нагорода видавалася без урахування часу проходження служби).

Крім зірки за Другу світову війну «BURMA», засновано було ще 7 таких зірок (так само 8 травня 1945 року), але з іншими написами і колірним оформленням стрічок.

При повторному нагородженню замість повторної Зірки видавалася застібка з написом «PACIFIC» (укр. переклад ТИХИЙ ОКЕАН"). Зірка за Другу світову війну «Бірма» («Бірманська Зірка») є однією з почесних нагород Великої Британії періоду Другої світової війни.

Ступені[ред. | ред. код]

Бірманська Зірка мала один ступінь.

Опис[ред. | ред. код]

Знак нагороди

Шестипроменева бронзова зірка висотою 44 і шириною 38 міліметрів. Промені зірки прямі, загострені, двогранні. В центрі знаходиться круглий медальйон з широкою каймою. У медальйоні королівська монограма Георга VI «GRI VI» (Georg VI Reg Imperator) коронована королівською короною. У каймі напис: «THE BURMA STAR».

Стрічка темно-червоного кольору з широкими чорними смужками по краях, обтяженими золотою рівновеликою смугою по центру. Кольори стрічки — помаранчевий (сонце), червоний і синій (Британська Співдружність). Колірна гамма стрічки розроблена Його Величністю королем Великої Британії Георгом VI (1936—1952 рр.).

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]