Вагон-рейкозмащувач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спеціалізований вагон-рейкозмащувач
Вагон-рейкозмащувач перероблений з пасажирського суцільнометалевого вагона
Автомотриса -рейкозмащувач РСМ-1

Вагон-рейкозмащувач — вид рухомого складу залізниць, призначений для змащування (лубрикації) бічної поверхні рейок та гребенів колісних пар. Мастило зменшує шум [1] і зношування [2] при русі поїзда в кривих.

Застосування рейкозмащувачів викликане необхідністю вирішувати проблему колесо-рейка[3].

Опис[ред. | ред. код]

Може бути переобладнаний з пасажирських вагонів, є приклади виготовлення з вагонів-рефрижераторів та з проміжного вагона електропоїзда ЕР1 [4].

У 2010-2012 фірма Твема поставила РЖД 34 нових вагона-рейкозмащувача. Вагони збудовані на базі пасажирського купованого вагона, забезпечують змащення рейок у кривих при прямуванні у складі пасажирських поїздів з графіковою швидкістю [5].

Конструкція[ред. | ред. код]

Усередині вагона є рейкозмащувальна установка, ємність для змащення, приміщення для обслуговуючого персоналу, майстерня для проведення ремонтних робіт обладнання на шляху прямування вагона.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Підчіплюється до поїзда існуючого маршруту або формується окремий поїзд. Експлуатаційна швидкість від 40 до 100 км/год. Лубрикант наноситься безпосередньо на внутрішню поверхню головки рейки або гребінь колісної пари валиком, стрижнем або форсункою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Смазывание рельсов как средство уменьшения шума[недоступне посилання з Июнь 2018]
  2. Влияние радиуса кривой и смазывания на сопротивление движению тележки. Архів оригіналу за 23 червня 2007. Процитовано 12 жовтня 2008.
  3. Меры по снижению потерь от трения и износа (рос.). Архів оригіналу за 11 жовтня 2015. Процитовано 11 жовтня 2015.
  4. View picture. Архів оригіналу за 8 квітня 2013.
  5. Инновационные технологии диагностики и обслуживания инфраструктуры (рос.). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 11 жовтня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]