Ванєєва Олена Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ванєєва Олена Олександрівна
Народилася 28 червня 1982(1982-06-28) (41 рік)
Дніпропетровськ, Українська РСР, СРСР
Місце проживання Київ, Україна
Країна Україна Україна
Діяльність математик
Alma mater Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Галузь Симетрійний аналіз диференціальних рівнянь, математична фізика
Заклад Інститут математики НАН України
Вчене звання старший дослідник
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Науковий керівник Попович Роман Омелянович[d][1]
Членство American Mathematical Society European Women in Mathematics Society for Industrial and Applied Mathematics SEENET-MTP
Нагороди Премія Президента України для молодих вчених Премія Верховної Ради України молодим ученим Премія L'Oréal — ЮНЕСКО «Для жінок у науці»
Особ. сторінка imath.kiev.ua/~vaneeva/

Ванєєва Олена Олександрівна — українська науковиця. Член-кореспондент НАН України (з 2024 року), доктор фізико-математичних наук, заступниця директора з наукової роботи Інституту математики НАН України, переможниця премій L'ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» (української та міжнародної «International Rising Talents»), наставниця у проєкті Global Talent Mentoring, популяризаторка математики, виконавча редакторка Українського математичного журналу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 28.06.1982 у місті Дніпро.

В 1989 р. вступила до 1 класу Дніпропетровської середньої школи № 8, яку закінчила у 1999 р. зі срібною медаллю.

У 1999 році вступила на механіко-математичний факультет Дніпровського Національного Університету, який закінчила у 2004 році. Потім продовжила освіту в аспірантурі Інституту математики НАН України.

У 2008 році захистила кандидатську, а у 2020 році — докторську дисертацію (науковий консультант — професор Роман Омелянович Попович). Спеціалізується у сфері застосування алгебраїчних методів у математичній фізиці, зокрема в симетрійному аналізі диференціальних рівнянь. Класифікує диференціальні рівняння за їх симетрійними властивостями, а також досліджує нелінійні моделі математичної фізики та біології.

Починаючи з 2007 р. працює в Інституті математики, з 2021 року заступниця директора з наукової роботи.

Голова Ради молодих вчених Інституту математики НАН України (2013-2015), Голова Ради молодих вчених Відділення математики НАН України (2014-2016).

Наставниця проекту «Дівчата STEM», де успішні жінки надихають дівчат на кар'єру в сфері STEM. В 2018 році була однією із «Топ-20 надихаючих жінок».

З 2021 року є наставницею в міжнародному проєкті Global Talent Mentoring.

Координаторка по Україні товариства «European Women in Mathematics».

Посол України в Комітеті жінок-математиків Міжнародного математичного союзу.

Одна з 12 героїнь «Наука – це вона» - освітнього арт-проєкту STEM is FEM за підтримки міжнародних організацій ООН Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

У 2022-2023 рр. викладала математичні дисципліни у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Нагороди та перемоги[ред. | ред. код]

2010 рік — Премія Президента України для молодих вчених за цикл статей «Алгебраїчні методи в математичній фізиці» (спільно з М.О. Нестеренко).

2014 рік — Премія Президії Національної академії України для молодих вчених «Застосування алгебр Лі для побудови точних і чисельних розв'язків диференціальних рівнянь» (спільно з М.О. Нестеренко).

2014 рік — Abel Visiting Scholar Grant [Архівовано 23 жовтня 2019 у Wayback Machine.] from the Niels Henrik Abel Board.

2015 рік — Премія Інституту математики Національної академії України для молодих вчених імені Ю.Д. Соколова за цикл робіт «Груповий аналіз класів рівнянь математичної фізики».

2018 рік — переможниця української премії L'ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці».

2019 рік — The grant from The Elsevier Mathematical Sciences Sponsorship Fund [Архівовано 23 жовтня 2019 у Wayback Machine.] for the organization of the event “Women in Mathematics: History and Perspectives [Архівовано 9 липня 2019 у Wayback Machine.]

2020 рік — переможниця міжнародної премії «International Rising Talents» - надається молодим дослідницям в рамках премії L'ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці».

2020 рік — переможниця Національної премії «Жінка України» 2020 [Архівовано 24 листопада 2020 у Wayback Machine.] у категорії «Наука».

2022 рік — стипендія імені академіка НАН України Б.Є. Патона для молодих вчених Національної академії наук України – кандидатів наук (докторів філософії) і докторів наук.

2022 рік — іменна стипендія Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

2023 рік — Премія Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік за роботу «Алгебраїчні та аналітичні методи в теорії диференціальних рівнянь та динамічних систем» (спільно з О.М. Атласюк та О.Р. Сатур).

2023 рік — Відзнака Національної академії наук України для молодих учених «Талант. Натхнення. Праця».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]