Василенко Микола Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Григорович Василенко
Народився 1911(1911)
Городище, Черкаська область
Помер 9 квітня 1944(1944-04-09)
Румунія
Поховання Румунія
Громадянство СРСР СРСР
Національність українець
Учасник радянсько-фінська війна і німецько-радянська війна
Військове звання рядовий
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна

Мико́ла Григо́рович Васи́ленко (1911, Городище — 9 квітня 1944) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни стрілець 936-го стрілецького полку (254-я стрілецька дивізія, 52-а армія, 2-й Український фронт), червоноармієць.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1911 році в селищі імені Петровського (нині місто Городище Черкаської області), в сім'ї селянина. Українець. Закінчивши початкову школу, працював на Городищенському цегельному заводі, в колгоспі імені Т. Г. Шевченко.

У Червоній Армії з 1939 року і з лютого 1944 року. Учасник радянсько-фінської війни 1939—1940 років.

Відзначився 28 березня 1944 року при форсуванні річки Прут і в боях за населений пункт Кирпиці (Вікторія, на північ від міста Ясси, Румунія). За підтримки полкової та дивізійної артилерії полк розпочав форсування річки. Червоноармієць Василенко переправився в числі перших і з ходу вступив у бій. Просуваючись вперед, вийшов до населеного пункту Кирпиці. Противник кинув великі сили для ліквідації плацдарму. Червоноармієць Василенко брав участь у відбитті семи контратак, знищивши при цьому 150 солдатів і офіцерів.

31 березня при форсуванні батальйоном річки Жижія вогнем з кулемета прикривав переправу.

9 квітня 1944 року стрілецький батальйон, в якому служив Василенко, почав штурм сильно укріпленою висоти. У цьому бою червоноармієць Василенко вогнем кулемета знищив велику кількість солдатів і офіцерів противника, але й сам загинув.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Василенку Миколі Григоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Похований недалеко від населеного пункту Вікторія.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 1. М.: Воениз., 1987(рос.)
  • Василенко Микола Григорович. // Сайт «Герои страны» (рос.).