Вацлав Костек-Бернацький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вацлав Костек-Бернацький
Народився 28 вересня 1884(1884-09-28)[1]
Люблін, Люблінський повіт[d], Люблінська губернія, Варшавське генерал-губернаторство, Російська імперія
Помер 25 травня 1957(1957-05-25)[1] (72 роки)
Варшава, Польська Народна Республіка
Країна  Республіка Польща
Діяльність офіцер, політик, письменник, публіцист
Галузь солдат, письменник, література[2][2], публіцистика[2][2] і політика[2][2]
Знання мов польська[2][2]
Учасник Перша світова війна
Посада міністр, Q108587475? і Q108587725?
Військове звання полковник
Партія Польська соціалістична партія
Нагороди
Хрест Незалежності Хрест Хоробрих золотий хрест Заслуги Командорський хрест ордена Відродження Польщі офіцерський хрест ордена Відродження Польщі Cross of Independence with Swords

Вацлав Костек-Бернацький (пол. Wacław Kóstek-Biernacki, 28 вересня 1884, Люблін, Російська імперія — 25 травня 1957 Варшава, ПНР) — державний діяч міжвоєнної Польської Республіки.

Молоді роки[ред. | ред. код]

З 1904 року діяч Польської соціалістичної партії. У 1909 році вступив у Французький іноземний легіон. Під час Першої світової війни його полк опинився на фронті, Костек-Бернацький був поранений і потрапив у німецький полон, звідки втік до Кракова.

У Польщі вступив до Польської військової організації Юзефа Пілсудського. Був солдатом I Бригади Легіонів Польських, де в 1918 році дослужився до офіцера. У частинах встановлював дисципліну за зразком Іноземного легіону, організовував військову жандармерію.

Мирні роки[ред. | ред. код]

У мирний час був офіцером польської армії і постійно перебував при Пілсудському. Після травневого перевороту 1926 роки влада перейшла в руки прихильників Пілсудського.

У 1930 році Костек-Бернацький був призначений комендантом Берестейської фортеці, яка служила в'язницею для політв'язнів, противників Пілсудського, в тому числі колишніх парламентаріїв, засуджених в ході Берестейського процесу. З 1 липня 1931 року — воєвода Новогрудського воєводства.

8 вересня 1932 року призначений на посаду Поліського воєводи. Був організатором створення концентраційного табору зі спеціальним режимом для політв'язнів у Березі-Картузькій. На посту поліського воєводи Костек-Бернацький проводив політику полонізації поліщуків.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

3 вересня 1939 року Костек-Бернацький призначається старшим цивільним комісаром в ранзі міністра.

Всю війну Костек-Бернацький вів тихе життя в Румунії і не брав участі в політичній діяльності.

Після закінчення війни новий польський уряд зажадав від Румунії видати «злочинців», в тому числі і Костека-Бернацького. Його піддавали жорстокому слідству протягом 8 років, внаслідок чого його здоров'я було підірване.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Internetowy Polski Słownik Biograficzny
  2. а б в г д е ж и Czech National Authority Database