Ваче II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ваче II
Помер після 463
Чура
Титул цар Кавказької Албанії
Термін 444—461 роки
Попередник Евсаген
Наступник приєднано до Персії
Конфесія християнство
Рід Албанські Аршакіди
Батько Евсаген
Мати донька Бахрама V

Ваче II Вчений (*Վաչէ Բ, д/н — після 463) — цар Кавказької Албанії у 444463 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Албанських Аршакідів. Син Евсагена, царя Кавказької Албанії, та доньки Бахрама V, шахіншаха Персії. У 444 році після смерті батька стає новим володарем царства. Продовжив політику попередника щодо зміцнення християнства та незалежності країни. Втім незабаром під тиском перського шахіншаха Єздигерда II перейшов у зороастризм.

У 450 році повернувся до християнства, повставши проти влади Персії. Ваче II підтримав вірменське повстання на чолі зі старапетом Ваданом Маміконяном. У 451 році брав участь в Аварайрській битві, в якій вірмено-албанські війська зазнали поразки. Втім з огляду на величезні втрати шахіншах змушений відступити з Кавказу, визнавши права місцевих правителів на свободу віросповідування.

Втім невдовзі Ваче II вимушений був визнати зверхність Персії. Але вже у 457 році цар Кавказької Албанії знову повстав проти Персії, скинувши залежність. У 459 році відбив напад персів, але у 462 році зазнав низки поразок. Війна тривала до 463 року, коли цар зазнав остаточної поразки.

Після цього зрікся від трону разом з родиною та почтом оселився в Чурі, де залишилася єдина християнства кафедра єпископа. Тут займався наукою, за що отримав прізвисько Вчений. Кавказьку Албанію було окуповано перським військами, а царство перетворено на марзапанства (провінції). Адміністративним центром стало новозбудоване місто Перозобад.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Алиев К. Кавказская Албания. — Баку, 1974 (рос.)
  • Pourshariati, Parvaneh (2008). Decline and Fall of the Sasanian Empire: The Sasanian-Parthian Confederacy and the Arab Conquest of Iran. London and New York: I.B. Tauris. ISBN 978-1-84511-645-3.