Вашіцу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кімната вашіцу з татамі і сьодзі (двері).
Традиційна кімната вашіцу

Вашіцу (яп. 和室) — японська кімната з традиційними підлогами з татамі, японською означає «кімната(и) в японському стилі», англійською мовою часто називається «кімнатою татамі»[1]. У вашіцу зазвичай є розсувні двері (фусума) між кімнатами. У них також можуть бути сьодзі, а якщо конкретна кімната призначена для прийому гостей, вона може мати токоному (нішу для декоративних предметів). Інакше у ніші може бути розміщений буцудан (будистський алтар)[2].

Раніше майже всі японські кімнати були вашіцу, японці спали на футонах, покладених на татамі, і сиділи прямо на татамі або на дзабутоні, встановленому на татамі. У наш час у багатьох японських будинках є лише одна кімната вашіцу, яку іноді використовують для прийому гостей, решта ж кімнат — у західному стилі. Багато нових будинків в Японії не мають вашіцу взагалі[3].

Розмір вашіцу вимірюється кількістю татамі[3], які зазвичай мають площу від 1,5 м2 до 1,8 м2. Типовими розмірами кімнати є шість-вісім татамі в приватному будинку. Є також мати напіврозміру.

Меблі у вашіцу можуть включати низький стіл, за яким сім'я може вечеряти або спілкуватися з гостями, сидячи на дзабутоні або низькому стільці, призначеному для використання на татамі. Також може бути передбачений котацу, який є особливим типом низького столика, що містить нагрівальний елемент для використання в зимовий час; це особливо важливо, оскільки більшість японських будинків не мають центрального опалення.

Антонім вашіцу — йошіцу (洋室), що означає «кімната (кімнати) у західному стилі». Іншим терміном для вашіцу є ніхонма (日本間), а відповідний термін для йошіцу — йома (洋間)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Washitsu (Japanese-style room) 和室 わしつ [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] at tjf.or.jp
  2. Locher, Mira (17 квітня 2012). Traditional Japanese Architecture: An Exploration of Elements and Forms (англ.). Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0606-2.
  3. а б Nose, Michiko Rico (5 червня 2012). Japan Modern: New Ideas for Contemporary Living (англ.). Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0666-6.
  4. Japanese Kōjien dictionary, entries for «washitsu» and «yōshitsu»