Ва (тибетська літера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ва (вайлі Wa) — найменш використовувана літера тибетскої абетки. У словнику Реріха є спеціальна назва цієї літери — бачхе. В основному застосовується для передачі запозичених слів і топонімів. У буквенній передачі чисел відповідають числу 20. З букви «ва» не можуть бути ні надписних, ні підписних, ні приписних букв. «Ва» може виступати тільки у якості складотворної букви або підписної букви (приймаючи форму діакритичного знака вазур).

У тантричному буддизмі «ва» зустрічається у мандалах і символізує стан поза причинно-слідчий зв'язків, а також є терміном, що позначає містицизм і окультні науки.

Вазур[ред. | ред. код]

Вазур може поєднуватися з 16-ю буквами. Він не надає впливу на вимову і застосовує для розрізнення омонімів. У словнику поєднання з вазуром розташовують у розділі відповідної складотворної літери перед сполученнями з фіналом.

Література[ред. | ред. код]

  • Uray, Géza. On the Tibetan Letters ba and wa: Contribution to the Origin and History of the Tibetan Alphabet. // Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae 5.1: 101—121.(1955)

Дв. також[ред. | ред. код]

  • Тибетско-руський словник Рерих ЗАГИНУ. Н. (Буква Ва — 8 том стр. 45 — 49)