Вежа Мендоса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вежа Мендоса (ісп. Torre de Mendoza, баск. Mendoza dorretxea) — вежа, розташована у місті Віторія, Іспанія. У 1984 році її було оголошено культурною пам'яткою Bien de Interés. Вежа розташована між дорогами Старої Кастилії та річкою Ебро. Вежа Мендоса — укріплена вежа, розташована в селі Мендоса, поблизу Віторія-Гастейс (Алава, Паїс-Васко, Іспанія). Вона була побудована в тринадцятому столітті як резиденція дому Мендоса.

Історія[ред. | ред. код]

Члени дому Мендоса поступили на службу Кастильського королівства під час правління Альфонсо XI (1312-1350). Алава — одна з баскських територій, що входять до складу кастильської монархії з юрисдикцією. До того, як Мендоса увійшла до Кастилії, Алава була полем битви, на якому знатні родини вирішували свої конфлікти протягом поколінь. У 1332 році Мендоса вже кілька разів билися з Геварою. Після того, як цей замок увійшов до Кастилії, ці конфлікти припинилися. Іньїго Лопес де Мендоса побудував вежу Мендоса на початку 13 століття. Він брав участь у битві при Навас-де-Толоса в 1212 році і за те, що сприяв прориву облоги ланцюгів, які охороняли крамницю Альмохаде, Мухаммед ан-Насір (Мірамамоліна) (1199-1213), додав до свого гербу ланцюги. Герцоги Інфантадо володіли вежою Мендоса до її продажу в 1856 році Вікторіану Бруно Мартінесу з Арагону та Фернандесу де Гамбоа.

Протягом 50 років вежа була у володінні Diputación Foral de Álava і містила у собі Музей геральдики Алава з колекцією середньовічних щитів і одягу та інформацією про геральдику Алава. 15 грудня 2012 року його повернули власникам, оскільки він не відповідає вимогам доступності для музею.

Опис[ред. | ред. код]

Вежа виділяється з решти замку. Стіна оточує будівлю з чотирма круглими вежами по краям. Вежа має п'ять поверхів: нульовий та перший поверхи дерев'яні, а у трьох інших є отвори для оборони. Верхній поверх має дах, щоб вода не потрапляла в замок.

Зараз у замку є кімната, де зберігаються щити найважливіших родин Алави.

Примітки[ред. | ред. код]

  • Real Academia de la Historia (1807). «Partida IV, Título XXV, Ley I: Qué cosa es señor, et qué cosa es vasallo» (PDF). Las Siete Partidas del rey don Alfonso el Sabio cotejadas con varios códices antiguos. Tomo III: Partida quarta, quinta, sexta y séptima. Madrid: Imprenta Real. p. 133. Archivado desde el original el 12 de agosto de 2013. Consultado el 22 de agosto de 2013.