Велика Мати (Вікканство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика мати
Great mother
Одне з можливих зображень Великої Матері
богиня

Велика матиангл. Great mother) — богиня неоязичницького культу Вікка, витоки якого сягають кам'яної доби. Є центральним божеством пантеону.

Історія

[ред. | ред. код]

Культ виник приблизно 5 тис. років тому на території Великої Британії. У часи стародавнього Риму частково трансформувалася в поклоніння богині Діані (Діанічна вікка). Поширення культу великої матері також пов'язують з розвитком фемінізму, їх сприянню один одному. В кінці 1960-х років у Британії виникла феміністична організація W.I.T.C.H.[1] , що існує донині, поширившись зокрема на територію США. До неї входять послідовниці Вікки. Вікканство побудоване на засадах гендерної рівності, надає великого значення особі жриці, яка не тільки виступає незамінним суб'єктом святкувань та зібрань, а й в деяких випадках може виконувати обов'язки верховного жерця, при цьому він відповідати її функціям та обов'язкам не може.[2]

Символізм

[ред. | ред. код]

Іпостась великої матері об'єднує в собі декілька проявів, чиїми символами вона є. ЇЇ пов'язують з енергією Місяця, його фазами, проявом емоцій та мудрістю.[3] Вона втілює родючість, опікується нею на землі. Уособлює землю і воду, як земні стихії. Ототожнюється з землею, її живильною силою. Разом з верховним богом відповідає за завершення та початок циклів на землі.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Greene, Heather (31 січня 2016). WITCH stages ritual to protest housing inequalities in Chicago - News, Paganism, U.S. The Wild Hunt (амер.). Процитовано 25 квітня 2024.
  2. Gerald Gardner. Wicca. Liverpool University Press. 1 жовтня 2015. с. 24—33.
  3. Aitamurto, Kaarina; Simpson, Scott (1 червня 2016). The Study of Paganism and Wicca. The Oxford Handbook of New Religious Movements. Oxford University Press. с. 481—494. Процитовано 25 квітня 2024.

Література

[ред. | ред. код]
  • Dianic Wicca Origins, Beliefs & Practices [Електронний ресурс] // Режим доступу до ресурсу: https://study.com/academy/lesson/dianic-wicca-origins-beliefs.html
  • Murray M. The God of the Witches. London : Oxford University Press, 1970. 224 p.
  • Ethan Doyle White. Pagans. The Visual Culture of Pagan Myths, Legends and Rituals Thames and Hudson Ltd 256p.
  • Curott P. Wicca Made Easy: Awaken the Divine Magic within you. London : Hay House, 2018.