Венера Савіньянська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венера Савіньянська
Venere di Savignano
Венера Савіньянська
Творець: невідомо
Час створення: 28-20 тис. років тому
Висота: 22,1 см
Матеріал: серпентин
Жанр: Палеолітична Венера
Зберігається: Рим
Музей: Музей Пігоріні
CMNS: Венера Савіньянська у Вікісховищі
профіль

Венера Савіньянська (італ. Venere di Savignano) — палеолітична Венера з серпентина, знайдена в 1925 році в комуні Савіньяно-суль-Панаро в Італії.

Історія виявлення[ред. | ред. код]

Статуетку було знайдено в 1925 році в італійській комуні Савіньяно-суль-Панаро неподалік від Модени місцевим жителем Оліндо Замбеллі в ході будівельних робіт на глибині близько 1 м. Дружина порадила Замбеллі викинути непотрібний «камінець», однак замість цього фермер відніс знахідку художнику і скульпторові Джузеппе Граціозі, який викупив Венеру і передав її в Музей Пігоріні.

Характеристика[ред. | ред. код]

Савіньянська венера є статуеткою біконічної форми висотою близько 22 см, тим самим вона є однією з найбільших у своєму роді. Найбільш детально опрацьовані форми грудей, сідниць і живота, також позначені контури ніг. Можна припустити, що стародавній скульптор при створенні свого твору безпосередньо виходив з обрисів обраного фрагмента серпентину.

Датування венери з Савіньяно викликає складності через те, що вона була передана вченим без археологічного контексту. Крім того, Замбеллі ретельно помив свою знахідку, тим самим знищивши сліди органіки і ґрунту. В результаті дослідники спробували визначити час створення статуетки за допомогою відповідних аналогій. Уже в 1925 році молодий археолог Паоло Граціозі (син Джузеппе Граціозі) співставив знахідку з періодом верхнього палеоліту, що однак суперечило думці директора Музею Пігоріні Уго Антонієллі, який вважав Савіньянську венеру неолітичною. Проте, подальші дослідження довели, що статуетку було створено понад 20 тис. років тому і вона належить до граветської культурі верхнього палеоліту[1].

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • La Venere a Savignano. Esposizione dal 5 Aprile al 4 Maggio 2014, Museo della Venere e dell'Elefante, Savignano 2014 (exhibition catalog).
  • Margherita Mussi, «Problèmes récentes et découvertes anciennes: la statuette de Savignano (Modène, Italie)» // Bulletin de la Société Préhistorique de l'Ariège 51 (1996), 55–79.
  • Margherita Mussi, «Les statuettes italiennes de pierre tendre de Savignano et Grimaldi» // Henri Delporte (ed.), «La Dame de Brassempouy», Actes du colloque de Brassempouy (juillet 1994), Lüttich 1995, pp. 165–185.
  • Raymond Vaufrey, «La statuette féminine de Savignano sur le Panaro (Province de Modène)» // L'Anthropologie 36 (1926), 429—435.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Exhibitions: the Venus from Savignano | Archeofilia. Архів оригіналу за 18 травня 2016. Процитовано 10 жовтня 2015.