Вилога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилоги на грудній частині, рукавах та кишенях смокінга

Вило́га — відвернутий край на грудній частині, рукавах або інших елементах одягу. Може показувати підкладку[en] або бути виконаною з матеріалу з іншими кольором чи фактурою. Також може бути зробленою з хутра чи прикрашеною іншим способом — вилоги на рукавах каптана у XIII-XVII століттях облямовували парчею[1], на Закарпатті у національному костюмі вилоги внизу штанин оздоблюють вишитими орнаментами[2].

Вилога на кінці рукава військового одягу має назву обшлаг (від нім. Aufschlag). Термін набув поширення за часів Гетьманщини з середини XVIII ст., хоча зустрічався вже в кінці XVI ст.[3]. Також використовувалися слова польського та угорського походження карваш, кавраш[4]. Залежно від виду одягу вилога на рукавах мала різний розмір і форму, наприклад, рукава жупана мали невеликі вилоги, підшиті іншою тканиною, а рукава черкески закінчувалися широкими розрізними вилогами[4][5].

Поширені також вилоги на грудях верхнього одягу. Наприклад, комір лемківської чугані переходить у вилоги, які йдуть вниз до самого подолу[6]. Вилога на грудній частині піджака, фрака, пальта і подібного одягу має назву лацкан. Розмір та форма лацкана залежить від призначення одягу і моди.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія української культури. : у 5 т. / гол. ред. Ярослав Ісаєвич. — К. : Наукова думка, 2001. — Т. 2: ХІІІ – сер. XVII століття. — 848 с.
  2. Національний український костюм. Етнохата. Архів оригіналу за 24 червня 2016. Процитовано 4 червня 2016.
  3. Військовий костюм, 2012, с. 35.
  4. а б Військовий костюм, 2012, с. 25.
  5. Військовий костюм, 2012, с. 52.
  6. Українські костюми XV—XVII ст. Архів оригіналу за 31 травня 2016. Процитовано 4 червня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]