Вилікування згорбленої жінки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилікування згорбленої жінки. Джеймс Тіссо (1886—1896).

Вилікування згорбленої жінки — євангельська подія, одно з чудес Ісуса Христа описана у Євангелії від Луки: Лк. 13:10-17. У той період подорожі Ісуса відбулося загострення відносин фарисеїв до «зміни мислення», що приніс Ісус і яка проганяла старий формалістичний світогляд. Формалізм фарисеїв і книжників тяжів над умами.

Подія[ред. | ред. код]

Згідно з євангельською розповіддю, Ісус під час своєї подорожі по Юдеї, одної суботи у синагозі почав навчати.

Ісус навчав в одній з синагог у суботу. Була ж там одна жінка що її тримав дух у недузі вісімнадцять років: вона була скорчена й не могла ніяк випростатись. Побачивши її Ісус, покликав і промовив до неї: «Жінко, ти звільнена від твоєї недуги.» І поклав на неї руки й вона зараз же випросталась, і почала прославляти Бога. Тоді начальник синагоги, обурений, що Ісус оздоровив у суботу, озвався і мовив до народу: «Шість день є, коли маєте працювати; тоді, отже, приходьте й оздоровляйтесь, а не в день суботній.» Господь у відповідь сказав до нього: «Лицеміри! Чи кожний з вас не відв'язує свого вола або осла від ясел і не веде його поїти? Цю ж жінку, дочку Авраама, що її сатана зв'язав ось вісімнадцять років, не треба було від цих узів звільнити в день суботній?» І як він говорив це, усі противники його засоромились, а ввесь народ радів усім славним вчинкам, які він зробив. (Лк. 13:10-17).

Розв'язувати чи зав'язувати вузла входило у 39 груп чинностей, що були заборонені у суботу, але що то були домашні тварини (віл, осел) у дійсності в якийсь спосіб дбалося про їхню поживу. Ніхто цього не міг заперечити. Тому ніхто не міг заперечити вчинку Ісуса куди більшого. Діям сатани звичайно приписували різні хвороби. Таким чином найвідповідніший день, щоби показати перемогу Бога над сатаною, добра над злом — це якраз був день суботній, день посвячений Богові.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]