Винокамінь Абрам Мойсейович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Винокамінь Абрам Мойсейович
Народився 1889(1889)
Помер 1937(1937)
Громадянство Росія Росія, СРСР СРСР
Національність єврей
Діяльність державний діяч
Партія Бунд, ВКП(б)

Абрам Мойсейович Винокамінь (1889(1889) — розстріляний 1937) — радянський господарський діяч. Член ВУЦВК. Член Ревізійної комісії КП(б)У в червні 1930 — травні 1937 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався у Варшавській семінарії, де керував гуртком революційної молоді. У 1904 році покинув навчання та почав працювати на шкіряному заводі. Член Бунду.

Був заарештований за революційну діяльність, але незабаром звільнений. У 1910 році знову заарештований, два роки перебував у слідчій в'язниці. Засуджений на вічне поселення у місто Верхоленськ Іркутської губернії. У 1915 році за самовільний приїзд до Іркутська був на деякий час заарештований. Потім отримав дозвіл працювати на шкіряному заводі Фукса в Іркутську. Брав активну участь у діяльності підпільної групи «Бунду», керував нелегальною профспілкою на заводі.

Член РСДРП(б) з березня 1917 року.

З 1917 року — депутат Іркутської ради робітничих депутатів, член Іркутського комітету РСДРП(б), член Центрального бюро ради профспілок міста Іркутська.

На початку 1918 року виїхав до Москви для купівлі обладнання і найму робітників на шкіряний завод. Потім нелегально повернувся до Іркутська, працював на шкіряному заводі, вів активну підпільну діяльність проти адміністрації адмірала Колчака. За революційну діяльність був заарештований. Перебував у в'язниці Іркутська, звідки йому вдалося втекти і нелегально перебратися на територію Монголії. Працював робітником бійні, вів революційну діяльність.

Потім змушений був переїхати до Криму, де лікував туберкульоз. Перебував на відповідальній господарській роботі в Українській СРР. Працював головою Головкустпрому УСРР у Харкові, головою Укрторгу, розпорядчим директором (керуючим) «Шкірсиндикату» (на 1925—1926 роки), керуючим шкіряного тресту УСРР у Києві.

З 13 березня 1932 по 1934 рік — заступник народного комісара легкої промисловості Української СРР із постачання, збуту та торгівлі.

У 1937 році заарештований органами НКВС. Засуджений до страти, розстріляний. Посмертно реабілітований.

Джерела[ред. | ред. код]