Висоцький чин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
« Висоцький чин»
«Деісусний чин Висоцького монастря у місті Серпухов»
Творець: невідомий константинопольський іконописець
Час створення: остання чверть 14 ст.
Матеріал: деревина, темпера
Зберігається: Москва, Росія
Музей: Третьяковська галерея

Висоцький чин — уславлена пам'ятка середньовічного мистецтва роботи візантійських іконописців кінця 14 ст.

Висоцький монастир[ред. | ред. код]

Висоцький монастир взимку, фото 2012 року

Висоцький монастир — чоловічий монастир у місті Серпухов, один з найстаріших у Підмосков'ї. Монастир був заснований 1374 року з ініціативи князя Володимира Андрійовича Хороброго (1353-1410). Князь був управителем містечка Радонеж, звідки родом був ігумен Сергій Радонезький, тому церква пов'язала князя із Сергієм Радонезьким, котрий нібито був причетний до заснування Висоцького монастиря.

Опис Висоцького деісуса[ред. | ред. код]

Експонування Висоцького чина у Третьяковській галереї, зала № 58

До складу Висоцького чина входило сім ікон. Біблійні персонажі подані у поясному форматі. Але завеликі розміри ікон подають персонажів у монументальному розмірі, що дорівнював розміру дорослої невеликої людини у повний зріст. Всі ікони майже одного розміру. Кожна ікона створена із трьох дощок. Деісус у сім ікон відносять до «тижневого» типу (сім ікон, сім днів тижня). Це не завадило пізніше у російському монастирі додати до нього ще дві ікони — « Івана Богослова » та « Андрія Першозваного». У 1920-і рр. проведене розкриття і реставрація всього деісуса. Ікони « Івана Богослова » та « Андрія Першозваного» як пізні відокремили і передали до музейних колекцій Третьяковської галереї. Ікона «Іван Хреститель» була передана до збірок Російського музею.

Ікона «Христос Пантократор» на розкритому Євангелії має не грецький, а російський напис, створений на поновленій іконі у 16 ст.

Отриманню Висоцького деісуса візантійських майстрів посприяв ігумен Висоцького монастиря Афанасій старший. Відомо, що 1387 року ігумен супроводжував митрополита Кипріана у Константинополь. По прибуттю у сталицю Візантії, він оселився у Студійському монастирі. Він придбав деісус у Константинополі і відправив той до Серпухова у свій монастир.

Десь із 12 століття форми і шляхи архітектури католицьких країн Західної Європи і країн візантійського впливу розійшлись. Жвавий розвиток готичної архітектури відтепер залишав усе менше місця для фресок, роль котрих перебрали на себе вітражі і килими з релігійними сюжетами. Винятком серед цих країн залишились дрібні італійські князівства, де готична архітектура французького зразка не отримала поширення, а місцева готика була врівноваженою і залишала вдосталь місця на стінах і склепіннях, гідних для фресок. Тому більшість італійських художників століттями залишались перш за все фрескістами.

Фреска як дешевий засіб декорування храму закріпився і у мистецтві країн візантійського політичного впливу і культурного простору. Але витоками цього були консерватизм, канонічне наслідування традиції старовини і орієнтація на минуле як таке, канонічна візантійська архітектура з певними місцями для фресок. Тому фресковий живопис в цих країнах можна було зустріти навіть у сільських і дальніх провінційних храмах. Якщо храм із якихось причин не мав фрескового живопису, його роль виконували великі за розмірами ікони вівтаря і ікони у приділах, а не вітражі і не килими з релігійними сюжетами.

Богородиця з Висоцького деісуса[ред. | ред. код]

Ікони Висоцького чина втратили поверхневий авторський шар живопису, що уточнював деталі і приховував невдалі місця. Їх поверхня збрякла і втратила свіжість. Про якравість первісних фарб зараз свідчать лише окремі частини одягу архангелів. Про увагу до деталей свідчать також живопис рук Богородиці, бо ікона була обережно розкрита до авторських правок, а на її нижній частині залишені рештки одягу пізних оновлень. Обличчя Богородиці невиразне і створене малообдарованим іконописцем.

Ікони Висоцького деісуса[ред. | ред. код]


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лазарев В. Н. Новые памятники визант. живописи XIV в. I. Высоцкий чин // ВВ. 1951. Т. 4. С. 122-131
  • Лелекова О. В. Высоцкий чин в рус. иконогр. традиции XV-XVI вв. // Древнерус. искусство XV-XVII вв. / Музей древнерус. искусства им. Андрея Рублёва. М., 1981. С. 143-144
  • Государственная Третьяковская галерея. Каталог собрания. Древнерусское искусство X — начала XV века. Том I. — М.: Красная площадь, 1995. — Кат. №№ 72-77, стр. 161-169
  • http://www.icon-art.info/group.php?grp_id=19&lng=ru [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] (довідка про Висоцький чин)