Вовчанський історико-краєзнавчий музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вовчанський історико-краєзнавчий музей
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Вовчанськ, Харківська область
Засновано 1912
Директор Щербак Світлана Іванівна

Вовчанський історико-краєзнавчий музей — один із найстаріших музеїв Харківської області, заснований у 1912 році. Експозиція знайомить з історією міста Вовчанська від найдавніших часів до наших днів.

Історія музею[ред. | ред. код]

Вовчанський історико-краєзнавчий музей створений у 1912 році у спеціально збудованій будівлі у стилі модерн . Першим директором Вовчанського музею Старожитностей, був Бабенко Василь Олексійович, першовідкривач салтівської археологічної культури. В 1941 році , під час бомбардування міста Вовчанська музей було пошкоджено. В 1963 році створено новий історико-краєзнавчий музей, спочатку на громадських засадах, а з часом музей став комунальним закладом.

Станом на кінець травня 2024 року(згідно з інформацією офіційного сайту Вовчанської міської. військової адміністрації) ,

місто Вовчанськ, практично зруйноване .

Опис музею[ред. | ред. код]

Експозиція комунального закладу «Вовчанський історико-краєзнавчий музей» відображає історію міста та особливості культури. Зали присвячені етапам розвитку Вовчанська. Відділ археології знайомить відвідувачів із далеким минулим краю. Тут наявні пам’ятки салтівської археологічної культури .

. Є в музеї матеріали і про виникнення Вовчанська. Зразки народної творчості – вишивки, різьблення по дереву, картини, а також предмети народного побуту , найбільш цікаві відділи цього культурного закладу. Вовчани. шанують пам’ять своїх видатних земляків. Про тих, хто найбільше відзначився в боротьбі за честь і свободу рідної країни, розповідають матеріали та експонати часів війн.Є в музеї експонати та матеріали про відомих людей Вовчанщини. Зібрано також зразки продукції підприємств міста.

Станом на травень 2024 року, музейна колекція завчасно, евакуйована в безпечне місце.

Джерела[ред. | ред. код]