Вовчий Хвіст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вовчий Хвіст
Діяльність військовослужбовець
Знання мов давньоруська
"У літо 6492. Іде Володимер на радимичі. І був в нього воєвода Вовчий Хвіст. І посла Володимер перед собою Вовча Хвоста[1]

Вовчий Хвіст — літописний воєвода князя Володимира Святославовича та його сина Святополка, що у 984 році розбив радимичів на притоці Сожа річці Пищани, звідки утворилася на Русі глузлива приказка: «Піщанці Вовчого хвоста бігають» (Іпат.).

Після смерті великого князя Володимира став воєводою його сина Святополка. Згадується у Новгородських та Тверських літописах. Очолював військо Святополка у битві біля Любеча в 1016 році проти військ Ярослава Володимировича. Як повідомляється в Новгородському першому літописі Молодшого ізводу, Вовчий Хвіст знущався з новгородців, кажучи: «Що прийшли з цим кульгавим? Гей ви, теслярі, ось поставимо вас хороми рубати нам!». Це розлютило бійців Ярослава і змусило їх діяти рішучіше, в результаті війська Святополка були розбиті, а сам князь утік у Польщу до свого тестя, Болеслава. Автор Тверського літопису несхвально відгукнувся про Вовчого Хвіста. Подальша доля воєводи, чи він брав участь у битві на Альті невідома.

А. Ю. Карпов повідомляє, що ім'я Вовчого Хвоста увійшло до народних переказів. У пам'ятнику XVI століття, що має очевидне фольклорне походження («Сказання про Олександра Поповича»), богатир-воєвода Вовчий Хвіст служить епічного київського князя Мстислава[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Победа Волчьего Хвоста, воеводы Владимира Святославича, над радимичами на реке Пищане. runivers.ru. Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.
  2. Карпов А. Ю. Волчий Хвост. Архів оригіналу за 6 листопада 2010. Процитовано 8 березня 2009.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]