Вогонь (У-сін)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У китайській філософії вогонь ( кит. ) — це елемент, у якому уособлюється процвітання матерії або стадія процвітання матерії. [1] Вогонь є другою фазою У Сін.

Вогонь за характером відноситься до ян. Його рух є висхідним, а його енергія є конвективною.

Стихія вогню асоціюється із сезоном літа, півднем, планетою Марс, червоним кольором (асоціюється з надзвичайною удачею), спекотною погодою, денним світлом і червоним птахом (Zhu Que) у чотирьох символах .

Атрибути[ред. | ред. код]

У традиційній китайській медицині атрибутами вогню є динамічність, сила та наполегливість; однак він також пов'язаний з неспокоєм. Стихія вогню забезпечує тепло, ентузіазм і творчість; однак його надлишок може викликати агресію, нетерплячість та імпульсивність. Так само вогонь дає тепло та спеку; однак його надлишок також може спричинити самозгоряння.

Серед негативних емоцій вогонь асоціюється з ненавистю, а серед позитивних – з радістю.

Органами, пов'язаними з елементом Вогню є серце (інь) та тонка кишка (ян), язик і пульс тіла.

Астрологія[ред. | ред. код]

Стихія відіграє важливу роль у китайській астрології та у вченні феншуй. Вогонь є одним з 10 небесних стовбурів (п’яти елементів у формах інь і ян ), які поєднуються з 12 земними гілками (або китайськими знаками зодіаку), утворюючи шістдесятирічний цикл .

Роки вогняного Ян закінчуються числом 6 (наприклад, 1976). Роки Ян завжди закінчуються парним числом.

Роки вогняного Інь закінчуються числом 7 (наприклад, 1977). Роки Інь завжди закінчуються непарним числом.

Вогонь орудує китайськими знаками зодіаку Змія та Кінь . [2]

Літаюча зірка фен-шуй використовує число 9 для символізації вогню.

Південний кут вивільняє енергію вогню, як стверджує Іцзин і Феншуй. Її також називають енергією руйнування та відновлення. Вона також безпосередньо стосується щасливого любовного життя. 

Цикли У Сін[ред. | ред. код]

У відновлювальному циклі Ву-Сін дерево породжує вогонь, оскільки «вогонь виникає шляхом тертя двох шматків дерева», і його потрібно підживлювати деревиною; Вогонь породжує землю, оскільки «вогонь перетворює все на попіл, який стає частиною землі».

У циклі завоювання елемент води перемагає вогонь, оскільки «ніщо не загасить вогонь так швидко, як вода»; Вогонь перемагає елемент металу, оскільки його «можна розплавити та виковувати» лише за допомогою полум’я чи тепла.[3]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. 千古中医之张仲景. Lecture Room, CCTV-10.
  2. findyourfate.com
  3. Theodora Lau, The Handbook of Chinese Horoscopes, pxxix-xxx, Souvenir Press, London, 2005