Володимирецька центральна районна бібліотека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимирецька центральна бібліотека
Файл:Володимирецька центральна бібліотека.jpg
Країна: Україна Україна
Розташування Володимирець
Адреса вулиця Соборна,24 Володимирець Рівненська область
Фонди: 34391
Читачів: 2649
Директор: Курач Ілона Іванівна
Штат: 6
Площа приміщень: 512 кв.м
Сайт: volodymirec.libr.rv.ua

Володимирецька центральна бібліотека комунального закладу «Володимирецька централізована система публічно-шкільних бібліотек» Володимирецької селищної ради — культурно-просвітницький та інформаційний центр Володимирецької територіальної громади.

Історія та сучасний стан[ред. | ред. код]

Володимирецьку центральну бібліотеку створено у 1939 році. Перші 500 книг зібрали читачі-книголюби. Але Велика Вітчизняна війна перервала діяльність бібліотеки. Її книжковий фонд зберігали по домівках читачі, аж поки у 1945 році робота книгозбірні була відновлена.

З 1945 – 48 рр. бібліотеку очолювала Мушинська Лідія Григорівна. Бібліотека знаходилась по вул. Чапаєва, 3, яка займала 2 кімнати. З 1948 року по 1969 рік бібліотекою завідувала досвідчений фахівець Крупицька Софія Федорівна, випускниця Ніжинського культосвітнього училища. З 1969 по 1979 рік бібліотеку очолює Марія Тихонівна Ковальчук, з 1979 по 1982 – Євгенія Петрівна Шеремет. З 1982 по 2002 рік директорська естафета – в руках у Федори Михайлівни Трохимчук. В період з 2002 по 2005 роки директор центральної районної бібліотеки Галина Борисівна Швирид. З 2005 року колектив очолює Ілона Іванівна Курач.

Директор Володимирецької ЦСПШБ Ілона Іванівна Курач

На кожному етапі розвитку бібліотека змінювалася та удосконалювалися її форми роботи: від голосних читань у повоєнні роки до комплексних форм популяризації книги. Справжнього свята діждалася книгозбірня, коли в 1980 році отримала нове приміщення, загальною площею майже 700 кв. м. значно зросла кількість читачів. Суттєво змінилася вся робота, зокрема масова.

В 1979 році проведено централізацію бібліотечної системи й зміцнена структура ЦРБ, створено кілька нових відділів: комплектування і обробки літератури, організації використання єдиного фонду, обслуговування читачів та методично-бібліографічний. Водночас з’явився повноцінний довідково-бібліографічний апарат на єдиний фонд ЦБС.

Районна виставка декоративно-ужиткового мистецтва «Великодня писанка»

При центральній районній бібліотеці створено музейну експозицію «Відомі земляки: Михайло Ващенко», працює любительське об’єднання за інтересами «Світ прекрасного». Діє Центр обслуговування громадян електронною інформацією (ЦОГЕІ), основним завданням якого є задоволення потреб громадян у публічній інформації, забезпечення їх доступу до державних та регіональних електронних інформаційних ресурсів, надання консультативних послуг з питань електронного оформлення звернень до органів державної влади. Вводяться нові форми роботи, не притаманні бібліотеці, - виставки творів самодіяльних авторів, декоративно-прикладного мистецтва, майстер-класи, які дозволяють на більш високому рівні здійснювати естетичне виховання, залучати широкі верстви до культури та національного відродження.

На абонементі для спільного читання та спілкування дітей і батьків діє «Куточок сімейного читання».

До послуг користувачів

  • універсальний фонд
  • тематичні папки, що постійно поповнюються новою інформацією на актуальні запити читачів;
  • видання бібліотеки
  • каталоги (систематичний, абетковий) та картотеки
  • електронний каталог
  • підбір літератури за темою
  • оперативна інформація про нові надходження
  • участь у любительських об'єднаннях та клубах за інтересами
  • проведення культурно-мистецьких заходів: свят, конкурсів, виставок, книг і творів образотворчого мистецтва
  • проведення екскурсій по бібліотеці
  • безкоштовний доступ до Інтернету

Проекти. Конкурси[ред. | ред. код]

  • Користувачі Володимирецької централізованої системи публічно-шкільних бібліотек взяли участь у загальнонаціональному конкурсі дитячих творчих робіт «Мрії про Україну: дитячий погляд». На конкурс було представлено роботи у трьох номінаціях: поетичний твір, прозовий твір, малюнок. Вікова категорія: з 10 до 16 років. Роботи, які зайняли перші місця на районному етапі конкурсу були надіслані на обласний етап. У обласному етапі конкурсу у номінації «Поезія» перемогу здобув Дмитро Килюх, користувач Старорафалівської публічно-шкільної бібліотеки. Конкурс дитячої творчості було оголошено Національною бібліотекою України для дітей спільно з Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» з нагоди 25-річчя Незалежності України.

Основним завданням конкурсу дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд» є утвердження в свідомості та почуттях юних громадян патріотичних цінностей, переконань і поваги до своєї країни, українського народу, його культури, звичаїв та традицій; стимулювання пізнавальної активності і самостійності у дітей та підлітків, спонукання учасників до творчості.

Метою конкурсу є формування у майбутнього покоління високої громадянської свідомості, сприяння національно-патріотичному розвиткові особистості, ідентифікації з державою, її історією, культурою та розвитком.[1]

  • Результатом участі юнацького відділу центральної районної бібліотеки стало отримання ІІ місця у Всеукраїнському огляді-конкурсі діяльності бібліотек з формування екологічної культури молоді «Екологічна варта» (2006) та ІІІ місця на обласному рівні у Всеукраїнському конкурсі «Легенди рідного краю» (2008). Проект «Створення медіа-центрів в структурі централізованої системи публічно-шкільних бібліотек» (2010 рік) впроваджено в практику роботи центральної районної бібліотеки, районної бібліотеки для дітей, публічно-шкільних бібліотек сіл Каноничі, Городець, Стара Рафалівка. Тричі поспіль Володимирецька центральна районна бібліотека отримала грант голови Рівненської обласної ради, Рівненської обласної державної адміністрації обдарованій молоді в галузі літератури, мистецтва, хореографії, народного мистецтва, кінематографії для видання власних творів в номінації «Література», розкриття талантів творчо обдарованої молоді (Людмила Бірук (2008 р.), Ольга Камінська (2010 р.), Олена Булан (2011 р.).
Навчаються пенсіонери
  • В квітні 2013 році Володимирецька центральна районна бібліотека та районна бібліотека для дітей стали переможцями п'ятого раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст». У вересні 2013 року відділ обслуговування Володимирецької центральної районної бібліотеки став переможцем 13 раунду конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами програми «Бібліоміст» «Бібліотеки та охорона здоров'я», проект «Планування сім'ї та репродуктивне здоров'я населення». Цільовою аудиторією цього проекту є, насамперед, сільська молодь та студенти району, дівчата з кризових сімей та інших груп ризику, для яких бібліотека запропонує нові спеціалізовані тренінги, онлайн-консультації, відео -, фото та інформаційні матеріали щодо збереження репродуктивного здоров'я та планування сім'ї.
Тренінг  «Репродуктивне здоров’я жінки - впевненість в завтрашньому дні» за участю головного лікаря «Сімейного медичного центру «Родолад» С. Буравського
Вулична акція "Збережи життя!"
Інформаційно – просвітницький трені «Плануємо сім’ю – плануємо власну долю» 
  • У 2014 році вперше проведено районний конкурс літературних творів імені Михайла Дубова. Організатором Конкурсу є відділ культури і туризму райдержадміністрації, Володимирецька централізована  система публічно-шкільних бібліотек за сприяння та інформаційної підтримки Комунального підприємства «Редакція газети «Володимирецький вісник» Володимирецької районної ради.
    Нагородження переможців конкурсу літературних творів імені Михайла Дубова

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Проекти. Конкурси. Володимирецька ЦСПШБ.Ангели на ротації. volodymirec.libr.rv.ua. Архів оригіналу за 12 жовтня 2017. Процитовано 12 жовтня 2017.