Володимир Пилипець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Пилипець
Народився 14 лютого 1902(1902-02-14)
Скалат, Королівство Галичини та Володимирії, Долитавщина, Австро-Угорщина
Помер 6 травня 1968(1968-05-06) (66 років)
Вашингтон, США
Країна  Австро-Угорщина
 Республіка Польща
 Українська РСР
 США
Національність українець
Діяльність військовослужбовець, священник, громадський діяч
Alma mater Таємний український університет і УКУ
Нагороди
Галицький Хрест Хрест Симона Петлюри

Володимир Пилипець (14 лютого 1902, Скалат, Австро-Угорщина — 6 травня 1968, Вашингтон, США) — український священник, військовик, громадський діяч. Хрест УГА, Лицарський Хрест Симона Петлюри, Хрест із мечами Союзу Українських Ветеранів; бойовий значок 6-ї Стрілецької Січової дивізії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Літак «Ньюпор-17» який використовувався у Летунському відділі Галицької армії та Повітряному флоті УНР. На передньому плані підстаршина Володимир Пилипець

Навчався у Скалатській гімназії, учнем 7 класу вступив до УГА; від листопада 1918 року — стрілець 1-го піхотного куреня, від грудня цього ж року — в команді Української державної жандармерії у м. Теребовля. Від червня 1919 року — підхорунжий, зв'язківець 1-го летунського полку УГА, після переходу Армії за Збруч — у школі пілотів у Кам'янці-Подільському (нині Хмельницька область), згодом — в Армії УНР.

Після закінчення військових дій продовжив навчання в гімназії; у м. Львів: студіював в Українському таємному університеті (1922), у Богословській академії.

Душпастирював у селах Свірж і Стрілків Львівської области та Білі Ослави Івано-Франківської области, де створював кооперативи, молочарні, організовував дозвілля для дітей колишніх старшин УГА.

[що?]Як голова Допомоги комітету[якого?] в містечку Ділятин (нині смт Надвірнянського району Івано-Франківської области). У 1941—1942 роках сприяв перевезенню голодуючих дітей на Поділля.

Після Другої світової війни емігрував в Німеччину, згодом — до США, де служив на парафіях у Вашингтоні та церквах у штаті Пенсільванія.

Джерела[ред. | ред. код]