Ворожбянський м'ясокомбінат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ворожбянський м'ясокомбінат
Тип товариство з обмеженою відповідальністю
Галузь м'ясна промисловість
Штаб-квартира Україна Ворожба

Ворожбянський м'ясокомбінат — підприємство харчової промисловості у місті Ворожба Білопільського району Сумської області України.

Історія[ред. | ред. код]

М'ясокомбінат у райцентрі Ворожба був побудований за радянських часів і був одним із провідних підприємств міста Ворожба[1][2][3].

Після проголошення незалежності України перейшов у відання міністерства сільського господарства та продовольства України. Надалі, державне підприємство було перетворено на відкрите акціонерне товариство.

В умовах економічної кризи 1990-х років становище промислових підприємств міста ускладнилося, з 1990-х років основою економіки міста стали підприємства залізниці та роздрібної торгівлі[4].

У травні 1995 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про приватизацію м'ясокомбінату[5]. У березні 2001 року арбітражний суд Сумської області порушив справу про банкрутство комбінату Арбітражний суд Сумської області порушивши справу про банкрутство відкритого акціонерного товариства «Ворожбянський м'ясокомбінат». Надалі підприємство було реорганізовано в товариство з обмеженою відповідальністю.

Економічна криза, що почалася в 2008 році ускладнив становище Ворожби[6], проте м'ясокомбінат, як і раніше, залишався одним із найбільших діючих підприємств міста та Білопільського району[7].

Діяльність[ред. | ред. код]

Підприємство здійснює забій тварин та виробляє м'ясо, м'ясні напівфабрикати та м'ясні продукти.

У 2009 році основною продукцією комбінату були варена ковбаса, салямі і сосиски Молочні, також вироблялися буженина, шинка і бекон[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Велика Радянська Енциклопедія. / За ред. А. М. Прохорова. 3-тє вид. том 10. М., «Радянська енциклопедія», 1971. стор.360
  2. Ворожба // Українська Радянська Енциклопедія. том 2. Київ, «Українська Радянська енциклопедія», 1979. стор.332
  3. Ворожба // Великий енциклопедичний словник (у 2-х тт.). / Редколл., гл. ред. А. М. Прохоров. том 1. М., «Радянська енциклопедія», 1991. стор.244
  4. Максим Новіков, Олександр Завадський. «Ворожба» без Ворожби. Життя провінційного містечка як воно є // газета «Ваш Шанс» (Суми), № 17 від 26 квітня 2006 року
  5. «Відкрите акціонерне товариство "Ворожбянський м'ясокомбінат"»
    Постанова Кабінету Міністрів України № 343а від 15 травня 1995 р. «Перелік об'єктів, що підлягають обов'язковій приватизації у 1995 році» [Архівовано 4 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  6. У Ворожбі протестують проти скорочень [Архівовано 2019-10-01 у Wayback Machine.] // «Данкор online» від 24 квітня 2009
  7. У Білопільському районі найбільшими бюджетонаповнювальними підприємствами є Ворожбянський м'ясокомбінат і Жовтневий цукрозавод, тепер до них приєднався і новий колійний завод.
    Шляховий завод - у роботу ! // газета «Ваш Шанс» (Суми), № 51 від 22 грудня 2010 року
  8. М. Подільська. Ковбаска має бути з м'яска // газета «Ваш Шанс» (Суми), № 51 від 23 грудня 2009 року