Всеукраїнська політична консультативна рада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Всеукраїнська політична консультативна рада, ВПКР, або Політична рада — колишній консультативно-дорадчий орган при Президентові України, що був утворений з метою більш повного врахування позицій політичних сил при виробленні державної політики, пропозицій та рекомендацій партій щодо дальшого вдосконалення політичної системи суспільства, налагодження конструктивної взаємодії між органами державної влади і об'єднаннями громадян для забезпечення стабільності в державі.

Рішення Ради мали рекомендаційний характер.

Історія[ред. | ред. код]

Був утворений Указом Президента України у 2000 році як Політична рада при Президентові України. Перейменований у Всеукраїнську політичну консультативну раду згідно з указом Президента від 2001 року[1] зі збереженням скороченої назви Політична рада. У 2005 році повернена попередня назва Політична рада при Президентові України[2].

У 2010 році консультативно-дорадчий орган був повністю ліквідований[3].

Основні завдання[ред. | ред. код]

До основних завдань Політичної ради належало:

  • аналіз суспільно-політичної і соціально-економічної ситуації в Україні, актуальних внутрішньополітичних та зовнішньополітичних проблем, розроблення і внесення за результатами такого аналізу відповідних пропозицій;
  • попередній розгляд проектів законів та актів Президента України з найважливіших питань суспільного життя, внесення пропозицій щодо розроблення проектів таких актів;
  • сприяння узгодженню позицій політичних партій, налагодженню конструктивної взаємодії між органама державної влади і об'єднаннями громадян з метою поглиблення демократичних реформ в Україні та розв'язання актуальних проблем суспільного життя, забезпечення громадянського миру і злагоди.

Склад[ред. | ред. код]

Очолював орган Президент України, який своїм указом призначав секретаря Ради і визначав персональний її склад.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про Всеукраїнську політичну консультативну раду. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 3 жовтня 2020.
  2. Про Політичну раду при Президентові України. Архів оригіналу за 6 березня 2022. Процитовано 3 жовтня 2020.
  3. Про ліквідацію Політичної ради при Президентові України. Архів оригіналу за 8 березня 2022. Процитовано 3 жовтня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]