Всеукраїнське товариство Івана Огієнка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнське товариство Івана Огієнка
Дата заснування 1992
Тип громадська організація
Голова Сергій Болтівець
Адреса 01008, м. Київ, Печерський район, вулиця Шовковична, будинок 18-А, офісний центр 2

Всеукраїнське товариство Івана Огієнка — всеукраїнська громадська організація.

Рішення про заснування було ухвалене 17 квітня 1992 р. в Кам'янці-Подільському під час першої в Україні науково-теоретичної конференції «Духовна і науково-педагогічна діяльність І. І. Огієнка (1882—1972 рр.)». Головою товариства обрано кам'янчанку — кандидата філологічних наук Євгенію Сохацьку[1].

27 травня 1992 р. відбулися установчі збори Всеукраїнського Товариства Івана Огієнка, головною метою якого було визначено проведення широкої культурно-просвітницької, пропагандистської роботи щодо спадщини Івана Огієнка.

1993 р. — Всеукраїнське товариство Івана Огієнка зініціювало вузівський референдум, зібрало сотні підписів викладачів та студентів на підтримку ідеї надання Кам'янець-Подільському університету імені Івана Огієнка.

У 1994 р. разом із Національною спілкою письменників України, Житомирською обласною радою народних депутатів та Фондом розвитку мистецтв України заснувало Всеукраїнську премію імені Івана Огієнка. Щорічне урочисте вручення премії лауреатам у галузі літератури і мистецтва, в галузі науки і освіти, в галузі громадської, політичної та церковної діяльності відбувалося в день пам'яті Івана Огієнка — 29 березня на його батьківщині в Брусилові, починаючи з березня 1995 р.

1997 рік рядом громадських організацій, у тому числі й Товариством, було проголошено роком Івана Огієнка. Всеукраїнським товариством Івана Огієнка у м. Кам'янець-Подільський знову на базі філологічного факультету університету проведено другу Всеукраїнську наукову конференцію «Духовна і наукова педагогічна діяльність І. І. Огієнка (1882—1972 рр.)».

З часу заснування товариство очолювала Євгенія Іванівна Сохацька, а з 29 жовтня 2014 головою товариства є Сергій Іванович Болтівець.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Будзей Олег. Іван Огієнко: шлях до Кам'янця: Ювілеї // Подолянин. — 2007. — № 2 (12 січня). — С. 4.

Посилання[ред. | ред. код]