Втеча (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Втеча
Escape!
Жанр наукова фантастика
Форма оповідання
Автор Айзек Азімов
Мова американська англійська і англійська
Опубліковано 1945
Країна  США
Переклад 1987
Цикл Роботи
Попередній твір Спіймати кролика
Наступний твір Доказ

«Вте́ча» (англ. Escape!) — науково-фантастичне оповідання американського письменника Айзека Азімова, вперше опубліковане 1945 року під назвою «Парадоксальна втеча» (англ. Paradoxical Escape) в журналі Astounding Science Fiction and Fact.[1] Вийшов друком у збірках «Я, робот», 1950 (I, Robot) та «Все про роботів» (The Complete Robot), (1982).

Сюжет[ред. | ред. код]

До U.S. Robots and Mechanical Men, Inc. звертається фірма «Консолідейтед Роботс» із пропозицією скористатися «Мозком» фірми для перевірки документів з розробки гіперпрострового двигуна, бо їхня власна Супер-ЕОМ від такої перевірки зламалася. Завданням Сьюзен Келвін є сформулювати ціль перед «Мозком» таким чином, щоб він не вийшов з ладу при можливій дилемі, пов'язаній із Трьома законами робототехніки. «Мозок» опрацьовує надані йому матеріали та приходить до висновку, що побудувати корабель для стрибка через простір-час є можливим. Але при цьому він стає несерйозним у своїй мові.

Згодом інженери Донован і Пауелл оглядають корабель, спроектований «Мозком». Несподівано він стартує і інженери мимоволі здійснюють міжзоряний стрибок через простір і час, відчуваючи при цьому щось схоже на смерть та оживлення. Вони зауважують, що «Мозок» подбав про запас консервованих бобів і молока, але не передбачив ні засобів керування кораблем, ні душу чи ліжок.

По поверненню інженерів на Землю Сьюзен встановлює, що в момент стрибка матерія на мить перестає існувати. Це означає, що «Мозок» порушив Перший закон робототехніки, але саме тому і не зламався. Справа в тому, що він зумів «відгородитися» від моменту тимчасової смерті людей, сприйнявши його за дитячою логікою як щось несуттєве. Сьюзен розкриває, що причиною цього стало її рішення знизити інтелект «Мозку».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Парадоксальна втеча» в номері «Astounding Science Fiction and Fact». Інтернет-архів.

Джерела[ред. | ред. код]