Вулиця Івана Франка (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Івана Франка
Хмельницький
Назва на честь Івана Франка
Колишні назви
Циганська, Новобульварна, Речка
Транспорт
Автобуси 30
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Пам'ятники пам'ятник Іванові Франку
Храми Свято-Георгієвська церква
Парки парк імені Івана Франка
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Івана Франка у Вікісховищі

Ву́лиця Іва́на Франка́ в місті Хмельницькому пролягає центральною частиною міста — від вул. Подільської до колишнього 1-го військового містечка КЕЧ мікрорайону Дубове.

Історія[ред. | ред. код]

Виникла у середині XIX ст., спочатку пролягала лише до залізничного переїзду і мала назву Циганська. Остаточно сформувалася згідно з планом забудови міста від 1888 р., отримавши нову назву — Новобульварна. В 1928 році перейменована на честь одного з місцевих революціонерів — Речка. Від 1946 року має ім'я Івана Франка — письменника та громадського діяча.

Візитівкою вулиці став парк імені Івана Франка, який закладено у 1920-х роках на місці болотистої заводі. Створювався парк за культурно-спортивним напрямком, тому на його території були обладнані численні спортивні майданчики, літній кінотеатр, танцмайданчик, а головну алею прикрасили скульптурами видатних письменників. Нині, після декількох реконструкцій, парк зберіг свій спортивний напрямок. У 2007 році на його території обладнано дитячі майданчики та поставлено пам'ятник Івану Франку.

Навпроти парку височіє міська лазня № 1, яка була побудована у 1929 році та стала першим великим підприємством комунального господарства міста. Вона об'єднувала гарнізонну та громадську лазні, механічну пральню та дезінфекційне відділення.

Ще одна визначна споруда вулиці — Свято-Георгієвська церква. Храм споруджено у 18971898 роках для полкової церкви 46-го Дніпровського полку. В радянські часи храм був закритий. Богослужіння поновлено у 1996 році.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Єсюнін С. М. Вулиці міста Хмельницького / Сергій Єсюнін. — Тернопіль, 2005. — 154 с.