Вулиця Святотроїцька (Черкаси)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Святотроїцька
Черкаси
На перетині з бульваром Шевченка
На перетині з бульваром Шевченка
На перетині з бульваром Шевченка
Місцевість Центр
Район Соснівський район
Колишні назви
Музикантська, Володимирська, Будника, Косинська, Кірова
Загальні відомості
Протяжність 1,12 км
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Святотроїцька у Вікісховищі

Вулиця Святотро́їцька — вулиця у Черкасах.

Розташування[ред. | ред. код]

Вулиця простягається від Клубного узвозу біля пагорбу Слави до вулиці Надпільної.

Опис[ред. | ред. код]

Вулиця вузька, заасфальтована. На кварталі між вулицею Хрещатик та бульваром Шевченка ліва пішохідна частина має значне розширення, утворюючи своєрідну площу. До складу вулиці також відноситься невеликий провулок на початку праворуч з приватною житловою забудовою (№ 2-18). По вулиці розташовуються ТСОУ (№ 24), обласна дитяча бібліотека імені Лесі Українки (№ 36), на розі з Кавказькою Пожежне депо № 1, на розі з Хрещатиком — кінотеатр «Салют», на розі з бульваром — аптека-музей по один бік та пам'ятник воїнам-афганцям і каплиця по інший. У глибині кварталу між бульваром та вулицею Гоголя, за приватним сектором, розташовується Перша міська гімназія (№ 68).

Походження назви[ред. | ред. код]

З кінця 19 століття вулиця називалась Музикантською, 1908 року її перейменували на Володимирську, з 1923 року вона носила ім'я Будника, з 1941 по 2016 рік — Кірова, від прізвища радянського державного і політичного діяча Сергія Кірова. У період німецької окупації 1941-1943 років вулиця носила називалась Косинською. 22 лютого 2016 року вулицю було перейменовано в сучасну назву[1].

Будівлі, заклади, споруди[ред. | ред. код]

На перетині вулиці Святотроїцької та вулиці Хрещатик розташований пам'ятник Борцям за волю України.У 2016 році було створено алею Слави і пам'ятник Небесної сотні.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2016. Процитовано 23 лютого 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]