Віго (аеропорт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аеропорт Віго
Aeropuerto de Vigo
Aeroporto de Vigo
ІАТА: VGO  • ICAO: LEVX
Загальні дані
42°13′45″ пн. ш. 008°37′39″ зх. д. / 42.22917° пн. ш. 8.62750° зх. д. / 42.22917; -8.62750
Тип public
Власник / оператор Aena
Обслуговує
Розташування
Висота над р. м. 855 фт / 261 м
Вебсайт aena-aeropuertos.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Vigo/es/Inicio.html
Злітно-посадкові смуги
Напрямок Довжина Тип поверхні (PCN)
м фт
01/19 2,400 7,874 асфальт
Статистика (2021)
Пасажири 9,191
Ідентифікатори і посилання
6299360
VGO. Карта розташування: Іспанія
VGO
VGO
Розташування на мапі
Мапа
CMNS: Віго у Вікісховищі

Аеропорт Віго — аеропорт (IATA: VGOICAO: LEVX) на відстані 10 км від центру Віго та 28 км від центру Понтеведра (столиці цієї провінції), і розташований в муніципалітетах Редондела, Віго і Мос, в провінції Понтеведра, Іспанія.

Історія[ред. | ред. код]

У 1927 році іспанський уряд усвідомив необхідність створення митного аеропорту в Галісії. Спочатку гавань Віго була обладнана для гідролітаків, а «морський аеропорт» був побудований і почав працювати на сусідньому пляжі Сезантес у березні 1929 року; тим часом було розпочато будівництво більшого внутрішнього аеропорту в Пейнадорі.

Після багатьох років бюрократичної боротьби та переговорів з місцевою владою тодішнє Міністерство повітряного зв'язку повністю взялося за проект і відновило будівництво в 1947 році. Після завершення будівництва аеропорту в 1952 році 20 квітня 1954 року розпочато серйозну роботу з побудови 1500-метрової злітно-посадкової смуги. Початковий маршрут до Мадрида обслуговувала Iberia на літаку Douglas DC-3, але через кілька місяців Iberia передала маршрут компанії Aviaco.

У 1970-х роках у міру збільшення трафіку в аеропорту було розпочато подальший план розвитку. Це передбачало будівництво нової диспетчерської вежі в 1973 році, нового пасажирського терміналу в 1974 році, незалежної електростанції в 1975 році та розширення перону та розширення руліжних доріжок, завершених у 1976 році. Через кілька років злітно-посадкова смуга була подовжена, щоб літаки серії DC-9 могли використовувати аеропорт. У результаті в листопаді 1981 року аеропорт здійснив свій перший міжнародний рейс до аеропорту Париж — Шарль де Голль.

Готуючись до майбутніх потреб повітряного руху, керуюча компанія Aena опублікувала проект розвитку аеропорту.

Наприкінці травня 2007 року правління компанії Aena обрало «Dragados SA» будівництво «Будівлі паркування транспортних засобів, будівельно-технічного блоку аеропорту Віго» в суму 38 266 145 євро з терміном виконання 28 місяців.

Після зустрічі влітку 2008 року було вирішено розширити термінал аеропорту Віго. Однак знадобилося більше року затримок і суперечок, перш ніж план було остаточно розроблено, і 24 лютого 2010 року Рада директорів схвалила розширення. Розширенням планується додати 11 200 квадратних метрів до поточного терміналу площею 8 200 квадратних метрів, а також передбачає повну реконструкцію існуючої будівлі терміналу. Реконструкція та розширення дозволять збільшити річну пропускну спроможність аеропорту до чотирьох мільйонів користувачів.

У 2021 році через аеропорт пройшло 549 094 пасажири та 805 тонн вантажів.

Авіалінії та напрямки[ред. | ред. код]

Наступні авіакомпанії виконують регулярні регулярні та чартерні рейси в аеропорт Віго-Пейнадор:

Авіакомпанія Пункт призначення
Air Europa Мадрид
Binter Canarias Гран-Канарія, Тенерифе-Північний
Iberia Більбао, Валенсія, Мадрид,
Сезонний: Аліканте, Гран-Канарія, Ібіса, Лансароте, Малага, Менорка, Пальма-де-Майорка, Сантандер, Севілья
Ryanair Барселона
Vueling Барселона

Статистика[ред. | ред. код]

Див. джерело запитів Вікіданих та джерела.


Наземний транспорт[ред. | ред. код]

Всередині терміналу
Транзитна карта аеропорту Віго

Аеропорт Віго пов'язаний з Галісією та Північною Португалією різними транспортними мережами. Міське комунальне транспортне підприємство Vitrasa має лінію 9А, яка працює біля залу прибуття на терміналі. Разовий тариф становить 1,35 євро.

Поїзд[ред. | ред. код]

Залізнична станція Віго-Урсайс з'єднана з аеропортом напряму автобусом лінії А кожні 30 хвилин на зупинці Урсайс (час у дорозі від аеропорту до залізничної станції Віго-Урсайс скаладає 25 хвилин). Він забезпечує високошвидкісне сполучення до Понтеведри, Вілагарсії-де-Аруси, Сантьяго-де-Компостели та Ла-Коруньї. Залізнична станція Віго-Гуйсар з'єднана з аеропортом автобусними лініями 8, 16 і 24. Вона забезпечує сполучення з Порту, Понтеведрою, Вілагарсією-де-Ароуса, Сантьяго-де-Компостелою, Ла-Коруньєю, Мадридом, Оренсе, Монфорте-де-Лемосом, Паленсією, Леоном та іншими містами країни.

Автобус[ред. | ред. код]

Автобусна станція Віго з'єднана з аеропортом автобусними лініями Vitrasa 4C і 23. Станція забезпечує сполучення з рештою столичної області, Галісією, Португалією та кількома іспанськими містами, такими як Саламанка, Ов'єдо, Мадрид, Більбао, Памплона, Сарагоса чи Барселона. Служба міського транспорту Vitrasa сполучає аеропорт з центром міста лінією 9А кожні 30 хвилин.

Автомобіль[ред. | ред. код]

Близький під'їзд існує з автомагістралі AP-9 біля розв'язки Пуксейруш, що сполучає центр міста, решту Галісії та Португалії. Час в дорозі до центру міста становить близько 20 хвилин.

Посилання[ред. | ред. код]