Відкритий стандарт інформації Писання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Open Scripture Information Standard
Розширення файлу: .xml
Остання версія: 2.1.1
Дата випуску останньої версії: 2006; 18 років тому (2006)

Відкритий стандарт інформації Писання (OSIS) — це програма XML (або схема), яка визначає теги для маркування Біблії, богословських коментарів та іншої пов'язаної літератури.

Опис[ред. | ред. код]

Схема дуже схожа на схему ініціативи кодування тексту, хоча, з одного боку, набагато простіша (упущення багатьох непотрібних конструкцій), а з іншого — додаючи набагато більш детальні метадані та формальну канонічну систему довідок для ідентифікації книг, глав, віршів та окремих місць у віршах.

Метадані включають «декларацію про роботу» для самої роботи, і для кожної роботи вона посилається. Декларація про роботу містить основну інформацію про каталог, засновану на стандарті Дублінського ядра, і призначає локальне коротке ім'я для роботи (подібно до декларацій простору імен XML).

Істотні особливості[ред. | ред. код]

OSIS приділяє особливу увагу кодуванню розміщення, що перекривається, оскільки Біблії часто демонструють таку розмітку, наприклад вірші, що перетинають межі абзацу, і навпаки. Схема OSIS представила метод кодування перекриття в XML, відомий як «троянські віхи» або «Clix»[1][2].

Розвиток[ред. | ред. код]

Схема OSIS була розроблена групою Біблійних технологій, спільним комітетом, спонсором якого є Американське біблійне товариство та Товариство біблійної літератури. Інші учасники стандартних робіт — Об'єднані біблійні товариства, SIL International та різні національні біблійні товариства, а також окремі волонтери-експерти.

До складу посадових осіб входять Стівен Дероз[en] (голова), Кіс ДеБлуа (віцеголова) та Патрік Дурусау (редактор). Станом на середину 2006 року поточна версія — 2.1.1.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Стівен ДеРоз, Markup Overlap: A Review and a Horse [Архівовано 13 грудня 2020 у Wayback Machine.], Матеріали екстремальної розмітки (2004)
  2. Сид Бауман, TEI HORSEing Around, [Архівовано 2016-08-11 у Wayback Machine.] Матеріали екстремальної розмітки (2005), (http://en.scientificcommons.org/43599936 [Архівовано 19 грудня 2009 у Wayback Machine.] Анотація)

Посилання[ред. | ред. код]