Відсотковий пункт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відсотко́вий пункт — одиниця вимірювання для арифметичної різниці між двома відсотками. Наприклад, збільшення від 40 % до 44 % є збільшенням на 4 відсоткових пункти, але це збільшення на 10 % того, що вимірюється.[1] В літературі відсоткові пункти зазвичай скорочуються до вп (англ. pp) або в. п. (англ. p.p.), щоб уникнути двозначності. Після першої згадки у тексті деякі автори скорочують та пишуть тільки «пункт» або «пункти».

Розглянемо такий гіпотетичний приклад: у 1980 році 50 % населення курили, а в 1990 році лише 40 %. Можна, таким чином, сказати, що з 1980 по 1990 роки поширеність куріння зменшилася на 10 відсоткових пунктів, хоча куріння не зменшилося на 10 відсотків (зменшилося на 20 відсотків) — відсотки вказують на співвідношення, а не на різницю.

Різниця у відсоткових пунктах є одним із способів вираження ризику або імовірності. Розглянемо препарат, який виліковує дане захворювання у 70 % всіх випадків, тоді як без препарату хвороба самостійно лікується лише у 50 % випадків. Препарат знижує абсолютний ризик на 20 відсоткових пунктів. Альтернативи можуть бути більш значущими для споживачів статистики, таких як обернене число або кількість хворих, яких необхідно лікувати. У цьому випадку взаємне перетворення різниці відсоткових пунктів буде дорівнювати 1/(20pp) = 1/0.20 = 5. Таким чином, якщо 5 пацієнтів отримують препарат, можна розраховувати на зцілення ще одного випадку захворювання, ніж це могло статися у відсутності препарату.

Для вимірювань, що включають відсотки як одиниці, такі як зростання, прибуток, або статистичне відхилення і пов'язані з описовою статистикою, включаючи стандартне відхилення, результат має бути виражений в одиницях відсоткових пунктів замість відсотка. Помилково використання відсотків як одиниці для стандартного відхилення є заплутаним, оскільки відсоток також використовується як одиниця для відносного стандартного відхилення, тобто стандартне відхилення, поділене на середнє значення (коефіцієнт варіації).

Пов'язані одиниці вимірювання[ред. | ред. код]

  • Відсоток (%) — одна сота
  • Проміле (‰) — одна тисячна
  • Проміріад (‱) — одна десятитисячна

Див. також[ред. | ред. код]

  • Базисний пункт — арифметична різниця між двома десятитисячними частками

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brechner, Robert (2008). Contemporary Mathematics for Business and Consumers, Brief Edition. Cengage Learning. с. 190. ISBN 9781111805500. Архів оригіналу за 18 May 2015. Процитовано 7 травня 2015. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)