Візонтеле (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Візонтеле
тур. Vizontele
Жанр комедія-драма
Режисер Yılmaz Erdoğand[1]
Сценарист Yılmaz Erdoğand
У головних
ролях
Демет Акбаг, Altan Erkeklid, Cem Yılmazd, Yılmaz Erdoğand, Zeynep Tokuşd, Tolga Çevikd і Şafak Sezerd
Оператор Ömer Faruk Sorakd
Композитор Kardeş Türkülerd
Кінокомпанія Beşiktaş Kültür Merkezid
Дистриб'ютор Warner Brothers і Netflix
Тривалість 110 хв.
Мова турецька
Країна  Туреччина
IMDb ID 0270053
Наступний Vizontele Tuubad

«Візонтеле» — турецький фільм 2001 року. Дія відбувається в 1974 році в сонному містечку у Східній Анатолії. Багато чого змінилося в цьому місті з появою першого телебачення. Продовженням касового успіху є Візонтеле Тууба.

Сюжет[ред. | ред. код]

У маленькому селі в районі Геваш провінції Ван життя дрімало близько 1974 року, і час, здається, зупинився. Найбільше люди ходять в кіно з великою пристрастю, і явна відокремленість від решти світу їх, здається, зовсім не турбує. Коли раптом з Анкари прибуває телевізор, чудове «радіо з картинками», це змінює повсякденний устрій села, і мер Назмі відчуває можливість змін. Єдиний власник кінотеатру в місті бачить, що його бізнесу загрожує небезпека.

Мер доручає Делі Еміну, який єдиний володіє технологіями та електронікою, запустити телебачення. Замість Televizyon (по-турецьки телебачення) він називає пристрій Vizontele. Кілька спроб піднятися на гору, щоб отримати кращий сигнал, ні до чого не приводять. Врешті-решт, телебачення випадково запускається, і міський голова запрошує жителів села на прем'єру. На жаль, новини повідомляють, що турецька армія увійшла на Кіпр, убивши сина мера, який нещодавно служив у війську. Таким чином, телебачення принесло звістку про нещастя. Дружина мера в кінцевому підсумку ховає телебачення через Deli Emin.

Реакція суспільства[ред. | ред. код]

Vizontele був випущений 1 січня. В лютому 2001 року фільм вийшов в кінотеатрах Туреччини.[2] У цьому фільмі режисер і автор Їлмаз Ердоган втілює спогади свого дитинства в турецькому селі Хаккарі 1970-х років. Несподівано фільм став блокбастером у Туреччині. Фільм показували в німецьких кінотеатрах з 27 вересня 2001 р. в оригінальній версії з субтитрами.[3]

Критика[ред. | ред. код]

Яніс Ель-Біра написав на Filmzentrale: «Візонтеле» Йилмаза Ердогана — дуже вдалий дебют, який слід розглядати як кіновиродка, що відкритий для європейських та малоазійських регіонів. Хочеться сподіватися, що ця робота також стане початком міжнародної слави для талановитого режисера![4]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2001: Кінофестиваль в Анталії: найкращий актор (Алтан Еркеклі), найкраща жіноча роль (Демет Акбаг), найкраща музика (Кардес Тюркюлер)
  • 2001: Міжнародний фестиваль середземноморського кіно в Кельні: Йилмаз Ердоган, Омер Фарук Сорак

DVD[ред. | ред. код]

DVD Vizontele був випущений 27. Січень 2006 р.

Вебпосилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0270053/
  2. Erscheinungsdaten [Архівовано 26 грудня 2021 у Wayback Machine.] auf Internet Movie Database, abgerufen am 2. März 2014.
  3. Infos zum Film [Архівовано 5 травня 2021 у Wayback Machine.] auf filmtabs.de, abgerufen am 2. März 2014.
  4. Janis El-Bira Filmkritik [Архівовано 26 грудня 2021 у Wayback Machine.] auf filmzentrale.com, abgerufen am 2. März 2014.