Війна Долини та Вестсайду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Війна Долини та Вестсайду»
Автор Гаррі Тертлдав
Мова англійська
Серія Перехресний трафік
Жанр молодіжна повість[d] і альтернативна історія
Видавництво Tor Booksd
Видано 8 липня 2008
Попередній твір Гладіатор

«Війна Долини та Вестсайду» (англ. The Valley-Westside War) — американський роман про альтернативну історію для підлітків, написаний Гаррі Тертлдавом у 2008 році.[1] Це шоста і остання книга в серії «Перехресний трафік».

Фон[ред. | ред. код]

У «Війні Долини та Вестсайду» у 1967 році між Сполученими Штатами та Радянським Союзом спалахнула глобальна ядерна війна, яка призвела до краху цивілізації. Дія книги відбувається на руїнах колишнього Лос-Анджелеса через 130 років після війни. Територія міста контролюється двома ворогуючими між собою феодальними державами: Королівством Вестсайд і Королівством Долини. Команду «Перехресного трафіка» відправляють досліджувати залишки бібліотеки Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, щоб з'ясувати, що стало причиною початкової ядерної війни, але громадяни обох королівств втягуються в локальну війну, яка вважає, що вони намагаються отримати доступ до знання старих людей для створення досконалої зброї.

Короткий зміст сюжету[ред. | ред. код]

Сім'я Мендоза, фінансована грантом «Перехресний трафік» і замаскована під торговців, повертається на післявоєнну Землю, щоб дізнатися, хто ініціював військові дії. Ліз Мендоза часто відвідує бібліотеку Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, щоб проаналізувати тогочасні книги та журнали, шукаючи розуміння та причини конфлікту. Саме під час своїх регулярних поїздок до бібліотеки вона знайомиться з Деном, солдатом з Долини, якого спочатку вважає тупим і німим. Ден, однак, не такий неосвічений і невіглас, як думає Ліз, і, хоча вона його приваблює, він має свої побоювання щодо Мендоз. Його підозри підтверджуються, і він розкриває їхнє прикриття та змушує повернутися у власний альтернативний час, але не раніше, ніж запитує, чому людина з іншого часу, яка має знання та досвід, щоб допомогти Землі оговтатися від післявоєнного хаосу, нічого не робить.

Рецензії[ред. | ред. код]

School Library Journal дав гарну рецензію роману, сказавши, що історія сподобається шанувальникам антиутопій.[2] SF Scope сказав, що роман є «цікавим дослідженням того, яким може бути постапокаліптичний світ», але виявив, що герої, за винятком Ліз і Дена, не більше ніж нікчеми.[3] Лос-Анджелес Таймс не дала позитивного відгуку, описавши книгу як неохайну та сказавши, що вона не відповідає іншим антиутопіям, заснованим на альтернативних історіях, таких як «Людина у високому замку», «Різницева машина» або «Змова проти Америки».[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Uchronia: Crosstime Traffic Series. www.uchronia.net.
  2. Adult/High School. School Library Journal. 1 вересня 2008. Процитовано 2 вересня 2008.
  3. Strock, Ian Randal (16 січня 2009). A review of The Valley-Westside War by Harry Turtledove. Book review. SF Scope. Архів оригіналу за 25 січня 2009. Процитовано 23 січня 2009.
  4. Ulin, David L. (2 серпня 2008). 'The Valley-Westside War' by Harry Turtledove. Book Review. Los Angeles Times. Процитовано 2 вересня 2008.