Вікіпедія:Вибрані статті/Листопад 2008

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2005 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень
2006 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень
2007 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень
2008 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень

Сьогодні вівторок, 18 червень, 2024; час 04:51 (UTC)

Це архів вибраних статей що були розміщені на Головній сторінці. Див. Як додати нову вибрану статтю та Голосуйте за нову вибрану статтю.


1 листопада
Сизий голуб
Сизий голуб

Сизий голуб (Columba livia) — широко поширений птах родини голубових, батьківщиною якого вважається Європа, Південно-Західна Азія і Північна Африка. Ще в глибокій старовині близько 5000 років тому ці птахи були одомашнені людиною, у результаті були виведені так звані домашні голуби (Columba livia var. domestica). За часів великих відкриттів людина перевозила з собою все своє майно, у тому числі і голубів. Згодом здичавілі голуби широко розповсюдилися по всьому світу і стали синантропами, звичними мешканцями великих міст і сільськогосподарських угідь.

У дикій природі сизий голуб зазвичай селиться на прибережних скелях, у гірських ущелинах або уздовж обривистих берегів річок, часто поблизу від чагарників або сільськогосподарських угідь. Їхні напівдомашні нащадки легко адаптувалися до життя біля людського житла, оскільки кам'яні споруди нагадують природні житла, а харчові відходи служать надійною кормовою базою у будь-який час року. Незважаючи на раннє одомашнення і різні умови проживання, дикі сизі голуби і їхні міські родичі вільно схрещуються один з одним, що, на думку орнітологів, може привести до деградації і поступового вимирання перших. У природі середня тривалість життя птаха складає зазвичай не більше трьох-п'яти років, при розведенні в домашніх умовах вони часто доживають до 15-річного віку, а окремі особини і до 35-ти років.


8 листопада

«Касабланка» — американський кінофільм 1942 року, романтична драма, поставлена режисером Майклом Куртісом з Гамфрі Богартом та Інгрид Бергман у головних ролях. Дія фільму розгортається в марокканському місті Касабланка у часи Другої світової війни, що знаходилось тоді під контролем вішистської Франції. Сюжет зосереджений на внутрішньому конфлікті людини, якій доводиться вибирати між любов'ю й гідністю, між коханою жінкою і необхідністю вчинити правильно — допомогти їй та її чоловіку, лідеру руху опору, втекти з Касабланки для продовження боротьби з нацистами.

Хоча «Касабланка» ставилася як фільм А-типу, з відомими акторами й першокласними сценаристами, ніхто не сподівався отримати надзвичайних результатів та відгомону — і, справді, перші його покази принесли добротний, але не грандіозний успіх. Вважалося, що це один із десятків фільмів, що регулярно «штампувалися» Голлівудом щороку. Фільм швидко випустили в широкий прокат, щоб скористатися висадкою військ союзників у Північній Африці, яка відбулася за кілька тижнів до прем'єри фільму й ще була свіжою в пам'яті глядачів. Проте, незважаючи на зміни сценаристів, які намагалися довести до ладу ще непоставлену в театрі п'єсу наввипередки зі зйомками, і на те, що для Богарта це була перша романтична роль, — «Касабланка» виграла три «Оскари», у тому числі у категорії «найкраща картина». Персонажі, діалоги й музика стали культурними символами, а популярність фільму зросла до такого масштабу, що понині його часто називають серед найкращих фільмів усіх часів та народів.

Далі…



15 листопада
Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" із середовищем GNOME
Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" із середовищем GNOME

Ubuntu (МФА[uːˈbuːntuː]) — операційна система для робочих станцій, лептопів і серверів, є найпопулярнішим у світі дистрибутивом Linux. Серед основних цілей Ubuntu — надання сучасного і водночас стабільного програмного забезпечення для пересічного користувача із сильним акцентом на простоту встановлення і користування.

Ubuntu надає користувачу мінімальний набір програм загального призначення: багатовіконне стільничне середовище, засоби для перегляду Інтернет, організації електронної пошти, офісні програми з можливістю читати і записувати файли в форматі Microsoft Office, редактор зображень, програвач компакт-дисків тощо. Спеціалізоване програмне забезпечення, потрібне досвідченішим користувачам, можна отримати із відповідних репозиторіїв. Серверний варіант системи включає також засоби, потрібні для організації вебсервера, сервера електронної пошти, тощо.

Інсталяційні диски Ubuntu не тільки безкоштовні, але й можуть бути безкоштовно доставлені практично у будь-яку точку світу.

Докладніше...


29 листопада

Катала́нська (катало́нська) мо́ва (кат. català; вимовляється [kətə'ła] або [kata'ła]) — мова Західного Середземномор'я, належить до романської групи індоєвропейської мовної родини.

Каталанською мовою говорять в Іспанії та Франції, а також в Італії та Андоррі, зокрема у таких великих містах, як-от Барселона та Валенсія. З 1970-х років ця мова стала офіційною на тих територіях, де нею послуговуються. До цього протягом кількох століть каталанська була заборонена або піддавалася репресіям як в Іспанії, так і у Франції. Каталанська є окремою мовою, а не діалектом іспанської мови.

Здебільшого ті, для кого ця мова є рідною, говорять також іспанською, французькою або італійською.

Докладніше...