Вікіпедія:Гумор/Жан-Поль Біде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жан-Поль Біде народився 26 квітня 1812р. в невеликому селищі Жюп'є в сім'ї католицького священника.

Маленький Жан-Поль ріс і навчався в маєтку родини Біде. Ще з дитинства юнак цікавився батьковими працями про чистоту і непорочність духа й тіла людського. Коли Жан-Полю було 14 його батько тяжко захворів. Осіннього вечора з останнім променем сонця душа покинула тіло 47 річного Олів'є де Пюре Біде.

Жан-Поль не зміг змиритися з цією важкою втратою і присягнувся завершити працю батька.

Влітку 1832 двадцятирічний Біде перїжджає до Парижу і оселяється в невеличкій квартирці на околиці міста. Він влаштовується на роботу прибиральником в одному із місцевих борделів. Тут Жан-Поль зустрів своє перше кохання Аурелію Пюрі, яка працювала повією в цьому домі. Понад усе Жан-Поль мріяв заробити багато грошей? щоб вирватись з цього пекла. Тому він з головою занурився у батькову роботу.

В очах юнака мерехкотить полум'я змін. Під час роботи над працею батька Жан-Поль усвідомлює, що чистота духу залежить від чистоти людського тіла. Як пізніше він згадує у своїй книзі «Тіло як храм людської душі»: «Чистота духу залежить від чистоти і непорочності геніталій кожного індивідиума». Одночасно спостерігаючи за гігієною публічного дому Біде зрозумів, що настав час змін і переворот не за горами.

З 1841р. Жан-Поль ставить собі за мету зробити переворот в уявленнях французів про чистоту тіла людського. Біде був новатором у своїй сфері. Він створює рух Біде який сам і очолює. Основною ідеєю організації стає праця батька Жана-Поля Олів'є де Пюре Біде «Чистота тіла людського, як шлях до вищого душевного блаженства».

У 1843 р. рух Біде набирає обертів. До його лав приєднались відомі політики і культурні діячі франції. Біде розумів що переворот не загорами. 20 серпня 1843 р. Біде наніс вирішальний удар по свідомості фрацузів. На виставці в Парижі, що була присвячена гігієні льдського тіла, Жан-Поль продемонстрував свою першу розробку в області інтимної гігієни, яка виконувала функцію підмивання. На виставці 1843 р. Біде отримав головну премію «Новатор року». І вже наступного року Біде став відомий усій Франції завдяки своєму виробу.

Нарешті Жан-Поль виконав обіцянку, яку дав батьку перед смертю. Щоб прославити честь свого роду він назвав пристрій «БІДЕ».

Взимку 1843р. католицька церква наклала анафему на виріб «БІДЕ» і оголосила Жана-Поля відлученим від церкви. Під тиском переслідувань Біде був змушени переховуватись по цілій франції. Він шукав притулку в своїх прибічників, які потрохи відмовлялися від нього.

Не витримавши поневірянь, 21 грудня 1851 Жан-Поль Біде покінчив життя самогубством.

У травні 1853р. католицька церква зняла з Жана-Поля анафему і оголосила його святим мучеником. У 1902р. в селиці Жуп'є на місці маєтку Біде був встановлений пам'ятник на честь відомого новатора в формі виробу Біде. Пам'ятник був зруйнований під час другої світової. Проте великий майстер Біде завжди буде жити в наших серцях