Вікіпедія:Дайджест Вікімедіа Україна/Березень—квітень 2021

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

До вашої уваги щомісячний дайджест від ГО «Вікімедіа Україна». Анонсуємо події квітня та розповідаємо про найцікавіше у березні.

Основне за березень[ред. код]

Зображення для анонсу про старт WikiGap 2021
  • 10 березня завершився «Місяць культурної дипломатії України» у Вікіпедії, який Вікімедіа Україна організовувала вперше, разом із Українським інститутом та Міністерством закордонних справ. В українській Вікіпедії 45 учасників і учасниць за місяць створили і покращили 217 статей. У міжнародному конкурсі 127 користувачів і користувачок створили й покращили близько 600 різних статей 43 мовами. Детальніші результати у цьому блогдописі.
  • Із 5 до 21 березня тривала українська частина WikiGap — міжнародної кампанії з написання статей про жінок у Вікіпедії. Акція проходила четвертий рік поспіль, цього разу до неї вперше долучилися українські Вікіцитати. У Вікіпедії за три тижні марафону 101 учасниця й учасник створили й доповнили 723 статті. У Вікіцитатах взяли участь 18 користувачів і користувачок, які започаткували й покращили 171 статтю. Детальніші результати. Також у межах кампанії відбувся всеукраїнський вебінар. Подія включала тренінг від Віри Моторко, редакторки української Вікіпедії, та лекцію спеціальної гості — Анни Гюльстранд, експертки з диджитал проєктів і розвитку компаній. Запис вебінару доступний за посиланням.
  • 23 березня відбувся відкритий онлайн-дзвінок із командою Вікімедіа Україна, де обговорювали, як покращити конкурси у Вікіпедії та для Вікіпедії. Нотатки з розмови можна почитати тут. Також до 10 квітня триває обговорення на сайті ВМУА щодо зміни/покращення формату проведення конкурсів.
  • На початку березня відбулися перші засідання нових каденцій Правління і Ревізійної комісії Вікімедіа Україна. Про те, як члени Правління розподілили обов’язки, читайте тут.
Цікаві матеріали блогів

Поточні події та анонси[ред. код]

  • З 1 до 30 квітня триває «Європейська весна» — українська частина міжнародного конкурсу CEE Spring, що має на меті створення й покращення статей про Центральну і Східну Європу. Конкурс проходить сьомий рік поспіль, взяти участь і позмагатися за цінні призи можуть усі охочі. Цього року є кілька змін в умовах конкурсу, спрямованих на заохочення якості. Детальніше про це читайте в анонсі у блозі ВМУА. Сторінка «Європейської весни» у Вікіпедії.
  • Цього року в межах «Європейської весни» будуть вручені спеціальні відзнаки в категорії «Чехія» від Чеського центру у Києві та в категорії «Польща» від Польського Інституту у Києві.
  • Також до конкурсу «Європейська весна» пройдуть вебінари із редагування Вікіпедії. Приєднатися до тренінгів можуть усі охочі, попередньо зареєструвавшись.
  • До 12 квітня триває зголошення до оргкоманди українського фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021. Якщо ви хотіли б долучитися до організації конкурсу, шукайте деталі на цій сторінці: https://w.wiki/3A6T. Сам конкурс попередньо плануємо провести у червні, але приймаємо коментарі та пропозиції щодо періоду проведення. Долучайтеся до обговорення тут: https://w.wiki/3A6U.

Також нагадуємо, що постійно триває прийом заявок на мікрогранти та стипендії на тренінги. Вікімедіа Україна може оплатити покупку книжок чи покрити вартість участі в онлайн вебінарі, якщо це допоможе вам збагатити проєкти Руху Вікімедіа. Деталі на сторінці Вікіпедія:Підтримка спільноти або wikigrants.wikimedia.org.ua


Щоб отримувати наші новини регулярно, підписуйтесь на

5 квітня 2021 року

Архів випусків