Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Користувач:Alex K вже в ...надцятий раз покидає Вікіпедію. Хтось знає, що трапилося цього разу? Альбедо тільки-но повноважень позбавили, хто ще йому дорогу встиг перебігти? Суто академічний інтерес. Verdi 13:23, 17 лютого 2008 (UTC)

А хто його знає... Можливо, йому не сподобалася зміна Р.Х. ⇒ н.е.--Ahonc (обг.) 13:25, 17 лютого 2008 (UTC)
Як колишній адміністратор, Alex K розуміє суть проєкту, як аматорського. Це непогано. Можливо, й инша його місія, відкликання недругів, виконана. Це теж непогано. Особливо коли недруги об'єднуються проти недруга. Це вже зовсім непогано::).--Albedo 16:35, 17 лютого 2008 (UTC)

До адміністраторів

Прошу зупинити невмотивовані і абсолютно нефахові, навіть агресивні перередагування користувача 193.254.233.38 та Telesyk (це напевно одна й та ж особа). Приклади - статті Густина, Щільність. Попри пояснення цьому користувачу від ряду відомих кореспондентів (див. обговорення мтатті Густина) він про довжує знищувати тексти і свідомо викривлювати інформацію. Білецький В. С.

Продовжується історія зі статтями Густина і Щільність у той самий спосіб їх перекручування. Прошу заблокувати користувача 92.112.150.230, який це робить. За стилем дій - це вже "старий знайомий" 193.254.233.38 та Telesyk, якому сподобалося нищити саме ці статті. Білецький В. С.
Пане професоре, а ви не пробували з ним обговорити зміни?--Ahonc (обг.) 14:07, 25 лютого 2008 (UTC)
Поставив на ці 2 статті захист від незареєстрованих користувачів --AS sa 14:09, 25 лютого 2008 (UTC)
З ким обговорювати? Це ж анонім. Крім того, при агресивних судженнях типу "терміну в'язкість немає в українській мові" (мабуть як всих інших технічних, наукових) - хіба на такому рівні можна вести якесь обговорення? Про що? У даному випадку маємо типового вандала. Білецький В. С.

Дивні статті

Що робити зі статтями типу Вікіпедія:!Список найдовших статей, Вікіпедія:DELETE, Вікіпедія:FIND DATE, Вікіпедія:!Long articles? Відразу вилучати? (сенсу їхнього існування не знаходжу) --AS sa 15:08, 25 лютого 2008 (UTC)

Вилучайте сміливо. ВП:КШВ - вони давно не використовуються і не потрібні.--Leon 07:06, 26 лютого 2008 (UTC)

Посилання у Файрфоксі

Посилання з відсотками в адресному рядку можна замінити на «людські». Див. [1]--Ahonc (обг.) 22:39, 27 лютого 2008 (UTC)

10 000

всіх сердечно вітаю!

100 000

всіх сердечно вітаю!

Стоп, а яка ж стаття стотисячна? У прес-релізі пише Гойтосир, усі говорять Телегонія (поема), а в Історія Української Вікіпедії пише Енеїда (опера) --AS 16:21, 30 березня 2008 (UTC)

Ага, вже повідомили мене, що все-таки Гойтосир --AS 16:41, 30 березня 2008 (UTC)

Сотрудничество

Приветствую, коллеги. Пишу по русски. Есть предложение по сотрудничеству между русским и украинским разделом.

Загляните на ru:Википедия:Форум/Предложения. Возможно, если Вашим разделом идея будет поддержана, то может получиться интересное дело.

Вот поглядите ru:Википедия:Проект:Сотрудничество с Украинской Википедией --Zimin.V.G. 07:58, 10 квітня 2008 (UTC)

Співробітництво справа беззаперечно позитивна. Але знайти такі форми співробітництва, які б із користю виходили за межі простого черпання інформації з одного розділу в інший, і які виникають цілком природнім і стихійним чином, нелегко. Можна створити сторінку, на якій подавалися б запити на переклад, але з досвіду знаю, що деякі запити на створення статей залишаються невиконаними впродовж років, бо не знаходиться людини, яка бажала б зайнятися такою темою. Статті про підшипник у нас нема, бо в нас мало інженерів (обмаль). Хоча ніхто не заперечуватиме проти співробітництва, але Вікіпедія створюється стихійним чином, базуючись на ентузіазмі. Є одна справа, в якій російський розділ міг би допомогти нам із користю для себе, хоча вона вимагає певної тупої роботи. Велика доля громадян України російськомовна, тому не дивно, що в російській Вікіпедії багато статей про українські населені пункти. Ці статті частково написані громадянами України. В українській Вікіпедії багато статей про населені пункти створювалися в напівавтоматизованому режимі, тож не було часу перевіряти, чи є такі статті в інших вікіпедіях. Задача в тому, щоб узгодити інтервікі. Якщо знайдеться людина із знанням обох мов, яка б виконала б таку роботу, то це було б чудово для обох розділів Вікіпедії. Потрівно відкрити в двох вікнах відповідні категорії і порівнювати, проставляючи відповідники. Дядько Ігор 08:53, 10 квітня 2008 (UTC)
Может кто-то создат аналогичные, зеркальные страницы? Там знающие украинский могли бы смотреть какие статьи есть для перевода. Также неплохо бы накидать задания для Российского раздела, что нам нужно перевести на русский. --Zimin.V.G. 09:54, 10 квітня 2008 (UTC)

Я отмечаю плохую работу роботов расставляющих интервики. Вчера я ставил интервики на ru статью в Скаляр. Там штук 20 интервик, не было только русской. --Zimin.V.G. 09:54, 10 квітня 2008 (UTC)

статтю про підшипник (вальницю) можу написати.--Albedo 06:55, 12 квітня 2008 (UTC)

Згущівка для Українського тижня

Як, можливо, багатьом уже відомо, сьогодні вийшов журнал Український Тиждень, в якому вміщено статтю про українську вікіпедію. Ця стаття — реакція на інформаційну кампанію, яку було здійснено з нагоди написання стотисячної статті. Я був одним з координаторів цієї кампанії, і вважаю, що Український тиждень гідний вдячності з нашого боку і пропоную нагородити їх найвищою нагородою за значний внесок в Українську вікіпедію — «Згущівкою з вершками», оскільки ця стаття, безумовно, приверне увагу читачів до потреби долучатися до наповнення укр.вікі.

Оскільки я в укр.вікі людина нова, і до роботи над прес-релізом майже нічим особливим не займався, я не відчуваю права говорити від імені всієї спільноти, тому прошу тут обговорити мою пропозицію і в разі схвалення надіслати до українського тижня зображення згущівки з приблизно таким текстом:

Спільнота Української Вікіпедії висловлює щиру вдячність редакції журналу "Український тиждень" за статтю "Вікіфікуймося" (ст.38, № 15, 11-17 квітня 2008), яка привертає увагу читачів до явища Української Вікіпедії та закликає долучатися до її наповнення.

Рішенням Кнайпи Української Вікіпедії, редакція журналу "Український тиждень" нагороджується найвищою відзнакою Української Вікіпедії — «згущівка з вершками». Відповідно до регламенту Вікіпедії, ця нагорода вручається «за видатний внесок до Вікіпедії, коли звичайна згущівка вже не відповідає мірі вдячності».

(тут зображення)

Зображення нагороди дійсне лише в електронній формі. Воно поширюється відповідно до ліцензії Creative Commons. Ви маєте право роздруковувати, обробляти, публікувати це зображення, викладати на сайт тощо.

--Shulha 12:14, 11 квітня 2008 (UTC)

Погоджуюся з паном Shulha і приєднуюся до подяки. Стаття в "Українському тижні" стала фактично другою серйозною статтею про українську Вікіпедію в друкованому виданні (першою була «Сума колективних знань» в ДТ). --Gutsul 12:38, 11 квітня 2008 (UTC)
Згоден. --Darvin 18:08, 11 квітня 2008 (UTC)
Я і реальну згущівку завезу на тижні:)--Kamelot 18:20, 11 квітня 2008 (UTC)
Згоден, хіба напевно не "рішенням Кнайпи" (сама по собі Кнайпа - не одухотворена Усмішка), а можливо "Спільнота нагороджує" чи "За рішенням активістів Вікіпедії", якось так... --А1 07:21, 12 квітня 2008 (UTC)
Я тут подумав, що якщо нагороджувати згідно з традиціями, то банку згущівки треба прикріпити до сторінки Українського тижня. Я зроблю на цій сторінці розділ про нагородження Українського тижня і там повішу згущівку, і напишу відповідного листа на Український тиждень. --Shulha 17:34, 12 квітня 2008 (UTC)
Запис зроблено, листа надіслано. Можна завозити оригінал :) --Shulha 06:30, 14 квітня 2008 (UTC)
Український тиждень (№ 16, 18-24 квітня) надрукував текст повідомлення про нагороду майже без правок (в одному місці лише помилився: написав, що нагорода зазвичай "у формі запису на сторінці користувача-переможця". Оцього слова "переможця" в оригіналі не було, але хай там як, інформаційна кампанія зачепила одразу два числа журналу, що трохи краще, ніж одне :) Shulha 06:15, 18 квітня 2008 (UTC)

ГОНЧАР-ХУДОЖНИК в НIМЕЧЧИНУ.Потрiбен хороший майстер.Чи е бажаючi?

'Жирний текстГЕРМАНИЯ.СРОЧНО Ищем oпытного энергичного ГОНЧАРА/ГЛИНА.ТВОРЧЕСКИЙ , ИНИЦИАТИВНЫЙ, БЫСТРЫЙ ПРОФЕССИОНАЛ-ВИРТУОЗ-УНИВЕРСАЛ./САМ: ЗАМЫСЛ- ОБРАЗЕЦ--СЫРОЕ ИЗДЕЛИЕ-РАЗРИСОВКА-РАСКРАСКА-ЛАЗУРЬ -выпечка-ГОТОВОЕ ИЗДЕЛИЕ.ПРОСТОЙ/ПОРЯДОЧНЫЙ/ПОКЛАДИСТЫЙ энергичный ЧЕЛОВЕК.ХОРОШИЙ СПЕЦИАЛИСТ.РАБОЧ. КОНТРАКТЫ:01.07.-2.11.2008 /Продление на 1-3 года/июнь-ноябрь Обязанности: -РАБОТА ВЖИВУЮ НА+С ПУБЛИКОЙ(80%Детки 3-14лет).А именно 1) Организация +планирование наглядных » живых» КЛАССОВ/МАСТЕРСКИХ(с посетителями выпуск несложных изделий.Продумайте заранее: Ваши идеи?) 2)РАБОТА ВЖИВУЮ (как за прилавком):Вы работаете-посетители проходят,смотрят. Готовое рабочее место, с печкой . Изготовление: сувениры, памятные подарки,негабаритн.скульптура из глины,роспись.Высококачественная работа/быстрота .Pазработка эскизов, создание моделей из пластилина(с детками тоже),глины,модельные работы .ТВОРЧЕСТВО-самому предлагать/ВАШИ ИДЕИ по опред.ландшаф ту/стилю(ресторан/кафе/гостинница)ИНФО,ТЕЛЕФОН(81049)-1624808201 або Желающих высылайте,e-mail:tatiana05@t-online.de1)РЕЗЮМЕ+ЧТО ЗАКОНЧИЛИ(какой диплом /профессия)+ВСЕ Ваши телефоны/адрес 2)ФОТОГРАФИИ Ваших работ(10-15 штук).При наличии: ПОРТФОЛИО(не обязательно!) 3)ОПЫТ работы ГОНЧАРОМ,Где обучались,Ваш характер. 4)Специализация/какие изделия делали?Что можете предложить для выпуска(быстропродавае мая/помещаемая в сумку продукция для детей 3-14 лет и туристов

Ще раз про літеру "Ґ"

Колеги! Сьогодні триває повернення літери Ґ в українську мову. І протікає воно різними шляхами. Одні пропонують скрізь де звучить проривне g ставити ґ. Інші - взагалі не звертають уваги на ґ, а пишуть по-старому г. Новий правопис, як відомо, не прийнятий. Дискусії тривають. Різні канали телебачення практикують різні мовні форми. Різні газети, часописи пишуть з різною (часом різко відмінною) частотою вживання літери ґ. Що в таких умовах робити?

Варіант 1. Дотримуватися академічних словників. Це слушно, але не вичерпно. Серед "моря" словників існує "море" написань одного і того ж. Одні - більш "радянські" (з формами наближеними до російської). Інші - менше. Треті - взагалі чи то "галицькі", чи то "діаспорові", чи то й (не виключено) - відверто провокативні. Все це є. Зрозуміло, що в цьому словниковому "морі" треба працювати майже виключно з академічними словниками. Я б навіть сказав інакше - ЗІ СЛОВНИКАМИ, ЯКІ МАЮТЬ НАЙВИЩИЙ РЕЙТИНГ. І це в першу чергу - академічні словники.

Варіант 2. Дотримуючись у основному академічних словників літеру Ґ сьогодні науковці на ряді мовних конференцій, у ряді рекомендацій, ряді словникових праць рекомендують вживати:

- скрізь у власних назвах, де є проривне g. При цьому однозначна перевага надається першій літері слова (назви, імені). Що стосується літер усередині слова однозначних поглядів не вироблено.

- у словах іншомовного походження, де українська національно-мовна традиція м"якого г ще не виробилася, приміром у тому ж терміні "Ґо". Там же де вона виробилася - грам, градус, гравітація і т.д. залишати м"яке г.

ТАКИМ ЧИНОМ, ПРАЦЮВАТИ ТРЕБА ТВОРЧО, А НЕ ЯК РОБОТ (МЕХАНІЧНО ПОВТОРЮЮЧИ ТОЙ ЧИ ІНШОЙ СЛОВНИК). РАЗОМ З ТИМ, МАЙЖЕ СКРІЗЬ ТРЕБА РОБИТИ ПЕРЕПОСИЛАННЯ НА ТОЙ ЖЕ ТЕРМІН З УЖИВАННЯМ М"ЯКОГО "Г" (ЯК СИНОНІМІЧНА ЧИ ТО ЗАСТАРІЛА ФОРМА). Білецький В. С.

Ґ - це реліктова літера в української абетці. Вона використовується тільки у жменьці слів.
Щодо правопису слів іншомовного походження -
У § 15. Правопису написано «Літера ґ передає на письмі задньоязиковий зімкнений приголосний як в українських словах, так і в давнозапозиченх і зукраїнізованих». Далі у примітці до § 15 : «У власних назвах іншомовного походження етимологічний g згідно з усталеною традицією вимовляється як г; проте збереження g у вимові не є порушенням орфоепічної норми.» Далі у тексті Правопису написано «G і h звичайно передаються літерою г». Тобто як тільки іншомовне слово попадає в українську мову, проривний звук Ґ в слові перетворюється у Г. Зверніть увагу на те що літера ґ використовується у давнозапозиченх словах.
  • Щодо слова "Го" - в цю гру в Україні грають десятиріччями і вимовляють за національно-мовною традицією м'якого г. Це не таке вже нове слово - і якщо в інших мовах воно вимовляється інакше, що нам до того? Здається, жодне запозичення з російської не використовує звук Ґ, хоча саме тільки таке звучання використовуються у російській мові. Можливо слово "Го" прийшдо до української через російську. Саме таке писання - "Го" - підтверджується академічним словником.
  • Найважливіше - за правилами Вікіпедії заборонено працювати «ТВОРЧО». Про це докладніше тут - Вікіпедія:Жодних оригінальних досліджень. Саме повторювання словників та інших авторитетних джерел є одним з принципів роботи над Вікіпедією. Верифіковуваність є іншим принципом, за яким важлива не істинність (що суб'єктивне), а підтвердження фактів поважними джерелами. --Tigga 22:02, 5 травня 2008 (UTC)
Це правопис літери ґ, а правопис її в іншомовних словах у параграфі 87.--Ahonc (обг.) 22:12, 5 травня 2008 (UTC)

О.Солодар - відгукніться!

Привіт, Олександре, Вас турбує Галаган Микола,чи памятаете такого?Якщо Вам не тяжко можете відгукнутись.nn_galagan@rambler.ru Чекаю відповіді.

крупний

редагуючи статті про тварин постійно бачив слово «крупний», і воно мені різало вухо. Глянув гуглом - побачив, що його вживають багато видань, що трохи заспокоіло, але ненадовго (потім ще згадав яку кількість помилок бачу в купі видань). slovnyk.net каже що крупний - це грубий, а не великий, також пара крупний-великий виявлена у двох збірках антисуржику. --Ілля 14:45, 18 травня 2008 (UTC)

Крупний, то, напевне, від крупи; крупним може бути, наприклад, сніг. Я думаю, що можна ботом усюди поміняти на великий. --yakudza พูดคุย 16:06, 18 травня 2008 (UTC)
Колеги! "Крупний" в українській мові існує як спеціальний термін. Дотично, скажімо до поняття Крупність, Клас крупності тощо. Білецький В. С.

Внесок новозареєстрованих

Чи тільки в мене у нових редагуваннях, у сповіщеннях про нового користувача його внесок "синій", навіть якщо він нічого не редагував?.. --AS 18:08, 24 травня 2008 (UTC)

Ти маєш на увазі журнал нових користувачів? У мене там і сині, і червоні посилання.--Ahonc (обг.) 18:17, 24 травня 2008 (UTC)

16 місце

Фінальне голсоування «Зображення року 2007» (20—24 січня)

Починається фінальна частина конкурсу «Зображення року 2007»!

У першому раунді були обрані 28 кращих зображень. Тепер у Вас є лише один голос, щоб обрати краще зображення року. Фіналісти представлені тут: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_of_the_Year/2007/Finalists

Якщо Ви проходите за критеріями участі в голосуванні, Ви можете віддати свій голос, навіть якщо не брали участі в першому раунді. Щоб дізнатися про подробиці участі в голосуванні і отримати персональне посилання на сторінку голосування, відвідайте сторінку: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_of_the_Year/2007/Voting

Фінальне голосування триватиме протягом 5 днів, так що голосуйте, не відкладаючи!

Дякуємо всім за участь.

Шаблон автопереклад

Кому спало на думку замінити старий жахливий шаблон, від якого автоперекладача повинно перекосити, на гарнецьку цяцьку? Прошу повернути, як було. Дядько Ігор 18:39, 21 липня 2008 (UTC)

СМТ

Стільки енергії бачу витрачено на Анонка а україньські селища міського типу в українську віку зараз заливаю я один. Дайте навалимось і додамо всі недостаючі населені пункти. Дякуючи таким героям як Tomahiv‎ та іншим села залиті, міста у не поганому стані а ось смт у деяких областях або відсутні або без картки . Хто зі мною звертайтеся до мене і я дам вам які саме 3-5 смт додати згідно з Регіони України та їх склад. і Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) --Ilyaroz 04:15, 24 липня 2008 (UTC)

А може КОАТУУ краще брати із сайта деркомстату? Бо на різних сайтах бувають різні дані щодо КОАТУУ.--Ahonc (обг.) 07:46, 24 липня 2008 (UTC)
Так я вже список розмістив. Див.Вікіпедія:Проект:Населені пункти України#У межах проекту відсутні статті про:--Kamelot 04:23, 24 липня 2008 (UTC)
Дуже дякую, я не знав --Ilyaroz 04:35, 24 липня 2008 (UTC)
Код на сторінці Користувач:Дядько Ігор/Смт Дядько Ігор. Ilyaroz, ви робите все якісніше. 06:40, 24 липня 2008 (UTC)
На Агонка було витрачено мізер енергії й результати відповідні - (образа вилучена) так й не вигнали. Доречі подібне як на мене важливіше за заповнення десятка карток. --Raider 07:04, 24 липня 2008 (UTC)

Прошу взяти участь в голосуванні та висловити свою думку. --Raider 07:51, 19 липня 2008 (UTC)

Поставив: --Raider 07:40, 19 липня 2008 (UTC)
Причина: донощицтво та шкідництво, надій на виправлення нема, та й подібне не забувають, тому - заблокувати (образа вилучена) назавжди
Донощицтво та шкідництво Агонка

В темі піднятій Якудзою Вікіпедія:Запити до адміністраторів/Ситуація із зображеннями в укрвікі з'ясувалися деякі події та вчинки які, на мою думку, наша спільнота не має права ігнорувати. А саме користувач Агонк написав листа якого раджу прочитати. Окрім того, що та ганебна цидула є типовим зразком доносу, в якій Агонк пробує влаштувати свої особисті справи він також пропонує заборонити завантаження зображень до Української Вікіпедії. Отже маємо наступне, один зі старих досвідчених користувачів, який добре знайомий з правилами (аж занадто - типовий фарисей) та користувачами й адміністраторами вчинив наступне:

  • 1. хотів завдати прямої шкоди нашій Вікіпедії пропонуючи заборонити завантаження зображень;
  • 2. завдав прямої шкоди вікіпедійній спільноті тим, що виявився ницим донощиком (ніхто ж бо не хоче мати справу з сексотом);
  • 3. завдав прямої та свідомої шкоди репутації Української Вікіпедії, справа тут не в мізерній шкоді, а саме в щирому намаганні очорнити нашу віку.

На мою думку наша спільнота не має залишати подібні дії без наслідків, бо потурання злу само є злом. Як на мене очевидно, що слід зробити - тому, хто бажав та чинив зло нашій віці та спільноті не місце серед людей. Нехай йде геть!

  • За:
  1. --Raider 07:40, 19 липня 2008 (UTC)
  2. Мені дуже шкода, але користувач відверто шкодить УкрВікі. У мене просто немає слів. Щоб не вдаватися до сучасних паралелей, наведу більш віддалені — останні дії п.А наче постійні звернення гетьманів у відомий період історії «піти під чиюсь руку», бо «ми, бідні, знедолені, не здатні навести у себе лад всередині». А щодо внеску, поведінки, манери спілкування і користі в цілому користувача кожний може робити висновки сам. --Turzh 09:42, 19 липня 2008 (UTC)
    Та ні, копайте глибше: "запросили вони кназів варягських, щоб князювали над ними" (переклад не дослівний). А зараз замість того щоб діло робити винних шукають. "Якби ви вчились <чинити> так як треба..." --Yakiv Glück 10:06, 19 липня 2008 (UTC)
  3. Скільки ще можно? Усьмо є край. І всі його шкарпеткові аккаунти (з десяток набереться).--Xkbz 07:27, 20 липня 2008 (UTC) Завдання його просте: сіяти розбрат, кусати дійсно одарованих авторів які можуть просунути укрвікіпедію на новий рівень і таким чином шкодити укрвікіпедії. Треба з честю перейти це і позбутися цієї особи.--Xkbz 07:43, 20 липня 2008 (UTC) Почитав його листа-доноса. Ну це треба бути наївним шоб вірити цьому. Це йому вдавалося мутити воду тут на укрвіці, но там нічого не вийде. Він вважає, що може обкрутити кого завгодно, але всі шулери закінчують погано. Врешті цей лист стане проти нього.--Xkbz 07:55, 20 липня 2008 (UTC)
  • Проти:
  1. Вчинок Анатолія безумовно ганебний, але правила Вікіпедії ніхто не відміняв. Згідно яких правил пропонується блокування? За порушення яких правил? Раджу звернутися до арбкому, а не вирішувати такі питання голосуванням.--Гриць 11:58, 19 липня 2008 (UTC)
    Та припиніть ви заради Бога. Або точніше "не годуйте тролів". --Yakiv Glück 12:09, 19 липня 2008 (UTC)
  2. АЛЕ для Анатолія: в "старі добрі часи" в Біблотеці Максима Мошкова був (зараз його нема!?) один з головних епіграфів (не дослівно, знайду час - пошукаю. О! Знайшов [2]): "Что вы все о копирайте, - лучше бы книгу почитали", який я підтримую. Гадаю всі вікіпедисти легко застосують цей вислів до Вікіпедії, до всіх цих війн і визначаться, що важливіше знання, наповнення Вікіпедії чи безоглядне слідування не завжди досконалим правилам.-- Володимир Ф 12:07, 24 липня 2008 (UTC)
  •  Утримуюсь:
  1. Підтримую точку зору тих, хто "за", розумію позицію Гриця і вважаю слушними зауваження Дядька Ігоря та А1. Тому як "середнє арифмитичне" утримаюсь. Довічне блокування заспокоїть укрвікі, але ненадовго. Прибіжить орда ззовні. Думаю відбити її буде важко, бо ми "живимо" ми на їхній території. Наразі треба навести порядок із зобораженнями, а потім як говорив один герой: "я вирвав у тебе, єхидно, жало! Тепер кусайся якщо можеш!"... -- Alex K 18:14, 21 липня 2008 (UTC)
    Може усе ж таки розбиратися з ордою зовні замість того щоб гризтися тут між собою та терпіти шкоду від своїх? А розгрібати завали зображень усе одно доведеться. --Raider 18:24, 21 липня 2008 (UTC)
    Мені шкода свого часу на розборки з медіаординцями. Зайва «кров». А на так званих «своїх» є місцеві адміни.-- Alex K 18:43, 21 липня 2008 (UTC)
    Alex, що за "загроза зовні"? Ви про що? --Yakiv Glück 18:59, 21 липня 2008 (UTC)
    Про схиблених на «авторських» правах вікімедійців. Натяки вельми прозорі. --Raider 19:28, 21 липня 2008 (UTC)
    та все буде добре, не робіть з мухи слона. --Yakiv Glück 20:26, 21 липня 2008 (UTC)
    Це зробили за мене інші . А те що все буде добре, не сумніваюся. Всі закінчують однаково у цьому світі...-- Alex K 20:59, 21 липня 2008 (UTC)
  • Особлива думка:
  1. Ну, за це можна не переживати
  2. Залежить, з якого боку дивитися
  3. Залежить, з якого боку дивитися

--AS 09:13, 19 липня 2008 (UTC)

Люди, схаменіться. Я проти довічного блокування будь-кого, а користувач Користувач:Ahonc не заслуговує на те, щоб ламати принципи. Покарати його можна іншим способом. Можна було б написати листа-відповідь на кляузу, в якому пояснити ситуацію з його війнами, а також те, за що його позбавили права адміністрування в Укрвікі. Під таким листом повинні були б підписатися щонайменше 9 (більшість) адмінів. Подали його б там на позбавлення адміністраторства. Ідея, звісно, нереальна, бо у нас не знайдеться 9 адмінів, які б під таким листом підписалися. Інший варіант - отримати рішення на користь відповідача в Арбітражному Комітеті в справі Turzh. І, знову ж, повідомити про це комонз. Взагалі, на мою думку, варто було розглянути справу A1, і винести рішення на користь відповідача. В такому випадку ми мали б офіційне рішення Арбітражного Комітету, на яке завжди можна було б зіслатися. Але ту справу вже відхилено, і нагода втрачена. І ще про смішне. Скоро тут з'явиться адміністратор Павло Шевело. Його ніколи немає, він не виконує адміністративну роботу, але хтось його завжди кличе, коли треба проголосувати за певну точку зору. В мене є підозріння хто його кличе, але я краще промовчу. Дядько Ігор 10:48, 19 липня 2008 (UTC)

Інколи Павла кличу я (але не для голосування, в обговорення, так само я часто запрошую до складних обговорень й багатьох інших користувачів зі стажем: Гуцула, Іллю, Віктора Анякіна, Томахіва...), інколи він сам приходить. У даному випадку все було трохи інакше, бо Павло один з небагатьох користувачів укрвікі, який підписаний до тієї розсилки Вікімедія, яку ми обговорюємо. --yakudza พูดคุย 07:59, 20 липня 2008 (UTC)
A call girl. Дядько Ігор 07:54, 21 липня 2008 (UTC)
Чого ти хвилюєшся? Зараз прийде хтось з поміркованих адмінів і закриє цей цирк. Я сподіваюсь. І сподіваюсь, що порушення купи правил і засад теж не пройде. --Yakiv Glück 10:57, 19 липня 2008 (UTC)
Пане, питання не в тому, що нам робити з Вікімедією в цій справі, питання в тому, що зробить спільнота у відповідь на відверто ворожі дії щодо себе. Ви проти довічного блокування, що ж тоді проголосуйте за не довічне, роки так на 2-3. --Raider 20:24, 19 липня 2008 (UTC)
Зачекаємо на те потім. --Raider 20:24, 19 липня 2008 (UTC)
  • Боюсь, у формулюванні Raiderа, рішення про довічне блокування буде виглядати незрозумілим для Вікімедії (нема сумніву, що Ahonc і надалі плакатиметься у фонд). Я не впевнений, що англійці, яких оминула епоха доносів і репресій зможуть адекватно зрозуміти смисл цього обговорення, а відтак, можуть зробити хибний висновок про цілковиту правдивість доносів Ahonc'а. Щодо відповіді на кляузу, то її слід у будь-якому випадку обміркувати. --А1 16:13, 19 липня 2008 (UTC)

дискусія з приводу

Наразі я усвідомив, що вчинив неправильно. У той час напевно емоції взяли гору, тому я хочу вибачитися перед спільнотою, а також перед користувачами, яких там згадав. Щодо A1, то мене обурили його коментарі щодо зображень, зокрема цей, а також його коментар щодо ВП:КДВ.--Ahonc (обг.) 18:13, 19 липня 2008 (UTC)

Як на мене, вибачення прийнятні. Мені не потрібні особисті вибачення, бо відчуваю і майже знаю, що на жаль, вони б були не щирими, бо ми таки маємо доволі різні погляди як на УкрВікі, так і на цілу низку тривіальних речей. Єдине велике прохання — варто думати не нам, а таки Вам особисто, як виходити з цієї дуже ниприємної ситуації. Як найменш болючий, для усіх, варіант пропоную написати Вам листа знову, але тепер вже з роз'ясненнями (тобто не нам тут, а безпосереднім адресатам першого послання) ситуації, що склалась. Мовляв, «адмінів як і дописувачів обмаль, існують неузгодженості між окремими користувачами, але впевенний, як і всі в УкрВікі, що всі неузгодженості здатні залагодити мирним шляхом ВЛАСНИМИ СИЛАМИ». Варто також прописати в правилах, що «внутрішні користувачі зобов'язані ставити до відома спільноту УкрВікі при своїх БУДЬ-ЯКИХ зовнішніх зверненнях до вищиз Вікі-інстанцій», на зразок того, як Ви поставили мене до відома, подаючи позов до АК. Щодо мого адмінства, якщо Ви не змінюєте думку про його якість, прошу повідомити і в принципі не триматимусь за нього заради вгамування пристрастей. Я не «вампір», і мені не стає добре від того, що доводиться Вас ображати, вкотре вказуючи на Ваші недоліки, неприпустимий стиль спілкування і пересмикування, але Ваші випади діють на мене зле. Я всього-всього бажаю кращого рівня УкрВікі, подеколи навіть, як на Ваш погляд, ціною переступання ч/з деякі усталені правила (напр, якщо явно схему робив, принаймні українізував Користувач:Шао, але не проліцензував як свій твір, і зображення валяється протягом місяців як невільне, не вбачаю злочина в проліцензуванні замість Шао, вказавши його авторство). З Вашим підходом, принаймні зараз, треба тільки те й робити адмінам, що видаляти-видаляти-видаляти-розшукувати копіово-і знову видаляти-видаляти. Чекаю на Вашу відповідь --Turzh 18:34, 19 липня 2008 (UTC)
Ну по-перше, повідомити спільноту я в той момент не міг, оскільки був заблокований, окрім того це публічний список розсилки, його може будь-хто переглянути. Щодо вас, то я думаю, з часом ви наберетеся досвіду і не будете робити помилок. Щодо листа, я ще подумаю над його змістом, можливо ще хтось щось порадить. Щодо зображень: для більшості ліцензій слід писати також джерело, щоб можна було перевірити ліцензію, однак у нас часто цього не роблять (особливо багато зображень за 2004-2005 роки, коли ще про ліцензії мало знали). Також, якщо отриманий дозвіл автора, то варто його надіслати до OTRS, тоді не буде жодних претензій і ваше зображення можна буде завантажити хоч до Коммонс, хоч до китайської Вікіпедії. Також, напевно не всі розуміють, але будь-яке вільне зображення з Вікіпедії може бути будь-ким завантажене до Коммонс (наприклад, користувач перекладає статтю з іншої вікі, бачить там вільне зображення і завантажує його до Коммонс, щоб можна було використовувати в тій вікі), і якщо воно не буде правильно проліцензоване, то може бути звідти вилучене. Окрім того, варто знати (особливо адміністраторам) хоча б ази ліцензування: що таке GFDL, CC-BY, CC-BY-SA, також деякі статті із законодавства (зокрема щодо свободи панорами: фото українських пам'ятників і скульптур краще до Коммонс не вантажити, а нещодавно користувач запропонував повилучати власні фотографії російських будівель, у т.ч. станцій метро, через проблеми зі свободою панорами, зараз там триває дискусія, зокрема, із залученням юристів). Щодо вашої останньої репліки: деяких адмінів називають "видалістами" (рос. удалисты), я напевно до таких належу.--Ahonc (обг.) 19:38, 19 липня 2008 (UTC)
Пане Турже не робіть помилки - не спілкуйтесь з тими кого слід бити. В мене тиждні зо 3 був такий випадок — причепилися 2 дурника напідпитку, то як бити лежачого ногами, то все нормально, а тільки но за допомогою добрих людей ситуація змінилася і прийшла черга отримати по заслугам, то одразу - чого ти сатанієш, вистачить, заспокійся і навіть міліцію кликали... щось то мені нагадує?--Raider 20:24, 19 липня 2008 (UTC)
Я з Вами згодний, бо навіть нові його пояснення — суцільна візантійщина і словоблуд. Чого варте бодай зауваження про видаліста, зверніть увагу — не медіатора (посередника) чи помічника, не створювача нових статей, ані коректора чи упорядковувача, а отак просто видаліста. Його поради — це окрема справа, спершу пише, що слід вантажити усе спочатку до Комонзу, а чз декілька речень, не радить вантажити навіть знімків українських будівель (???). Більше того, я розділяю Ваш гнів і занепокоєння з приводу подальшої активності Агонка (бо правди ніде діти, його навряд чи змінеш), а висновків з цього ганебного вчинку не зробив не винуватець (зате радить мені набиратися досвіду — напевне, щоб я чинив як длсвідчений Агонк), ані стає зробити духу в Спільноти, однак: наразі Спільнота не готова ставити питання руба, і тому лишається чекати більш слушної нагоди. Аби тільки не було запізно... --Turzh 21:35, 19 липня 2008 (UTC)
Я написав, що з деякими зображеннями, зокрема пам'ятників, можуть бути проблеми. А статті я створюю теж потрохи... І висновки для себе я все-таки зробив.--Ahonc (обг.) 21:42, 19 липня 2008 (UTC)
Агонке, я щиро хочу в це вірити. Як і в те, що ти/Ви нарешті зрозумієш/зрозумієте, що це ЩАСТЯ, але і великий ОБОВ'ЯЗОК бути адміном у Комонзі. Ти ж від України (в сенсі УкрВікі), так будь добрий ЗАХИЩАЙ українські зображення, обстоюй позиції з проукраїнської точки зору, а не дивись і смакуй, як викидають десятками укр. зображення. Розгляд питань про те що УРЯДОВИЙ портал — це не джерело укр. фоток, це ГАНЬБА. Чомусь у німців не так.. А ти замість того, там щёлкаєш, так і в УкрВікі заходиш, щоб сказати, як тут все погано, второсортно, взяти участь у війнах, граматичних праках і демагог-бюрократії, пороставляти зображення на видалення і ... все. Ти ж доросла і серйозна людина, з освітою... Я дуже хочу, щоб ти переймався не такою якістю, щоб зі 100 зображень, які люди вантажать, було видалено 90, а щоб 90 залишилось (не важливо, замінникаи, правильно проліцензовані, чи навть трохи підтасовані, бо правила мають лакуни і різночитання, чи ти не згодний - я сам наведу тобі з 10-20 зображень, в т.ч. і вибраних, з Комонзу з: 1) непрвильним змістом-описанням 2) невірно проліцензованих і т.ін.). Тобі подобається ця формалістика, так в УкрВікі незоране поле для неї. Ти - адмін Комонзу, а радиш (ще раз повторюю, бо ти знаєш, що це правда) читати про ВікіСховвищні політики на самому Комонзі, чи РосВікі, а свої сторінки — червоні. Ще одне. Нічого особистого, але я напишу на своїй сторінці в Комонзі про те, що припинив вантажити зображення туди у зв'язку з незгодою з твоїм обранням на адміна Комонза. Прошу поставитися до цього з розумінням... --Turzh 21:59, 19 липня 2008 (UTC)
Я думаю, що у вашому дописі не зовсім точно розставлені акценти, захищати українські зображення, як в коммонс так і в нашій Вікіпедії можна тільки в межах правил, тобто, якщо хтось хибно поставив на вилучення якесь зображення, то його безумовно потрібно захищати, але якщо зображеня вилучається на цілком законних правах, то такий захист, як буде і неефективний, і нашкодить репутації того хто захищає. Щодо зображень із Урядового порталу, то їх спочатку хтось завантажив в англовікі, неправильно зрозумівши норму українського закону про авторські права і провівши аналогію із американським, в якому ВСІ роботи уряду США є у суспільному надбанні. В українському законі, на жаль, такої норми нема і в суспільному надбанні є тільки офіційні символи та знаки, муніциальна символіка, символіка підприємств. Тому ці зображення були вилучені спочатку в англійській Вікіпедії, а потім і в коммонс. Єдина можливість їх "врятувати" це запросити у авторів цих зображень (або тих хто володіє правами на ці зображення) дозволу на їх публікацію із сумісною із Вікіпедією ліцензією. Із свого досвіду можу навести приклад із українськими марками, якось їх хотіли вилучити із сховища, але покопавшись в інтернеті я зміг знайти посилання на судове рішення, згідно якого українські марки є суспільному надбанні як державний знак. --yakudza พูดคุย 22:27, 19 липня 2008 (UTC)
2Turzh: Можна на ти. Я не люблю писати такі великі дописи, тому напишу коротко. У нас дискусія трохи відхилилася від теми, але я відповім. Якудза правий: треба захищати в межах правил. Щодо політик Коммонс, то вони відносяться тільки до Коммонсу, тому і розміщені там (інша справа, що в ук-вікі не все перекладено про ліцензії), ми ж не розміщуємо в українській Вікіпедії політики, наприклад, Вікітеки. Але там їх можна перекласти на інші мови (це може зробити будь-хто, а не лише адміни). Про зображення з неправильним описом і ліцензіями Ви праві: там вони є. Але в Коммонс 3 мільйони зображень і трохи більше 250 адмінів. За всіма зображеннями не можна встежити.--Ahonc (обг.) 22:39, 19 липня 2008 (UTC)
Пане Турже, не робіть висновків завчасно, от прийдуть робочі будні і наші конторсько-університетські вікіпедисти виберуться в мережу, от тоді власне й побачимо реакцію спільноти. Сподіваюся що люди усе ж таки не готові змиритися з таким. --Raider 08:48, 20 липня 2008 (UTC)

Вікіцитати чи Вікіцитатник?

Вирішується доля назви проекту Вікіцитатиq:Вікіцитати:Кнайпа#Мова логотипу. Прошу всіх заходити туди і висловлюти свою думку! --Friend 09:47, 25 липня 2008 (UTC)

15 місце!

Вітаю, панове, ми досягли 15 місця за кількістю статей! Прошу не розслаблятися, каталонці не сплять. --Yakiv Glück 15:35, 13 липня 2008 (UTC)

Розслаблятися дійсно не час, але статті про села і селища України уже всі створені і темпи, очевидно, нашого зросту тепер зменшаться. Тепер хіба треба якого бота запускати, хоча-би такого як в російській вікіпедії. Хоча, з іншої сторони, можна з кількістю почекати. Ми вже вибороли собі гідне місце серед інших Вікіпедій. Тепер треба його довести якістю. --Tomahiv 01:15, 14 липня 2008 (UTC)
Без заливок на кшталт проекту про населені пункти важко буде втримати цю 15-у позицію. Наразі багато системних лакун - хоча б тама "міста". Гостро бракує фахової інформації чи не у всіх галузях - фізиці, математиці, хімії, медицині тощо. Але головне - працювати а не вишукувати причин для малих та великих війн, особливо проти плідних учасників проекту. Білецький В. С.
Інформації не бракує, бракує активних дописувачів. Наприклад щодо історії, існують обласні архіви. Файли архіву не будуть оригінальним дослідженням--Kamelot 17:59, 15 липня 2008 (UTC)
Є іще один аспект цього проекту. А саме - необхідно так само докладно охопити населені пункти всіх етнічних територій - Підляшшя, Кубані, Східної Слобожанщини, Берестейщини, Закерзоння тощо. Білецький В. С.
Яке це має значення, 15-те чи 25-те, чи ще якесь, якщо показник якості всього -навсього 10. Треба поліпшувати створене.--Did Panas 08:08, 17 липня 2008 (UTC)
То глибина, а не якість. Вона обраховується за якоюсь хитрою формулою. А щодо якості, то я уже пропонував запровадити FlaggedRevs (пропозиція в іншому розділі Кнайпи), але висловилися мало людей.--Ahonc (обг.) 08:29, 17 липня 2008 (UTC)
росіяни визнали, що поки FlaggedRevs ні до чого не привело, а у них людей значно більше --Ілля 10:04, 19 липня 2008 (UTC)
Але тим не менше, вони прийняли рішення запровадити FlaggedRevs [3].--Ahonc (обг.) 10:14, 19 липня 2008 (UTC)
Щодо заливок - чи можливе автоматичне створювання статей про кінофільми? В рос. вікі це робили. Вважаю, що у таких стабів є шанси вирости й стати більш-менш нормальними статтями.--Летюча голландка 15:20, 2 серпня 2008 (UTC)

Апостроф

Як вважаєте, вірніше використовувати прямий (' — U+0027) або комоподібний апостроф ( — U+2019)? Я особисто за другий варіант, тому що це більш енциклопедично (навіть його величність Вьорд так пише), більш схожий на книжний апостроф (бо зігнутий) та його неможна буде поплутати з розміткою Вікі, яка використовує перший символ як позначення жирного та курсивного тексту. --KRSK 11:58, 27 липня 2008 (UTC)

Я теж за другий. Давно пора підняти це питання --Kamelot 12:07, 27 липня 2008 (UTC)
Другий. У нас навіть написано, як навчити йому свою систему: Розкладка клавіатури#Українська розкладка «Ukrainian Unicode». (зручна штука) --Yakiv Glück 12:26, 27 липня 2008 (UTC)
Угу, бо стандартна розкладка з неіснуючою буквою Ёё :). В мене дома є програмка, я завдяки ній зробив собі ` — апостроф Shift+` — знак гривні (ось який я молодець (:). А Ґґ я набираю AltGr’ом. P.S. Ну тут і спільнота, одразу відповіли :) --KRSK 12:53, 27 липня 2008 (UTC)
Існує проблема з пошуком. Ті хто щось шукають вводять прямий апостроф, що є на клавіатурі. Все що є в Інтернеті саме тому й використовує прямий апостроф. Навіщо нам більше проблем? --Tigga 07:45, 31 липня 2008 (UTC)
Згоден з Tigga: більшість тих, хто шукатиме, використовують саме ' (').--Ahonc (обг.) 07:52, 31 липня 2008 (UTC)
Ну і де ж наш обіцяний нормальний апостроф замість того непорозуміння? --Raider 07:31, 7 серпня 2008 (UTC)

Не довго були ми на 15 місці, каталонці вирвались вперед. Але переганяти на мою думку треба заливками, а прості дописувачі мають робити якісні статті. --Yakiv Glück 20:21, 31 липня 2008 (UTC)

Зараз Yevhen якраз потроху заливає каталонські нас. пункти і муніципалітети. :) Але, схоже, в Каталонії їх не багато.--Ahonc (обг.) 10:41, 1 серпня 2008 (UTC)
Здається в них і кількість користувачів дещо більша, і глибина редагувань. А ці показники вже не так і то і просто покращити.--vityok 09:06, 7 серпня 2008 (UTC)

Курильські острови

Виникла дискусія Обговорення:Курильські острови. Два пиатння:

Прошу всіх бажаючих висловитись.-- Alex K 01:54, 8 вересня 2008 (UTC)

Вікісловник та інші братні проекти

У Вікісловнику зараз триває голосування щодо правил виборів адміністраторів. А Вікіновини, Вікітека останні кілька місяців узагалі не поповнюються. Та й у Вікпідручнику активних небагато.--Ahonc (обг.) 10:07, 9 вересня 2008 (UTC)

Виникла дискусія Вікіпедія:Проект:Чи ви знаєте/Підготовка наступного випуску#Мотрона Чаплинська.

Прошу всіх бажаючих висловитись.-- Alex K 07:32, 11 вересня 2008 (UTC)

Виникла дискусія на Вікіпедія:Проект:Чи ви знаєте/Підготовка наступного випуску#Мотрона Чаплинська.

Прошу всіх бажаючих висловитись.-- Alex K 07:32, 11 вересня 2008 (UTC)

АДФ чи Аденозиндифосфат

У нас є статті Аденозинтрифосфат і АДФ. Якось неоднаково. Якщо перейменовувати, то за яким зразком. АТФ - АДФ зразу впізнаються, але з іншого боку використання скорочень у назвах статей негарна практика. Які будуть думки? Дядько Ігор 19:26, 11 вересня 2008 (UTC)

Перенаправлення з АДФ на нормальну назву. --Raider 19:59, 11 вересня 2008 (UTC)

Мій внесок

Що означає виділені літери н, в, Н у списку "мій внесок"?

Turzh

Десь серед цього списку його адреса і телефон: 235-45-52 Туржанський ВЮ Б. Хмельницкого Ул. 42 16 404-66-08 Туржанський ВМ Героев Севастополя Ул. 12 79 404-85-90 Туржанський ЄО Гарматная Ул. 40 10 410-21-48 Туржанський ОО Приозерная Ул. 2А 46 423-68-72 Туржанський ВВ Клавдиевская Ул. 36 150 533-49-28 Туржанський ОА Н. Закревского Ул. 89 96 534-90-51 Туржанський ОI Оноре Де Бальзака Ул. 63 286 Давайте влаштуємо йому примусову Вікізустріч! --WK-50000 15:27, 18 вересня 2008 (UTC)

Спам?

Я вважаю ці редагування спамом [4] [5] [6] Подібних "опитувань" і "центрів" безліч, а «Вікіпедія - не каталог посилань». Хто що думає? --Yakiv Glück 11:25, 18 вересня 2008 (UTC)

Не впевнений до перших двох, а от третє посилання, як на мою думку, дуже корисне для статті. Так що спамом, напевне, я б це не називав. --Alex79 12:30, 18 вересня 2008 (UTC)
Яким чином воно корисне? Якись там приватний "центр" є офіційним джерелом? ІМГО такими джерелами є результати волевиявлення чи опитувань як то вибори, референдуми, переписи, а не "вибіркове опитування". Проте, якщо буде написано відповідний розділ статті з посиланням на цей самий "центр", то як джерело він все ж підійде. Але як джерело. Я ж пояснив, що коли кожна приватна контора почне додавати посилання на себе це буде непотрібний каталог посилань. --Yakiv Glück 12:45, 18 вересня 2008 (UTC)
Будь-яка соціологія є "вибірковим опитуванням", що ж тепер ігнорувати соціологічні дослідження. --Alex79 13:01, 18 вересня 2008 (UTC)
Центр Разумкова один з найавторитетніших, принаймні, справляє таке враження. Думаю, що ті посилання можуть бути і не зайвими. Якщо решта соц. інст. даватимуть посилання, то треба буде щось вигадати.--vityok 12:40, 18 вересня 2008 (UTC)
Якщо навіть ЦРУ послуговується даними Центру Разумкова, чому його викидати з вікіпедії. Адже і в англійській, і в українській вікі використовуються дані з CIA World factbook.-- Alex K 12:55, 18 вересня 2008 (UTC)
Реклама не реклама, але як людина яка працює в цій сфері вже майже 10 років можу стверджувати, що це солідна та дуже авторитетна контора. Принаймні як авторитетне джерело ТМ вона явно краща за 99% періодики. --Raider 13:53, 18 вересня 2008 (UTC)
Ми наразі обговорюємо не поважність джерела, а потрібність подібних посилань. В сатттях про вибори ними послуговувались, але як джерелами, хай пишуть відповідні розділи і тут, особливо для нато, там можна окрему статтю про інтеграцію України написати, а "для годиться" воно в розділі "посилання" не потрібне. --Yakiv Glück 16:40, 18 вересня 2008 (UTC)

Допоможіть

Допомлжіть, будь-ласка, перекласти наступні терімни.

en:Near-open vowel

en:Near-close vowel

en:Near-front vowel

en:Near-back vowel

Якщо є філологи, було б просто чудово.--133.41.192.76 08:41, 19 вересня 2008 (UTC)

Національний банк стандартизованих науково-технічних термінів

Інформаційне:

Wikipedia logo project

English: Hello! This is a message to inform all the Wikipedias that there is an ongoing project to fix the errors in the Wikipedia logo. There's also a plan to add more characters in the blank spaces and find characters for the other sides of the globe. Feel to visit the page on Meta-Wiki and discuss it on the talk page. If this message has arrived in the wrong place, please update the distribution list. Thank you, and see you on Meta! Bastique 00:11, 17 жовтня 2008 (UTC)

українська: Вітаємо! Цим повідомленям ми інформуємо всі Вікіпедії про те, що наразі проходить проект з виправлення помилок у логотипі Вікіпедії. Також існує план додавання нових символів у порожні місця та пошуку символів для інших боків глобуса. Запрошуємо відвідати сторінку на Meta-Wiki та обговорити її на сторінці обговорення. Дякуємо, і до зустрічі на МетаВікі! Кері Басс 00:11, 17 жовтня 2008 (UTC) (переклад NickK)

Hepburn

Як передати українською Hepburn. Японці кличуть його Хебон, росіяни — Хэпбёрн-- Alex K 16:17, 18 вересня 2008 (UTC)

Є (була) голлівудська акторка Одрі Гепберн --Friend 16:21, 18 вересня 2008 (UTC)
ІМХО, Хепбарн--Kamelot 16:50, 18 вересня 2008 (UTC)
Мушу погодитися з Friend-ом. Гепберн найбільш правильна транскрипція, до того ж є вже прецендет з використанням прізвища акторки. --Гриць 22:24, 18 вересня 2008 (UTC)
Гепберн — фонетично найближче до північноамериканської вимови слова; Хепберн — ближче до британської...--лк 02:27, 19 вересня 2008 (UTC)
Академічний словник (УЛІФ) має прізвище «Хепберн». Пошук на Гуглі на українських сторінках дає 3500 Хепберн та 280 Гепберн. На мою думку «Хепберн» вже узвичаєне. --Tigga 08:44, 19 вересня 2008 (UTC)
Саме так - Хепберн (популярніший варіант) чи Гепберн (правильніша транскрипція за нормами укр. мови). er/ur зазвичай передається як "ер".--Летюча голландка 13:30, 19 вересня 2008 (UTC)
Якщо цікавить коректна транскрипція, то це — Гепбьорн. 195.35.72.49 14:07, 13 жовтня 2008 (UTC)
Загалом, транскипція мала б записуватись якимись транскрипційними знаками (або МФА, або якоюсь із вітчизняних систем). Те що ви написали є транслітерацією і досить некоректною, бо в українській мові звук "б" не може бути м'яким. --yakudza พูดคุย 20:16, 17 жовтня 2008 (UTC)

Географічні назви

Панове, у кого є україномовний атлас, подивіться будь ласка, як на картах пишуть назву російської річки Омь, від якої отримав назву Омськ. У словнику УЛІФ її, здається, немає; там згадується Ома, але така річка є в Архангельській області. Якщо Омь українською насправді пишеться Ом, то підкажіть, якого вона роду і як відмінюється. Verdi 16:06, 21 жовтня 2008 (UTC)

Ще одне запитання: у Новосибірській області є село Северное, райцентр Северного района. Як має називатись район та райцентр українською? Verdi 16:06, 21 жовтня 2008 (UTC)

Я не знаю, як Ом, але річка Том (рос. Томь) у словниках чоловічого роду. А район буде Сєверний, бо село Сєверне.--Ahonc (обг.) 21:30, 21 жовтня 2008 (UTC)
А чому Сєверне, а не Сєвєрноє? Є якісь правила стосовно цього? Verdi 02:25, 22 жовтня 2008 (UTC)
Правопис «§ 109. ...
7. Географічні назви з прикметниковими закінченнями.
а) Прикметникові закінчення географічних назв передаються так: -ый, -ой – через -ий; -ий після твердого приголосного – через -ий, після м’якого приголосного – через -ій; -ая, -яя – через -а, -я; -ое, -ее – через -е, -є: Становий (хребет); Великий Устюг, Оленій (острів); Лиха, Нижня Тунгуска, Чусова; Благодарне, Бологе, Майське, Покровське, Углове.» --Tigga 07:13, 22 жовтня 2008 (UTC)

Пропоную допомогу

Якщо комусь треба створити географічну карту чи то мапу до статті про якийсь географічний об'єкт, можете звертатись до мене. --Вальдимар 12:42, 22 жовтня 2008 (UTC)

І яим чином ви її створите? У якому форматі: PNG, SVG, GIF? Скільки це коштуватиме.--193.151.252.30 13:42, 22 жовтня 2008 (UTC)
Створення карт я пропоную для користувачів Вікіпедії, де не платять ніяких грошей (хоча можна обговорити різні варіанти через мило). Найкращий формат PNG, хоча можна й інші. З SVG буде трохи складніше. --Вальдимар 15:44, 22 жовтня 2008 (UTC)
Так створіть всі мапи для Чигиринського району. Ви вже почали. Це моя Батьківщина--Kamelot 16:50, 22 жовтня 2008 (UTC)
Узагалі-то, найкращий SVG. малося на увазі приницп створення карти: можна взяти існуючу карту, замінити там текст, позначення і видати за свою; можна намалювати з нуля; можна векторизувати існуючу карту.--Ahonc (обг.) 20:56, 22 жовтня 2008 (UTC)
Для створення карт населених пунктів я починаю з нуля. Але для створення більших за територією карт я використовую інтернет-атлас Demis, ліцензія якого дозволяє вільне використовування своїх карт. --Вальдимар 11:34, 23 жовтня 2008 (UTC)
Той атлас не може охопити деталі — малі острови, річки; не знається на кордонах адмін одиниць, тощо. Я робив на основі його карти в статтях Сікоку, Кюсю, Цусіма (острів), Садо (острів)-- Alex K 11:38, 23 жовтня 2008 (UTC)
Дуже смілива пропозиція. Потрібно створити карти для всіх районів України (їх буде близько 500). Додаткова інформація для кожної карти - координати верхнього лівого і нижнього правого кутів. Тоді можна буде для всіх населених пунктів автоматично проставити розташування. Дядько Ігор 11:52, 23 жовтня 2008 (UTC)
Наскільки я знаю, карти районів є, але може не всіх. А от щодо населених пунктів слід працювати. --Вальдимар 12:01, 23 жовтня 2008 (UTC)
EvgenyGenkin на вікізустрічі ще всі січні розповідав, що вони (кілька вікіпедистів ру-вікі) оцифровують мапи українських областей, по яких потім можна буде залити інофрмацію для нас. пунктів (природні зони, клімат тощо), але з того часу про це я нічого не чув.--Ahonc (обг.) 16:17, 23 жовтня 2008 (UTC)

Always up-to-date details for every municipality in Finland

Hi project, I just wanted to let you know we have launched a project called FMPortal in the Finnish Wikipedia.

The purpose of the project is to provide up-to-date statistical data about Finnish municipalities. We have set up a centralized portal for this project in the toolserver. If you would like to utilize one or more of these templates, please fill out the localization details and adopt the Wikipedia page. After localization any bots, which can read details over the HTTP protocol are able to update the template details as follows:

  1. Population count: updated once per month from Population Register Center of Finland
  2. Acreage details: updated once per year from Land Survey of Finland
  3. Tax rate details: updated once per year from Tax Administration of Finland
  4. Demographic information: updated once per year from Population Register Center of Finland

A total of 12 different templates provide almost all of the important information about Finnish municipalities and are easy to adopt. The core templates can provide the date when a source was updated and a reference link for this. You can localize the reference links to use your wiki's format and every date is provided in the ISO 8601 format, supporting fully {{#time}}. The actual values output have no thousand separators and use the dot as decimal separator, so the values can be localized with {{#formatnum}}.

If you need help setting up the templates or require further details about the project, please contact Agony@fiwiki. --Agony 10:39, 25 жовтня 2008 (UTC)

Прайс-реліз лауреата міжнародних конкурсів та фестивалів львівського чоловічого вокального октету «ОРФЕЙ»

Чоловічий вокальний октет "ОРФЕЙ" ("ORPHEUS") заснований у вересні 2000 року в місті Львові . Група складається з восьми професійних співаків та музикантів, кожен з яких має професійну вищу музичну освіту та великий попередній досвід співу в багатьох професійних та самодіяльних хорових колективах м. Львова, області, а також України.

        Група пробує свої можливовсті в різних виконавських стилях проте, 

головною сферою діяльності ансамблю є акапельний спів. В репертуарі - українська та зарубіжна духовна музика, літургія східного обряду, українські народні та популярні пісні в різноманітних обробках, а також цікаві зразки світової музики a cappella. "ОРФЕЙ" також виконує нові пісні, написані або аранжовані самими ж співаками групи. Хоча октет "ОРФЕЙ" є порівняно молодий колектив, проте він мав вже дуже багато успішних та цікавих виступів ,зокрема на міжнародних фестивалях, конкурсах , концертах та концертних турне в Україні та, головним чином, за кордоном.

     Концертна діяльність октету "ОРФЕЙ" розпочалась у Львові у 2001 році, 

один з перших виступів - участь в святковому концерті присвяченому приїзду до Львова Папи Римського Івана Павла ІІ , а також у вересні 2001р. октет був запрошений на Світову першість виконавських мистецтв у Голівуд( США )

    Перший  міжнародний  успіх  прийшов  в  червні 2002 року після успішного виступу 

на Міжнародному фестивалі духовної музики в м. Ковентрі (Великобританія). В серпні-вересні цього ж року октет приймав участь в XXV Фольк фестивалі (Венгожево, Польша) та в X Ярмарці фольклору в м.Калінінград (Росія).

    Завдяки успішним виступам колективу  в  2003 - 2008 рр.  концертна діяльність 

октету "ОРФЕЙ" стає найбільш активною та цікавою: група дає багато концертів у Франції, де користується великим успіхом, в тому числі і спільні виступи разом з дитячим танцювальним колективом зі Львова - "Веселі черевички", також бере участь в багатьох міжнародних фестивалях у Франції Швейцарії та Великобританії. Крім цього ансамбль багато концертує і в Італії та в різдвяний період в Голландії, де бере участь у великих різдвяних концертних проектах Christmas Proms 2003 та 2004 разом з голландським оркестром, хором та іншими солістами, а також має чудову можливість виступати у найбільших та найпрестижніших концертних залах Королівства Нідерланди таких як: Concertgebouw (Амстердам), Nederlands Congrescentrum (Ден Гааг), De Doelen (Роттердам) та ін.

   У 2005 році колектив двічі побував з концертними турне в Італії 

( під час турне колектив брав участь у поминальній панахиді жертвам Голодомору 32-33рр.,

яку  відправив   у  Римі   кардинал  Любомир Гузар., 
а також,   дав сольний концерт з творів українського композитора М.Березовського  

в Болонській Музичній Академії на відкритті (відновленні) пам’ятної дошки М.Березовському), (головним меценатом туру в Італії було відділення компанії Western Union в Італії) тричі з концертними турне у Франції, а також брав участь у Фестивалі духовної музики в м. Лурд (Франція) та м. Берн (Швейцарія), де мав великий успіх. Поза фестивальними програмами, колектив виступає з сольною програмою у Франції, Швейцарії та Голландії.

   У 2005 р.  колектив  бере  участь  в  телевізійному  фестивалі  української  пісні  та  музики "Горицвіт",
де переміг у номінації "Вокальний гурт".
   У грудні 2005 року учасник октету «ОРФЕЙ» Павло Табаков (соліст та аранжувальник)  

переміг у телевізійному проекті «ШАНС»(5 сезон). Пробувши у колективі з липня 2003 року , Павло Табаков приніс багато свіжих ідей і розширив мистецький діапазон можливостей гурту на той час. Останні виступи Павла з «ОРФЕЄМ» відбулись в червні 2006р.в Англії на міжнародному фестивалі духовної музики в м.Честер. До сьогоднішнього дня відбувається плідна співпраця колективу з, вже тепер відомим естрадним співаком в Україні,Павлом Табаковим

     У 2006 р. колектив продовжує активну концертну діяльність по країнах Європи. 

У квітні 2006р,октет "Орфей" повернувся з Італії, де мав серію успішних виступів у Неаполі, Римі, Салерно, Бользано та ін. містах, а також брав участь у поминальній панахиді жертвам Чорнобиля, яку відправив у Римі кардинал Любомир Гузар. У травні октет відвідав Францію, де вже в котрий раз мав багато виступів з дитячим танцювальним колективом "Веселі черевички". У червні "Орфей" знову представляв Україну на Міжнародному фестивалі духовної музики, який відбувся у м.Честер,Великобританія (запис та пряма трансляція виступу колективу на радіо BBC), в липні мав тривале турне з сольними концертами у Франції, у жовтні відвідав Польщу, де взяв участь у VI Фестивалі Української духовної пісні в м. Гіжицько, а також тривале концертне турне по Франції та Голландії(листопад – грудень 2006р)

      У 2006 р.   "ОРФЕЙ" організував два благочинних концерти у Львові, 

кошти з яких були передані на потреби дітей, хворих на лейкемію та дітей реабілітаційного центру "Джерело".

   У 2007 р. колектив тричі побував у Франції з концертними програмами,   

в Голландії, а також відвідав фестиваль духовної музики в Швейцарії. Окрім успішних закордонних гастролей, "Орфей" також багато виступає на запрошення приватного характеру в Україні, у Львові та області (вечірки, різноманітні святкування, офіційні події, тощо).

   Колектив часто бере участь у недільних та святкових богослужіннях у церквах області, 

а також багато виступає в різдвяний період з спеціальною різдвяною концертною програмою у Львові та області.

Нещодавно   колектив   здійснив запис музичного DVD-фільму який був випущений  
голандською компанією  MIRASAUND , цього  ж  року  колектив  організував  спільний   

концертний проект "Осіння Рапсодія", який відбувся у Львові за участі октету "ОРФЕЙ", оркестру театру ім. М. Заньковецької та Павла Табакова 27 жовтня 2007 р.

      У 2008 р. "Орфей" взяв участь у новорічному проекті "Щедрий  вечір"  в  «Українському домі» 

в м. Києві за участю видатних митців України, на запрошення Міністерства культури і туризму України . 10 березня - ансамбль організував благочинний концерт-вечір пам'яті Т. Шевченка "Ох, не однаково мені", де виконувались нові та оригінальні твори на слова поета (зокрема «Лічу в неволі» муз.Д.Січинський, переклад для чол.ансамблю В.Кудовба), та відбувся збір коштів для гематологічного відділення львівської обласної дитячої лікарні. 11 березня - "Орфей" брав участь у великому концертному проекті "Ми діти твої, Україно",

який був організований  Київським національним університетом культури і мистецтв України,
що відбувся у Національному палаці "Україна" (м. Київ).
    У квітні 2008 р. одним з організаторів турне у Франції був представник королівської родини,  
останній з нащадків французького короля Людовіка14 віконт Парижу. Королівська родина високо оцінила 

виступи октету «ОРФЕЙ» перед елітою Франції в Парижі та родовому замку.

      У червні 2008р на Міжнародному Фестивалі Духовної Музики у Ковентрі (Великобританія) 

«Орфей» з великими резонансними відгуками виконав твір присвячений жертвам голодомору в Україні 32-33рр. (сл. В. Василашко,муз. Р.Демчишин ),а також учасникам фестивалю було роздано буклети (біля1500шт) з короткою інформацією про причини виникнення голодомору 32-33рр.в Україні (на англійській мові) з адресами сайтів в Інтернеті, які присвячені цьому питанню.

     За сім років досить активної та цікавої концертної діяльності в творчому доробку колективу 

з'явились три записані та випущені компакт-диски: "Українська Духовна та Різдвяна музика", "Популярні українські пісні", та диск з популярною світовою класикою під назвою "The Lion Sleeps Tonight".

      У грудні 2007 р. вокальний гурт "Орфей" випустив новий музичний  ДВД-фільм під назвою  

"Пісні від серця" (ориг. "Songs from the heart"). Останні два CD диски та новий ДВД-фільм були випущені голландською студією звукозапису Mirasаund.

   Переглянути детальнішу інформацію про компакт-диски та ДВД, взнати більше про кожен з них,   

замовити їх чи попередньо прослухати деякі з творів у (демо версії) можна на сайті гурту www.orpheus.com.ua

                 Членами колективу є: 

Кудовба Володимир - тенор; Кончаківський Любомир - тенор; Федорів Роман - тенор; Кукурудза Петро - тенор; Петрик Петро - баритон; Хавунка Андрій - баритон; Пігура Семен - бас; Сухий Вадим - бас.

В найближчих планах октету «ОРФЕЙ» концертне турне у Франції (17.11 -06.12.2008), турне у Голландії та Німеччині (11.12 – 22.12.2008),Різдвяне турне по Україні , турне у Франції (квітень 2009), Міжнародний Фестиваль Духовної Музики в Римі (червень 2009), турне у Франції ( серпень 2009) та ін.

Головними меценатами гурту на Україні довгий час є:

         Микола Рогуцький,президент компанії «АРТОР»;
         Геррі Боумен, президент асоціації гравців у покер в СНД;
 Колектив продовжує пошуки меценатів, готових вкладати кошти в розвиток 

української хорової та акапельної музики, яку пропагує октет «ОРФЕЙ». Гарантуємо співпрацю в сфері реклами як в Україні так і за кордоном !!!

          За час свого існування та активної концертної діяльності 

чоловічий вокальний октет "ОРФЕЙ" гідно представляв та продовжує представляти Україну та її пісенне багатство на найрізноманітніших концертних сценах Європи, несучи в своїх серцях і душах той глибокий та неповторний дух України, її чудових традицій, ту неповторну іскорку її народних пісень, героїчний дух минулого та віру в світле майбутнє України.

          Вдячні відгуки слухачів надають впевненості у вибраному шляху творчості, 

що базується на класичному вокалі та кращих традиціях українського хорового та вокального співу!


Володимир Кудовба kudovba@i.ua Телефон для контакту +38 067 72 82 204

Шукаю родичів

Шукаю родину Стечишин у Канаді. Я родом з Тернопільщини с. Глещава. Мій e-mail Olegstech@yahoo.com Буду радий спілкуванню. Слава Україні

Вступні сторінки

Пропоную фахівцям задуматися над тим, як виглядають ваші вступні сторінки. Я із здивуванням довідався, що на сторінку Фізика, на яку я довго не звертав уваги, йде в середньому 25 проглядань на день, що для нашої вікі - дуже багато. І це, мабуть, не активні дописувачі - їхні інтереси в інших місцях. Те ж стосується статей математика, біологія і так далі. А що в нас на сторінці математика? Гляньте на свої головні сторінки. Це обличчя Вікіпедії. А загалом люди дивляться про секс, усе що можуть знайти, про країни і великі міста. Дядько Ігор 21:42, 6 листопада 2008 (UTC)

Маєте на увазі, що в Фізика, математика, насамперед багато червоних посилань?-- Володимир Ф 06:56, 7 листопада 2008 (UTC)

Я маю на увазі те, що стаття математика зовсім не має товарного вигляду. Вона навіть не вікіфікована, особливо зверху. Порівняйте з порталом математика. Але знайти портал важко, а статтю математика люди продивляються більш-менш регулярно. Дядько Ігор 07:03, 7 листопада 2008 (UTC)
Маєте рацію. Будемо сподіватися, що вікіпедисти, які є любителями і професіоналами математики удосконалять з часом цю статтю.-- Володимир Ф 07:14, 7 листопада 2008 (UTC)
А хто заважаэє у статті Математика поставити лінк на Портал:Математика?--Ahonc (обг.) 15:51, 7 листопада 2008 (UTC)
Ти поставив?:) --Yakiv Glück 17:05, 7 листопада 2008 (UTC)
Та є воно там. Внизу. але це не рятує сторінку. Дядько Ігор 20:48, 7 листопада 2008 (UTC)

Фінальне голосування «Зображення року 2007» (20—24 січня)

Починається фінальна частина конкурсу «Зображення року 2007»!

У першому раунді були обрані 28 кращих зображень. Тепер у Вас є лише один голос, щоб обрати краще зображення року. Фіналісти представлені тут: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_of_the_Year/2007/Finalists

Якщо Ви проходите за критеріями участі в голосуванні, Ви можете віддати свій голос, навіть якщо не брали участі в першому раунді. Щоб дізнатися про подробиці участі в голосуванні і отримати персональне посилання на сторінку голосування, відвідайте сторінку: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_of_the_Year/2007/Voting

Фінальне голосування триватиме протягом 5 днів, так що голосуйте, не відкладаючи!

Дякуємо всім за участь. --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Нова стаття: Шлях України до незалежної держави

Скажіть щось про статтю Шлях України до незалежної держави --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Прошу адміністраторів переіменувати Запорізька Січ на Запорозька Січ. Запоріжжя - це сучасне місто. Запорожжя - від "за порогами" дало назву "Запорозькій Січі" (тобто Січі "за порогами"). Білецький В. С.

виконано.Albedo

 --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Доброго дня. Помітив, що Вікіпедія українською досі не має статті на тему "Імплантант". Я маю непогану доповідь на тему "Електронні імплантанти" (12 kB), написану мною особисто в кінці 2003 року. Проте досвіду створення чи редагування статей в Вікіпедії не маю, тому пропоную будь-кому, хто захоче створити таку статтю вислати свої матеріали. З повагою, Юрій Семчишин E-mail вилучено--ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Hi!

Sorry, but I don't know українська мова yet :(

Конференция Викимедия Польша 2007 будет проходить в Комплексе лесных училищ в Бяловеже, Польша (1-3 мая 2007).

Заявки просьба присылать по электронной почте не позже 20 апреля 2007 г. по адресу konferencja@wikimedia.pl--ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Связь

Организационный комитет конференции Викимедия Польша 2007
e-мейл: konferencja@wikimedia.pl
тел.: (+48) 22 219 56 94
факс: (+48) 42 637 47 87

We all the time wait for Wikipedians from ru wiki :) For more info look at Конференция Викимедия Польша

The Wikimedia Polska Conference 2007 will take place from May 1 till May 3 2007 in the Complex of Forrest Schools in Białowieża — near Belarus and of course Ukraina :)

If you want to arrive, pleace sent via e-mail to konferencja@wikimedia.pl. The deadline for presentations, workshop and panel discussion is April 20, 2007 --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Preparation of Fundraiser 2007/ підготовка збору пожертв 2007

Hi, this is just a first introduction message to tell you: there is more to come. I am dealing with the Project Management of the Fundraiser 2007 and therefore will search for contacts of wikimedians who can help us to do our tasks on all projects. I am actually also building the structure for the fundraiser on Meta. We will need people who help to design buttons, translate texts of buttons, documents, sitenotices etc. Should you feel you want to co-operate please let me know. You can reach me on my meta user page or by e-mail at scretella (at) wikimedia (dot) org. If you wish to notify us that you would like to co-operate on translations, it would be nice if you used e-mail and copied the e-mail to me and Aphaia (aphaia (at) gmail (dot) com). Thank you for your attention and I hope to meet you soon! Cheers :-) -- 4 September 2007 Sabine

Вітаю, я тут хочу сказати ось що. Я маю справу із Проектом управіння (Project Management) збору коштів 2007 і тому я шукую контакту з вікіпедистами, котрі могли б допомогти у нашій задачі по всіх проектах. Я також будую структуру збору коштів на Меті. Ми потребуємо людей, що могли ю розробити кнопки, перекласти їх, документи, повідомлення (sitenotices) тощо. Якщо б ви могли помогти, дайте знати. Ви можете знайти мене на моїй Мета-сторінці чи е-поштою scretella (at) wikimedia (dot) org та phaia (aphaia (at) gmail (dot) com). Дякую за вашу увагу і сподіваюсь на скору зустріч. Вітаю! Sabine


 --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Перевірка української орфографії

Перенесено у Вікіпедія:Перевірка правопису --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Запитання

Скажіть, будь ласка, як створити зміст статті, де б в спеціальній рамці перелічувалися зверху вниз пункти статті цієї. Такі таблички є в переважної більшості сторінок, наприклад, стаття Вікіпедії про Україну

Зміст [сховати]

1 Інструкції 1.1 Як розмістити запит 1.2 Як взяти участь в експертній оцінці 1.3 Як видалити запит 2 Запити 2.1 Морські птахи 2.2 Каталонія 2.3 Стенфордський тюремний експеримент - виглядить вона так, тільки в сірій рамці, де простір між стінками рамки і буквами 2.4 ZX Spectrum рамки виділений іншим кольором. 2.6 Косаківський Леонід Григорович 2.5 Апостолове 2.7 Натуральне число 2.8 Класична музика 2.9 Ядерний синтез 3 Архів --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Конференція

У Донецьку у наступному місяці відбудеться конференція з питань української діаспори. Звертаюся до учасників УкрВікі з діаспори з пропозицією підготувати невеликий матеріал (декілька сторінок) до цієї конференції про українське культурне життя на Ваших теренах. Бажане і висвітлення впливу фактора Інтернету на існування та розвиток феномену Світового українства (у цьому контексті, зокрема - УкрВікі). Матеріали конференції будуть надруковані. Участь - безкоштовна. Матеріали висилати на мою пошту ukcdb@stels.net Користувач:Білецький В.С. --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)

Вибрані статті в україномовній Вікіпедії

Питання: чому вибрані статті в українській Вікіпедії не позначаються зірочкою у списку мов (ліворуч від тексту статті) на аналогічних сторінках іншомовних Вікіпедій ? Пр., стаття Касабланка (фільм), зрозуміло, що вибраними є статті в англійській, іспанській та їдиш Вікіпедіях, але не в україномовній.--Yevhen 20:54, 27 листопада 2008 (UTC)

Розставте шаблон вручну, боти не справились. Або поставте його лише в енВП, може далі вони все-таки розставлять самі. --Yakiv Glück 21:01, 27 листопада 2008 (UTC)
Дивно, бо Casablanca (film)[en] (та і в нім.)- в мене є зірочка напроти укр. мови.--vityok 21:07, 27 листопада 2008 (UTC)
"енВП" - це як ?--77.121.190.125 21:13, 27 листопада 2008 (UTC)
Це там де en:Casablanca (film). --Yakiv Glück 21:19, 27 листопада 2008 (UTC)
Дякую.--Yevhen 22:22, 27 листопада 2008 (UTC)
Можливо просто ці боти не зареєстровані в деяких ВП, тому там потрібно розставляти власноруч. --Yakiv Glück 07:11, 28 листопада 2008 (UTC)

Пожертвування Вікіпедії.

Хто вже зробив? Поділіться досвідом. Це важко\проблематично? --ElimBot 20:43, 28 листопада 2008 (UTC)

Жовті сторінки

Пропоную всім хто може (з адмінів та патролерів) долучитися до перевірки нових статей. Білецький В. С. --ElimBot 20:43, 28 листопада 2008 (UTC)

№ 2 Пропоную всім хто може (з адмінів та патролерів) долучитися до перевірки нових статей. Білецький В. С. 2 грудня 2008.

Дякую за пропозицію, і так вже патрулюю... Але головне — в погоні за кількістю не забути про якість... — NickK 09:33, 2 грудня 2008 (UTC)

Сан-Франсіско-Сан-Франсиско-Сан-Франціско-Сан-Франциско

Тут багато плутанини. Бажано розібратися. Користувач:Білецький В.С.

Наскільки я розумію, є правило дев'ятки за яким потрібно писати "и": Сан-Франсиско і Сан-Франциско. Вимовляю я теж з "и" - тобто тут все наче сходиться. Щодо літер "ц" та "c" - "c", мабуть, правильніше за винятком міста в Каліфорнії, яке вже історично пишеться через "ц". Але тут дуже глибока традиція - Франція, Франциск, тощо. Дядько Ігор 08:58, 13 грудня 2008 (UTC)
Напевно Ви праві. Але я просто констатую наявність плутанини сьогодні на сторінках УкрВікі і необхідність навести тут порядок. Користувач:Білецький В.С.
Та коли ви вже запам'ятаєте, що правило дев'ятки використовується для загальних назв? А для власних назв воно не працює. Тому Сан-Франциско (місто в США) писатиметься через и (бо після шиплячих пишеться и і у власних назвах; хоча не зрозуміло, звідки там ц взялося). А назви річок і міст іспанського чи португальського походження будуть Сан-Франсіску/Сан-Франсіско.--Анатолій (обг.) 12:42, 13 грудня 2008 (UTC)
Звідки там ц взялося зрозуміло - святий Франциск. Дядько Ігор 12:48, 13 грудня 2008 (UTC)
А в назви річки Сан-Франсіску інше походження?--Анатолій (обг.) 13:00, 13 грудня 2008 (UTC)
Звісно, те ж саме. Дядько Ігор 13:06, 13 грудня 2008 (UTC)

Іллюшин - Ільюшин - Ілюшин

Як правильно писати? В УРЕ, УРЕС та інших джерелах радянської доби завжди писали Ільюшин у нашій Вікі статті ще нема, але є всі три варіанти посилань і всюди йдеться про Сергія Володимировича Ільюшина - авіаконструктора. В персоналіях Іл стоїть Іллюшин Сергій Володимирович То як писати?--Temporary 21:41, 13 грудня 2008 (UTC)

У Правопису є приклад з прізвищем Ільюшин у § 104. 12. а.
Як розумію Іллюшин — це українське прізвище, що походить від імені Ілля. Ми використаємо ім'я Ілля для російських персоналій (перекладаємо), але маємо передавати російські прізвища фонетично (не перекладати). --Tigga 23:57, 13 грудня 2008 (UTC)
Тобто в даному випадку, як в УРЕ - Ільюшин. Дякую.--Temporary 00:20, 14 грудня 2008 (UTC)

Перед Новим роком

Щось ми все ж зробили за рік. Вимальовується невеличка енциклопедія. У нас майже 5 тис. сторінок розміром 15К, що є свідченням того, що десь приблизно 10 тис. статей у нас непоганої якості. За кількістю статей ми йдемо 16-ми в світі, що аж надто добре, враховуючи, що навіть офіційно українська мова десь 26-а в світі за числом носіїв. Ми, мабуть, не дотягнемо до Нового року до 135 тис., хіба що відмінити мораторій на створення статей волапуцьким стилем. Було б приємно добратися до напівкруглого числа, але це не обов'язково. Думаю, що в наступному році ми реально доберемося до 165 тисяч статей. Ми йдемо двадцятими в списку важливих статей, і це теж дуже непогано. Але найкращим індикатором є те, що писати статті стало важче. Піднімаються вимоги. Коли основі поняття вже застаблені, потрібно звертатися до книжок, робити пошук і дослідження. Вважаю, що іншим важливим фактором є те, що багато людей навчилося трошки писати і краще вивчили українську мову. Наївно думати, що ми її знаємо. Словниковий запас завжди можна розширити, а навчитися гарно будувати фрази - це мистецтво. Ми йдемо вперед. Поспішаю першим привітати всіх з Новим роком! --Дядько Ігор 16:38, 29 грудня 2008 (UTC)

Щиро всім шлю вітання - ЗНОВИМ РОКОМ І РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!!! приєднуюся до виваженої і навіть аналітичної оцінки деяких елементів нашого сектора Вікіпедії від Дядько Ігор. Тільки одне - хотілося бачити динамічніше зростання УкрВікі - і у кількості, і у якості статей. Білецький В. С.
Приєднуюсь до вітань, третім буду. До 135 тис., може, й дотягнемо, але, скоріш за все, під Різдво. В списку важливих статей ми піднялися вище з моменту останнього оновлення списку, не в останню чергу завдяки щаблону {{Необхідні статті}} — і це добре. За півроку показник нашої глибини зріс з 10 до 15 — хоч і не найоб'єктивніший, а показник якості. Останнім часом до росту за кількістю додалося підвищення якості статей, і це чудово. За цей рік в нас вже не лишилося «червоних» сіл та селищ, статті про них потроху наповнюються інформацією. Стабів стало менше, добрих та вибраних статей більше. І це приємно. І хай ми не вражаємо темпами росту, зате пишеться все більше справді якісних статей, в тому числі на нові й цікаві теми — від Каталонії до цихлідових, за що окрема подяка неледачим дописувачам, які відкривають для нас нові розділи, напрями та теми. Зі сподіванням на ще більш плідну й активну співпрацю у новому році, ну й звісно на зростання кількості активних дописувачів — NickK 17:23, 29 грудня 2008 (UTC)

Стратегічні завдання української Вікіпедії

НА НОВИЙ РІК ДОРЕЧНО СКАЗАТИ І ПРО БАЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ЗАВДАНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ВІКІПЕДІЇ. Я БАЧУ ЇХ ТАК:

"Як і інші національні Вікіпедії, українська є найбільш потужним енциклопедичним Інтернет-ресурсом свого національного середовища, у перспективі — одним з основних елементів інформаційного простору. Водночас вона репрезентує українську культуру, історію, науку, промисловість, бізнес та інші сфери і реалії України, а також подає для україномовного користувача багатогранну фахову інформацію про світ.

Масштаб і якість кожного національного сектора Вікіпедії побічно є мірилом сучасного суспільного потенціалу певної нації творити новий культурний продукт. По суті сукупність мовних розділів Вікіпедій є майданчиком змагань і репрезентацій світових культур, показником їх сучасних потенцій. Тому стратегічні завдання кожної національної Вікіпедії співвимірні місцю тієї чи іншої культури у сучасному світовому культурному просторі. Динаміка розвитку Вікіпедій, кількісні і якісні їх характеристики у суттєвій мірі корелюють з майбутнім національних культур і мов.

Виходячи з історичних реалій, місця і ролі Руси-України (за М.Грушевським) в історії Європи та світу, сучасного бачення українських пасіонаріїв та лідерів майбутнього країни доцільно спершу послідовно і наполегливо вибудовувати український сектор Вікіпедії за кількісними і якісними показниками на рівні польського та російського секторів (ближча перспектива), водночас орієнтуючись на досягнення рівня німецького та французького секторів (далека перспектива).

Така стратегія, така планка відповідатиме рівню історичної мети і завдань сучасної і майбутньої української нації і народу, України як лідера Східної Європи, як майбутнього члена ЄС та НАТО, як потужної світової культури з тисячолітнім минулим, що мусить і може стати одним зі стовпів Євроатлантичного простору".

Зрозуміло, що то суб'єктивне бачення. Хтось його поділяє, хтось - ні, але - всі творчі сили на нього в проекті УкрВікі працюють. Найліпші новорічні побажання!!! Білецький В. С.

Цілком з Вами погоджуюся, пане Білецький. Вважаю, що українська держава теж повинна би підключитися до наповнення як Вікіпедії, так і Вікісловника. Недавно прочитав, що німецький уряд передав Вікіпедії 100 000 зображень! Якщо говорити про Вікісловник, то установами Національної академії наук України напрацьована величезна база лексики української мови. Зараз збираємо аргументацію, для перенесення цієї бази в Вікісловник. Запрошую в даному розділі кнайпи збирати посилання про важливість наповнення українського сектору інтернету, розвитку вітчизняних вікіпроектів. Ці аргументи потім можна використати при зверненнях до НАН України. Див також розділ "Імпорт існуючих словників" на форумі Вікісловника. --88.81.228.90 --Perohanych 11:09, 12 січня 2009 (UTC)
Німецький федеральний архів вирішив передати 100 тисяч зображень фонду Вікімедія[1]. Зображення будуть доступні за

умовами німецької версії ліцензії Creative Commons[2] (CC-BY-SA). Це один з етапів проекту створення архіву з 11 мільйонів фотографій доступних для загального використання[3]. Зображення завантажуються на сервери Коммонз[2].

[1] http://news.slashdot.org/article.pl?sid=08%2F12%2F06%2F1654246&from=rss
[2] http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Bundesarchiv
[3] http://www.thelocal.de/sci-tech/20081204-15913.html
P.S. як тут можна не згадати думку колишнього міністра освіти на науки України, ректора НТУУ <<КПІ>>, ННК ІПСА, і так далі М. Згуровського: <<Навіть україномовна Вікіпедія розвивається вкрай повільно.>>

Про стан мови Вікіпедії

Українська Вікіпедія написана не українською мовою, а мовою - "щоб легше було читати тим, хто її погано знає, та тим хто звик до мови сусідів". Тоді перейменуйте українську Вікіпедію на Вікіпедію мовою сучасного населення України. — Це написав, але не підписав, користувач 77.52.247.192 (обговореннявнесок).

Будь ласка, підкріплюйте свої обвинувачення доказами. --Tigga 04:28, 6 лютого 2009 (UTC)
Анонім має рацію. А докази? Та вони на кожному кроці. Наберіть, для прикладу, в пошуку Вікіпедії — приймав участь - і подивіться скільки маємо цього мовного покручу у Вікіпедії. Можна взяти Вікіпедія:Список найуживаніших мовних помилок і подивитися, скільки таких помилок заполонило Вікіпедію. --Amatorov 07:24, 6 лютого 2009 (UTC)
Я не думаю що хтось навмисно робить помилки. Якщо помилок багато, потрібно бота використати. --Tigga 12:09, 6 лютого 2009 (UTC)
Просто є користувачі, які думають, що знають українську мову, насправді, вони її погано знають. Інші покладаються на автоперекладачі, не виправляючи текст після нього.--Анатолій (обг.) 13:08, 6 лютого 2009 (UTC)
Як кажуть в жж (образа вилучена). --Рейдер з нікчемних земель 07:58, 6 лютого 2009 (UTC)

Ось і докази: Якщо вже йде суперечка про те Кирило чи Кирилл, Іллюшин чи Ільюшин, то, як то кажуть "приїхали". Далі вже "їхати". нікуди. — Це написав, але не підписав, користувач 77.52.208.132 (обговореннявнесок).

Бо попередником Кирила був Алексій II, а не Олексій, тож тут проблеми нема — NickK 16:04, 6 лютого 2009 (UTC)

Рейдере, а для тебе педерасти ліпші за анонімів? тоді тобі сюди: гомосексуалізм. — Це написав, але не підписав, користувач 77.52.208.132 (обговореннявнесок).

Шановний аноніме. Переходьте від базікани до діла. Беріть самі і виправляйте. Почніть з приймав участь . Постійно сподіватись, що проблеми, які вас турбують, вирішить хтось інший — тато, вчитель, товариш, керівник, прем'єр-міністр — ніякого результату не дасть. Слід робити самим. Озброюйтесь кулеметом і вперед! Щиро бажаю успіхів!-- Alex K 12:52, 6 лютого 2009 (UTC)

Помилок справді багато, але не всі дописувачі ідеальні, хтось не перевірив орфографію, хтось взагалі довірився автоперекладу тощо. Будь ласка, ніхто не заважає виправляти помилки, навпаки, ми дуже вітаємо таку роботу. Але, будь ласка, не забувайте про правило Вікіпедія:Дотримання мовних стандартів, бо якщо Ви мали на увазі близькість до мови сусідів чинного правопису, то це не сюди, а до Національної академії наук України, а якщо Ви маєте на увазі просто погану якість статей, то щиро зичу успіхів у виправленні помилок та терпіння — NickK 16:04, 6 лютого 2009 (UTC)

Є ненавмисні помилки, а є навмисний бруд. І не тільки мовний. Скажімо "Райдер з нікчемних земель" - як це розуміти? Він же з України, більше того, здається зі столичного Києва. Так що все це - Україна, Київ - нікчемні землі, на яких живуть нікчеми, що роблять щось нікчемне і т.д.і т.п.? Якщо до цього додати слівця, фразеологію під-шафе плебсу - то про яку МОВУ можна говорити... Так що є мовні помилки, є і будуть, але є і зумисний мовний бруд, який напевне значно шкідливіший ненавмисних помилок. Помилки виправимо. А мовним брудом нас всіх принижують. Чи не так? Білецький В. С.
Шановні Володимире Стефановичу та Рейдере! Ну скільки можна ходити один за одним та перетворювати з будь-якого обговорення обговорення Ваших особистих стосунків. То обговорення вилучення громадських організацій перетворилось на дискусію щодо місця фахівців у обговореннях, то інше обговорення вилучення перетворюєте на дискусію на тему ролі аргументів у голосуваннях, тепер Ви перейшли на обговорення стилістики один одного. Вибачте, це вже навіть не смішно, мені не хочеться чергової дурної війни, тим паче з таким несподіваним складом учасників. Будь ласка, не відхиляйтеся ані тут, ані деінде від тематики обговорення та не переходьте на особистості, бо це аж ніяк не покращить проект — NickK 18:28, 6 лютого 2009 (UTC)
Ніку, а я тут при чому? Я тут з паном професором навіть не лаявся? --Рейдер з нікчемних земель 19:14, 6 лютого 2009 (UTC)
Так Ви тепер на кожному кроці переводите дискусію в інше русло, причому тепер Ви це робите на черзі. Цирк та й годі — NickK 22:09, 6 лютого 2009 (UTC)
??? --Рейдер з нікчемних земель 22:27, 6 лютого 2009 (UTC)
А що незрозумілого? Ви та Білецький граєте у якусь дивну війну, на щастя, холодну, бігаючи один за одним по всій Вікіпедії, знаходячи один одного в обговореннях та починаючи провокувати один одного, три приклади навів вище, насправді їх ще більше — NickK 22:52, 6 лютого 2009 (UTC)
NickK, відкрий це і це посилання, далі зорієнтуєшся, що робити Усмішка--Анатолій (обг.) 23:03, 6 лютого 2009 (UTC)
Ніхто ПО СУТІ ПІДНЯТОЇ ПРОБЛЕМИ НЕ ВИСЛОВИВСЯ. Всі зводять до надуманих особистих відносин. Та ви що, шановні! Які можуть бути ОСОБИСТІ речі у Білецького до рейдерів?! Наявною є цікава ситуація: 1. Білецький намагається "витягувати" перспективні статті і доробляє їх де може і як може. Білецький влив сам і зі студентами понад 10 000 нових статей (про їх фаховий рівень хай скажуть фахівці, той же Леон ІІ). 2. райдер не має навіть у якомусь вимірі близького доробку, але виставляє частіше за все перспективні гасла і стаби на знищення і весь час грубо і весь час послуговується лихослів"ям, намагаючись все це пересипати образами. 3. На здивування при цьому "розкладі" немовби то не бачачи констуктиву одного користувача і неконструктиву іншого деякі адміністратори спрощено-викривлено надумують "особистісне" протистояння. На "нікчемні землі" вони теж не реагують (нічого відповісти?). По суті ніхто не говорить - зручно виставити все як "междусобойчик". Ні, панове, ситуція принципово інша - варто зайти хоча б на те що "висить" зараз - гляньте на "Екосело" - це приклад. Візьміть з архіву - там цього доволі. Необхідно ЗМІНИТИ СТИЛЬ СТОСУНКІВ ДОКОРІННО. А не сором"язливо "приховувати" образи. Треба на них відповідно і жорстко реагувати. Так само жорстко треба реагувати на неприпустиму вакханалію примітивізму і безапеляційного невігластва (див. те ж "Екосело"). Виробити для цього механізм (скажімо, користувачу, який виставляє без аргументованих причин відмовляти до відповідного обгрунтування). Ось про що йдеться. Не можна виставляти з аргументами типу: "я ніде не бачив", "маячня" тощо. Треба ПО СУТІ розглянути питання. Користувач:Білецький В.С.
Пане професоре, якби кожен зареєстрований користувач нашої Вікіпедії був таким неконструктивним як я, то в нас було б не 137 тисяч стате, а біля 1,5 мільйона з середньою глибиною понад сотню. — Це написав, але не підписав, користувач Raider (обговореннявнесок).
Перш за все відповім Агонку: блокування є найпростішим способом зупинити проблему, але а плані наслідків є найжахливішим та найнепередбачуванішим, підтвердження тому можеш пошукати в останніх рішеннях руВікі. Щодо Ваших коментарів, то, пане Білецький, я б радив не вживати речень на зразок такого, не шукати змови там, де їх нема. А щодо конструктиву, то я бачу ситуацію такою: Білецький В.С. шукає перш за все ознаки значимості та за їх наявності намагається якомога швидше наповнити статтю змістом (іноді виходить нормальна стаття, іноді звичайний стаб, але трапляється й інше), Raider же дивиться на статтю та оцінює її поточний стан, і в разі жалюгідного стану статті підтримує її вилучення. Звичайно, що на конструктив з обох боків у такому разі розраховувати марно: якщо один користувач за вилучення всіх неякісних статей, а інший за збереження всіх хоч трохи значимих, то спільної мови з таких позицій знайти не вдасться. А по суті Вашої проблеми можу сказати лише одне: яким чином можна змусити когось змінити свій підпис? Хіба що заблокувати доти, доки він не поставить на своїй сторінці обговорення овий підпис, який всіх задовільнятиме, але ж ми не репресивний апарат. У статтях же такий мовний бруд швидко отримує потрібний шаблон (зазвичай {{НТЗ}} або {{Стиль}}) чи взагалі надовго не затримується. Щодо Екосела, то дякую панові Білецькому за переробку статті, але від спаму там потрібна була зачистка, що я й зробив. Щодо невігластва: в нас вільна енциклопедія, і ніхто не заважає будь-кому поставити будь-яку статтю на вилучення. А далі треба буде переробити статтю, почати пояснювати, хто неправий і чому, і навіть якщо погляди опонента не подобаються, навіть якщо він не може нормально статті писати, навіть якщо Ви його вперше бачите, все одно треба висловлюватися культурно, аргументовано і по суті. Так воно все задумано, іноді демократії справді виявляється забагато, адже кожен має рівні права незалежно від віку, статі, фаху та освіти. І нічого з цим не зробиш, як би того не хотілося... Принаймні якщо ми збираємось залишитись користувачами вільної енциклопедії — NickK 14:34, 7 лютого 2009 (UTC)
  • По темі. Ніхто не заважає тому хто краще знає мову виправити за тим, хто припустився помилки. Чи хтось завадив? Це мені нагадує радянську тягу до створення «движений», коли замість того щоб щось робити всі сиділи/стояли/пили/гуляли і кричали гасла/засуджували і возвеличували замість того щоб дійсно щось робити. --Yakiv Glück 10:37, 7 лютого 2009 (UTC)

Видається книжка

 Шукаю спонсора для видання книжки про життя і діяльність батька
української еміграції до Канади Йосипа Олеськіва Буду вдячний всім хто
відгукнеться! З повагою автор  FNOVA@meta.ua

Памятні дати

28 травня 2010 р. виповниться 150 років (28 Травня 1860 р.) від дня народження батька української еміграції до Канади Йосипа Олеськіва. fnova@meta.ua

140 000

Сьогодні буде 140 000 статей. Варто зафіксувати цю подію. --A-tomic 18:45, 10 березня 2009 (UTC)

Це не ювілей. Буде 150 тисяч, тоді зафіксуємо.--Анатолій (обг.) 18:49, 10 березня 2009 (UTC)
Взагалі-то всі такі «круглі» цифри фіксуються у ВП:ІУВ, 140-тисячна стаття там теж буде — NickK 18:53, 10 березня 2009 (UTC)

Бот, який займався архівуванням обговорень

Власне, куди він подівся?--セルギイОбг. 15:30, 14 березня 2009 (UTC)

Спитайте ботовласника.--Анатолій (обг.) 15:32, 14 березня 2009 (UTC)

Радянський чи український?

Запрошую висловитися у принциповій, на мій погляд, дискусії щодо класифікації видатних осіб, які діяли за часів СРСР. Див. Обговорення_категорії:Радянські_футболісти --Perohanych 06:10, 16 березня 2009 (UTC)

Плани розвитку WIKI

Прошу скинути посилання на інформацію про плани розвитку самого WIKI, наприклад WISISWIG редактор?, або можливості побачити посилання на автора того чи іншого фрагменту тексту, просто клікнувши по тексту правою кнопкою. Взагалі, подібні ідеї десь приймаються? --Perohanych 06:20, 17 березня 2009 (UTC)

Є такий редактор як WikEd.--Анатолій (обг.) 10:09, 17 березня 2009 (UTC)
Ідеї приймаються. Дрібні технічні недоліки/маленькі корисні вдосконалення робить bugzilla:, великі революції типу посилання на автора того чи іншого фрагменту тексту, просто клікнувши по тексту правою кнопкою поуи що ніхто не планує, бо та сама GFDL не передбачає такого + Якщо ви не бажаєте, щоб написане вами безжалісно редагувалось...NickK 17:01, 17 березня 2009 (UTC)

Рефлексії

Попрацювавши над вікіпедією два останні місяці дійшов до висновку, що основна проблема - необхідність просвіти охопленого інтернетом населення про можливості вікіпроектів. Аж до включення блоку про можливості і технологію Wiki до вузівських програм усіх спеціальностей - не тільки і навіть не стільки комп'ютерних.

З боку розробників Wiki також треба створити простий і надійний WYSIWYG редактор, який би нічого не добавляв лишнього в код. Для мене - неперевершений зразок - це функція Composer у бравзері Netscape Communicator версії не вище 4.8

--Perohanych 21:07, 20 березня 2009 (UTC)

От і нова задача для Фонду. Але сама технологія Вікі не настільки складна, щоб її окремо вивчати у вишах. Нічого суттєво зайвого у коді нема, особисто я зрозумів досить легко. Функцію Composer не бачив, тож порівняти не можу. А Вікі треба популяризувати, треба... — NickK 21:27, 20 березня 2009 (UTC)

Промоція Вікіпедії

Може хтось візьметься зробити прес-реліз про 140 000 ? Завтра можу розіслати по своєму списку прес-контактів. --Perohanych 21:59, 22 березня 2009 (UTC)

ІМГО, не така вже й надважлива цифра, краще вже ґрунтовно підготуватися до 150 000, які мають бути десь у кінці червня, а малювати прес-реліз за один вечір — не надто добра річ. Тим паче що в нас є також невеликий список адресатів. Крім того, 140 000 було вже більше тижня тому, тож не така й актуальна подія — NickK 22:05, 22 березня 2009 (UTC)
Шановні, як на мене ні 140, ні 150 тис. уже не викличуть такого зацікавлення і розголосу як на 100 тис. Не тому, що 100 кругліше за 150. Просто це уже було. Ця новина проходила рік тому і нічого нового відтоді не сталося. Я пропоную наступною темою прес-релізу зробити реєстрацію ювілейного користувача Вікіпедії. Це інший вимір, це теж цікаво, цього не було, ця новина краще розійдеться. Зрештою, навіщо всі ці прес-релізи? Яка стратегічна мета? -- зацікавити потенційних нових користувачів приєднатися. Так що тема ювілейного користувача навіть точніша в цьому плані. --Shulha 05:41, 23 березня 2009 (UTC) (якщо пам’ятаєте, був одним з активістів прес-релізу на 100 тис. статей).
Вважаю, що Прес-релізи треба розсилати щомісяця. Приводами можуть бути:
  • ювілейний користувач вікіпедії,
  • кругле число статей у вікісловнику, вікіпедії, вікіцитатах тощо,
  • участь наших людей у Вікіманіях,
  • новини фонду Вікімедіа,
  • вікізустрічі,
  • завершення формування корисної категорії чи шаблону
  • і т.д. (прошу продовжити список)
При цьому кожен Прес-реліз має бути "багатошаровим":
  • Одним абзацом (наприклад для розміщення бігучою стрічкою на телеканалах),
  • На одну сторінку - для розміщення на сайтах, в газетах
  • Аналітика на 3-5 сторінках з історією, графіками, оцінками провідних вікіпедистів - для тих видань, які захочуть зробити повноцінну статтю --Perohanych 05:52, 23 березня 2009 (UTC)
До речі - наближається кінець місяця - можливо зробити реліз про основні події місяця - 30 000 користувач, 140 000 стаття? --Perohanych 07:12, 23 березня 2009 (UTC)
Завзяття варте поваги :) Якщо знайдеться людина чи група людей, яка відстежуватиме події і писатиме повідомлення для преси (така собі вікі-служба зі зв’язків з громадськістю), я до неї долучуся на 1-2 год. на тиждень. --Shulha 07:44, 23 березня 2009 (UTC)
Мабуть варто формувати проекти прес-релізів відразу у вікіпедії. А в майбутньому загітувати стати вікіпедистами випускових редакторів вітчизняних видань --Perohanych 07:48, 23 березня 2009 (UTC)
Щомісяця — занадто часто. Людям цікава жорстокість в ЗМІ, а всіляким «діячам» — що завгодно крім вікіпедії. Від клюбного життя до WOW. --Yakiv Glück 07:51, 23 березня 2009 (UTC)
Проблема в тому, що розсиланням прес-релізів щомісяця ми можемо швидко набриднути, оскільки цікавих подій як таких, які були б безумовно варті публікації в ЗМІ, відбувається досить мало, скажімо, завершення корисної категорії в нас було суттєве лише одне — Категорія:Села України. Кругле число статей у Вікіджерелах, скажімо, не є суперінформаційним приводом, бо мало хто про них знає узагалі (більшість думає, що Вікіпедія та Вікі є синонімами), а про Вікіпедію майже всі чули. Вікізустріч узагалі є поняттям буденним та робочим, на відміну від Вікіконференції, до якої ми ще не дійшли. А новини Фонду газети й без нас друкують: сам бачив кілька статей про 6 мільйонів, про FlaggedRevs та псевдосмерть сенаторів та інші. Участь же наих людей у Вікіманіях наразі ускладнена, бо наступна буде в Буенос-Айресі. Фактично не викликають сумнівів лише перші два пункти, це не щомісячні одноманітні звіти (ну нема про що щомісяця писати), а мають бути якісь розгорнуті докладні коментарі. А щодо розміру, здається, минулий прес-реліз також мав коротку і довгу версії — NickK 07:57, 23 березня 2009 (UTC)
Давайте дочекаємося створення "Вікімедіа Україна" і на неї покладемо і розсилання прес-релізів.--Анатолій (обг.) 11:05, 23 березня 2009 (UTC)
За тиждень може завершу Категорія:Історичні місця України - чим не привід ? --Perohanych 08:04, 23 березня 2009 (UTC)
От коли всі статті з цієї категорії будуть добрими — буде суперпривідNickK 20:35, 23 березня 2009 (UTC)
На мій (дещо фаховий) погляд, писати треба не щомісяця, а коли є гідний привід. Сам колись був редактором щотижневого корпоративного видання. Регулярність не дає розслабитися, але коли немає гідних новин писати просто тому що настав час — поганий смак. --Shulha 08:08, 23 березня 2009 (UTC)
Є ще одна можливість "промоції" Вікіпедії — Вікіпедія:Вісник Вікіпедії. Зараз його можна було б переробити на випуск обраних статей за місяць в форматі PDF для електронних книжок або в спеціалізованих форматах для інших сучасних гаджетів.--vityok 08:16, 23 березня 2009 (UTC)
У мене ще така пропозиція: у нас на головній сторінці є регулярно оновлювана колонка «Цікавинки». Там повно справді цікавої інформації, яку можна розсилати по розважальних виданнях, де є рубрики типу «чи знаєте ви», «цікаво» і т. ін. Вихід такої інформації з посиланням на укр.вікі — дуже непогана реклама (якщо це інтернет-видання — взагалі перша кляса). Треба лише скласти список таких видань і слати їм прямо. Через інформ-агенції таку інформацію не розішлеш — загубиться. --Shulha 10:12, 23 березня 2009 (UTC)
Не забуваймо, що Вікіпедія має ліцензію GFDL. Тож при публікації цікавинок виданням доведеться також публікувати і текст ліцензії (не кожне видання погодиться опублікувати на півсторінки цікавинки і дві сторінки тексту ліцензії).--Анатолій (обг.) 11:00, 23 березня 2009 (UTC)
Чим загрожує виданню публікація даних з Вікіпедії із зазначенням джерела (Вікіпедія), але без тексту ліцензії? Хто подасть судовий позов, (якщо такий передбачено)? --Shulha 11:07, 23 березня 2009 (UTC)
Інтернет-видання можуть дати лінк на текст ліцензії (як це у Вікіпедії), а друкованим доведеться писати повний текст. До того ж ліцензія передбачає зазначення всіх атворів. А шо нема кому подати? Ну я можу.--Анатолій (обг.) 11:11, 23 березня 2009 (UTC)
В цьому власне і питання: ми більше зацікавлені у просуванні Вікіпедії чи дотриманні ліцензій? Я, до речі, не знавець ліцензій, але чи дійсно ця ліцензія якимось боком дотична до законодавчого поля України? Вона матиме якийсь пріоритет над законом про авторське право? Закон про авторське право якось обмежує вільний передрук інформації з інтернету? Цікаво просто чи не занадто ми ускладнюємо. --Shulha 12:25, 23 березня 2009 (UTC)
Треба просувати так, щоб не порушувати АП. Сервери Вікіпедії знаходяться у США, тому дотримуватися слід не лише щзаконів України, а й США. І якщо можна вільно передруковувати з ІНету, то навіщо на багатьох сайтах пишуть усілякі попередження про АП і т.д.?--Анатолій (обг.) 15:43, 23 березня 2009 (UTC)
Річ у тім, що начхати на авторське право, як це в нас часто роблять, ми не можемо. А за нашими законами Вікіпедія захищається авторським правом, права на її вміст належать авторам, право надати дозвіл на публікацію теж. Ми надали дозвіл на публікацію на умовах GNU FDL, тож все в рамках нашого закону. А якщо ми дамо дозвіл на розповсюдження матеріалів без дотримання умов, то, скоріш за все, подадуть позов на Фонд Вікімедіа-Україна (якщо створимо) або Фонд Вікімедіа банально може не дати дозволу на відкриття нашого відділу Фонду — NickK 20:35, 23 березня 2009 (UTC)
Якщо дотримання АП можливе лише через передрук повного тексту ліцензії у ЗМІ, дякую, я — пас. --Shulha 07:12, 24 березня 2009 (UTC)
Ще одна ідея - писати дописи в галузеві видання, наприклад газети ДК-зв'язок, Магістраль, певен що в кожній галузі є недорогі більш-менш масові видання, які залюбки опублікують статті про поточний стан представленості галузі і вікіпедії і поради як цю представленість підняти. --Perohanych 19:36, 23 березня 2009 (UTC)
Ось зразок такої статті, написаної незалежно від нас у Тернопільській регіональній газеті. Щось не надихає — NickK 20:35, 23 березня 2009 (UTC)
Прекрасний і надихаючий зразок привів NickK! Для справи краще погана слава ніж ніяка! Коли до предмета привернута увага - будь чим, то до цього предмета починають приглядатися і бачать його справжні якості. Такі статті, на одну з яких вказав NickK треба моніторити і вчасно реагувати, писати коментарі, пояснювати як покращити Вікіпедію. --Perohanych 23:19, 23 березня 2009 (UTC)
Не будуть ЗМІ писати про хороше, це не престижно. (Чи тут вже таке казали?) --Yakiv Glück 21:43, 23 березня 2009 (UTC)
Справа не в престижі, а у в тому що власники більшості ЗМІ є патріотами інших держав, і ставлять журналістам завдання виховати в нас відчуття неповновартості. Тому тільки технології Web 2.0, дають українцям шанс утримати і розвинути свою національну ідентичність. Тому ми мусимо наполегливо працювати, щоб створювати вартісний контент. Сьогодні доступ до інтернету має 10% населення, з них нехай третина україномовні, в свою чергу третина має вищу освіту. Якщо кожен створить по 1 статті, то це вже 500 тисяч статей - і українська вікіпедія у першій десятці у світі, на логотипі Вікіпедії з'являється літера «є». Потрібна якась проривна ідея, яка би сколихнула суспільство!
Наприклад чому б не піти за принципом побудови фінансових пірамід. Готуємо маніфест, згідно з яким кожен вікіпедист навчає створенню статей у вікіпедії 5-х осіб, з тим щоб кожен створив мінімум по 5 статей (користуючись наприклад інформацією з місцевих газет, або перклавши їх з якоїсь іноземної вікіпедії) і навчив ще 5-х осіб. Маніфест має бути переконливим, апелювати до громадянських почуттів --Perohanych 23:11, 23 березня 2009 (UTC)

Щодо категоризації

Хочу порадитися. Така ситуація — створюю нову статю яка точно потрапляє в кілька категорій. Набираю категорії з голови. Одна є, інші червоні. Пробую шукати, але точного відповідника не знаходжу. Що робити? Бо є кілька варіантів:

  1. залишити лише єдину синю категорію;
  2. залишати червоні категорії;
  3. відносити статтю в якісь категорії більш-менш (але не точно) співставні з червоними.

Одразу кажу, що розглядається ситуація коли довго шукати потрібні категорії серед існуючих чи тим більше створювати нові бажання нема. --Рейдер з нікчемного лісу 14:09, 24 березня 2009 (UTC)

Якщо створювати нові бажання нема, лишіть червоними, потім хтось створить. Це так само як і «червоні посилання» на поки не існуючі статті. --Yakiv Glück 16:39, 24 березня 2009 (UTC)
Третій краще. Червона категорія може відрізнятись від існуючої несуттєвою варіацією у формулюванні і лише тому бути червоною. Хтось не стане шукати і створить дубль. Вважаю, доцільно відносити статтю до якоїсь категорії рангом вище (галузевої, тематичної тощо). Кому ця галузь не байдужа, розсортує з часом. (Я, наприклад, відстежую категорію "Гірнича справа" і якщо хтось пише статтю, пов'язану з гірництвом, категоризує її прямо туди; а я /або ще хтось/ розкладаю по підкатегоріях. Так колись було з категорією "Геологія", частково - з "Фізикою", - десятки статей були звалені в них, без детальної категоризації).--Leon 19:37, 24 березня 2009 (UTC)
Третій таки ліпший. Є ще така корисна штучка
<categorytree  mode="pages">Назва вищої категорії</categorytree> 
Дуже помічне в спробах оцінити структуру субкатегорій і обрати щось найближче до суті статті, очевидно й рішення щодо доцільності створення нової категорії дещо впевненіше приймається..--Temporary 19:52, 24 березня 2009 (UTC)

Вікімедія-Україна

На днях Кабмін схвалив Концепцією Державної цільової програми розвитку Національної словникової бази на 2009-2015, див. розпорядження КМУ від 11 лютого 2009 N 140-р [7].

Чи буде в цій програмі проект розвитку Вікісловника? Для того, щоб впливати на ці питання потрібна формальна організація.

Є варіанти.

  1. Організуватися і створити Вікімедія-Україна. Можливо в когось є час і натхнення? Якщо ні, то пробуватиму завойовувати довіру української Вікі-спільноти. Маю досвід реєстрації АПІТУ[8]
  2. Поки можна формулювати звернення до держорганів від АПІТУ. Чекаю на ідеї та пропозиції. --Юрій Пероганич 10:07, 17 лютого 2009 (UTC)
Особисто з моєї точки зору є такі проблеми:
1) Вікісловник формально не входить до цієї словникової бази, важко зрозуміти, яким чином його можна туди включити.
Мав на увазі навпаки - наповнення Вікісловника інформацією з Національної словникової бази --Юрій Пероганич 21:11, 17 лютого 2009 (UTC)
2) Важко уявити, чим саме можуть допомогти нам державні органи, імпорт існуючих словників навряд чи буде їх пріоритетним завданням, особливо в умовах фінансової кризи, коли значно вигідніше ці словники продати.
У держустанов є два види "покупців" - а) населення б) держава. Якщо держава заплатить за проект перенесення бази до Вікісловника (що це в державних інтересах - ні в кого не викликає сумніву), то держустанова залюбки освоїть ці гроші. --Юрій Пероганич 21:11, 17 лютого 2009 (UTC)
3) Росіяни таку організацію створювали не надто просто, поки що особливих дивідендів це їм не принесло. Тим паче є досить серйозні вимоги з боку Фонду щодо структури такої організації та її статусу. І я не пам'ятаю останнім часом гарних новин від таких організацій, хіба що за місцевими законами громадські організації отримують кошти, але це не в нас — NickK 15:56, 17 лютого 2009 (UTC)
У росіян були проблеми з реєстрацією організації. Вони спочатку хотіли назвати «Викимедиа Россия», але використання слова «Россия» в назвах організацій обмежене, там потрібні були якісь додаткові умови, тому вони вирішили змінити назву на «Викимедия.РУ»--Анатолій (обг.) 23:15, 17 лютого 2009 (UTC)

Пропозиції щодо створення такої організації розміщено на Вікіпедія:Вікімедіа-Україна, незабаром буде додано проект статуту та інші деталі — NickK 17:56, 1 березня 2009 (UTC)

Проект статуту вже додано. --Perohanych 21:16, 11 березня 2009 (UTC)
Наближається до кінця переклад статуту «Вікімедіа Україна» на англійську. Запрошую публікувати будь-які ідеї, що стосуються діяльності майбутньої організації. --Perohanych 10:03, 27 березня 2009 (UTC)

Конференция польских проектов Викимедия

Приглашаем принять участие в ежегодном слёте польских викимедиян, который состоится в местечке Ядвисин близ Варшавы с 1 по 3 мая этого года. Возможное рассмотрение Обществом Викимедия Польша финансирования поездки иностранных участников, а также языковая поддержка на русском на месте. Подробности на главном сайте конференции - есть тоже русская версия. Добро пожаловать, Ency 11:45, 29 березня 2009 (UTC)

Конференція польських проектів Вікімедіа

Запрошуємо взяти участь у щорічному зльоті польських вікімедійців, який відбудеться в містечку Ядвісін (pl:Jadwisin (powiat legionowski)) поблизу Варшави з 1 по 3 травня цього року. Можливий розгляд Спільнотою «Вікімедіа Польща» фінансування поїздки іноземних учасників, а також мовна підтримка російською на місці. Деталі на головному сайті конференції — є також російська і англійська версії. Ласкаво просимо. --ElimBot 19:36, 13 квітня 2009 (UTC)

Konferencja_Wikimedia_Polska_2009

Konferencja_Wikimedia_Polska_2009 відбудеться 1-3 травня --Ілля 07:07, 31 березня 2009 (UTC)

Благотворительность

                  Благотворительный фонд «Поддержка» в г. Ильичевск Одесской обл. создал центр социально-психологической реабилитации детей-инвалидов. В соответствии  с законами о благотворительности и благотворительных организациях. Основным направлением деятельности благотворительного фонда «Поддержка» является содействие социальной реабилитации детей-инвалидов, а также предоставление помощи лицам, которые в силу своих физических недостатков ограничены в реализации прав и законных интересов.
                 Обращаемся ко всем, кто имеет подобный опыт работы, кто может помочь в поисках спонсоров, кто уже готов оказать благотворительную помощь в финансовом или в материальном выражении.
                 Будем бесконечно благодарны за все!
                 Наши координаты:
  Благодійний           Ф О Н Д               «Підтримка»
          68004. Одеська обл. м. Іллічівськ, вул.. Героїв Сталінграду, 10.
                  р/р 26003301360392 у ВТО АК ПІБ, МФО 328124
                            Тел..; /04868/ 50070,   e-mail SC113543@ukr.net,                      fundsupport@ukr.net   
 контактные телефоны: 
  Директор фонда 04868-58607Валерий Евгеньевич Викторов     Руководитель проекта 094-9605775 Вячеслав Петрович Бережной 

Приглашаем посетить наш центр, мы находимся в г.Ильичевск  на берегу Черного моря, в 20-ти км от г. Одесса. В случае заинтересованности, обеспечим хороший отдых на санаторной базе,

или отдельного бунгало.

студентський конкурс

Прошу ознайомитися з пропозицією проведення студентського конкурсу. Це дуже важливо для кожного українця. Веб-сайт: www.kinograd.kiev.ua З повагою, автор задуму В.Капленко

Популярні в березні статті

У нас небагато читачів, але вони є. Я зробив невеличкий аналіз кількості кліків на деяких статтях українського розділу Вікіпедії у березні 2009 року. Їх можна знайти на сторінці Користувач:Дядько Ігор/Популярні. Якщо ви знаєте ще якісь популярні статті - добавляйте, бо все складалося навмання, я вибирав тему, яка могла б бути популярною і дивився на кількість кліків. Список сортується. Деякі показники несподівані. Цікаво знати, що люди шукають. Дядько Ігор 07:55, 5 травня 2009 (UTC)

Звідки ви брали кількість кліків? Чи існує сервіс для автоматичного формування рейтингу статей? --Perohanych 07:59, 5 травня 2009 (UTC)
Це сервіс. Там існує функція top, але вона дає застарілі дані й не виключає службових сторінок. --Дядько Ігор 08:04, 5 травня 2009 (UTC)
Ось тут повний список за квітень. Як не дивно, вперше за кілька місяців найпопулярнішою є не Україна, а ... 2002NickK 08:19, 5 травня 2009 (UTC)
дані різняться... --Turzh 08:42, 5 травня 2009 (UTC)
В Дядька Ігоря березень, я дав посилання на квітень. Звідси й різниця — NickK 08:55, 5 травня 2009 (UTC)
Весь інтерес до статті 2002 обмежений двома квітневими днями і є, очевидно, діяльністю якогось бота. Дядько Ігор 15:50, 5 травня 2009 (UTC)

Герб України не повинен хилитися

На головній сторінці в розділі «Розділи Вікіпедії» - «Україна» є зображення нашого герба, який похилився і наче падає. Пропоную замінити зображення на вертикальне. --Perohanych 09:56, 20 квітня 2009 (UTC)

Так, не кошерно. Підтримую. --Shulha 13:46, 20 квітня 2009 (UTC)
Нічого не скажеш панове. Образного мислення у вас нуль. Да... бувають і такі люди, щоб все було під лінієчу, за правилами, по закону. Мені таких жаль--Kamelot 13:50, 20 квітня 2009 (UTC)
О, мій творчий друже, переобтяжений образним мисленням. Під лінієчку роблять якраз ті, хто не покладаються на власне відчуття пропорцій. Але я про інше. Візьміть два герби: один прямий і один похилений. Який справляє на вас поважніше враження? Не пхайтеся у мистецтвознавці. Жаль йому... --Shulha 18:44, 20 квітня 2009 (UTC)
Якби йшлося про щось інше, то нехай би було, а то ж символ держави... --Perohanych 17:03, 20 квітня 2009 (UTC)

То такий стиль. М'ячик і випускницький капелюх теж трохи похилені --AS 17:32, 20 квітня 2009 (UTC)

Автором зображення є Alex K, зверніться до нього --Ілля 19:01, 20 квітня 2009 (UTC)

Можна замінити на інше, жартівливе, без держ.символіки, але таке, що пов'язується з нами: Таке, скажімо, щоб не обігрувати український герб:
Синій фон можна прибрати, додати трішки тіней.--202.71.90.139 05:49, 21 квітня 2009 (UTC)

До речі, якщо вже педантствувати до кінця, то є ще одна ідеологічна вада. Що це за овальний об’єкт кидає тінь на наш герб? Що він робить поряд з ним? Чому він більший за нього? Чому від нього наш герб хилиться вліво? — викликає багато незрозумілого. Тінь з герба я би теж прибрав. Попри всі мої наїзди, малюнок зроблено дуже якісно і гарно, а автор — супермолодець! Це без іронії. --Shulha 06:10, 21 квітня 2009 (UTC)

А ще наші прапори над нашими сільрадами та міськрадами вітер тріпоче, дощ поливає. З цим теж треба щось робити. Це ж неподобство, що якісь там дощі та вітри так не шанують наш державний символ. --OlegB 06:35, 21 квітня 2009 (UTC)
А у нас в Кривому Розі біля будівлі мерії ялинки ростуть, так одна, щоб ви думали — вранці кидає величезну тінь і на прапор, і на герб. Ганьба, так би мовити, зеленій красуні. Терміново збираю підписи серед городян, щоб зрубати злодюгу. Дякую пан Shulha, що відкрили очі в боротьбі з антидержавницькими елементами. Ви — супермолодець! Це з іронією. —Alex79 07:10, 21 квітня 2009 (UTC)
Жарти навколо державних символів зовсім не смішні, а навіть болючі для тих, кому це не просто малюнки. --Perohanych 07:46, 21 квітня 2009 (UTC)
А це не жарти над державними символами, це жарти над тими, хто в рамках української вікіпедії починає "полювання на відьом", хоч би які болючі для Вас ті жарти не були. --Alex79 11:07, 21 квітня 2009 (UTC)
Повертаюсь до основної теми. Я на мене, обігравання герба мети нічим поганим не пахне, якщо воно не переслідую злосливої мети. Втім, якщо є люди, які болісно сприймають будь-яке обігрування, то може краще й замінити малюнок. Тому питаю: міняємо герб на запорожця, чи ні? Якщо міняємо, я його трохи підроблю і закину сюди. Згода? --202.71.90.139 12:19, 21 квітня 2009 (UTC)
Я би просто вирівняв герб. Тінь — не суттєво. А Алекс79 не тямить. --Shulha 12:22, 21 квітня 2009 (UTC)
Та куди вже нам :)))) --Alex79 12:36, 21 квітня 2009 (UTC)
Хто сказав, що герб не можна нахиляти чи перевертати? Якщо в мене в кишені монета в 50 копійок, я маю стежити, щоб герб там весь час вертикально стояв? Це ж абсурд.--Анатолій (обг.) 12:53, 21 квітня 2009 (UTC)
Герб можна: нахиляти, перевертати, згинати, фарбувати і т. ін. Я казав лише те, що казав: з двох однакових зображень герба поважніше виглядає те, де його розташовано вертикально. --Shulha 13:11, 21 квітня 2009 (UTC)
Підтримую користувача Shulha - герб поставити вертикально, тінь - на розсуд художника. Асоціювати державу Україну з зображенням карикатурного лубочного запорожця - ні до чого. --Perohanych 13:01, 21 квітня 2009 (UTC)
А як прапори кріплять з одного боку до жердин, що під дією вітру й гравітації вони навколо тих жердин так, що вже не тільки не смішно, а й узагалі пошло. І як їм не соромно?! Вимагаю скасування вітру й гравітації за паплюження державної символіки! --Drundia 05:58, 6 травня 2009 (UTC)
Добре що догори ногами герби не прибивають. --Perohanych 08:41, 6 травня 2009 (UTC)

Про кнопку нр. 6 в панелі редагування (вставка зовнішніх посилань)

При натисканні кнопки Нр. 6 в панелі редагування вставляється текст

[http://www.example.com назва посилання]

Пропоную, щоб вставлявся такий:

 {{cite web
 |title=
 |date=рррр-мм-дд
 |publisher= 
 |url=http://www.example.com
 |accessdate=yyyy-mm-dd}}

При цьому, замість yyyy-mm-dd могла би автоматично вставлятися поточна дата.

В чиїй це компетенції? --Perohanych 03:39, 6 травня 2009 (UTC)

У компетенції адміністраторів. А щоб вставлялася поточна дата, слід написати |accessdate={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}.--Анатолій (обг.) 11:11, 6 травня 2009 (UTC)
Ту кнопку замінювати точно не слід, скажімо, не будемо ж ми додавати дифи чи посилання на сайт у картці через cite web. Якщо воно багатьом треба, можна додати {{cite web}} (а є ж іще {{cite news}}, {{cite book}}, {{cite journal}} тощо) на нижню панель — NickK 11:52, 6 травня 2009 (UTC)
Он в англовікі окрему кнопку додали на панель .--Анатолій (обг.) 12:06, 6 травня 2009 (UTC)
Не знаю, нема там такої кнопки, щойно перевіряв. І якщо кнопка, то який з чотирьох cite'ів і чи не занадто перевантажена верхня панель? — NickK 12:13, 6 травня 2009 (UTC)
Там обираєш із 5ти варіантів.--Анатолій (обг.) 12:17, 6 травня 2009 (UTC)
А, та кнопка включається гаджетом, див. en:User:Mr.Z-man/refToolbar.--Анатолій (обг.) 12:19, 6 травня 2009 (UTC)
Якщо вже зайшла мова, то мені не вистачає [[]] Користуюся також корисною [[|]], яка є внизу, але часто приходиться видаляти символ «|» --Perohanych 13:45, 6 травня 2009 (UTC)
Кнопка призначена саме для цьогоNickK 13:59, 6 травня 2009 (UTC)
Наче перед тим усе перепробував. Ніколи б не подумав! Дякую! --Perohanych 14:10, 6 травня 2009 (UTC)

Конкурс на проведение Викимании'2010 - срочно

В открытом конкурсе выступает Гданьск. Есть у нас просьба поддержать нас в рассмотрении этого предложения. Подробности - предложение Гданьска (англ.) (oсобенно просим записаться в список поддерживающих предложение в секции "Supporters"), интервью с главой оргкомитета Войцехом Пендзихом. Открытое обсуждение предложений состоится сегодния на канале IRC, #wikimania channel on Freenode, в 19:00 UTC - просим тоже принять участие. Ency 11:45, 29 березня 2009 (UTC)

Конкурс на проведення Вікіманії 2010 - терміново

У відкритому конкурсі виступає Гданськ. У нас є прохання підтримати нас у розгляді цієї пропозиції. Деталі — пропозиція Гданська (англ.) (особливо просимо записатися в список тих, що підтримують пропозицію в секції "Supporters"), інтерв'ю з головою оргкомітету Войцехом Пендзіхом (рос., пол.). Відкрите обговорення пропозицій відбудеться сьогодні [29 березня] на каналі IRC, #wikimania channel on Freenode, о 19:00 UTC — просимо теж взяти участь. --ElimBot 19:36, 13 квітня 2009 (UTC)

Wikimania_2010/Bids/Gdańsk

Гданськ кандидат на Вікіманію 2010 --Ілля 09:28, 31 березня 2009 (UTC)

Якщо поляки виграють - шанс нам узяти участь. Може хтось розбереться, чи від вікіпедистів України щось залежить для перемоги Гданська, і що в такому разі слід робити. --Perohanych 11:49, 31 березня 2009 (UTC)
intracer:
How can people from neighbour countries help, except voting in personal support section?

Особисто проголосувати можна тут: m:Wikimania_2010/Bids/Gdańsk#Personal_support --Perohanych 20:45, 31 березня 2009 (UTC)

saper:
first, you can help finding cheap ways of getting to Gdansk
one of collegues already suggested flying to Kaliningrad
and getting from there to Gdańsk
second, you can review our proposal of social events etc. and tell us what do you think
third, you can help translating information about conference to ukr and ru and we can spread this around
fourth, you can tell us what you think about accomodation options - is this something o.k. for you, do you need more info etc.
we have a mailing list
http://listy.wikimania2010.pl/mailman/listinfo/org
feel free to subscribe
and bug us with questions
(it's not a very high traffic, and in Polish - but don't worry)
it would be nice if you could post a small summary WHY do you think our bid is good for you
for example, it's much easier to get there from Eastern Europe
I know it is not that easy now with Schengen visas
don't know if that helps you a bit :)

--Ілля 16:12, 31 березня 2009 (UTC)

6 травня було оголошено: Гданськ виграв проведення Вікіманії 2010 ! --Ілля 13:31, 8 травня 2009 (UTC)

Доброго дня! Запрошую усіх, хто цікавиться темою Другої світової війни, прийняти участь у роботі порталу "Друга світова війна". --Alex79 07:39, 17 травня 2009 (UTC)

Кажуть

Creative Commons Attribution тепер дозволена. --Дядько Ігор 12:35, 30 травня 2009 (UTC)

Де саме? Для зображень вона дозволена вже давно, для тексту буде Creative Commons Attribution-ShareAlike. Щоправда, я так і не зміг зрозуміти, як бути з необхідністю вилучення всього запозиченого з інших джерел тексту, на який є GFDL-дозвіл, але нема CC-BY-SA дозволу. Таким чином в нас ризикують зникнути всі статті з книг Білецького, всі матеріали з сайту «Майдан», матеріали всіх авторів, які, побачивши наш шаблон {{copyvio}}, додали на сайт GFDL-дозвіл тощо... Мені й досі незрозуміло, яким чином взагалі можна втілити це рішення Фонду у життя, запропонована ними ідея попросити всіх власників таких сайтів теж змінити ліцензію не надто реалістична. — NickK 12:43, 30 травня 2009 (UTC)
Оголошення вгорі. Якщо я правильно зрозумів. --Дядько Ігор 12:55, 30 травня 2009 (UTC)
Воно про Creative Commons Attribution-ShareAlike — NickK 13:10, 30 травня 2009 (UTC)

Категорія:Підприємництво та Категорія:Бізнес пропоную об'єднати в одну категорію Категорія:Підприємництво. Прошу думки. --Perohanych 10:59, 9 червня 2009 (UTC)

Реклама?

В Обговорення користувача:Таранишин написав наступне:

Добрий день, Олександре, знайшов Ваше ім'я на http://www.logist.org.ua/modules.php?name=About
Ваш внесок до статей Вікіпедії, що стосуються логістики, дуже добрий. Проте, на мій погляд, при проставлянні в статтях Вікіпедії посилань на ваш сайт http://www.logist.org.ua слід вказувати конкретні сторінки вашого сайту, які глибше розкривають ту чи іншу статтю Вікіпедії.
Інакше наявність посилань на http://www.logist.org.ua у всіх статтях Вікіпедії, що стосуються логістики, може розглядатися вікі-спільнотою як реклама.

Поки не дуже сильний у правилах Вікіпедії, тому прошу пояснити, чи моє звернення до Користувач:Таранишина є обгрунтованим. --Perohanych 06:16, 12 червня 2009 (UTC)

Так, по суті ви все зробили слушно і обгрунтовано. Принагідно невеличка порада щодо форми (точніше технічних прийомів здійснення подібних звернень):
  • Якщо на сторінці обговорення користувача нема застережень, що він/вона просить додавати нові повідомлення зверху сторінки (а у того користувача такого застереження не видно), то створюйте нову тему використовуючи кнопку «+» (що поряд із вже добре знайомою вам «редагувати», справа від неї). Тоді забезпечується логічне структурування сторінки обговорення (що особливо важливо для новачків - вони легко можуть розгубитися). До речі, якщо "застереження, що він/вона просить додавати нові повідомлення зверху його/її сторінки обговорення" присутнє, то зазвичай воно містить "клікабельне" посилання типу "створити" і варто ним скористатися - підвищує рівень автоматизації для дописувача на сторінці (наприклад вас, як в ситуації, що обговорюється).
--pavlosh ҉ 08:59, 12 червня 2009 (UTC)

створив шаблон для всіх небайдужих українців! запрошую всіх долучитися, — Крис 18:58, 14 червня 2009 (UTC)

Правопис

Допоможіть, будь-ласка!
Чи можна писати «джі» українською у словах іншомовного походження ? Наприклад «Імджінська війна». Чи треба писати через «и» — «Імджинська»? Який з варіантів відповідає правилам правопису? Дякую!-- Alex K 06:18, 17 червня 2009 (UTC)

Складне питання. Я щось писав у обговоренні до Бріжіт Бардо. Параграф 90 правопису. Він довгий і потребує аналізу. В географічних назвах треба писати и, в іменах - схоже, і --Дядько Ігор 06:52, 17 червня 2009 (UTC)
От до речі про Бріжит Бардо, мені здається в іменах треба теж писати «и», як і в прізвищах, про прізвища, при чому всіх народів, а не лише слов’янських є десь у параграфі про правопис прізвищ інших слов’янських народів. Мало нам непослідовностей щоб ще по-різному особові ймена та прізвища писати. Тож я думаю «Імджинська». --Drundia 16:12, 17 червня 2009 (UTC)
На кінці слів пишемо джі, а так джи. А в японській хіба не дзі?--Анатолій (обг.) 18:55, 17 червня 2009 (UTC)
Оте «джи» є й у російській вікіпедії, та походить воно скоріше з китайської. Та й полівановка не є частиною правопису. --Drundia 19:12, 17 червня 2009 (UTC)
Ні, мій запит стосувався корейської мови. Джи і Джі — 2 різних звуки у корейській. Однак за правилом українського правопису, яке підказав Дядько Ігор, їх слід передавати на письмі українською лише як "джи" (як скажімо у іншомовних словах: джинси, джигіт). Тому я і питаю знавців: чи є дірка у правописі, щоб і його не порушувати, і корейську вимову точно передати.Alex K 06:18, 17 червня 2009 (UTC)
А може є якісь правила транслітерації з корейської (бо сам зустрічав назви Кванчжу і Кванджу, Тегу і Дегу тощо).--Анатолій (обг.) 20:03, 17 червня 2009 (UTC)
Наскільки я знаю, строгої системи перекладу хангыля на українську кирилицю не існує, тому можна адаптувати для використання в укрвики систему Концевича, звичайно, з виправленням на специфіку українського алфавіту. Dstary 08:39, 23 червня 2009 (UTC)

Новий шаблон

Шаблон:In honour
Створив новий шаблон для географічних назв, які названі на честь якихось людей. Дуже корисно знати, що даний об'єкт названий на честь якоїсь людини. Можна було просто згадати в тексті, але на мою думку це буде гарно виглядати на початку статті. В мене кілька прохань:

  • за основу я взяв шаблон Інше значення, трохи переробив — чи виглядає все нормально?
  • мені б хотілось, щоб попереду була планетка, а якби ще й крутилась — то було б чудово — допоможіть!?
  • як зробити, щоб шаблон використовувався і в однині, щоб був в окремих статтях, а не в дизамбігу — підкажіть!?
  • як шаблон вставити до панелі від вікном редагування — чи можливо це?

Відповіді прошу писати мені на мою сторінку обговорення. Дякую!!! --Вальдимар 12:48, 14 липня 2009 (UTC)

По-перше, нащо писати одразу до трьох розділів Кнайпи? Щодо оформлення, то нащо там жирний шрифт, і так шаблон стоїть на початку статті. Щодо планетки, яка обертається, ІМГО, зайвий декор. Однину/множину слід зробити через парсер. А під панеллю редагувань, на мою думку, він не потрібен, бо він дуже вузько використовується: геопунктів, названих на честь відомих осіб, досить мало. Якщо Ви плануєте його часто використовувати, можете додати до свого монобука — NickK 20:39, 15 липня 2009 (UTC)
Дуже дякую за відповідь. Написав вчора до одного розділу кнайпи. Всі мовчать, вирішив написати у 3 розділи. Таки вийшло, ви ж відгукнулись. Жирний шрифт буде виділяти шаблон, а то він зіллється з усім текстом статті. Щодо парсеру - ніколи не користувався, то ж не вмію. Може допоможете. І розкажіть за одне про монобук. --Вальдимар 20:53, 15 липня 2009 (UTC)
Ну так курсив + відступ вже візуально виділяє його з тексту. Щодо парсера — за замовчуванням потрібна однина чи множина? А щодо монобука (відповідно з іншою назвою для іншого стилю або common.js для всіх), то це сторінка з назвою Special:MyPage/monobook.js / Special:MyPage/common.js тощо, де додаються персональні додаткові гаджети, кнопочки, спецсимволи тощо — NickK 19:05, 16 липня 2009 (UTC)
Дуже дякую за монобук і взагалі за допомогу. Щодо парсеру, то мабуть слід зробити за замовчуванням однину, а за потребою виставляти множину. --Вальдимар 20:33, 16 липня 2009 (UTC)

Прошу розглянути історію та оформлення статті (прапорець зверху зліва), щоб не було суперечок між користувачами. --Friend 12:31, 8 серпня 2009 (UTC)

Персоналії екс-СРСРу

«Імена персоналій з України, із країн СНД, колишнього СРСР… слід записувати в енциклопедичному (Прізвище Ім'я По батькові) порядку найменування». В Категорія:Персоналії:Естонія більшість статей названі в канонічному, а не енциклопедичному порядку, натомість у Категорія:Персоналії:Грузія пропорції зворотні, тобто відповідають правилу.

  • То який порядок має бути і чи бажане по батькові в усіх персоналій із колишнього СРСР?
  • Прошу також виправити правило Вікіпедія:Іменування статей#Персоналії, усунувши тавтологію у формулюванні «країн СНД, колишнього СРСР», бо поняття країни колишнього СРСР = країни СНД + деякі інші країни колишнього СРСР. --Friend 17:15, 18 серпня 2009 (UTC)

Вічна пам'ять цікавинкам

Вічна пам'ять тим цікавинкам, завдяки яким ми колись приваблювали читачів! сьогодні у проекті домінують «тематичні випуски», які не цікаві широкому загалу, а цікаві лише спеціалістам з відповідних областей. але цей проект створений не для спеціалістів, а для всіх. для тематичних цікавинок існують розділи «цікавинки» на відповідних порталах. на проекті твориться безлад — правки не обговорюються, кожен робить що хоче. цікавинками в нас тепер вважаються не цікаві факти, а факти типу «Такий-то об'єкт був першим у такій-то галузі». але ж, що тут цікавого??? у всіх сферах життя були першопрохідці. але ж цей проект створений для цікавинок, а не для першопрохідців. в проекту є шеф — пан Turzh. він вважає його своєю вотчиною, і контролює кожне редагування, а якщо йому щось не сподобається — робить так, як вважає за потрібне. ба більше, він це публічно визнає. він диктує у проекті свої правила. він категорично відкидаєте критику і не прислуховується до інших. він, практично, почав експансію Вікіцікавинок.

просто необхідно щось змінювати. інші користувачі вже сьогодні практично не мають доступу до цікавинок. Turzh одноосібно керує ними. але хіба спільнота уповноважувала його на це? хіба це його особистий простір? ні, це загальновікіпедійний вікіпроект. зупинімо одноосібне управління частинами вікіпедії! це сайт, яким управляє спільнота, а не простір, розділений між декількома користувачами! Бойкотуймо вікіцікавинки! якщо ми, звісно, хочемо, щоб цей проект знову, як колись, приваблював читачів на цей сайт! — Крис 17:34, 2 вересня 2009 (UTC)

ПРАВИЛЬНО !!!! Я теж через 2 випуски долучаюсь до бойкоту Проекту. Хай йому грець ! Щоб одне щось там ладнало. Р - е - в - а - л - ю - ц - і - ю ДАЙОШ !!! І щоб кожний міг написати щось цікаве, чи на паркані, чи в неті !!! --Turzh 17:39, 2 вересня 2009 (UTC)
Повторюю питання: от що зміниться з того, що ми ті цікавинки всією спільнотою бойтокуватимемо? Оте все я зрозумів ще два місяці тому, але на краще від того проект не змінився. Тож краще цікавинкам від того не стане точно, бо Turzh лише тепер створюватиме проект повністю з власних цікавинок без чийогось коригування — NickK 17:41, 2 вересня 2009 (UTC)
Повторюю і я ще раз, серйозно і востаннє, — через 1-2 випуски я не матиму більше до діла з цим Проектом. Мені соромно, що ціла Спільнота йде на жертви чи там бойкоти заради моєї скромної персони, тому це зроблю я. Дякую за розуміння, і бажаю Сільноті успіхів у Проекті цікавинок, його вірному розвиткові, наповненні і скеруванні в потрібне русло. Я щиро переконаний, що, можливо, Проект від того, що я піду з нього, виграє, але когось переконувати в цьому більше не стану. З повагою до Спільноти, --Turzh 17:49, 2 вересня 2009 (UTC)
Ігорю, я не кажу, що твої цікавинки погані, серед них є багато справді цікавих фактів, з деяких можна зробити цікавинки, якщо їх трохи інакше подати. Просто тематичні випуски, через які місяць (три зміни поспіль) висіли самі лише міста України, справді дещо набридають. Найкращим варіантом було б справді розносити цікавинки за різними темами. Ти так сильно критикуєш рибу і птаха серед добрих одночасно (нагадаю на всяк випадок, що добрі в нас виносяться на головну за хронологічною ознакою, і асортимент там не такий вже й великий, бо на черзі ще тварини Тасманійський диявол, Міська ластівка, три музичні статті, дві водойми, дві статті про аніме, два острови, дві церкви тощо), але цим ти саме й підтримуєш ідею урізноманітнення тематики цікавинок, які одночасно йдуть на головну. А так бідолашний Ейнштейн висітиме вічно в очікуванні на невідомо який випуск... — NickK 18:11, 2 вересня 2009 (UTC)

вже змінилося. пан шеф дозволив нам редагувати цікавинки. бойкот — це лише спроба привернути його увагу до проблеми — інші методи не діяли. добре, що подіяв хоч цей. і мо розпочали принаймні якийсь діалог. бо до цього пан шеф робив так, як хоче, нічого нікому не пояснюючи. я не закликаю до революції чи порушення правил, а лише до конструктиву і співпраці. бо до сьогодні цікавинки формував Turzh одноосібно, не радячись ні з ким і не прислухаючись ні до чиєї думки. так не повинно бути. цікавинки потрібно формувати консенсусом всіх бажаючих долучитися. це оголошення бойкоту було своєрідним «примушенням до миру», нехай простить мене пан Мєдвєдєв за плагіат. і воно виконало свою роль. ми заговорили про це. отже, є велика надія на воскресіння проекту шлязом співпраці, а не одноосібного редагування, — Крис 17:54, 2 вересня 2009 (UTC)

я дуже дякую пану Turzh'у за розуміння того, що він був неправий. це справді мужній і вартий поваги крок. я дуже дякую вам за конструктив. і, думаю, якщо ви продовжите участь у проекті не як єдиний редактор, а як один з редакторів, то проект від цього лише виграє. поганим є не ваша участь у проекті, а те, що всі решта практично не мали шансу до цього проекту долучитися, — Крис 17:57, 2 вересня 2009 (UTC)

160 000

  • Зараз у в українській вікіпедії 1 323 683 cтатті. --Ink 15:48, 10 вересня 2009 (UTC)
    • Хто візьметься написати реліз для преси? --Perohanych 06:04, 11 вересня 2009 (UTC)
      • а воно того варте? --Ілля 08:28, 11 вересня 2009 (UTC)
        • Воно було б того варте, якби була постійна прес-служба з принаймні щотижневими випусками новин. А так — майже не кругла дата. До речі, якщо прес-служба потрібна, я можу спробувати її організувати (подумати про концепцію, формати повідомлень, кількість учасників, і т. ін.). --Shulha 09:28, 11 вересня 2009 (UTC)
          Вже маємо організацію "Вікімедіа Україна", яка правда поки не має ні рахунку (має з'явитися через пару тижнів) ні коштів. Але від імені цієї оргінізації вже можна давати новини, що стосуються вікі-проектів фонду Вікімедіа, в т.ч. Вікіпедії. В суспільстві, на мою думку, недостатньо інформації про україномовні проекти взагалі і Вікіпедію зокрема. --Perohanych 13:26, 11 вересня 2009 (UTC)

Запрошую на Обговорення Вікіпедії:Видалянство --Perohanych 06:25, 12 вересня 2009 (UTC)

Шаблон щодо порушення авторських прав

Гадаю, що у випадку коли копівіо додається до вже існуючої статті, то краще не ставити відповідного шаблона (напр. [9]), а просто вилучати текст, що порушує авторські права. Особливо це стосується редагувань анонімів, бо шансу, що незаєстрований користувач прийде переробляти статтю дуже мало. --yakudza พูดคุย 07:00, 18 вересня 2009 (UTC)

= Про адмінів

Для мене загадка, чому люди взагалі погоджуються виконувати адмінську роботу. Погодьтеся, коли люди без оплати вконують таку грандіозну роботу, то вже за це їм честь і хвала.

Адже адміни, хочеться їм того чи ні, нехай ображаються чи ні, але мусять фактично бути поліціянтами вікіпедії, слідкуючи за дотриманням прийнятих правил і застосовуючи санкції до порушників.

Не думаю, що НікК, чи інші адміни вимагають дотримання своїх забаганок. Вони вимагають дотримання існуючих правил. І правильно роблять.

Щодо правопису

Я за те, щоб дотримуватися правил. Не подобаються правила - пропонуйте нові, переконуйте в їх доцільності, але поки дотримуйтеся чинних. Інакше буде хаос.

Запропонуйте у Вікіпедії нове правило: допускається, приміром, вживання правописів 1928, 1933 і проєкту правопису 1999, за умови, якщо вся стаття написана одним правописом. Зміни до такої статті допускаються із застосуванням того самого правопису.

Організуємо обговорення подібного правила - і якщо спільнота його прийме - то у Вас буде свобода. Адже свобода - це усвідомлена необхідність. Свобода однієї особи закінчується там, де вона починає заважати свободі іншої особи.

Дотримання у країні, у народі єдиного правопису - сприяє консолідації народу. Наразі, давайте переконаємо усіх, хто вважає себе українцем говорити і писати українською мовою, не даючи їм додаткової роботи вибирати, за яким правописом писати. Нехай пишуть за чинним. Хтось захоче писати лемківським діалектом за українсько-русинським правописом і що - теж будьте - ласкаві? Нащо нам Вавилон всередині української мови? В обговореннях - прошу дуже. Але навіть Зенко Когутяк в основному просторі не вживає своєї колоритної говірки. І слава Богу!

Так, мені подобається реформа правопису, яку пропонував Жулинський у 1999. Але, оскільки той правопис не був прийнятий у державі, то вважаю шкідливим дотримуватися його, оскільки це розхитує єдність мови, а відтак і нації.

Мова - живий організм, і поступово, крок за кроком, у міру економічного, політичного і культурного віддалення від московської метрополії і відповідного зближення з Європою, буде мінятися (також еволюційно, а не революційно) мова, а за нею і правопис. Але для такого віддалення першим кроком має бути консолідація народу, в тому числі і навколо ЄДИНОГО правопису.

На жаль, в житті часто доводиться чимось жертвувати, в тому числі власними уподобаннями заради вищих цілей, серед яких є та яку Ви сподіваюся поділяєте - розвиток Вікіпедії - як елемента розвитку українського мовно-культурного простору.

Щиро, --Perohanych 05:44, 9 жовтня 2009 (UTC)

Про вітання новачків

Чи ніхто не буде проти, якщо я вітатиму новачків ботом (обліковим записом ASbot) від свого імени? А то зараз воно мені сильно лічильник накручує (в мене за останні 2 місяці мінімум 80% редагувань це "Обговорення користувача" )))) --AS 16:25, 12 жовтня 2009 (UTC)

Не проти, і кого цікавить ваш лічильник? --Дядько Ігор 16:28, 12 жовтня 2009 (UTC)
Мене, тому й прошу заради себе : ) --AS 17:43, 12 жовтня 2009 (UTC)
Ну але вітай лише як {{subst:Welcome}}--[[Користувач:AS|<font face="Symbol">'''AS'''</font>]] ~~~~~, а не {{subst:Welcome}}--[[Користувач:ASbot|ASbot]] ~~~~~, щоб користувачів вітав ти, а не ботNickK 20:40, 12 жовтня 2009 (UTC)
Це зрозуміло --AS 17:38, 13 жовтня 2009 (UTC)
  • Тут є два підходи. Якщо вважати, що вітати потрібно всіх новачків одразу після реєстрації, то звичайно бот для цього краще підходить ніж людина, та ще й не засмічуватиме нові редагування. Проте, якщо притримуватись думки, що вітати потрібно тільки тих новачків, що мають редагування, то краще це робити людям. Я вітаю, переважно тих новачків редагування яких я переглянув, і переконався, що вони не є вандалами чи спамерами (їх вітаю окремими шаблонами). І при патрулюванні редагувань новачків Спеціальна:Contributions/newbies наявність червоного лінка на сторінці обговорення допомагає пересвідчитись, що його редагування ще ніхто із адміністраторів чи патролерів не переглядав. --yakudza พูดคุย 20:55, 12 жовтня 2009 (UTC)
    Мені особисто більше подобається перший варіянт, оскільки він, як вже згадував NickK, допомагає попередити деякі помилки новачків. --AS 17:38, 13 жовтня 2009 (UTC)

Про місію ук.вікі