Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 60

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Запрошення долучитися до розмови про нову грантову програму Фонду Вікімедіа / Invitation to join community conversation hour on Movement Strategy Implementation grants

Україномовний переказ нижче

Hello!

The Movement Strategy and Governance team will host an online conversation hour on December 8 at 16.00-17.00 (UTC+2) with the Ukrainian-speaking community to talk about Movement Strategy Implementation Grants (MSIG). During this call, facilitator will give a short presentation about the MSIG. After, there will be space for Q&A with Mowement Strategy Implementation Specialist Yop Rwang Pam.

The call will not be recorded. Participation via video or audio is not required; participants may engage using the Google Meet text chat. Feel free to join if you do not have much information about the Movement Strategy.

Please, we would like to receive your questions in advance to make sure they are addressed. If you have any questions, feel free to email to aakhmedova-ctr@wikimedia.org in advance.

Community conversation hour on MSIG with Ukrainian-speaking community in English Wednesday, December 8 • 16.00-17.00 (UTC+2)

Google Meet joining info

Video call link: https://meet.google.com/vvk-nyru-rnd

Or dial: ‪(NL) +31 20 257 5950‬ PIN: ‪142 256 535‬#

More phone numbers: https://tel.meet/vvk-nyru-rnd?pin=5698788821738

Thank you very much for your input!

Best regards, AAkhmedova (WMF) (обговорення) 10:56, 19 листопада 2021 (UTC)

  • Вільний переказ основного українською мовою:

Фонд Вікімедіа запрошує долучитися до онлайн-розмови про нову грантову програму — гранти на втілення ініціатив стратегії вікіруху (Movement Strategy Implementation Grants).

Сьогодні о 16:00 вони організовують розмову саме для української спільноти. На події зроблять коротку презентацію цієї грантової програми, а потім буде час для запитань (можна ставити текстово в чаті розмови).

Мова події — англійська. Але, сподіваюся, що до дзвінка долучиться хтось з української спільноти, хто допоможе перекладати питання/відповіді, якщо буде така потреба. (Я планую бути на частині, але, ймовірно, не зможу залишитися на весь час).

Захід пройде через Google Meet, посилання. Більше інформації про нову грантову програму (англійською) за посиланням.

Якщо маєте питання, пишіть фасилітаторці Фонду Вікімедіа Аїді Ахмедовій за адресою aakhmedova-ctr@wikimedia.org (вона також знає російську мову). --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 08:54, 8 грудня 2021 (UTC)

Голос Донбасу

На завтра запросили на радіо Голос Донбасу розповісти про Вікіпедію.

Які теми варто підняти? --Perohanych (обговорення) 13:23, 30 листопада 2021 (UTC)

Залежно від того, про яку Вікіпедію буде мова. Якщо про нашу, то відомо що: 1) більшість внеску багатьох користувачів складається зі слабкого перекладу (часто машинного) з Російського, рідше Англійського розділу; 2) часто створюють статті сумнівної значимості, а про речі насправді значимі статей або взагалі нема, або вони низькоякісні; 3) географічний дисбаланс авторів, тобто більшість дописувачів проживають у західних областях, тому тамтешня тематика детально (навіть надмірно, див. п. 2) пропрацьована, а теми східних областей висвітлені слабко; 4) в Інтернеті (Вікіреальність) скаржаться на брак нейтральності в Українській Вікіпедії (можливо, внаслідок дисбалансу, але політичного). Ну, звичайно ж, слід згадати трудящих Вікіпедії, у тому числі заблокованих (Микола Івкі, Когутяк Зенко) і переслідуваних за якісь переконання, приналежність до меншин (політичних, правописних, мовних, феміністичних та інших). Спостерігають, що активність обговорень ущухла, навіть складається враження, що завзяття вікі-спільноти пішло на спад, нема вже того інтересу до Вікіпедії (укрвікі вже не торт). Тролів стало набагато менше (?), але водночас стало скучніше. Трошки вогнику в обговореннях би не завадило, як і припливу нових колоритних користувачів (замість вигнаних на мороз брудними ганчірками). Отакі справи. --В.Галушко (обговорення) 20:32, 1 грудня 2021 (UTC)
@В.Галушко: Щодо значущості. Така ситуація. Є перекладачка, що переклала кілька книжок і їх опублікували поважні видавництва якимось звичайним для України накладом (сумарно кілька тисяч). Якихось вторинних джерел звісно ж немає, тому що крім ЕСУ 15-річної давнини ніхто життєписи не пише. Але якісь надійні джерела є, що підтверджують авторство перекладу і містять якісь основні біографічні дані (коли народилася, основна робота). І є дописувач, автор сотень статей і чи не єдиний професійний редактор на всю українську Вікіпедію. І от цю статтю вилучають, а цей редактор полишає українську Вікіпедію. Причому вилучає людина, що сама пише з купою різноманітних помилок. І не залишається нікого, кого можна було б спитати про якість статей з погляду мови. Для чого така от принциповість, буквалізм і доскіпливість? Я розумію незначущість місцевих політиків, які просиджують роками штани в місцевих радах. Але ж тут є якийсь результат праці, є опубліковані переклади і є джерела, що підтверджують авторство перекладів. І нема редактора, який в сто разів краще знає українську мову і в сто разів краще орієнтується в сучасних перекладачах, ніж той адміністратор, що вилучив статтю.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 12:26, 2 грудня 2021 (UTC)
Тема значущості насправді одна з найгостріших. Останнім часом автор однієї з таких вилучених статей просить мене допомогти в її відновленні, але що я можу зробити, якщо особу відмовляються визнати значущою? З іншого боку, не можна ж потурати всім новачкам: багато хто з людей, які чогось добилися в житті, хочуть мати статтю про себе і ображаються, коли написану ними (або кимось із знайомих) статтю вилучають. Вихід я вбачаю в уточненні, конкретизації правил значимості, впровадженні винятків (щодо обов'язкового застосування вторинних джерел), нарешті в просвіщанні потенційних авторів, тобто роз'ясненні, що бажано спочатку навчитися писати статті на безсумнівно значимі теми, а потім можна спробувати писати статтю про щось малозначиме (свою фірму, начальника, знайомого, самого себе). А безконтрольне наповнення Вікіпедії статтями перетворить її на безладне звалище інформації. --В.Галушко (обговорення) 22:01, 2 грудня 2021 (UTC)
Є багато бажаних тем. Це і розвиток державою сучасних енциклопедій, бо потрібно знаходити авторитетні джерела, а їх хтось потрібен створювати. Це і висвітлення інваспорту у Вікі, бо цим майже ніжно не займається. А, отже, є необхідність створення потужного сайту про здобутки українських спортсменів-паралімпійців (до речі, скоро день інвалідів). Це і проведення інтернету у школи, аби діти могли отримати найсучаснішу інформацію по даному питанню. Проблем багато, і майже у кожній може допомогти Вікіпедія чи можна допомогти Вікіпедії. Також використання вільної ліцензії сайтами держустанов. --Ходаков Павло Вікторович (обговорення) 12:38, 2 грудня 2021 (UTC)

Орден "Сталевий хрест непереможних"

Вітаю! Чи є значущим в Вікіпедії орден "Сталевий хрест непереможних"?

https://www.vto-orden.com.ua/catalog/award/visha-vidznaka-orden-stalevij-hrest-neperemozhnih --Maks (обговорення) 16:11, 2 грудня 2021 (UTC)

Як на мене, то:
  1. Сам орден — так, він помітний.
  2. Факт нагородження орденом можна показувати у статтях про значущих осіб
  3. Значущості цей орден не дає
--Perohanych (обговорення) 19:51, 2 грудня 2021 (UTC)
  • Не бачу нічого помітного. Брязкальце для любителів брязкалець. --Brunei (обговорення) 13:35, 4 грудня 2021 (UTC)
    Не на сам орден дивіться, а на його висвітлення — як у позитивному, так і в негативному сенсі, як, наприклад, отут: https://uain.press/blogs/910669-910669 --Perohanych (обговорення) 13:46, 4 грудня 2021 (UTC)
    Так там про цей "орден" якраз й негативний відгук: Останній приклад такого нагородження був особливо кричущий – це вручення громадського ордену “Сталевий Хрест Непереможних”. Між тим, на що ви Perohanych посилаєтесь, хіба ви не бачите, що ваше джерело неавторитетне, то чийсь блог. --Iskatelb (обговорення) 14:56, 4 грудня 2021 (UTC)
    Щодо авторитетності вказаного мною джерела маєте рацію. Воно приведене, щоб показати що й негативне висвітлення теж додає значущості. Адже щодо цієї громадської відзнаки є достатньо інших джерел.--Perohanych (обговорення) 19:45, 4 грудня 2021 (UTC)
    Якщо джерело неавторитетне, то й немає значення як воно там щось оцінює, тому і немає сенсу його приводити. У мене складається таке враження, що ви наче вчора прийшли у проєкт Вікіпедія, адже геть нерозумієте які джерела надаєте для аргументації. Тепер я розумію, чому щодо вас подали запит на зняття прав патрульного. Підтримую. --Iskatelb (обговорення) 21:53, 4 грудня 2021 (UTC)
  • Сам орден радше значущий, ніж навпаки. Багато публікацій у вторинних джерелах. ГУР МОУ вважає цю нагороду валідною громадською відзнакою. Єдине, сама нагорода не дає автоматичної значущості нагородженим. --GC 007 (обговорення) 13:54, 4 грудня 2021 (UTC)
  • Без висвітлення в авторитетних джерелах щодо цієї нагороди це сувенір. --Iskatelb (обговорення) 14:56, 4 грудня 2021 (UTC)
    Треба дивитися — наскільки помітними є організації, які подають на нагородження, наскільки помітними є нагороджені, наскільки все це висвітлено. --Perohanych (обговорення) 19:45, 4 грудня 2021 (UTC)
    Треба дивитися авторитетність джерел щодо значення цієї нагороди, сувеніри різні можуть дарувати навіть відомі організації, так і букет квітів можна таким чином зарахувати до визначної нагороди, бо тож його дала поважна організація. Треба авторитетне джерело конкретно щодо цього ордена от і все. --Iskatelb (обговорення) 21:53, 4 грудня 2021 (UTC)
    Ви маєте сумніви в авторитетності «Укрінформ», «УНІАН», «Суспільне», «Урядовий Кур'єр»? Менше хвилини зайняв пошук у різних гуглях на предмет висвітлення нагородження. --GC 007 (обговорення) 22:40, 4 грудня 2021 (UTC)
    Поки я не побачив, щоб тут надали хоч одне авторитетне посилання щодо значимості цього ордена. --Iskatelb (обговорення) 22:45, 4 грудня 2021 (UTC)
    Ми тут не знаходимося у вакуумі. Вам ніхто не забороняє здійснювати пошук, аналіз та розповсюдження інформації шляхом Вікіпедії. Більш того, це одна з найважливіших функцій користувачів проєкту. Тут предметом обговорення є не стаття, а стороння тема. Як Ви оцінюєте цю тему, якщо не здійснюєте аналіз всієї інформації з цієї теми? Шляхом думок в обговоренні? Дивно. І будьте обережні у своїх твердженнях накшталт «сувенір», бо цією нагородою відзначені українські воїни, герої. Аналізувати нагороди ми можемо лише з точки зору висвітлення самого процесу нагородженя, оскільки значущість визначається увагою до предмету аналізу (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 — побіжний пошук; «Укрінформ» афілійоване джерело, оскільке є співорганізатором процесу нагородження, але це державне інформаційне агенство) --GC 007 (обговорення) 00:08, 5 грудня 2021 (UTC)
    У Вікіпедії прийнято: Пошук доказів (джерел на підтвердження доданої інформації) є обов'язком саме того, хто додає у статтю цю інформацію. Оскільки я так розумію, річ йде про подальше додавання інфи про відзнаку до статті, а не просто потеревенити у Кнайпі, бо це було б порушенням ВП:НЕФОРУМ, тому хто щось стверджує, тим більш ніхто не забороняє надавати відповідні посилання при аргументації. Тепер, стосовно посилань, так — частина афільована й неавторитетні, але разом з тим є висвітлення нагородження відзнакою і в авторитетних джерелах. Таким чином, певна значимість цієї відзнаки підтверджується, думаю можна у статті зазначати щодо персони про нагородження цим громадським орденом. /// п. с. І будьте обережні у своїх твердженнях накшталт «сувенір», бо цією нагородою відзначені українські воїни, герої. — Ось тут ти мене хлопче реально розсмішив :))), бо я все одно вважаю, що це саме сувенір і не більше. Пройшовши Майдан і АТО (14-15 р.)[джерело?] і за перше і за друге мене нагороджували в тому числі державними нагородами[джерело?], тож я чудово знаю як ці державні та недержавні значки роздаються... У мене їх би вже у самого мабуть було десь на кілограм, якби я собі весь цей мотлох збирав. --Iskatelb (обговорення) 01:41, 5 грудня 2021 (UTC)
    Посилання на власну участь чи неучасть в подіях, наявність чи відсутність нагород є застосуванням Argumentum ad hominem і недопустиме в дискусіях, а перехід на ти, вживання визначень "хлопче" межує з порушенням Вікіпедія:Етикет, Вікіпедія:Неприпустимість образ, погроз і агресії, а презирство до державних відзнак у фразі « як ці державні … значки роздаються » свідчить про неповагу не лише до громадськості, а й до України як держави --Perohanych (обговорення) 07:06, 5 грудня 2021 (UTC)
    По-перше, йде дискусія щодо можливості створити статтю, а не обговорення наявної. Відповідно, предмет обговорення необхідно вивчати та аналізувати, перш ніж давати оцінку про допустимість створення статті. Це стосується кожного, хто готовий приєднатись до обговорення зі своєю оцінкою.
    По-друге, НЕФОРУМ забороняє процес дискусії у рамках статті предмета дискусії. Кнайпа — це зона обговорення. Не грайте із правилами.
    По-третє, афілійованість джерел не позбавляє їх авторитетності. Первинне джерело — це також джерело.
    Ну і п.с., ніколи не тикайте незнайомим людям. Ми з Вами дітей не хрестили. Ваша особиста позиція залишається особистою позицією. Мені так само здається, що Ваше упереджене ставлення побудоване суто на відсутності у Вас нагород, які Ви хотіли б. Але це питання не стосується. Я служив, я знаю — ОД. Я також в АТО з 2014: і як постраждалий, і як біженець, і як волонтер, і як спецкор… Мій досвід спостереження за присудженням нагород позитивний. --GC 007 (обговорення) 02:20, 5 грудня 2021 (UTC)
    Так коли Ти Great Cockroach 007 аргументуєш, то надавай відразу авторитетні джерела у дискусії, що Тобі не зрозуміло? Далі: Мені так само здається, що Ваше упереджене ставлення побудоване суто на відсутності у Вас нагород, які Ви хотіли б. — Так, згоден. Моя головна нагорода була б це здійснення на Майдані і в АТО моєї мети, а не ці всі побрякушкі. --Iskatelb (обговорення) 02:36, 5 грудня 2021 (UTC)
    Все ж таки бажаєш перейти на ти? Легко. Дискусія втратила сенс через нерозуміння тобою норм діалогу. Мені все зрозуміло, крім того, що тобі не ясно в описаному вище. Але це риторичне. Надавати чи ні джерела в перебіг дискусії вже я сам якось розберуся. Мене до цього нічого не зобов'язує. Я проаналізував — думку висловив. Ти ж висловився сумнівно (що демонструє зміна позиції в подальшому) з яких є тільки два варіанти: ти або не аналізував тему зовсім, або не в змозі здійснювати аналіз (з одержання невірних вихідних даних, що впливають на думку). Предмет обговорення обговорено, далі немає сенсу. --GC 007 (обговорення) 02:54, 5 грудня 2021 (UTC)
    GC 007 не ображайся, якщо я дещо різко сказав. Ми з тобою не вороги.) --Iskatelb (обговорення) 03:01, 5 грудня 2021 (UTC)
    Навзаєм. Нема на що ображатись. На те вона й дискусія.) --GC 007 (обговорення) 03:16, 5 грудня 2021 (UTC)

Реквієм по рейтингу

Пропоную з Віківісника виключити рейтинг внеску користувачів, так як він не показує об'єктивну картину. Можна фактично нічого не дописувати, але бути на вершині рейтингу. Для цього досить поглянути на поточний показник. Потрібно виправити підрахунок, а якщо цього не зробити, немає сенсу його показувати у Віснику, бо ті хто не знають реальних справ, можуть неправильно зрозуміти.--Submajstro (обговорення) 16:53, 3 грудня 2021 (UTC)

  • Абсолютно згоден, давно хотів порушити цю тему. Можна собі весь час юзати категоризацію туди/сюди і бути лідером. Об'єктивний рейтинг повинен оцінювати ще й кількість залишеної інформації. --Юрко (обговорення) 16:58, 3 грудня 2021 (UTC)
  • Mykola7 став топ-1, тож рейтинг можна вже прибрати, сенсу від нього мало. Хоча було би цікаво побачити відродження статистики доданих / вилучених байт --Gouseru Обг. 18:25, 3 грудня 2021 (UTC)
  • Погоджуюсь, статистика явно хибна. --Andriy.v (обговорення) 18:37, 3 грудня 2021 (UTC)
  • Йдеться про рейтинг числа редагувань чи про рейтинг за внеском у відвідуваність? --Perohanych (обговорення) 18:21, 3 грудня 2021 (UTC)
    рейтинг за внеском у відвідуваність--Gouseru Обг. 16:03, 4 грудня 2021 (UTC)
  • Все не так однозначно. Приміром, якщо хтось наперекладав машинним перекладачем у місяць сотню досить обсяжних статей з інших Вікіпедій, його внесок у відвідуваність буде відповідно великим. А в того, хто взявся вичитувати і доводити ці статті до глузду — очевидно ні. --В.Галушко (обговорення) 21:12, 3 грудня 2021 (UTC)
    Хто має пропозиції щодо вдосконалення алгортиму рейтингу може надіслати пропозиції розробнику. Хоча розробка досконалого навряд чи можлива без застосування дорогих і складних технологій штучного інтелекту для семантичного аналізу редагувань. Тому, як на мене, хай буде, який є. Мені, наприклад, було приємно побачити в результатах жовтня свій нік, і я знаю, звідки він виник.
    Позитив від цього рейтингу ще в тому, що він може стимулювати розширення саме часто відвідуваних статей.
    А що не так із внеском користувача Mykola7 у жовтні? --Perohanych (обговорення) 19:34, 4 грудня 2021 (UTC)
    Не тільки у жовтні, а й за останній час майже ввесь внесок складає відкидання або скасування редагувань. Відвідуваність цих статей забезпечує не він, а користувачі, які їх вандалять. Користувачі переглядають їх через відкидання або скасування, яке в основному полягає у поверненні значного тексту і як наслідок різкий ріст рейтингу.--Submajstro (обговорення) 20:24, 4 грудня 2021 (UTC)
    1. Відкидання чи скасування вандальних редагувань — дуже важлива і потрібна робота. 2. Певен, що алгоритм можна поправити так, щоб він не враховував відкидання чи скасування редагувань. Наскільки знаю, при розрахунку редагувань для нагородження вікізгущівкою, так і зроблено. --Perohanych (обговорення) 11:46, 5 грудня 2021 (UTC)
    Німці кажуть "не викидаймо з водою і дитину". Тому ситуація з Mykola7 - не причина викидати Рейтинг. Взагалі моніторинг діяльності у Вікіпедії корисний з різних точок зору - як джерело інформації, ресурс для аналізу, порівнянь тощо. ПОБІЛЬШЕ РЕЙТИНГІВ - ВСІЛЯКИЙ І РІЗНИХ!--Білецький В.С. (обговорення) 11:16, 5 грудня 2021 (UTC)
  • Скептично ставлюсь до цього рейтингу. Творці найкращого внеску туди точно не потраплять. Він ніяк не спонукає до поліпшення якості статей. Вважаю, що його потрібно прибрати з Віківісника.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 21:01, 5 грудня 2021 (UTC)
    Цей рейтинг і не призначений для виявлення творців "найкращого" внеску. Автоматичні порівняння "якості" внеску навряд чи взагалі наразі можливі. Натомість рейтинг висвітлює авторів, які доклалися до редагування найпопулярніших статей, що також дуже важливо. --Perohanych (обговорення) 15:57, 6 грудня 2021 (UTC)
    Мене не влаштовує якість внеску багатьох людей, що потрапляють до цього рейтингу. Як на мене, такий внесок навпаки зменшує відвідуваність.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:20, 6 грудня 2021 (UTC)
  • категоризував і буду категоризувати. --Л. Панасюк (обговорення) 21:04, 5 грудня 2021 (UTC)
    Мабуть так. Наприклад, можна через Вікідані проводити категоризацію отримаих нагород. При цьому стаття не правиться зовсім. І такої роботи не видно. --Ходаков Павло Вікторович (обговорення) 08:12, 6 грудня 2021 (UTC)

Ремарка від розробника. Так мені відомі недоліки рейтингу, і коли маю час та натхнення стараюся покращувати його. Як бачу основне зауваження, що рейтинг не відкидає деякі редагування (вандалізм/патрулювання). Але практична вся аналітика Вікі має схожі проблеми.

Розгляньмо сам Віківісник Вікіпедія:Віківісник/2021-12:

  • "За місяць здійснено 212 тис. редагувань" та ж проблема.
  • "3447 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць" і тут, мабуть, враховані пару сотень шкідників.
  • "847 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань" вандалів і патрульних відкинуто?
  • "За місяць зроблено 10544 патрулювань" а хтось порахував, які саме то були патрулювання, можливо ті патрулювання набрані коштом перевірки стилістичних редагувань?
  • ... по всім іншим цифрам схожі питання.

Тобто за логікою присутніх тут критиків у Віківіснику має міститися тільки інформація "Минулого місяця був листопад". UkrFace (обговорення) 17:52, 6 грудня 2021 (UTC)

@UkrFace: Не звертайте увагу на неконструктивну критику створеного Вами рейтингу. Особисто я щомісяця з цікавістю переглядаю його. Продовжуйте далі у цьому дусі. А критикувати завжди легше, ніж створити і передбачити всі недоліки. Кому не подобається, нехай сам спробує створити щось подібне. У вікі є ще багато можливостей... лише потрібна фантазія. І я теж нижче написав, що всі рейтинги є необ'єктивними. Універсального рейтингу наразі неможливо створити. Успіхів Вам. --Стефанко1982 (обговорення) 19:30, 6 грудня 2021 (UTC)
Попередній підсумок

Гаразд. Оскільки більшість висловилися за те щоб виключити з Вівісника рейтинг дописувачів, я не буду вводити ці дані. Від себе додам: будь-який рейтинг не можна вважати об'єктивним. Ну, за винятком, мабуть, рейтингу авторів добрих та вибраних статей.--Стефанко1982 (обговорення) 07:23, 6 грудня 2021 (UTC)

Думаю що замало часу, щоб підбивати підсумки. Рейтинг стимулює розширювати саме найпопулярніші статті, і в цьому його позитив, який, на мою думку переважає його недоліки. До того ж поки немає відповіді розробника, UkrFace, щодо можливості зміни алгоритму для неврахування відкидання чи скасування вандальних редагувань. --Perohanych (обговорення) 09:27, 6 грудня 2021 (UTC)
@Стефанко1982: І серед добрих та вибраних статей є багато неякісних. Насправді більш-менш об'єктивно могла б оцінити група зовнішніх експертів, яка мала б у своєму складі професійних редакторів, науковців та енциклопедистів. Ну тобто беруть якусь кількість дописувачів з помітним внеском, а потім порівнюють їх за різними критеріями: повнота, оформлення, точність перекладу, якість мови тощо.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 14:50, 6 грудня 2021 (UTC)
У рейтингу, до того ж наказують тих, хто робив віткоти, після яких розмір статті зменшувався. --Alex Blokha (обговорення) 23:40, 9 грудня 2021 (UTC)
Думаю можна прибрати кнопку рейтингу з особистих сторінок, поки проблема з відкотами не буде усунута. --Alex Blokha (обговорення) 23:40, 9 грудня 2021 (UTC)

Грудневий випуск Віківісника

•••

«ВікіВісник» № 12 (92) — підсумки листопада 2021

Активність

Число редагувань на початок місяця: 33 717 тис., на кінець місяця: 33 929 тис. За місяць здійснено 212 тис. редагувань, що на 55 тис. редагувань менше (-20,6 %), ніж у цьому місяці рік тому.

3447 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 10,3 % більше ніж у листопаді 2020 року. 847 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+9,4 % до минулого року), в тому числі 214 користувачів — 100 і більше редагувань (-19 користувачів минулого року), а 31 користувач — 1000 і більше редагувань (як і минулого року). Понад 3000 редагувань здійснили 5 користувачів: Olbiopontik — 5071, Mr.Rosewater — 4486, Кучер Олексій — 4474, Леонід Панасюк — 3418, Ханас Володимир — 3375. Минулоріч таких користувачів теж було 5.

Активними були 32 із 45 дійсних адміністраторів. Найактивніші адміни: Mcoffsky (721 адміндія), Mykola7 (563 адміндії), Andriy.v (318 адміндій). Загалом за місяць зроблено 4797 адміндій.

За місяць зроблено 10544 патрулювань (-15,1 % до листопада 2020), з них 1056 патрулювань здійснила Xsandriel, 692 — Mcoffsky, 561 — Леонід Панасюк.

У листопаді зроблено 1756 подяк (на 313 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 318 користувачів (+31 до минулого року). 444 користувачів отримали подяки (-42 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 165 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 70. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 76. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Рассилон — 45. (Детальніше Тут).

У листопаді отримали статус:

У листопаді відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1 млн 125 тис.. Це 17-й показник у світі.
  • За місяць створено 4733 (або 4741) статей, що на 1239 статті або 20,7 % менше ніж у листопаді минулого року.
  • Об'єм контенту української Вікіпедії збільшився на 66 Мб (минулоріч у листопаді цей показник становив 104 Мб).
  • Розрив з арабською Вікіпедією зменшився на 147 статей і становить 20 833 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то арабів ми переженемо аж за 13 років. Швидше доженемо в'єтнамців (у квітні 2024-го, через 29 місяців) і варайців (у травні 2024 року, через 30 місяців). Також якщо шведська Вікіпедія буде зменшуватися такими ж темпами, то ми їх переженемо у листопаді 2024 року (через 35 місяців).

За кількістю створених у листопаді статей українська Вікіпедія зайняла 13 місце серед усіх вікіпедії та 10 місце серед вікіпедій розміром понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за листопад
1 Єгипетська арабська 1 430 513 75 470
2 Себуанська 6 064 522 22 669
3 Турецька 454 368 13 510
4 Чеченська 454 094 13 213
5 Англійська 6 416 117 12 861
6 Німецька 2 637 401 9 275
7 Корейська 567 524 8 835
8 Російська 1 774 717 8 077
9 Французька 2 378 048 7 271
10 Іспанська 1 734 731 7 228
11 Японська 1 302 991 5 018
12 Китайська 1 243 548 4 985
13 Українська 1 125 479 4 741
14 Арабська 1 146 320 4 605
15 Італійська 1 728 417 4 595

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Всі вікіпедії в Україні:

  • За рік (листопад 2021 до листопада 2020) сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами зі 234 до 246 млн переглядів (+12 млн, або +5,1 %).
  • Частка української в Україні виросла до 35,8 % (+0,7 %) — було 82 млн, стало 88 млн переглядів (+6 млн).
  • Частка англійської в Україні виросла до 7,3 % (+0,5 %) — було 16 млн, стало 18 млн переглядів (+2 млн).
  • Частка російської в Україні за рік зменшилася до 51,6 % (-1,4 %) — було 124 млн, стало 127 млн переглядів (+3 млн).
  • Частка всіх інших в Україні виросла до 5,3 % (+0,2 %) — було 12, стало 13 млн переглядів (+1 млн).

Частка переглядів з України російської Вікіпедії за рік зменшилася з 20,6% до 17,3% (-3,3%).

Україна — 14-а в світі серед країн, в яких здійснено найбільше число переглядів вікіпедій усіма мовами. Це на два щаблі вище, аніж рік тому:

Місце Відвідуваність Країна 2020 2020
1 3МЛРД США 1 4МЛРД
2 1МЛРД Японія 2 1МЛРД
3 902МЛН Німеччина 3 1МЛРД
4 841МЛН Велика Британія 4 973МЛН
5 771МЛН Індія 5 761МЛН
6 733МЛН Росія 8 (+2) 603МЛН
7 606МЛН Франція 6 (-1) 734МЛН
8 535МЛН Італія 7 (-1) 661МЛН
9 370МЛН Канада 9 481МЛН
10 312МЛН Польща 10 371МЛН
11 307МЛН Іспанія 11 366МЛН
12 279МЛН Бразилія 12 358МЛН
13 276МЛН Тайвань 17 (+4) 223МЛН
14 246МЛН Україна 16 (+2) 234МЛН
15 236МЛН Австралія 14 (-1) 253МЛН
16 216МЛН Іран 19 (+3) 195МЛН
17 213МЛН Мексика 13 (-4) 292МЛН
18 194МЛН Індонезія 15 (-3) 239МЛН
19 188МЛН Нідерланди 18 216МЛН
20 158МЛН Філіпіни 20 170МЛН
21 156МЛН Туреччина 23 (+2) 154МЛН
22 152МЛН Гонконг 24 (+2) 132МЛН
23 141МЛН Швеція 22 (-1) 166МЛН
24 123МЛН Чехія 25 (+1) 127МЛН
25 110МЛН Аргентина 21 (-4) 167МЛН
26 108МЛН В'єтнам 32 (+6) 88МЛН
27 103МЛН Малайзія 29 (+2) 113МЛН
28 103МЛН Korea (South) 32 (+4) 107МЛН
29 102МЛН Швейцарія 27 119МЛН

Українська вікіпедія у світі:

Число переглядів статей за місяць склало 98,8 млн, що на 9,4 % більше ніж у цей місяць рік тому.

Українська вікіпедія за підсумками місяця — 16-а в світі за відвідуваністю. Це найвищий показник за останні 5 років (до того часу статистичні дані відвідуваності були нерелевантними). За рік піднялася на два щаблі, випередивши Вікіпедії шведською і чеською. За темпами приросту — на другому місці серед двадцяти найпопулярніших вікіпедій після в'єтнамської.

Місце
(листопад
2021)
Мовний
розділ
Переглядів
(млн)
2020 2019 2018 2017
Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце
1 Англійська 6754 7968 1 7724 1
2 Японська 1016 1057 3 (+1) 1031 3
3 Російська 892 (+6,6 %) 837 (+1,0 %) 5 (+2) 829 5
4 Іспанська 860 1193 2 (-2) 1108 2
5 Німецька 848 956 4 (-1) 937 4
6 Французька 702 834 (+8,7 %) 6 767 6
7 Китайська 516 399 8 (+1) 383 8
8 Італійська 491 603 (+14 %) 7 (-1) 527 7
9 Португальська 258 363 9 377 9
10 Польська 253 312 (+20 %) 10 259 10
11 Арабська 226 228 11 224 11
12 Перська 195 195 (+83 %) 12 106,5 (-34,8 %) 14 (+2) 143 (+15,3 %) 14 (0) 124 14 (0)
13 Нідерландська 134 159 14 (+1) 151 13 (-1)
14 Турецька 127 123 15 (+1) 26
15 Індонезійська 113 161 13 (-2) 173 12 (-1)
16 Українська (uk) 98,8 (+9,4 %) 90,2 (+21 %) 18 (+2) 74,3 (+10,0 %) 18 67,6 (+9,7 %) 19 (+1) 61,6 18 (-1)
17 В'єтнамська (vi) 86,1 (+20 %) 71,6 20 (+3) 68,2 (+9,6 %) 20 62,2 (+26.7 %) 20 (0) 49,1 22 (+2)
18 Шведська (sv) 83 99,3 16 (-2) 94,5 (-1 %) 15 (-1) 95,5 (+3,0 %) 15 (0) 92,7 15 (0)
19 Корейська (ko) 75,1 75,8 19 74,2 (-3,8 %) 19 77,0 (-2,3 %) 16 (-3) 78,8 16 (0)
20 Чеська (cs) 75,0 96,0 (+27 %) 17 (-3) 75,8 (+5,0 %) 17 72,2 (+5,7 %) 17 (0) 68,3 17 (0)
21 Іврит (he) 62,6 71,3 (+17 %) 21 61,0 (+6,0 %) 22 (+1) 57,6 (+11,8 %) 22 (0) 51,0 21 (-1)
22 Угорська (hu) 59,2 66,6 22 62,0 (+19,4 %) 24 (+2) 51,9 (+9,7 %) 24 (0) 47,3 23 (-1)
23 Фінська (fi) 58,8 61,1 23 60,2 (+0,4 %) 23 60,0 (-0,8 %) 21 (-2) 60,5 19 (-2)
24 Тайська (th) 58,2 (+23 %) 47,3 25 (+1) 63,7 (-8,7 %) 21 (-4) 69,2 (+21,6 %) 18 (-3) 56,9 20 (+2)
25 Гінді (hi) 50,8 45,9 26 (+1) 77,2 (+37,1 %) 16 (-10) 56,3 (+37,7 %) 23 (+7) 40,9 24 (+1)
26 Румунська (ro) 47,0 54,0 (+24 %) 24 (-2) 43,6

Найпопулярніші у листопаді статті та порівняння їхніх переглядів з листопадом минулого року:

листопад 2021 листопад 2020
  1. Шевченко Тарас Григорович 123 332
  2. Україна 105 121
  3. Франко Іван Якович 76 807
  4. Київ 69 070
  5. Леся Українка 68 310
  6. Українська мова 56 324
  7. Сковорода Григорій Савич 55 245
  8. Айвенго 55 131
  9. Голодомор в Україні (1932—1933) 54 195
  10. Молюски 49 933
  11. Обмін речовин 49 569
  12. Англійська мова 47 879
  13. Бурба Василь Васильович 47 833
  14. Вакцина Pfizer–BioNTech проти COVID-19 45 530
  15. П'ятнадцятирічний капітан 43 936
  16. Київська Русь 42 575
  17. Справа Вагнерівців 42 003
  18. Романтизм 41 611
  19. Клітина 41 063
  20. Українська Центральна Рада 41 045
  21. Ярослав Мудрий 40 877
  22. Універсали Української Центральної Ради 39 948
  23. Велика Британія 38 568
  24. Інфузорія-туфелька 38 135
  25. Пушкін Олександр Сергійович 37 951
  26. День Гідності та Свободи 37 057
  27. Хрущовська відлига 36 597
  28. Бактерії 36 592
  29. Фотосинтез 36 252
  30. Німеччина 36 065
  31. Клімат Африки 35 657
  32. Баскетбол 35 611
  33. Права людини 35 483
  34. Мартин Боруля 35 393
  35. Фразеологізм 35 295
  36. Друга світова війна 35 061
  37. Білки 34 916
  38. Джордж Гордон Байрон 34 817
  39. Кирило-Мефодіївське товариство 34 670
  40. Лерос Гео Багратович 34 054
  41. Відродження 33 636
  42. День матері 33 551
  43. Межиріччя 33 492
  44. Франція 33 492
  45. Іван Карпенко-Карий 33 287
  46. Шістдесятники 32 906
  47. Корисні копалини України 32 128
  48. Резніков Олексій Юрійович 32 118
  49. Українське національне відродження 32 112
  50. Європейський Союз 32 089
  51. Місто (роман Підмогильного) 31 952
  52. Стародавній Єгипет 31 280
  53. Сполучені Штати Америки 31 277
  54. Перша світова війна 31 228
  55. Енеїда (Котляревський) 30 581
  56. Українська Народна Республіка 30 296
  57. Італія 29 952
  58. Директорія Української Народної Республіки 29 805
  59. Збройні сили України 29 717
  60. День пам'яті жертв голодоморів 29 707
  61. Африка 29 563
  62. Періодична система хімічних елементів 29 263
  63. Польща 29 084
  64. Єрмак Андрій Борисович 28 905
  65. Маркетинг 28 902
  66. Скоропадський Павло Петрович 28 900
  67. Петро Конашевич-Сагайдачний 28 817
  68. Реформація 28 748
  69. Володимир Святославич 28 725
  70. Волейбол 28 687
  71. Вірус 28 558
  72. Українська абетка 28 404
  73. Правопорушення 28 211
  74. Еукаріоти 27 769
  75. Мавроді Сергій Пантелійович 27 757
  76. Іван Мазепа 27 743
  77. Список країн Європейського Союзу 27 531
  78. Ліпіди 27 413
  79. Державний кордон України 27 312
  80. Революція гідності 27 204
  81. Богдан Хмельницький 27 011
  82. Комахи 26 989
  83. День української писемності та мови 26 957
  84. Софійський собор (Київ) 26 781
  85. Прокаріоти 26 623
  86. Середньовіччя 26 611
  87. Руська трійця 26 579
  88. Паразитизм 26 526
  89. Одноклітинні організми 26 432
  90. Сім чудес України 26 355
  91. Театр корифеїв 26 223
  92. Закони Хаммурапі 26 212
  93. Сільське господарство України 26 095
  94. Львів 25 993
  95. Запорозька Січ 25 928
  96. Конституція України 25 747
  97. Рутківський Володимир Григорович 25 743
  98. Складносурядне речення 25 717
  99. Сільське господарство 25 674
  100. Третій Універсал Української Центральної Ради 25 592
  1. Шевченко Тарас Григорович 115 288
  2. Джо Байден 98 144
  3. Франко Іван Якович 77 086
  4. Україна 74 906
  5. Леся Українка 68 867
  6. Київ 61 284
  7. Айвенго 59 806
  8. Президентські вибори у США 2020 56 752
  9. Голодомор в Україні (1932—1933) 53 929
  10. Сковорода Григорій Савич 51 200
  11. Козаки. Абсолютно брехлива історія 50 147
  12. Локдаун 49 247
  13. Романтизм 48 827
  14. Молюски 45 867
  15. Мішина Ксенія Олександрівна 45 721
  16. Дієго Марадона 43 857
  17. День матері 43 742
  18. Українська Центральна Рада 42 382
  19. Обмін речовин 42 129
  20. Мартин Боруля 40 887
  21. Місто (роман) 39 753
  22. Кирило-Мефодіївське товариство 39 060
  23. Універсали Української Центральної Ради 38 720
  24. Пушкін Олександр Сергійович 38 557
  25. Білки 38 476
  26. Клімат Африки 37 530
  27. Київська Русь 36 820
  28. Клітина 36 798
  29. Німеччина 36 626
  30. Бактерії 36 224
  31. Фотосинтез 34 784
  32. Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер 34 387
  33. Спадкування 34 357
  34. Вірус 33 389
  35. П'ятнадцятирічний капітан 33 267
  36. Джордж Гордон Байрон 33 018
  37. Велика Британія 32 649
  38. Стародавній Єгипет 31 853
  39. Рутківський Володимир Григорович 31 750
  40. Ліпіди 31 493
  41. Енеїда (Котляревський) 31 471
  42. Права людини 31 372
  43. Прокаріоти 31 348
  44. Іван Карпенко-Карий 31 288
  45. Баскетбол 31 113
  46. Ковалентний зв'язок 31 101
  47. Періодична система хімічних елементів 31 041
  48. Віктюк Роман Григорович 31 037
  49. Франція 30 774
  50. Єлизавета II 30 670
  51. Мазепа (Байрон) 30 621
  52. Інфузорія-туфелька 30 554
  53. Секс 30 389
  54. Українське національне відродження 30 325
  55. Ярослав Мудрий 30 319
  56. Шістдесятники 29 899
  57. Сполучені Штати Америки 29 783
  58. Дональд Трамп 29 716
  59. Відродження 29 694
  60. Список президентів США 29 490
  61. Комахи 29 470
  62. Еукаріоти 29 387
  63. Фразеологізм 28 978
  64. Африка 28 879
  65. Іван Мазепа 28 875
  66. Географічні координати 28 867
  67. Вуглеводи 28 849
  68. Директорія Української Народної Республіки 28 848
  69. Жванецький Михайло Михайлович 28 844
  70. Межиріччя 28 575
  71. Паразитизм 28 402
  72. Європейський Союз 28 303
  73. День Гідності та Свободи 28 269
  74. Географічна карта 27 785
  75. Друга світова війна 27 751
  76. Перша світова війна 27 711
  77. Володимир Святославич 27 661
  78. Львів 27 635
  79. Клітинна мембрана 27 600
  80. Радіо «Свобода» 27 398
  81. Польща 27 011
  82. Українська абетка 27 010
  83. Петро Конашевич-Сагайдачний 26 914
  84. Хрущовська відлига 26 909
  85. Театр корифеїв 26 903
  86. День пам'яті жертв голодоморів 26 795
  87. Скоропадський Павло Петрович 26 752
  88. Середньовіччя 26 726
  89. Просвітництво 26 688
  90. Італія 26 306
  91. Я (Романтика) 26 157
  92. Ферзевий гамбіт (мінісеріал) 26 043
  93. Слово о полку Ігоревім 25 415
  94. Українська Народна Республіка 25 214
  95. Запорозька Січ 25 022
  96. Руська трійця 24 996
  97. Фізична географія України 24 849
  98. Правопорушення 24 835
  99. Нормативно-правовий акт 24 723
  100. Русалка Дністровая 24 602

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 28 листопада у статті День матері (26 076 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 День матері 26 076 28 листопада Пік пов'язаний з датою свята у Росії
2 Лотфі Заде 21 655 30 листопада Пік пов'язаний з виходом дудла
3 Ян Вермер 19 588 12 листопада Пік пов'язаний з виходом дудла
4 Фанні Мендельсон 15 530 14 листопада Пік пов'язаний з виходом дудла
5 День української писемності та мови 10 069 9 листопада Пік пов'язаний з датою свята
6 Резніков Олексій Юрійович 10 066 4 листопада Пік пов'язаний з призначенням на посаду Міністра оборони України
7 Градський Олександр Борисович 9535 28 листопада Пік пов'язаний зі смертю співака
8 Голодомор в Україні (1932—1933) 9530 27 листопада Пік пов'язаний з Днем пам'яті жертв голодоморів
9 Лерос Гео Багратович 9474 4 листопада Гео Лерос показав середній палець Зеленському під час виступу на засіданні ВРУ
10 Бурба Василь Васильович 9251 20 листопада Пік пов'язаний зі справою вагнеровців
11 Омельченко Олександр Олександрович 8333 25 листопада Пік пов'язаний зі смертю політика
12 День Гідності та Свободи 8093 21 листопада Пік пов'язаний з датою свята
13 День пам'яті жертв голодоморів 6623 27 листопада Пік пов'язаний з датою вшанування
14 Огнєвіч Злата Леонідівна 6616 26 листопада Пік пов'язаний з участю у шоу «Холостячка»
15 Мандзій Любомира Степанівна 6545 27 листопада Пік пов'язаний з її смертю
16 Міжнародний чоловічий день 5838 19 листопада Пік пов'язаний з датою свята
17 Чемпіонат світу з футболу 2022 (кваліфікаційний раунд) 5565 16 листопада Пік пов'язаний з актуальною подією
18 Бутусов Юрій Євгенович 5502 26 листопада Пік пов'язаний зі скандалом, коли журналіст посперечався із Зеленським під час інтерв'ю
19 Єгипетський трикутник 5374 29 листопада Ймовірно пов'язано зі шкільною програмою
20 Хелловін 5356 1 листопада Пік пов'язаний з датою свята

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Над випуском працювали Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater

Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник -- Стефанко1982 (обговорення) 08:43, 7 грудня 2021 Стефанко1982

Хакатон для вікіспільноти: Попередня реєстрація

Привіт!

ГО «Вікімедіа Україна» розглядає можливість провести вікіхакатон для української спільноти у грудні 2021 року або у січні 2022 року.

У заходу буде дві цілі: 1) підвищити технічні навички редакторів та редакторок вікіпроєктів, навчитися новому; 2) спільно попрацювати над розробкою технічних інструментів.

Якщо вам було б цікаво долучитися до такої події — дізнатися щось нове, навчити чомусь інших людей, або ж просто попрацювати над технічними питаннями разом з іншими вікімедійцями — запрошуємо заповнити анкету попередньої реєстрації. Для участі не обов'язково мати технічні навички, у вас також буде можливість набути їх під час хакатону

Планований формат заходу — онлайн; але можливий також офлайн-компонент, якщо дозволять карантинні обмеження. Деталі визначимо за результатами попередньої реєстрації. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 18:09, 13 грудня 2021 (UTC)

Дві можливості від ВМУА: вакансія менеджера проєктів фотоконкурсу, тренінг із гендерної рівності

Привіт! Хочу звернути увагу на дві можливості від «Вікімедіа Україна»:

  • До 18 грудня включно триває прийняття заявок на вакансію менеджера/менеджерки міжнародного фотоконкурсу Вікі любить Землю. Це віддаленими робота на неповний робочий день на 2022 рік (із можливістю продовження), найважливішими навичками є вільне володіння англійською мовою та досвід менеджменту проєктів; вікімедійний досвід буде перевагою. Деталі і анкета для подання за посиланням.
  • 21 грудня разом із Національним Демократичним Інститутом проведемо тренінг із гендерної рівності. Поговоримо про те, що таке гендерна рівність, про її переваги — і як гендерна нерівність впливає на наше повсякденне життя. Активні учасники й учасниці можуть отримати офіційні сертифікати про участь. Реєстрація за посиланням, трохи більше деталей у дописі. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 17:13, 14 грудня 2021 (UTC)

Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за листопад — грудень

У листопаді і на початку грудня відбулися такі події:

  • До 22 листопада тривав тематичний Тиждень Австрії у Вікіпедії. Його учасники та учасниці створили та поліпшили близько 285 статей, присвячених цій країні. Сторінка тижня
  • 24 листопада громадська організація «Вікімедіа Україна» провела онлайн-презентацію Конкурсу наукових зображень. Переглянути запис можна за посиланням.
  • До 24 листопада у Вікіпедії проходив марафон «Це зробила вона», присвячений покращенню статей про жінок. Понад тридцять учасників та учасниць поліпшили близько 250 енциклопедичних статей про видатних жінок. Детальніше про результати марафону читайте тут.

Запис онлайн-церемонії нагородження.

  • До 28 листопада у Вікіпедії тривав Тиждень Джозефа Конрада, присвячений творчості англійського письменника польського походження, родом з України. За результатами проєкту, створено і поліпшено понад 50 статей.
  • До 30 листопада в межах міжнародної кампанії #SheSaid в українських Вікіцитатах вдруге пройшов марафон «Це сказала вона». Створено і поліпшено збірки цитат понад 200 жінок.
  • До 5 грудня у Вікіпедії та сестринських вікіпроєктах пройшла щорічна акція «Свічка пам’яті у Вікіпедії» зі створення та покращення статей про Голодомор 1932—1933 років. До неї долучилося п’ять учасників та учасниць.

Наразі тривають:

  • До 15 грудня проходить щорічний Конкурс наукових зображень. Запрошуємо всіх охочих наповнювати Вікісховище світлинами на наукову тематику та змагатися за призи.
  • До 28 лютого 2022 року в українській Вікіпедії триває щорічний конкурс статей «Вікіпедія для школи». До участі запрошуємо шкільних вчителів, університетських викладачів та всіх охочих.

До 18 грудня триває збір заявок на [https://blog.wikimedia.org.ua/2021/12/09/project-manager-2021/ вакансію менеджера/менеджерки проєкту' міжнародного фотоконкурсу «Wiki Loves Earth».

Цікаві публікації за останній місяць

Вікі любить Землю:

Міжнародні новини

  • У грудні спеціалістки Фонду Вікімедіа провели онлайн-розмову з українською спільнотою про нову грантову програму «Movement Strategy Implementation Grants». Гранти доступні особам та організаціям, які зацікавлені втілювати ініціативи стратегії міжнародного вікіруху.

Більше інформації про грантову програму (англійською) Список ініціатив, які підтримуються цією програмою

  • Організатори Вікіманії 2021 — першої глобальної онлайн-конференції міжнародного вікіруху, яка пройшла у серпні — опублікували детальний звіт. За їх підрахунками, у події взяли участь 1700 людей, з яких майже дві третини долучилися до Вікіманії вперше.

Допис про результати Вікіманії (англійською) Більше про Вікіманію та участь у ній українців — тут та тут.


--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 11:26, 15 грудня 2021 (UTC)

Movement Charter/Drafting Committee/Elections (Before end)

The event: Movement Charter/Drafting Committee/Elections
The end: 2021-10-25 11:59:59 UTC
The candidates: Movement Charter/Drafting Committee/Candidates
The vote compass: https://mcdc-election-compass.toolforge.org/
The basic statistic of candidates: Movement Charter/Drafting Committee/Candidates/Table

The unofficial tools used the official data:

The unofficial page used the official data:

Learn how Movement Strategy Implementation Grants can support your Movement Strategy plans

Movement Strategy Implementation grants now provide more than $2,000 USD to put Movement Strategy plans into action. Find out more about Movement Strategy Implementation grants, the criteria, and how to apply. -- MNadzikiewicz (WMF) (talk) 13:30, 29 жовтня 2021 (UTC)

Upcoming Call for Feedback about the Board of Trustees elections

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

The Board of Trustees is preparing a call for feedback about the upcoming Board Elections, from January 7 - February 10, 2022.

While details will be finalized the week before the call, we have confirmed at least two questions that will be asked during this call for feedback:

  • What is the best way to ensure fair representation of emerging communities among the Board?
  • What involvement should candidates have during the election?

While additional questions may be added, the Movement Strategy and Governance team wants to provide time for community members and affiliates to consider and prepare ideas on the confirmed questions before the call opens. We apologize for not having a complete list of questions at this time. The list of questions should only grow by one or two questions. The intention is to not overwhelm the community with requests, but provide notice and welcome feedback on these important questions.

Do you want to help organize local conversation during this Call?

Contact the Movement Strategy and Governance team on Meta, on Telegram, or via email at msg(_AT_)wikimedia.org.

Reach out if you have any questions or concerns. The Movement Strategy and Governance team will be minimally staffed until January 3. Please excuse any delayed response during this time. We also recognize some community members and affiliates are offline during the December holidays. We apologize if our message has reached you while you are on holiday.

Best,

Movement Strategy and Governance

Дякуємо. -- Xeno (WMF) 17:56, 27 грудня 2021 (UTC)

Запит ЗМІ

Одне з регіональних видань звернулося до мене за коментарем з приводу публікації:

Wikimedia Foundation домагається заборони на використання бренду Wikipedia в Україні. Що відбувається?

Ось що я їм відповів:

Наскільки розумію, права на використання торговельного знаку «Вікіпедія», як і низки інших, таких як «Вікімедіа», «Вікісховище», «Вікіцитати», ексклюзивно належать Wikimedia Foundation. В Україні такі права належать згідно з договором, укладеним між ГО «Вікімедіа Україна» і WMF, лише ГО «Вікімедіа Україна». Правомірність використання торговельного знаку «Вікіпедія» в назві юридичних осіб в Україні і в рекламі бізнес-послуг дійсно має визначити суд.

Існують різні підходи "материнських" організації щодо діяльності їх відділень. Так, наприклад, міжнародна організація експедиторських організацій FIATA дозволяє членство в організації двох рівноправних організацій в кожній з країн. Конкуренція між ними сприяє кращій якості послуг і виконанню місії організації. Натомість WMF прийняла інший підхід — існування в кожній країні лише однієї організації зі статусом відділення. Не певен, що це доцільно, але це право WMF.

Буду вдячний за пропозиції щодо зміни, доповнення. --Perohanych (обговорення) 13:59, 29 грудня 2021 (UTC)

@Perohanych: Друга частина неправдива. В тій же Росії є низка визнаних організацій: поряд з ВМРУ є купа незалежних організацій від башкирської до вікікраєзнавців північного заходу Росії. Усі вони підписали угоди з Фондом та мають право на використання марок у якомусь обсязі. Питання в тому, що організація «Вікіпедія Україна» ніколи навіть не зверталася по дозвіл — NickK (обг.) 15:26, 29 грудня 2021 (UTC)
Статус відділення англ. chapter в Росії має лише Вікімедіа РУ. «У якомусь обсязі», мабуть, можна отримати. Йдеться ж про неможливість інших організацій отримати такі самі права, і не лише у використанні ТМ, які наразі у стосунку до WMF має ГО «Вікімедіа Україна». Проте, дякую за зауваження, додав слово «рівноправних» --Perohanych (обговорення) 15:46, 29 грудня 2021 (UTC)
Щодо статусу, то це вже давно не єдиний статус, який надає Фонд Вікімедіа. Юзергрупи також можуть законно використовувати торгові марки, вони підписують відповідні угоди. І є країни, в яких є дві рівноправні юзергрупи, наприклад, Північна Македонія, але там конкуренція не покращила спільноту, а послабила її.
Але все це не стосується нашого випадку. Ви от наводите приклад FIATA: чи можу я завтра створити ГО «ФІАТА Україна», а післязавтра виступити від імені «ФІАТА Україна» по телебаченню, це буде законно? — NickK (обг.) 16:48, 29 грудня 2021 (UTC)
Думаю, що створити ГО «ФІАТА Україна» можете, однак в члени FIATA таку організацію не приймуть. І не через назву. У FIATA, то там є два рівні членства — індивідуальні члени (це експедиторські підприємства) і члени-асоціації (це вищий рівень). В Україні є дві асоціації — члени FIATA: Асоціація міжнародних експедиторів України, і Асоціація Укрзовніштранс. Цікаво, що експедиторське підприємство може стати індивідуальним членом FIATA лише ставши членом і отримавши рекомендацію однієї з національних асоціацій.
Але не розумію, нащо про це питаєте — як це стосується коментаря виданню?
Щодо Північної Македонії — то знайомий з діяльністю вузькоспеціалізованої m:GLAM Macedonia User Group, яка, до речі, чисельніша за ВМУА — має 88 членів, в той час, як у ВМУА чиняться перепони для прийняття нових членів і існує диктатура більшості (коли 50% + 1 член) можуть сформувати 100% керівних органів. А яка друга група в Північній Македонії? Вона також опікується питаннями GLAM? --Perohanych (обговорення) 19:28, 29 грудня 2021 (UTC)
@Perohanych: Мова про m:Shared Knowledge, вони опікуються в тому числі й GLAM, так само й GLAM Macedonia опікується не лише GLAM, а й іншими програмами (наприклад, освітньою). Ніякого чіткого розмежування там немає, просто внаслідок конфліктів розвалилася єдина «Вікімедіа Македонія», і на її руїнах виросли дві організації за принципом «як вийшло». Як підсумок — обидві організації доволі слабкі. Подібний поділ є або був і в низці інших країн — лише в нашому регіоні це Албанія, Греція, Словаччина, а найвідомішим прикладом на міжнародному рівні є Бразилія. Нічим добрим це зазвичай не завершується — он у Словаччині дві організації доконкурувалися до того, що вирішили одночасно провести кожна по науковому конкурсу з однією й тією самою цільовою аудиторією, і обидві очікували зробити це за кошти Фонду. Результатом, звісно, стало те, що в Словаччині не провели жодного наукового конкурсу. У Бразилії ж доконкурувалися до того, що Фонд закрив на рік обидві конкуруючі організації, відкинувши спільноту в розвитку на кілька років назад.
Це стосується коментаря тому, що ви не роз'яснюєте журналістам головного — звідки ж та ГО «Вікіпедія Україна» взялася. Ви описуєте так, наче це якась рівноправна до ГО «Вікімедіа Україна» організація. А насправді ж це від імені української Вікіпедії виступають по суті або люди, яких спільнота вигнала за порушення правил (вікібізнесмени), або люди, які до цієї Вікіпедії й особливого стосунку не мають (можливо, мають акаунти, але точно не є активними в спільноті). Це саме те саме, що я створив би ГО «ФІАТА Україна» та виступав би по телебаченню, удаючи, що ми українська член-асоціація FIATA (хоча я її створив вчора). Ота ГО «Вікіпедія Україна» має приблизно ту саму легітимність.
А ваша пропозиція створити дві організації в Україні стратегічно шкідлива. Якщо ділити вікіспільноту України на дві частини, то в нас уже є цей поділ — понад 50% читачів Вікіпедії з України досі читає російською, чимало й дописує туди. Якщо ви загітуєте Фонд створити дві організації в Україні, то ніша другої організації майже напевно відійде умовній ГО «Вікімедіа на Україні», яка фокусуватиметься на російській мові. Така схема вже успішно працює в кількох країнах — зокрема, в Іспанії Фонд окремо підтримує іспаномовну й окремо каталономовну організації, обидві з яких мають офіційний статус; в Індії замість великої «Вікімедіа Індія», яка через розмір й суперечності в спільноті стала некерованою, Фонд визнав коаліцію місцевих організацій за мовною ознакою; подібний поділ між боснійською та сербською спільнотою вже відбувається в Боснії й Герцеговині. Тож якщо ділити вікіпедистів в Україні на дві великі групи, скоріш за все Фонд саме так і поділить, надавши рівні права україномовній організації та російськомовній. Критична маса російськомовних для цього є, який-небудь HOBOPOCC може очолити цей рух, і буде вам друга організація. Звісно, не те, чого ви хотіли б, бо який сенс Фонду створювати клона ГО «Вікімедіа Україна», але з вами на чолі? — NickK (обг.) 23:34, 29 грудня 2021 (UTC)
Як у людини, яка стояла (точніше сиділа, разом з Вами, до речі) біля витоків ГО «Вікімедіа Україна» 1 березня 2009 в кафе першого поверху Центральних торгових лазень, у мене є конфлікт інтересів, тому нейтрально і об'єктивно ставитися і висловлюватися щодо ГО «Вікіпедія Україна» я не можу.
Дякую за роз'яснення становища в Македонії. Там, як виявляється, одна з організацій таки хоче бути "рівнішою" за іншу, домагаючись статусу відділення.
Дійсно, наразі створювати в Україні клонів не варто. Але поки у ГО «Вікімедіа Україна» буде діяти "совковий" принцип демократичного централізму (на жаль, нами ж закріплений в 2009 році у статуті), поки інтереси опозиції не будуть враховуватися, нічого доброго організацію не чекає. Скінчиться централізоване фінансування з Фонду Вікімедіа — скінчиться й діяльність організації. --Perohanych (обговорення) 12:41, 30 грудня 2021 (UTC)
@Perohanych: Вибачте, але я не розумію вас. Ви пишете, що висловлюватися щодо ГО «Вікіпедія Україна» я не можу — але ця гілка про те, що ви хочете висловитися щодо ГО «Вікіпедія Україна» у ЗМІ. Гадаю, вам слід запропонувати цьому ЗМІ обрати іншу людину. Ось наприклад серед бюрократів 4 з 6 (крім Aced та Yakudza) не є членами ВМУА — можливо, хтось із них захоче прокоментувати цьому ЗМІ замість вас? Це також може бути краще сприйнято в ЗМІ, якщо прокоментує хтось із спільноти, людина, яка не є членом жодної організації — NickK (обг.) 23:53, 30 грудня 2021 (UTC)
Намагався бути у висловлюваннях якомога лаконічнішим, щоб не годувати тролів і не розпалювати в суспільному просторі конфліктну тему. А якщо хто має що сказати ЗМІ, для цього зараз немає перепон. --Perohanych (обговорення) 13:05, 31 грудня 2021 (UTC)

Деякі підсумки року

Завершується 2021 рік і хочу висловити суб'єктивні підсумки. На мою думку цей рік найгірший за час існування україномовної Вікіпедії. Вікіпедія стала відображенням того, що відбувається в Україні. Дотримання норм стало необов'язковим, як і в країні. На перший план вийшла доцільність, на жаль у гіршому розумінні, популізм рулить.

Останнім часом є певна ворожість до нових користувачів. Їх внесок розглядають під прицілом вікібізнесу, де його зовсім немає. Є статті до яких новим користувачам зась.

Критерії значущості часто не працюють, користувачі просто вважають що щось є значущим, але нічого не роблять щоб це показати. Якщо апелюють до критеріїв значущості, то перекручують їх на свій лад. Дещо більше двох місяців я відійшов від Вікіпедії, хоча постійно переглядав редагування, зайнявся стаття з проблемними шаблонами. Картина дуже сумна, дуже велика кількість статей потребує поліпшення (словникові, без джерел та інше). Апелюють до того, що багато номінацій на повільне вилучення потрібно відправляти на поліпшення, але зараз це по суті могила, одиниці туди заглядають, а кількість статей там росте. Ось де потрібні зусилля, але ні, краще на повільному продукувати величезні обговорення, нічого не роблячи у самих статтях. У цьому році негаразди проявилися майже скрізь, навіть там де їх не було.

Бюрократів завжди потрібно кликати.

Внесені зміни до правила про АК неможливо зрозуміти. Це правило читають як кому захочеться. АК працює по суті тільки під загрозою розпуску. Замість того, щоб дотримуватися вимог, йде апеляція до того, що попередні скликання так працювали. Це шлях у нікуди, потрібно показувати приклад, а для того щось оперативно вирішувати.

Дожилися до того, що вже йдуть війни чек'юзерів.

Нарешті про адміністрування, що мені ближче. Навіщо нам їх стільки. Третину з них пересічні користувачі про них не знають, ну зроблять вони у кращому випадку до однієї адміндії на тиждень, інколи після нагадування про можливу втрату статусу. Ці дії елементарні. Друга третина робить значно більше, але їх не видно там де потрібно підвести якийсь підсумок, оперативно відреагувати на запити. їх не видно в різних обговореннях, де потрібно вирішувати важливі питання. Адміністрування по суті тримається на третині адміністраторів. І якщо з якихось причин вони відсутні, або не хочуть з якихось причин реагувати, проблеми не вирішуються. А я розумію, що адміністрування виснажує,але не настільки, щоб роками нічого майже не робити.

Суперечки між користувачами, особливо гострі, вирішують дуже мало адміністраторів. Про якість цього вирішення інколи краще не згадувати, але вважають нехай буде так, бо інакше нічого не буде.

І знову до своїх баранів. Щоб не говорили, повільне вилучення є, напевне, найбільшою проблемою адміністрування. По суті дуже значна частина номінацій нескладні, легко підвести підсумок, особливо коли значущості немає, навіть запереченнями є репліки (не аргументи в обговореннях). Але чомусь страшно щось зробити. Я деякий час припинив підводити підсумки і на таку кількість, що я міг би зробити, зросла кількість номінацій. А адміністраторів у цьому напрямку, як і б це робили, чомусь не збільшується.

А так всіх з Новим роком і щоб у наступному році було менше проблем. А для цього потрібно забути всі свої амбіції і робити все, щоб Вікіпедія стала кращою. І частіше переглядайте проблемні статті, і ставте питання про їх вилучення, якщо вони шкодять репутації Вікіпедії. І саме основне - має бути повага до всіх користувачів.--Submajstro (обговорення) 20:00, 31 грудня 2021 (UTC)

І Вас з Новим роком! --Gouseru Обг. 20:06, 31 грудня 2021 (UTC)
цілком можливо що в 2022 я зменшу свою притомність у вікіжитті. Зміна сімейного статусу передбачається. Але намагатимуся якось хоч рило всунути --Л. Панасюк (обговорення) 20:19, 31 грудня 2021 (UTC)
Щодо повільного вилучення. Пропоную правило, що стаття, номінована на вилучення, автоматично знімається з номінації, якщо по ній три місяці не підводився підсумок. Право на повторне номінування такої статті — ще через три місяці. Можливо це підштовхне адміністраторів до дій з підведення підсумків? --Perohanych (обговорення) 20:46, 31 грудня 2021 (UTC)
Submajstro, можливо я щось і пропустив, але наведіть, будь ласка, приклад того, як ви особисто боретеся проти наведених вами негативних явищ в українському розділі Вікіпедії. Чи це просто у стилі Віті Леоненка «я би лучше смог»?--Кучер Олексій (обговорення) 00:05, 1 січня 2022 (UTC)
@Кучер Олексій: не потрібно наводити приклади, просто потрібно робити те, що обіцяли. Я принаймні, щось робив, апелював до спільноти, можливо мало. А просто критикувати і при цьому нічого не робити, то це не серйозно. Усунутися від того що можна щось зробити у рамках правил, це не конструктивно. --Submajstro (обговорення) 15:23, 1 січня 2022 (UTC)
Submajstro, от я вас і запитую, що ви пропонували окрім критики. Філософські трактати про битіє чи не битіє-житіє, які ви останнім часом тут виписуєте, це не «принаймні, щось робив, апелював до спільноти», а просто щось у стилі я не знаю як, але точно не так.--Кучер Олексій (обговорення) 11:50, 2 січня 2022 (UTC)
@Submajstro: Я би для початку зробив такий фундаментальний крок - це ввів би обов'язкове правило, що кожне твердження повинне підтверджуватися приміткою з посиланням на надійне джерело. (А то у нас поліпшення будь-якої статті починається з того, що шукаєш і перевіряєш кожне речення, що звідки взято, фактично починаєш роботу з нуля, мабуть через те і так мало пишуть добрих і вибраних статей). І от тоді люди принаймні не лінувалися б шукати джерела, хоча би в місцевій пресі. І легше стало би аналізувати статті на предмет значущості.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:29, 4 січня 2022 (UTC)
Це прекрасна ідея. --Юрко (обговорення) 16:45, 4 січня 2022 (UTC)

З Новим Роком!

З Новим Роком, Пані та Панове!! Хай Омікрон-варіант SARS-CoV-2 стане вільно-[само]розповсюджуваною вакциною, «дельта» самоліквідується, як у Японії, пандемія згине, мов роса на сонці, і хай всі будуть здорові! :) --Yuriz (обговорення) 23:29, 31 грудня 2021 (UTC)

З Новим MMXXII роком! З Днем суспільного надбання! --塩基Base 23:58, 31 грудня 2021 (UTC)
З Днем Народження Провідника.--Кучер Олексій (обговорення) 00:08, 1 січня 2022 (UTC)

Січневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 1 (93) — підсумки грудня і 2021 року

Активність

Число редагувань на початок грудня: 33 929 тис., на кінець місяця: 34 244 тис. За місяць зроблено 315 тис. редагувань, що на 35 тис. редагувань більше (+12,5 %) ніж у цьому місяці рік тому.

У 2021 році зроблено 3 795 тис. редагувань, тоді як у 2020 році зроблено 3 532 тис. редагувань (+7,4 %). Щодоби у 2021 було в середньому 10397 редагувань, щогодини 433, або 1 редагування що 9 секунд.

3297 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 4,3 % менше ніж у грудні 2020 року. 791 користувач за місяць здійснив 10 і більше редагувань (-6,6 % до минулого року), в тому числі 202 користувачів — 100 і більше редагувань (-12 користувачів до минулого року), а 27 користувачів — 1000 і більше редагувань (-4 користувачів до минулого року). Понад 3000 редагувань здійснили 4 користувачі: Olbiopontik — 7378, Леонід Панасюк — 3345, AlexKozur — 3130, Mr.Rosewater — 3022. Минулоріч таких користувачів було 5.

Активними у грудні були 33 із 45 дійсних адміністраторів. Найактивніші адміни: AlexKozur (896 адміндій), Andriy.v (722 адміндії), Mykola7 (500 адміндій).

За місяць зроблено 10133 патрулювань (-61 % до грудня минулого року), з них 2074 патрулювань зробив RomaKogut, 418 — Леонід Панасюк, 350 — AlexKozur.

У грудні зроблено 1370 подяк (на 1451 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 277 користувачів (-52 до минулого року). 428 користувачів отримали подяки (-126 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 109 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 58. Найбільше подяк отримав — Mykola7 — 52. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 28. (Детальніше Тут).

У грудні отримали статус:

У грудні відбулися вікітижні:

Розмір

У 2021 започатковано 65 057 нових статей проти 92 061 у 2020 (-29,3 %). Щодоби в середньому створювалося 178 статей. Загальне число статей перевищило 1129 тис. Це 17-й показник у світі.

  • За грудень створено 4441 статей, що на 2151 статей менше ніж у грудні минулого року (за іншими даними створено 4437 статей).
  • Середня результативність за день — 143 статті.
  • Об'єм української Вікіпедії збільшився на 67 Мб (-20 % до грудня минулого року).
  • Розрив з арабською Вікіпедією збільшився на 581 статтю і становить 21414 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо у вересні 2024 року (через 31 місяць), а в'єтнамців у жовтні 2024-го (через 33 місяці). Також якщо шведська Вікіпедія буде зменшуватися такими ж темпами, то ми її переженемо у травні 2023 року (через 17 місяців).

За кількістю створених у грудні статей українська Вікіпедія зайняла 12 місце.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за грудень
1 Єгипетська арабська 1 512 633 82 120
2 Себуанська 6 094 307 29 785
3 Англійська 6 431 508 15 391
4 Німецька 2 648 176 10 775
5 Турецька 463 584 9 216
6 Російська 1 782 379 7 662
7 Французька 2 385 686 7 638
8 Іспанська 1 741 171 6 440
9 Арабська 1 151 339 5 019
10 Італійська 1 733 405 4 988
11 Китайська 1 248 060 4 512
12 Українська 1 129 916 4 437
13 Польська 1 502 594 4 347
14 Корейська 571 837 4 313
15 Японська 1 307 263 4 272

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

За 2021 в українській Вікіпедії здійснено 891,0 млн переглядів сторінок проти 855,1 млн в 2020 (+4,2 %). Абсолютне річне зростання становить 35,9 млн переглядів.

За підсумками грудня українська Вікіпедія на 16 місці у світі за відвідуваністю. Число переглядів сторінок за місяць становить 89,0 млн (-2 % до грудня минулого року).

За рік піднялася в світовому рейтингу на щабель, обігнавши шведську Вікіпедію. «Сусідні» мовні розділи:

Місце Мовний
розділ
Переглядів

грудень 2021

Переглядів

грудень 2020

Місце Переглядів

грудень 2019

Місце Переглядів
грудень 2018
Місце Переглядів
грудень 2017
Місце
1 Англійська (en) 6 831 (-11 %) 7 672 (+0,2 %) 1 7 651 1 7669 1 7471 1
2 Японська (ja) 985 (-4,3 %) 1 029 2 1029 2 1033 2 959 2
3 Німецька (de) 895 (-7,0 %) 962 (+3 %) 3 931 3 947 3 928 3
4 Російська (ru) 890 (+6,7 %) 843 (+3 %) 5 (+1) 816 (-4,9 %) 5 858 (-5,9 %) 4 (-1) 912 4
5 Іспанська (es) 740 (-21 %) 932 (+8 %) 4 (-1) 863 (+7,7 %) 4 800 5 (+1) 827 5
6 Французька (fr) 685 (-10 %) 763 (+4 %) 6 737 (+3,7 %) 6 711 6 689 6
7 Китайська (zh) 510(+29 %) 396 8 (+1) 395 8 393 8 356 8
8 Італійська (it) 486 (-17 %) 588 (+16 %) 7 (-1) 505 7 521 7 490 7
9 Польська (pl) 241 (-14 %) 279 (+13 %) 10 (+1) 246 10 255 10 240 10
10 Португальська (pt) 233 (-24 %) 305 9 (-1) 312 9 277 9 291 9
11 Арабська (ar) 220 (-5,6 %) 233 (+9 %) 11 213 (+12 %) 11 190 11 187 11
12 Перська (fa) 194 (-4,9) 204 (+35 %) 12 151 12 154 12 127 13 (+1)
13 Турецька (tr) 144 (-6,5 %) 154 13
14 Нідерландська (nl) 139 (-8,6 %) 152 (+5 %) 14 145 (-2,7 %) 13 (-1) 149 13 145 12 (-1)
15 Індонезійська (id) 103 (-31 %) 150 (+8 %) 15 139 (+14 %) 14 (-1) 122 14 109 14
16 Українська (uk) 89,0 (-2,0 %) 90,8 (+26 %) 17 (+1) 72,2 (+9,4 %) 16 (-1) 65,9 (+14 %) 18 (+2) 58.0 19 (+1)
17 В'єтнамська (vi) 86,7 (+27 %) 68,2 21 (+4) 70,5 (+10,8 %) 17 (-4) 63,7 (+27 %) 20 (+3) 50.1 22 (+2)
18 Шведська (sv) 85,3 (-13 %) 97,7 (+5 %) 16 (-2) 93,9 (-2,6 %) 15 (-1) 96,3 (-1 %) 15 97,1 15
19 Чеська (cs) 75,8 (+1,9 %) 74,4 (+8 %) 19 69,1 (+4,7 %) 19 66.0 (+1 %) 17 (-2) 65.4 17 (=)
20 Корейська (ko) 74,9 (-10 %) 83,6 (+19 %) 18 (-2) 70,0 (-9,4 %) 18 76.6 (-6 %) 16 (-2) 81.2 16 (=)
21 Іврит (he) 66,4 (-7,8 %) 72,0 (+20 %) 20 (-1) 60,2 (+2,9 %) 22 (+2) 58.5 (+7 %) 23 (+1) 54.5 20 (-3)
22 Гінді (hi) 63,8 59,6 24 (+2) 66,5 (+10,5 %) 20 (-4) 60.2 (+38 %) 22 (+2) 43.5 24 (+2)
23 Тайська (th) 61,9 51,4 25 (+2) 58,4 (-12 %) 23 (-2) 65.1 (+29 %) 19 (-4) 50.6 21 (+2)
24 Фінська (fi) 59,7 63,7 (+4 %) 23 (-1) 61,0 (+1 %) 21 (-2) 60.6 (+1 %) 21 60.2 18 (-3)
25 Угорська (hu) 57,8 66,9 (+21 %) 22 (-3) 55,2 (+9,1 %) 24 (+2) 50.6 (+10 %) 24 46.1 23 (-1)

Число унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, в грудні становило 15 385 623, це на 7,7 % більше, ніж у грудні 2020.

77 млн або 87 % від загального числа переглядів здійснено з території України, по 2 млн зі США і РФ, по 1 млн з Нідерландів і Польщі, 581 тис. з ФРН, 461 тис. з Індонезії, 437 тис. з Франції, 401 тис. з Чехії, 292 тис. з Канади, 283 тис. з Італії, 270 тис з Великої Британії, 173 тис з Іспанії, 149 з Гонконгу, 116 тис. з Сейшелів, 113 тис. з Сінгапуру, 112 тис з Тайваню, 105 тис. з Румунії

Всі вікіпедії в Україні:

  • За грудень 2021 сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами становила 224 млн переглядів. Це на 10 млн, або на 4,3 % менше, як у грудні 2020.
  • Частка української в Україні впала до 34,3 % (-0,7 %) — було 82 млн, стало 77 млн переглядів (-5 млн).
  • Частка російської в Україні за рік виросла до 54,0 % (+0,6 %) — було 125 млн, стало 121 млн переглядів (-4 млн).

Україна — 14-а в світі серед країн, в яких здійснено найбільше число переглядів вікіпедій усіма мовами.

1 3 МЛРД США
2 1 МЛРД Японія
3 945МЛН Німеччина
4 864МЛН Велика Британія
5 841МЛН Індія
6 660МЛН Росія
7 599МЛН Франція
8 528МЛН Італія
9 372МЛН Канада
10 294МЛН Польща
11 293МЛН Іспанія
12 277МЛН Тайвань
13 235МЛН Бразилія
14 224МЛН Україна
15 222МЛН Австралія
16 215МЛН Нідерланди
17 204МЛН Іран
18 199МЛН Індонезія
19 177МЛН Мексика
20 173МЛН Туреччина

Найпопулярніші статті у 2021 році та порівняння їхніх переглядів з 2020 роком:

2021 2020
  1. Україна 960 215
  2. Шевченко Тарас Григорович 743 895
  3. Київ 583 548
  4. Леся Українка 557 431
  5. Франко Іван Якович 350 807
  6. Українська мова 345 909 (нове)
  7. Друга світова війна 341 217
  8. Англійська мова 323 790 (нове)
  9. Київська Русь 322 599
  10. Сполучені Штати Америки 308 309
  11. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 286 124
  12. Перша світова війна 282 909
  13. Єлизавета II 276 322 (нове)
  14. Десять заповідей 267 591 (нове)
  15. Велика Британія 267 317
  16. Львів 265 601
  17. Богдан Хмельницький 255 879
  18. Збройні сили України 250 686 (нове)
  19. Бандера Степан Андрійович 248 145 (нове)
  20. Європейський Союз 235 781
  21. Українська абетка 233 453
  22. Німеччина 232 972
  23. Населення України 229 114
  24. Секс 228 605
  25. Список українських чоловічих імен 225 466
  26. Чорнобильська катастрофа 224 133
  27. Костенко Ліна Василівна 221 078
  28. Список українських жіночих імен 218 091
  29. Список президентів України 216 806
  30. Вірус 216 723
  31. Білки 216 518
  32. Ілон Маск 216 278
  33. Росія 214 807
  34. Війна на сході України 213 706
  35. Голодомор в Україні (1932—1933) 212 158
  36. Роксолана 210 715
  37. НАТО 207 458
  38. Список країн Європейського Союзу 206 501
  39. Польща 202 925
  40. Відродження 200 031
  41. Союз Радянських Соціалістичних Республік 198 575
  42. Галицько-Волинське князівство 198 542
  43. Зеленський Володимир Олександрович 196 918
  44. Ярослав Мудрий 196 279
  45. Грушевський Михайло Сергійович 195 973
  46. Австралія 195 299
  47. Франція 195 247
  48. Трипільська культура 191 944
  49. Права людини 191 000
  50. Просвітництво 187 186
  1. Україна 794 616
  2. Шевченко Тарас Григорович 636 431
  3. Київ 446 595
  4. Леся Українка 379 565
  5. Друга світова війна 354 316
  6. Франко Іван Якович 342 920
  7. Перша світова війна 303 547
  8. Вірус 299 444
  9. Список українських жіночих імен 288 830
  10. Київська Русь 275 953
  11. Населення України 275 081
  12. Білки 271 731
  13. Список українських чоловічих імен 266 116
  14. Сполучені Штати Америки 261 184
  15. Пандемія коронавірусної хвороби 2019 258 534
  16. Прислівник 253 903
  17. Галицько-Волинське князівство 252 507
  18. Займенник 250 844
  19. Богдан Хмельницький 247 865
  20. Велика Британія 247 803
  21. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 245 558
  22. Львів 244 149
  23. Німеччина 242 272
  24. Європейський Союз 233 453
  25. Просвітництво 232 342
  26. Коронавірусна хвороба 2019 в Україні 231 602
  27. Природна зона 230 186
  28. Українська абетка 227 418
  29. Гриби 224 646
  30. Євразія 224 127
  31. Український степ 220 235
  32. Костенко Ліна Василівна 215 838
  33. Австралія 215 381
  34. Романтизм 215 083
  35. Екосистема 212 456
  36. Спіймати Кайдаша 211 225
  37. Коронавіруси 210 744
  38. Голодомор в Україні (1932—1933) 208 893
  39. Амінокислоти 208 640
  40. Данило Галицький 208 495
  41. Вуглеводи 207 668
  42. Дніпро 207 293
  43. Шістдесятники 206 638
  44. Грушевський Михайло Сергійович 204 115
  45. Зеленський Володимир Олександрович 202 981
  46. Мішані ліси України 200 858
  47. Населення Землі 200 197
  48. Стус Василь Семенович 199 743
  49. Польща 199 252
  50. Список країн за населенням 198 403

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності у грудні, то найбільша добова відвідуваність була 2 грудня у статті Жорж Сера:

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Жорж Сера 16 139 2 грудня Пік пов'язаний з випуском дудла
2 День Збройних Сил України 13 431 6 грудня Пік пов'язаний з датою свята
3 Зимове сонцестояння 11 877 21 грудня Пік пов'язаний з актуальною подією
4 День святого Миколая 9619 19 грудня Пік пов'язаний з датою свята
5 Введення в Храм Пресвятої Діви Марії 8661 4 грудня Пік пов'язаний з датою свята
6 Кава з кардамоном (телесеріал) 8353 23 грудня Пік пов'язаний з прем'є'рою телесеріалу
7 Протоптер 7884 1 грудня Пік пов'язаний із запитанням на телешоу «Перший мільйон»
8 Різдво Христове 7136 25 грудня Пік пов'язаний з датою свята
9 Святий Миколай 7035 19 грудня Пік пов'язаний з датою святкування
10 Збройні сили України 6958 6 грудня Пік пов'язаний з датою святкування
11 Новий рік 6518 31 грудня Пік пов'язаний з датою свята
12 Тварини в космосі 5815 8 грудня Пік пов'язаний із запитанням на телешоу «Перший мільйон»
13 Прапор Парагваю 5799 1 грудня Пік пов'язаний із запитанням на телешоу «Перший мільйон»
14 Вірастюк Василь Ярославович 5747 13 грудня Пов'язано із його вульгарним скандальним висловлюванням
15 День Андрія 5585 13 грудня Пік пов'язаний з датою свята
16 Список українських чоловічих імен 4988 12 грудня
17 Неметали 4704 8 грудня
18 Старуня 4444 22 грудня
19 Миколай Чудотворець 4301 19 грудня Пік пов'язаний з датою свята
20 Леся Українка 4195 1 грудня Пік пов'язаний зі шкільною програмою

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Над випуском працювали Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater

Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

А коли буде топ-30 авторів за відвідуваністю? Давно його вже не було. --Alex Blokha (обговорення) 23:20, 8 січня 2022 (UTC)
Цікава ідея з відвідуваністю по країнах. Якщо додати населення, то можна подивитися які країни більше спираються на факти. --Alex Blokha (обговорення) 23:20, 8 січня 2022 (UTC)
коли Ви враховуєте статистику від числа 1 до числа 1, то Ви враховуєте й перший день наступного місяця, коректніше брати статистику від числа 1 до 30 (31) числа. --白猫しろ ねこОбг. 18:51, 10 січня 2022 (UTC)

Wiki Loves Folklore is back!

Будь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2022 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

You can also organize a local contest in your country and support us in translating the project pages to help us spread the word in your native language.

Feel free to contact us on our project Talk page if you need any assistance.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

--MediaWiki message delivery (обговорення) 13:15, 9 січня 2022 (UTC)

Що до розділу Посилання, а що до розділу Література

Чи правильно розумію, якщо додаткова інформація про предмет статті:

  • опублікована лише в друкованих виданнях — то це для розділу Література,
  • опублікована лише в Інтернеті — то це для розділу Посилання,
  • опублікована і в друкованих виданнях і в Інтернеті — то це також для розділу Посилання?

--Perohanych (обговорення) 18:01, 10 січня 2022 (UTC)

Завтра перевидадуть умовну книгу як електронне видання, міняти? Або друге видання зроблять у папері? Думаю, якщо ґрунтовне джерело з ISBN чи УДК або хоч совіцьке ББК, по якому написаний хоча б параграф інформації , то це в літературу без урахування наявності ел. версії, якщо видетний окремий факт, то це примітки. Посилання, мабуть, то для подальшого читання, інформація про сервіси, каталоги, корисні речі, по яким стаття не писалась, сайти по тематиці, офіційні сайти тощо. Це суто моя скромна думка. — Alex Khimich 18:17, 10 січня 2022 (UTC)
проєкт ВП:Зовнішні посилання. Узагалі варто розрізняти літературний твір (разом з електронними версіями), та електронні ресурси як офіційні сайти, каталоги тощо. Головне, щоби стаття містила не тисячу покликань на джерела і сайти.--白猫しろ ねこОбг. 18:47, 10 січня 2022 (UTC)

Опитування побажань спільноти 2022

Опитування побажань спільноти 2022 розпочато!

Це опитування — процес, в який спільноти вирішують, над чим команда Community Tech працюватиме упродовж року. Ми заохочуємо усіх подавати пропозиції до 23 січня або коментувати інші пропозиції, щоб зробити їх кращими.

Спільноти голосуватимуть за пропозиції з 28 січня до 11 лютого.

Команда Community Tech зосереджена на інструментах для досвідчених редакторів Вікімедіа. Ви можете писати пропозиції будь-якою мовою, а ми їх перекладемо за вас. Дякуємо, чекаємо на ваші пропозиції! SGrabarczuk (WMF) (talk) 20:01, 10 січня 2022 (UTC)

Feminism and Folklore 2022

Будь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою

Greetings! You are invited to participate in Feminism and Folklore 2022 writing competion. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia.

You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles focused on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.

You can also support us in organizing the contest on your local Wikipedia by signing up your community to participate in this project and also translating the project page and help us spread the word in your native language.

Learn more about the contest and prizes from our project page. Feel free to contact us on our talk page or via Email if you need any assistance...

Thank you.

Feminism and Folklore Team,

Tiven2240 --05:49, 11 січня 2022 (UTC)

Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за грудень 2021 — січень 2022

У другій половині грудня відбулися такі події:

  • 15 грудня завершився останній день Конкурсу наукових зображень. За 31 день конкурсу 72 учасники та учасниці завантажили 523 наукових зображень. Зараз журі працює над оцінкою фотографій, переможців ми оголосимо в лютому.
  • 21 грудня ГО «Вікімедіа Україна» та Національний Демократичний Інститут (НДІ) провели тренінг для вікіспільноти, присвячений гендерній рівності. До нього долучилися понад 30 учасників та учасниць.

Наразі тривають:

  • До 28 лютого в українській Вікіпедії триває щорічний конкурс статей для школи». До участі запрошуємо шкільних вчителів, університетських викладачів та всіх охочих.

Майбутні події:

  • З 15 січня до 5 лютого в українському розділі Вікіпедії триватиме акція #1Lib1Ref. Її метою є наповнити найбільшу онлайн-енциклопедію посиланнями на авторитетні джерела.
  • 15 січня вікіспільнота святкуватиме 21 рік з дня народження найбільшої у світі онлайн-енциклопедії — Вікіпедії.
  • 30 січня свій 18-й день народження святкуватиме україномовний розділ Вікіпедії. Незабаром ми анонсуємо дев’ятий Вікімарафон з наповнення українськомовного розділу Вікіпедії новими статтями.

Цікаві публікації за останній місяць

Вікі любить Землю:

Міжнародні новини

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 10:31, 12 січня 2022 (UTC)

З 15 січня до 5 лютого пройде кампанія #1Lib1Ref у Вікіпедії

ГО «Вікімедіа Україна» запрошує бібліотекарів та всіх охочих долучитися до міжнародної акції #1Lib1Ref в українському розділі Вікіпедії, що триватиме синхронно із світом — з 15 січня до 5 лютого. Її метою є покращити перевіреність фактів у Вікіпедії та допомогти наповнити найбільшу онлайн-енциклопедію посиланнями на авторитетні джерела.

Деталі про проєкт читайте на його сторінці у Вікіпедії та в анонсі. Також зверніть увагу, що ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 22:08, 12 січня 2022 (UTC)

Доєднатись до ініціативи та отримати сувеніри акції можна також перевіряючи внесок інших учасників. Якщо ви маєте бажання та можливість допомогти із патрулюванням з 15 січня до 19 лютого, вмієте пояснити правила Вікіпедії та умови ініціативи простими словами, а найголовніше доброзичливо ставитесь до новачків — записуйтесь на сторінці Обговорення Вікіпедії:1Lib1Ref --HannaOsadchuk (WMUA) (обговорення) 19:08, 14 січня 2022 (UTC)

Долучайтеся до вікіхакатону 22—23 січня

22—23 січня ГО «Вікімедіа Україна» проведе вікіхакатон — онлайн-захід для підвищення технічних навичок спільноти вікіпроєктів та для спільної роботи над технічними інструментами.

До події можуть долучитися усі охочі, обов'язково заздалегідь зареєструватися за посиланням. Запрошуємо реєструватися як тих користувачів, які хотіли б отримати нові навички, так і технічно досвідчених редакторів і редакторок.

Хакатон пройде онлайн, хоча можливі неформальні зустрічі його учасників у Києві поза основною програмою. Для активних учасників та учасниць ми передбачимо сувеніри — надішлемо їх поштою після події.

У межах хакатону пройде кілька лекцій і тренінгів про технічну сторону редагування вікіпроєктів: наприклад, створення ботів чи написання скриптів. Детальна програма буде опублікована окремо, пропозиції виступів можна подавати при реєстрації.

Також ми організуємо простір для спільної роботи над створенням нових чи покращенням наявних технічних інструментів. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 13:45, 13 січня 2022 (UTC)

Одесити і всі причетні!) Запрошую Вас долучатися до чергового тематичного тижня!) — Шиманський હાય! 13:16, 14 січня 2022 (UTC)

Call for Feedback about the Board of Trustees elections is now open

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

The Call for Feedback: Board of Trustees elections is now open and will close on 7 February 2022.

With this Call for Feedback, the Movement Strategy and Governance team is taking a different approach. This approach incorporates community feedback from 2021. Instead of leading with proposals, the Call is framed around key questions from the Board of Trustees. The key questions came from the feedback about the 2021 Board of Trustees election. The intention is to inspire collective conversation and collaborative proposal development about these key questions.

Join the conversation.

Best,

Movement Strategy and Governance

Xeno (WMF) 01:04, 15 січня 2022 (UTC)

WMF - Moderator Tools

Привіт! Мене звуть Сем, я менеджер продукту у Фонді Вікімедіа. Я досліджую, які інструменти та покращення програмного забезпечення потрібні редакторам для роботи з модеруванням вмісту; роблю це в рамках проєкту Moderator Tools (https://www.mediawiki.org/wiki/Moderator_Tools).

Ми зосередили свої дослідження не на найбільших спільнотах, а на проєктах завбільшки як українська Вікіпедія. Запрошуємо вас розповісти нам, як ви переглядаєте нові сторінки, патрулюєте нові редагування, позначаєте статті з проблемами, та про інші процеси підтримки вмісту. Ви можете зробити це тут, під цим дописом, або зв’язатися з нами напряму: мені можна писати на електронну пошту swaltonwikimedia.org.

Також ми б хотіли коротко зідзвонитися і безпосередньо поговорити з редакторами — дайте мені знати, якщо вам це було б цікаво.

Ось деякі запитання, на які ми хотіли б почути відповіді:

  • Якими завданнями з модерування вмісту ви зазвичай займаєтеся, і які з них вважаєте найбільш часозатратними?
  • Яких інструментів чи механізмів модерування вмісту бракує у вашому проєкті?
  • Чи є у вас досвід започатковування якихось процесів модерування у своїй вікі? Як ви це робили?
  • Чи є якісь конкретні інструменти чи покращення програмного забезпечення, що допоможуть вам переглядати і модерувати контент, які б ви хотіли бачити?

Hi, my name’s Sam and I’m a Product Manager at the Wikimedia Foundation. I’m working on researching what tools and software improvements editors need to work on content moderation activities on Wikipedia, for the Moderator Tools project (https://www.mediawiki.org/wiki/Moderator_Tools).

We’re focusing our research on projects around the same size as Ukrainian Wikipedia, rather than the biggest communities. We’d like to invite you to tell us about how you review new pages, patrol new edits, tag articles needing work, and other content maintenance processes. You can do that here, below this post, or by contacting us directly - I can be emailed at swaltonwikimedia.org.

We’d also like to talk to editors directly on a short call - please let me know if you’d be interested.

Some questions we’re interested in learning the answers to are written below:

  • What are the common content moderation tasks you engage in, and which do you find the most time consuming?
  • What content moderation tools or processes are missing on your project?
  • Do you have experience setting up any moderation processes on your Wiki? How did you go about doing this?
  • Are there any specific tools or software improvements you want to see to help you review and moderate content?

It will be easier for me to reply if you respond in English on-wiki, but please use the language you feel most comfortable with. If you would like to share your thoughts with us on a call, we would be happy to use an interpreter. -- Samwalton9 (WMF) (обговорення) 10:24, 5 січня 2022 (UTC)

Я модеруванням вмісту практично не займаюсь, але от подумалося, що добре було б, якби вискакувало якесь попередження для користувачів, ім'я яких підозріло співпадає з назвою статті, яку вони пишуть. «Увага, ви часом не рекламою займаєтесь? Збавте оберти» абощо. --Ата (обг.) 16:52, 15 січня 2022 (UTC)

Це могло б привести до того, що користувачі негайно б перереєстровувалися з ніками типу qwerty12345 і продовжували займатися рекламою. Що ще гірше. --Perohanych (обговорення) 18:15, 15 січня 2022 (UTC)

Як на мене, головною проблемою перевірки і модерування нових статей, створених новачками, це тексти, створені через додаток "Переклад вмісту". У ньому є безліч недоліків, як от стабільно з'являється пробіл в кінці речення перед крапкою, поява величезної кількості допоміжних невидимих знаків у тексті, типу <nowiki/>, є проблема із примітками, коли програма однакову примітку у різних місцях однієї статті може перекласти по-різному, через що виникає помилка, бо текст вмісту приміток з одним «рефнеймом» має бути ідентичним. Тут же й проблеми з тим, що переклад зазвичай не працює в середині таблиць, шаблонів чи тих самих посилань і залишає шматки тексту іншою мовою, або самі шаблони чи таблиці інколи перетворюються в якихось незрозумілих мутантів. Ці ж проблеми, хоч і у значно меншій мірі стосуються і візуального редактора. Тому якщо переклад робить досвідчений користувач, він усі ці проблеми знає, звик до них і спокійно виправляє, втім якщо цим додатком користується новачок, то виходить купа статей з отакими однаковими проблемами, які треба з дня у день виправляти, знаючи що завтра новий новачок напише нові статті з цими самими проблемами. Одна справа, коли проблеми у невдалому смисловому перекладі, це однозначно проблема автора, а інше — коли технічні недоліки, які новачок не в змозі сам побачити або опанувати. Тому було б дуже добре, якби ці недоліки якось виправили і технічні неполадки не вилізали у статтях. Ну а якщо не можна, то хоча б розглянули можливість приховувати додатки «Переклад вмісту» та «Візуальний редактор» для новачків, і аби ці можливості відкривались для користувачів уже з набуттям досвіду, умовно після 10 написаних статей у основному просторі, коли вони вже самі бачитимуть ці недоліки і можуть самостійно їх виправляти. А не як зараз лякатись та не розуміти що відбувається і, в кращому випадку, просто кидати статтю в такому стані, а в гіршому кидати всю вікіпедію. --YarikUkraine (обговорення) 08:58, 16 січня 2022 (UTC)

  • Велика кількість статтей в укр.Вікіпедії є, що відповідає програмі укр.навчальних закладів (особливо гуманітарного напрямку). Вандалізм з боку російської Вікіпедії та проросійськи налаштованих користувачів часто продиктований російською програмою навчальних закладів, де наприклад факти історичні можуть спотворювати на догоджання непорядним політикам Росії. Модерування окремими користувачами укр.Вікіпедії залежить від випадковості, щоби вчасно помітити в великому обсягу інформації шкідництво вандалів. Тому було б добре мати список важливих статтей у бота для повідомлень ним для модератора про зміни з боку (в першу чергу) користувачів з IP-адресами в Росії. З повагою --✍ Крупскі Алег обг · внес @ 08:46, 22 січня 2022 (UTC)
    це неможливо, бо IP-адреси скоро будуть бачити лише адміністратори. А отже такий список це обхід політики Фонду щодо персональних даних користувачів. --白猫しろ ねこОбг. 11:22, 22 січня 2022 (UTC)
    Список статей це лише список статей. Політика Фонду щодо персональних даних користувачів тут яким боком? Налаштування такого бота — це окреме питання. Бот може спрацьовувати незалежно від IP адрес. --Perohanych (обговорення) 13:43, 22 січня 2022 (UTC)

Вікімарафон 2022

Привіт!

Як ви знаєте, 30 січня українській Вікіпедії виповниться 18 років — і традиційно з цієї нагоди «Вікімедіа Україна» проведе щорічний Вікімарафон.

Зараз ми шукаємо волонтерів до всеукраїнського організаційного комітету, який проведе марафон. Ваша допомога потрібна з різними аспектами — від створення списку статей до підготовки візуальних матеріалів для соцмереж.

Дізнайтеся більше про плановану роботу та зголошуйтеся за цим посиланням.

Якщо ви не плануєте долучатися до загальної організаційної команди, але хотіли б провести подію у своєму місті чи долучитися до марафону у ролі учасника/учасниці, стежте за нашими анонсами — незабаром ми будемо розповідати більше.

Про результати минулорічного Вікімарафону читайте за посиланням. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 17:12, 5 січня 2022 (UTC)

Привіт! А хтось організовуватиме тематичний тиждень? Чи, може, опрацювання буде в якійсь іншій формі? — Шиманський હાય! 12:21, 17 січня 2022 (UTC)

Я он не зміг організувати Паралімпійський тиждень. А там набагато більше треба. --Ходаков Павло Вікторович (обговорення) 12:22, 17 січня 2022 (UTC)
@Шиманський Василь: Мало в нас пишуть про спорт, навіть про українських спортсменів не дуже пишуть. Навіть про олімпійських чемпіонів переважну меншість від половини потрібних статей написано, а ті, що є, це просто одне чи два речення і таблиця виступів на Олімпіадах (і то справа рук переважно двох дописувачів). За моїми оцінками, ми десь в хвості тридцятки за розкриттям олімпійської тематики (попри те, що я, наприклад, на це вже потратив напевне кілька місяців чистого часу). Оце справжній показник "вікіпасіонарності", а не кількість "активних" дописувачів. Мені не сподобалося як було з минулою Вікіолімпіадою-2018, коли один дописувач понастворював купу стабів по одному реченню, а я мусив цілодобово сам заповнювати результати для всіх цих статей. Я так підозрюю, що ВМУА йому ще й вручила б подарунок як авторові майже всіх статей про Олімпіаду, якби я не запротестував. Я вирішив, що краще цього разу я сам усі ці стаби швиденько постворюю й потім заповнюватиму власні статті. Ще й заодно трохи надолужую за минулі роки. Роблю те, що 20 чи 25 мовних розділів зробили ще так року 2015-го, а то й раніше. Був би вдячний тільки якби хто хокей узяв на себе, а ще якби постворювали статті про якісь речі пов'язані з Олімпіадою, як-от спортивні споруди, місця проведення, церемонії тощо. Але заради кількох цих речей влаштовувати тиждень я не буду.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 22:40, 23 січня 2022 (UTC)

Subscribe to the This Month in Education newsletter - learn from others and share your stories

Dear community members,

Greetings from the EWOC Newsletter team and the education team at Wikimedia Foundation. We are very excited to share that we on tenth years of Education Newsletter (This Month in Education) invite you to join us by subscribing to the newsletter on your talk page or by sharing your activities in the upcoming newsletters. The Wikimedia Education newsletter is a monthly newsletter that collects articles written by community members using Wikimedia projects in education around the world, and it is published by the EWOC Newsletter team in collaboration with the Education team. These stories can bring you new ideas to try, valuable insights about the success and challenges of our community members in running education programs in their context.

If your affiliate/language project is developing its own education initiatives, please remember to take advantage of this newsletter to publish your stories with the wider movement that shares your passion for education. You can submit newsletter articles in your own language or submit bilingual articles for the education newsletter. For the month of January the deadline to submit articles is on the 20th January. We look forward to reading your stories.

Older versions of this newsletter can be found in the complete archive.

More information about the newsletter can be found at Education/Newsletter/About.

For more information, please contact spatnaikwikimedia.org.


Поговоріть із Community Tech

Привіт

Ми, команда, що працює над Опитуванням побажань спільноти, хочемо запросити вас на онлайн-зустріч із нами. Вона відбудеться 19 січня (середа), 18:00 UTC у Zoom'і і триватиме годину. Натисніть тут, щоб приєднатися.

Програма

  • Bring drafts of your proposals and talk to to a member of the Community Tech Team about your questions on how to improve the proposal

Формат

Зустріч не буде записуватися чи транслюватися. Нотатки із зустрічі вестимуться без атрибуції і будуть опубліковані на Мета-вікі.

Ми можемо відповідати на запитання, поставлені англійською, французькою, польською, іспанською та німецькою. Якщо ви хотіли б поставити запитання заздалегідь, додайте їх на сторінці обговорення Опитування побажань спільноти або надішліть на sgrabarczuk@wikimedia.org.

Вестиме цю зустріч Наталія Родрігес, менеджерка Community Tech.

Посилання запрошення

Будемо раді вас бачити! SGrabarczuk (WMF) (talk) 17:30, 18 січня 2022 (UTC)

Із українських гомеопатів роблять російських медиків

Пропоную оцінити оцю правку ред. № 34368804 --Perohanych (обговорення) 19:55, 22 січня 2022 (UTC)

Варто було б спробувати звернутись безпосередньо до колеги на його СО або СО статті. --Олег (обговорення) 21:33, 22 січня 2022 (UTC)
Знайдіть авторитетне джерело, де написано, що це український гомеопат і додайте з приміткою. --Юрко (обговорення) 21:48, 22 січня 2022 (UTC)
Народився в Україні, працював в Україні, помер і похований в Україні. --Perohanych (обговорення) 15:29, 23 січня 2022 (UTC)
Навіть на це немає джерел. --Юрко (обговорення) 15:36, 23 січня 2022 (UTC)
Читайте уважно статтю і джерела --Perohanych (обговорення) 00:27, 24 січня 2022 (UTC)
Отуди його) То додайте твердження з приміткою, в чому проблема? --Юрко (обговорення) 04:33, 24 січня 2022 (UTC)
оцінюйте на СО. Необхідно все це розтиражовати на різних сторінках? У випадку важкості прийняття чи застою у вирішення питання можна зробити запит до третіх сторін. Нині на СО активна дискусія. Проблем не бачу. Тобто ВП:ПДН--白猫しろ ねこОбг. 23:06, 24 січня 2022 (UTC)
Дискусія на СО почалася лише після привернення уваги тут. Якщо Ви не бачите проблеми в тому що українського діяча намагаються перефарбувати в російського, то поки, сподіваюся, переважна частина учасників спільноти української Вікіпедії так не вважає. --Perohanych (обговорення) 07:21, 25 січня 2022 (UTC)
це логічна хиба, яку Ви не бачите. Елементарно зрозуміло, що Brunei скасував Ваше редагування і чому скасував Ваше редагування. Запит тут елементарна трата часу інших користувачів, бо згідно з ВП:Вирішення конфліктів - обговоріть ситуацію з опонентом. Ви не користувалися настановою. --白猫しろ ねこОбг. 14:08, 25 січня 2022 (UTC)
Про яку логічну хибу говорите — незрозуміло. Коли українського, за всіма ознаками, діяча переводять в статус діяча іншого народу, — таке потребує уваги спільноти. Інакше може перетворитися в небезпечне явище. --Perohanych (обговорення) 00:35, 27 січня 2022 (UTC)

Новини Стаціонарних покращень і запрошення на офісне спілкування

Привіт. Хочу поділитися новинами про проєкт стаціонарних покращень, над яким упродовж останніх кількох років працює Веб-команда Фонду Вікімедіа.

Цілі цього проєкту — зробити інтерфейс більш дружнім і комфортним для читачів і корисним для досвідчених користувачів. Проєкт складається з серії покращень функцій, які полегшують читання й ознайомлення, навігацію на сторінці, пошук, перемикання між мовами, використання вкладок статті та меню користувача та інше.

Покращення уже видимі за замовчуванням для читачів і редакторів 24 вікі, у тому числі Вікіпедіях французькою, португальською та перською.

Зміни застосовуються лише до векторного оформлення. Користувачів Monobook чи Timeless вони не зачіпають.

Функції, впроваджені з часу минулого оновлення

  • Меню користувача — зосереджене на тому, щоб зробити навігацію більш інтуїтивною, візуально підкресливши структуру користувацьких посилань і їхнє призначення.
  • Прикріплювана шапка — має на меті давати доступ до важливого функціоналу (вхід/вихід, історія, сторінки обговорення тощо) без необхідності прокручувати сторінку нагору.

Повний перелік функцій, які включає цей проєкт, дивіться на сторінці проєкту. Ми також запрошуємо вас на нашу сторінку оновлень.


Як увімкнути покращення

Глобальні налаштування
  • Ви можете увімкнути їх для себе особисто на вкладці «Зовнішній вигляд» у налаштуваннях, знявши пташку «Використовувати стару версію» (щоб в квадратику було порожньо). Можна увімкнути це для всі вікі одразу, скориставшись глобальними налаштуваннями.
  • Якщо ви вважаєте, що добре було б увімкнути це для усіх читачів та редакторів своєї вікі за замовчуванням, не вагайтеся почати обговорення зі спільнотою і зв'язатися зі мною.
  • У вікі, де зміни видимі за замовчуванням для всіх, користувачі, що увійшли в систему, завжди можуть вимкнути їх і повернутися до старого Вектора. У новому Векторі є легкодоступне посилання на бічній панелі.

Дізнатися більше і відвідати наші події

Якщо ви хочете слідкувати за розвитком нашого проєкту, то можете підписатися на нашу розсилку новин.

Ви можете ознайомитися зі сторінками проєкту, переглянути наші ЧаПи, написати на сторінці обговорення проєкту, а також завітати на онлайн-зустріч з нами (27 січня (четвер), 15:00 UTC).

Як приєднатися до онлайн-зустрічі

Дякуємо!

Від імені команди Web у Фонді Вікімедіа SGrabarczuk (WMF) (обговорення) 06:35, 25 січня 2022 (UTC)

Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія

Запрошуємо стати спікером/кою І Всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія», співорганізатором якої є ГО «Вікімедіа Україна».

07-10 лютого 2022 року асинхронно на онлайн-платформі конференції http://conf.org.ua пройде обговорення відеоматеріалів, поданих спікерами. Маєте чим поділитись на тему створення якісного безпечного україномовного контенту на прикладі вашого внеску до Вікіпедії, бажаєте розповісти про технологічні інструменти та рішення формування безпечного інтернет-простору дитини або інші теми конференції — до 3 лютого заповніть, будь ласка, форму. Спікери конференції отримають сертифікати участі від організаторів.

Більше про конференцю та умови участі у листі від організаторів за посиланням. --HannaOsadchuk (WMUA) (обговорення) 19:27, 25 січня 2022 (UTC)

Орієнтовні теми для доповідей спікерів конфренції (у відео попередньо завантажених на онлайн-платформі конференції):

  1. Як принцип звільнення знань сприяє безпеці дітей в інтернеті
  2. Роль Вікіпроєктів у створенні безпечного освітнього інтернет простору
  3. Принципи інформаційної безпеки дитини в Вікіпроєктах
  4. Роль вікіруху в підвищенні рівня свободи в інтернеті
  5. Захист та цензура в інтернеті: в чому різниця
  6. Контроль об'єктивності даних і Вікіпоєктах
  7. Етикет цифрової взаємодії в Вікіпроєктах
  8. Війни редагувань в вікіпроктах
  9. Вікіпроєкти як безпечний інтернет-інструмент педагога
  10. Чек-аркуш цифрової гігієни педагога
  11. Технологічні інструменти та рішення Вікіпроєктів щодо забезпечення безпеки їх користувачів

--HannaOsadchuk (WMUA) (обговорення) 15:06, 29 січня 2022 (UTC)

Вікімарафон до 18-річчя Вікіпедії розпочався!

До 31 січня триватиме щорічний марафон з наповнення Вікіпедії українською мовою якомога більшою кількістю нових статей.

Для цього зареєструйтеся у Вікіпедії (чи увійдіть у ваш обліковий запис) та напишіть нову статтю українською мовою. Усі створені в межах Вікімарафону статті мають відповідати правилам Вікіпедії

Коли ви створите статтю, її потрібно позначити на сторінці Вікімарафону. Про те, як це зробити, читайте тут.

Маєте запитання стосовно Вікімарафону? Сьогодні, 27 січня, 18:00 відбудеться онлайн-консультація, де ви зможете їх поставити. Реєструйтеся за цим посиланням.

Долучайтеся до Вікімарафону та запрошуйте друзів. Розкажіть про вашу участь у соцмережах, використовуючи гештеґи #Вікімарафон, #ЯпишуВікіпедію.

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:02, 27 січня 2022 (UTC)

Test started

Please see Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 59#A/B test for New Discussion Tool. This started today. Thank you for your patience. --Whatamidoing (WMF) (обговорення) 04:10, 28 січня 2022 (UTC)

Movement Strategy and Governance News – Issue 5

Movement Strategy and Governance News
Issue 5, January 2022Read the full newsletter


Welcome to the fifth issue of Movement Strategy and Governance News (formerly known as Universal Code of Conduct News)! This revamped newsletter distributes relevant news and events about the Movement Charter, Universal Code of Conduct, Movement Strategy Implementation grants, Board elections and other relevant MSG topics.

This Newsletter will be distributed quarterly, while more frequent Updates will also be delivered weekly or bi-weekly to subscribers. Please remember to subscribe here if you would like to receive these updates.

  • Call for Feedback about the Board elections - We invite you to give your feedback on the upcoming WMF Board of Trustees election. This call for feedback went live on 10th January 2022 and will be concluded on 16th February 2022. (continue reading)
  • Universal Code of Conduct Ratification - In 2021, the WMF asked communities about how to enforce the Universal Code of Conduct policy text. The revised draft of the enforcement guidelines should be ready for community vote in March. (continue reading)
  • Movement Strategy Implementation Grants - As we continue to review several interesting proposals, we encourage and welcome more proposals and ideas that target a specific initiative from the Movement Strategy recommendations. (continue reading)
  • The New Direction for the Newsletter - As the UCoC Newsletter transitions into MSG Newsletter, join the facilitation team in envisioning and deciding on the new directions for this newsletter. (continue reading)
  • Diff Blogs - Check out the most recent publications about MSG on Wikimedia Diff. (continue reading)

Xeno (WMF) 03:28, 29 січня 2022 (UTC)

Фонд Вікімедіа шукає волонтерів для виборів до Ради повірених

Фонд Вікімедіа шукає волонтерів для проведення майбутніх виборів Ради повірених.

Завдання для волонтерів — 1) поширення інформації про вибори серед української спільноти; 2) організація обговорень виборів до Ради повірених серед української спільноти; 3) переклад анонсів на українську мову.

Ваша участь була б дуже корисною, бо допоможе українській спільноті краще зрозуміти важливі міжнародні процеси.

Якщо хочете зголоситися або маєте більше питань, пишіть фасилітаторці Фонду Вікімедіа Аїді Ахмедовій за адресою aakhmedova-ctrwikimedia.org. (Вона знає і англійську, і російську мови).

Про те, що таке Фонд Вікімедіа і чому його Рада повірених важлива, читайте тут. Про результати минулих виборів — за посиланням. Деталей щодо наступних виборів поки небагато, зараз їхній формат у процесі обговорення спільнотою. --Acedtalk 19:27, 29 січня 2022 (UTC)

Святковий логотип

А це обов'язково було матрьошку в українських барвах ставити? Вишиванка-косоворотка? Це адіннарот чи задобрити путіна? Хто таке погоджував? --Юрко (обговорення) 01:26, 30 січня 2022 (UTC)

Вікіпедія:18/Логотип до 18-річчя Вікіпедії дивно, що Ви пропустили цей момент. --Andriy.v (обговорення) 01:35, 30 січня 2022 (UTC)
А чому не було загального оголошення? Тепер я мушу споглядати весь час це неподобство. --Юрко (обговорення) 10:12, 30 січня 2022 (UTC)
Бачу Ви і цей момент опустили ред. № 34353556. --Andriy.v (обговорення) 10:53, 30 січня 2022 (UTC)
Гм, дивно... Дякую. --Юрко (обговорення) 11:14, 30 січня 2022 (UTC)
Матрьошка знизу має рівну поверхню, то неваляшка:)--Kamelot (обговорення) 03:59, 30 січня 2022 (UTC)
рос. неваляшка — українською Іван-покиван. --Perohanych (обговорення) 10:43, 30 січня 2022 (UTC)
Якщо що, автор Віщун мав на увазі скіфську пектораль. Дивно, що цю асоціацію відгадали швидко, а от матрьошку знайшли лише зараз — NickK (обг.) 12:11, 30 січня 2022 (UTC)
Задум не завжди відповідає втіленню. Бувальщина. В Житомирі ми 10 років намагалися втілити указ Ющенка про встановлення пам'ятника О.Ольжичу. Що не робили, скільки оргкомітетів не збирали, архітекторів-скульпторів-проєкти замінювали (один і помер, Вітрик), а виходив Лєрмонтов. Кінцевий варіянт - це вже якийсь енний за ліком, але однак зберіг лєрмонтовські риси. Так і з Огієнком - Лєнін лєніним. Або скульптори, навчені раніше, не можуть перевчитися, або підсвідоме категоричне несприйняття всього, що пов'язане з Москвою. В будь якому випадку, провина моя, я проґавив обговорення, тому дякую всім, тему можна закривати. --Юрко (обговорення) 12:40, 30 січня 2022 (UTC)

Й справді Матрівну нагадує, якщо придивитися, але думаю, що це випадково.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:07, 30 січня 2022 (UTC)

Нагадало, що в СРСР культура, за визначенням Сталіна мала бути "національною за формою, але інтернаціональною за змістом", що в УРСР практично означало, що могла бути українською за формою, але мусила бути російською за змістом. Що в цьому логотипі форма, а що зміст — не розберу. --Perohanych (обговорення) 13:16, 30 січня 2022 (UTC)
Форма - барви, зміст - матрьошка. --Юрко (обговорення) 13:26, 30 січня 2022 (UTC)
Матрьошка матрьошкою, синя, всередині котрої жовта, а в ній біла. --Юрко (обговорення) 13:25, 30 січня 2022 (UTC)

Українській Вікіпедії 18 років!

30 січня 2004 року було започатковано українськомовний розділ Вікіпедії. Сьогодні — це найбільша онлайн-енциклопедія українською мовою!

Завдяки Вікіпедії інтернет-користувачі мають доступ до величезної бази вільних знань. Вона об'єднує навколо себе безліч волонтерів, які безкоштовно створюють та поліпшують статті.

До 31 січня візьміть участь у Вікімарафоні від ГО «Вікімедіа Україна» та створіть нову статтю. Це буде гарним подарунком на день народження Вікіпедії!

Вітаємо усіх редакторів, адміністраторів та читачів найбільшої онлайн-енциклопедії українською! Ми щиро дякуємо усім, хто вболіває за розвиток якісного українськомовного інформаційного продукту та сприяє розвитку Вікіпедії!

Зі святом, друзі!

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:47, 30 січня 2022 (UTC)

Updates on the Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines Review

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

The Wikimedia Foundation Board of Trustees released a statement on the ratification process for the Universal Code of Conduct (UCoC) Enforcement Guidelines.

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a baseline of acceptable behavior for the entire movement. The UCoC and the Enforcement Guidelines were written by volunteer-staff drafting committees following community consultations.

The revised guidelines were published 24 January 2022 as a proposed way to apply the policy across the movement. There is a list of changes made to the guidelines after the enforcement draft guidelines review. Comments about the guidelines can be shared on the Enforcement Guidelines talk page on Meta-wiki.

To help to understand the guidelines and process, the Movement Strategy and Governance (MSG) team will be hosting Conversation Hours on 4 February 2022 at 15:00 UTC, 25 February 2022 at 12:00 UTC, and 4 March 2022 at 15:00 UTC. Join the conversation hours to speak with the UCoC project team and drafting committee members about the updated guidelines and voting process.

The timeline is available on Meta-wiki. The voting period is March 7 to 21. All eligible voters will have an opportunity to support or oppose the adoption of the Enforcement guidelines, and share why. See the voting information page for more details.

Many participants from across the movement have provided valuable input in these ongoing conversations. The UCoC and MSG teams want to thank the Drafting Committee and the community members for their contributions to this process.

Sincerely,

Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Xeno (WMF) 03:55, 4 лютого 2022 (UTC)

Конкурс «Вікіпедія для школи 2021 — 2022»

Вітаю!

До 28 лютого у Вікіпедії та Вікіцитатах триває щорічний конкурс статей на теми шкільної програми «Вікіпедія для школи». Конкурсні категорії конкурсу у 2021 — 2022 році: всесвітня історія, географія, зарубіжна література, інформатика, історія України, математика, українська література, українська мова та фізика. Від початку конкурсу, 1 грудня 2021 року, конкурсанти вже створили та поліпшили більше 150 статей.

Запрошуємо освітян та всіх охочих поліпшувати статті, робити українську Вікіпедію кориснішою для сотень тисяч учнів і педагогів та змагатись за призи від організаторів.

Детальніше про умови конкурсу на сторінці у Вікіпедії — shkola.wikimedia.org.ua. Щоб поширити інформацію про конкурс серед користувачів ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice з 10 до 28 лютого. --HannaOsadchuk (WMUA) (обговорення) 15:56, 4 лютого 2022 (UTC)

Лютневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 2 (94) — підсумки січня 2022

Активність

Число редагувань на початок січня: 34 244 тис., на кінець місяця: 34 450 тис. За місяць зроблено 206 тис. редагувань, що на 15 тис. редагувань менше (-6,7 %) ніж у цьому місяці рік тому.

3532 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 4,5 % менше ніж у січні 2021 року. 861 користувач за місяць здійснив 10 і більше редагувань (-12,4 % до минулого року), в тому числі 231 користувач — 100 і більше редагувань (-21 користувач до минулого року), а 26 користувачів — 1000 і більше редагувань (-19 користувачів до минулого року). Понад 3000 редагувань здійснили 4 користувачі: Olbiopontik — 4782, Ykvach — 4553, Андрій Гриценко — 3867, Леонід Панасюк — 3593. Минулоріч таких користувачів було 5.

Активними у січні були 35 із 44 дійсних адміністраторів. Найактивніші адміни: Andriy.v (773 адміндії), Mcoffsky (660 адміндій), AlexKozur (639 адміндій).

За місяць зроблено 11668 патрулювань (-30 % до грудня минулого року), з них 1050 патрулювань зробив RomaKogut, 980 — Xsandriel, 599 — Леонід Панасюк.

У січні зроблено 1651 подяк (на 1078 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 276 користувачів (-72 до минулого року). 499 користувачів отримали подяки (-95 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 140 разів. Подякував найбільшому числу колег — Nickispeaki — 84. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 62. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 31. (Детальніше Тут).

У січні отримали статус:

У січні відбулися вікітижні:

Загальне число статей перевищило 1135 тис. Це 17-й показник у світі.

  • За січень створено 5750 статей, що на 190 статей менше ніж у січні минулого року (за іншими даними створено 5757 статей).
  • Середня результативність за день — 185 статей.
  • Об'єм української Вікіпедії збільшився на 82,7 Мб (минулоріч було 83,3 Мб).
  • Розрив з арабською Вікіпедією зменшився на 581 статтю і становить 20695 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо у грудні 2023 року (через 23 місяці), в'єтнамців у квітні 2024-го (через 27 місяців), арабів — червні 2024-го. Також якщо шведська Вікіпедія буде зменшуватися такими ж темпами, то ми її переженемо у червні 2023 року (через 17 місяців). Проте у грудні цього року (через 11 місяців) нас можуть обігнати татари.

За кількістю створених у січні статей українська Вікіпедія зайняла 12 місце, а серед вікіпедій з обсягом понад 1 млн статей — 8 місце.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за січень
1 Татарська 399 996 78 713
2 Єгипетська арабська 1 547 489 34 856
3 Себуанська 6 111 479 17 172
4 Англійська 6 446 891 15 383
5 Німецька 2 659 669 11 493
6 Ладинська 11 835 10 184
7 Чеченська 463 886 9 899
8 Перська 860 240 9 450
9 Іспанська 1 749 811 8 640
10 Російська 1 790 939 8 560
11 Французька 2 394 143 8 457
12 Українська 1 135 673 5 757
13 Італійська 1 738 642 5 237
14 Польська 1 507 772 5 178
15 Арабська 1 156 366 5 027

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

У січні 2022 в українській Вікіпедії здійснено 72,6 млн переглядів сторінок. Це на 2,0 млн менше, ніж у січні 2021 (-2,7 %).

63 млн переглядів української Вікіпедії у січні здійснено з території України (87 %). Це -3 млн до січня 2021.

За січень 2022 з території України здійснено 133 млн переглядів російської Вікіпедії. Це -1 млн до січня 2021.

Таким чином, у січні 2022 з території України російську Вікіпедію переглядали в 2,1 раза частіше від української. У січні 2021 цей показник становив 2,0, у січні 2020 — 2,4 раза, у січні 2019 — 2,6 раза, а в січні 2016 — 4,6 раза.

Найпопулярніші у січні статті та порівняння їхніх переглядів з січнем 2021 року:

Січень 2022 Січень 2021
  1. Україна 87 798
  2. Казахстан 70 416
  3. День соборності України 64 757
  4. Київ 54 607
  5. Дванадцять страв 54 215
  6. Українська мова 48 499
  7. Англійська мова 46 707
  8. Бандера Степан Андрійович 44 048
  9. Куїнджі Архип Іванович 40 965
  10. Бій під Крутами 39 553
  11. НАТО 37 767
  12. Шевченко Тарас Григорович 36 775
  13. Гауптвахта 36 146
  14. Коцюбинський Михайло Михайлович 34 947
  15. Спіймати Кайдаша 34 730
  16. Богдан Хмельницький 33 652
  17. Святий Вечір 33 209
  18. Гоголь Микола Васильович 31 990
  19. Збройні сили України 31 715
  20. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 31 525
  21. Різдво Христове 30 113
  22. Водохреща 28 827
  23. Київська Русь 27 684
  24. Маланка 27 368
  25. Організація договору про колективну безпеку 26 512
  26. Не дивіться вгору 26 427
  27. Зеленський Володимир Олександрович 26 293
  28. Wellboy 25 338
  29. Оноре де Бальзак 25 204
  30. Порошенко Петро Олексійович 25 113
  31. Гаррі Поттер (серія фільмів) 24 987
  32. Сполучені Штати Америки 23 988
  33. Іспанська мова 23 829
  34. Кіновсесвіт Marvel 23 696
  35. Росія 23 666
  36. Список українських жіночих імен 23 626
  37. Австралія 23 607
  38. Війна на сході України 23 496
  39. Ярослав Мудрий 23 317
  40. Людина-павук: Додому шляху нема 23 145
  41. Путін Володимир Володимирович 23 123
  42. Ссавці 22 911
  43. Назарбаєв Нурсултан Абішович 22 661
  44. Союз Радянських Соціалістичних Республік 22 611
  45. Кава з кардамоном (телесеріал) 22 191
  46. Львів 22 145
  47. Португальська мова 22 037
  48. Зимові Олімпійські ігри 2022 21 915
  49. Щедрик (Леонтович) 21 592
  50. Друга світова війна 21 418
  51. Японія 21 311
  52. Список українських чоловічих імен 21 308
  53. Леся Українка 20 978
  54. Лісапетний батальйон 20 877
  55. Секс 20 473
  56. Вільям Шекспір 20 386
  57. Атлантичний океан 20 234
  58. Перша світова війна 20 180
  59. Тіні забутих предків (повість) 19 815
  60. Велика Британія 19 770
  61. Кутя 19 711
  62. Пушкін Олександр Сергійович 19 492
  63. Січ-2-30 18 877
  64. Стоп-Земля 18 871
  65. Українська абетка 18 751
  66. Єлизавета II 18 350
  67. Володимир Мономах 17 948
  68. Щедрівки 17 930
  69. NLAW 17 839
  70. FIM-92 Stinger 17 790
  71. Куравльов Леонід В'ячеславович 17 692
  72. Ґрунти України 17 588
  73. Антарктида 17 225
  74. Співай 2 17 176
  75. Толока (вебсайт) 17 072
  76. Польща 16 674
  77. Єгорова Сніжана Олександрівна 16 644
  78. Колядки 16 541
  79. Пурпурові вітрила 16 515
  80. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (з січня 2022) 16 471
  81. Володимир Святославич 16 364
  82. Дніпро 16 344
  83. Ейфорія (телесеріал) 16 314
  84. Арестович Олексій Миколайович 16 275
  85. Нур-Султан 16 223
  86. Закони Менделя 16 222
  87. Франко Іван Якович 16 152
  88. Токаєв Касим-Жомарт Кемельович 15 984
  89. Список країн Європейського Союзу 15 880
  90. Мураєв Євгеній Володимирович 15 828
  91. Код ЄДРПОУ 15 721
  92. Софійський собор (Київ) 15 700
  93. Щедрий вечір 15 648
  94. Старий Новий Рік 15 617
  95. Українська Народна Республіка 15 598
  96. Канада 15 583
  97. Скіфи 15 481
  98. Іван Карпенко-Карий 15 259
  99. Чехов Антон Павлович 15 208
  100. Калинець Ігор Миронович 15 199
  1. Дванадцять страв 68 320
  2. День соборності України 67 140
  3. Україна 65 052
  4. Бій під Крутами 49 791
  5. Навальний Олексій Анатолійович 46 731
  6. Джо Байден 44 484
  7. Водохреще 43 782
  8. Колядки 43 070
  9. Київ 42 753
  10. Коцюбинський Михайло Михайлович 42 613
  11. Шевченко Тарас Григорович 41 278
  12. Щедрівки 39 182
  13. Корбан Геннадій Олегович 37 828
  14. Секс 36 814
  15. Святий Вечір 36 748
  16. Богдан Хмельницький 36 696
  17. Гоголь Микола Васильович 36 263
  18. Різдво Христове 36 159
  19. Баскетбол 36 001
  20. Леся Українка 35 789
  21. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 35 258
  22. Австралія 34 968
  23. Козаки. Абсолютно брехлива історія 34 797
  24. Карлес Пучдемон 32 687
  25. Ссавці 31 874
  26. Intermezzo 31 600
  27. Волейбол 31 479
  28. Спіймати Кайдаша 30 700
  29. Маланка 30 287
  30. Спадкування 30 197
  31. Єлизавета II 30 188
  32. Оноре де Бальзак 29 962
  33. Пушкін Олександр Сергійович 29 928
  34. Список українських колядок і щедрівок 29 607
  35. Київська Русь 29 525
  36. Бандера Степан Андрійович 29 325
  37. Тіні забутих предків (повість) 29 171
  38. Реалізм 28 953
  39. Ґрунти України 28 411
  40. Чехов Антон Павлович 27 311
  41. Хмельниччина 27 058
  42. Ярослав Мудрий 26 751
  43. Антарктида 25 331
  44. Франко Іван Якович 25 312
  45. Щедрик (Леонтович) 25 082
  46. Кутя 25 032
  47. Приват24 24 494
  48. Зеленський Володимир Олександрович 24 309
  49. Північна Америка 23 829
  50. Джеймс Нейсміт 23 680
  51. Список українських чоловічих імен 23 665
  52. Південна Америка 23 173
  53. Скіфи 23 140
  54. Гаррі Поттер (серія фільмів) 23 023
  55. Демократія 23 020
  56. Велика Британія 23 012
  57. Список українських жіночих імен 22 907
  58. Список президентів України 22 701
  59. Закони Менделя 22 345
  60. Дніпро 22 234
  61. База даних 22 077
  62. Кімерійці 21 793
  63. Марк Твен 21 582
  64. Відродження 21 516
  65. Скічко Олександр Олександрович 21 435
  66. Федько-халамидник 21 418
  67. Старий Новий Рік 21 409
  68. Клімат Австралії 21 220
  69. Австралія (континент) 21 148
  70. Сполучені Штати Америки 21 096
  71. Список президентів США 21 045
  72. Винник Олег Анатолійович 21 033
  73. Дієприслівник 20 841
  74. Кількість речовини 20 641
  75. Помело (дерево) 20 536
  76. Вільям Шекспір 20 526
  77. Юрушева Єлизавета Леонідівна 20 448
  78. Японія 20 448
  79. Львів 20 143
  80. Гобсек 20 078
  81. Українська абетка 19 927
  82. Тютюнник Григір Михайлович 19 837
  83. Щедрий вечір 19 730
  84. Володимир Святославич 19 639
  85. Володимир Мономах 19 629
  86. Пригоди Тома Соєра 19 583
  87. Біткоїн 19 494
  88. Електричний заряд 19 383
  89. Друга світова війна 19 310
  90. Плазуни 19 280
  91. Географія Австралії 19 245
  92. Тарас Бульба (повість) 19 187
  93. Франческо Петрарка 19 154
  94. Мітоз 19 133
  95. Атмосфера Землі 19 090
  96. Перебудова 19 087
  97. Союз Радянських Соціалістичних Республік 19 082
  98. Романтизм 18 985
  99. Складнопідрядне речення 18 870
  100. Іван Карпенко-Карий 18 695

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності у грудні, то найбільша добова відвідуваність була 27 січня у статті Куїнджі Архип Іванович:

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Куїнджі Архип Іванович 33 782 27 січня Пік пов'язаний з випуском дудла
2 Казахстан 17 112 05 січня Пік пов'язаний з антиурядовими протестами
3 Гауптвахта 16 165 29 січня Ймовірно, читачі зацікавилися терміном, коли нацгвардієць Рябчук, який розстріляв своїх товаришів, попросив суддю відправити його у СІЗО, а не на гауптвахту.
4 Дванадцять страв 15 976 05 січня Пов'язано з Різдвяними святами
5 Святий Вечір 14 559 05 січня Пов'язано з Різдвяними святами
6 Бій під Крутами 11 356 29 січня Пік пов'язаний з датою річниці події
7 Маланка 10 125 13 січня Пік пов'язаний з датою свята
8 Куравльов Леонід В'ячеславович 9885 30 січня Пік пов'язаний зі смертю актора
9 Водохреще 9604 19 січня Пік пов'язаний з датою свята
10 Бандера Степан Андрійович 9553 01 січня Пік пов'язаний з днем народження діяча
11 Організація договору про колективну безпеку 8601 06 січня Пік пов'язаний з шантажем Росію щодо нерозширення НАТО
12 Спіймати Кайдаша 8322 01 січня Пік пов'язаний з показом телесеріалу на телебаченні
13 Січ-2-30 8054 13 січня Пік пов'язаний із запуском супутника
14 Різдво Христове 7848 06 січня Пов'язано з Різдвяними святами
15 Вірчіс Володимир Володимирович 7659 28 січня Пік пов'язаний зі смертю боксера
16 Назарбаєв Нурсултан Абішович 7551 05 січня Пов'язано з протестами в Казахстані
17 Особисте зобов'язання 6594 19 січня Суд, при обранні запобіжного заходу Петру Порошенку, вирішив відпустити його під особисте зобов'язання
18 Національний авіаційний університет 6076 04 січня
19 Голокост 5976 27 січня В цей день — Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
20 Кутя 5825 06 січня Пов'язано з Різдвяними святами

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Над випуском працювали Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater

Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

The most user pageview in the year 2021

The most user pageview in the year 2021
(2022-02-06, Sources: pageviews.toolforge.org and Wikimedia API)
Rank count Page
1 2203498 Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія
2 1481586 НТВ
3 1357718 YouTube
4 960215 Україна
5 743895 Шевченко Тарас Григорович
6 638592 Facebook
7 636064 .torrent
8 600740 Карлес Пучдемон
9 583548 Київ
10 557431 Леся Українка
11 502869 Перший канал (Росія)
12 494988 Google
13 449228 Приват24
14 398459 Instagram
15 379511 Alphabet Inc.
16 378945 Сан-Бруно
17 373064 Соціальна мережа
18 350807 Франко Іван Якович
19 345909 Українська мова
20 341217 Друга світова війна
21 338700 Марк Цукерберг
22 323790 Англійська мова
23 322599 Київська Русь
24 308309 Сполучені Штати Америки
25 306378 Ukr.net
26 298681 Радіо «Свобода»
27 286124 Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb
28 282909 Перша світова війна
29 276322 Єлизавета II
30 267591 Десять заповідей
31 267317 Велика Британія
32 265601 Львів
33 255879 Богдан Хмельницький
34 250686 Збройні сили України
35 248145 Бандера Степан Андрійович
36 238606 OLX
37 237007 Перекладач
38 235781 Європейський Союз
39 233453 Українська абетка
40 232972 Німеччина
41 230375 ПриватБанк
42 229114 Населення України
43 228605 Секс
44 225466 Список українських чоловічих імен
45 224133 Чорнобильська катастрофа
46 221078 Костенко Ліна Василівна
47 218091 Список українських жіночих імен
48 216806 Список президентів України
49 216723 Вірус
50 216518 Білки
51 216278 Ілон Маск
52 214807 Росія
53 213706 Війна на сході України
54 212158 Голодомор в Україні (1932—1933)
55 210715 Роксолана

--Dušan Kreheľ (обговорення) 18:09, 6 лютого 2022 (UTC)

Дивний редирект

Маємо редирект Збройних Сил України, що викликається з 177 статей.

Треба б бота, який би зробив загальну заміну [[Збройних Сил України]] на [[Збройні сили України|Збройних Сил України]], після чого той дивний редирект варто прибрати. --Perohanych (обговорення) 17:08, 7 лютого 2022 (UTC)

Звичайно. Впевнений без перевірки в авторстві. Колись був подібний - Другої світової війни. Автор пояснював це зручністю. --Юрко (обговорення) 17:11, 7 лютого 2022 (UTC)
у нас немає консенсусу щодо таких редиректів, і мій маленький конфлікт з @VoidWanderer не обговорений зі спільнотою. Чи необхідні такі редиректи, чи ні - донині під питання. --白猫しろ ねこОбг. 20:56, 7 лютого 2022 (UTC)
Виходить що необхідні також редиректи зі Збройним силам України, Збройними силами України, Збройних силах України. І так для всіх статей вікіпедії? В однині і множині? Такі міркування абсурдні. --Perohanych (обговорення) 07:49, 8 лютого 2022 (UTC)
Якщо Вам потрібні такі редиректи - то зробіть. Проте я маю сумнів, що Ви напишете 176 статей про Збройні сили України. --Olvin (обговорення) 09:57, 8 лютого 2022 (UTC)
Вони неможливі навіть через невідповідність ВП:ІС. --Юрко (обговорення) 21:12, 7 лютого 2022 (UTC)
А хіба правило про назви статей забороняє якісь перенаправлення? --Olvin (обговорення) 10:02, 8 лютого 2022 (UTC)
Воно міститься в просторі назв, тому має узгоджуватися з ВП:ІС. Фактично, це иньша назва статті. --Юрко (обговорення) 11:13, 8 лютого 2022 (UTC)
Почитайте правило уважніше. Не все, що в основному просторі назв, є статтею. Щодо перенаправлень та сторінок неоднозначностей є окремий розділ. --Olvin (обговорення) 11:35, 8 лютого 2022 (UTC)
Звичайно, так і пише. --Юрко (обговорення) 13:02, 8 лютого 2022 (UTC)
То в чому ж невідповідність (неузгодженість) обговорюваного редиректу з правилом? Граматично така форма цілком коректна. --Olvin (обговорення) 13:29, 8 лютого 2022 (UTC)
Друга назва статті в родовому відмінку? --Юрко (обговорення) 14:11, 8 лютого 2022 (UTC)
Так. --Olvin (обговорення) 14:22, 8 лютого 2022 (UTC)
Але назва статті не може бути в родовому відмінку. --Юрко (обговорення) 17:43, 8 лютого 2022 (UTC)
Так, назва статті не може бути в родовому відмінку. А десь заборонено перенаправлення з родового на називний? --Olvin (обговорення) 19:31, 8 лютого 2022 (UTC)
Типове НДА: перенаправлення - иньша назва статті. --Юрко (обговорення) 19:52, 8 лютого 2022 (UTC)
ВП:ІС не регламентує назву перенаправлень і ніколи не регламентував, бо перенаправлення можуть бути й з помилки, з різними типами не друкованих знаків, чи дефіс замість тире тощо. Перенаправлення необхідні для швидкого пошуку статті. --白猫しろ ねこОбг. 16:21, 13 лютого 2022 (UTC)
Перенаправлення - альтернативна назва статті. Помилкою є те, що вони можуть бути з помилками. --Юрко (обговорення) 16:50, 13 лютого 2022 (UTC)
Якщо людина не знайде Чінгісхан, бо воно з помилкою. Ми втратимо 1 читача. Редирект це засіб для пошуку статей, і зазвичай вони є альтернативними назвами статей. Але вони не є назвами статей за сутністю (комп'ютерний код). --白猫しろ ねこОбг. 08:16, 15 лютого 2022 (UTC)
Вам йдеться про иньше написання, котре є поширеним, але, можливо, хибним. --Юрко (обговорення) 09:37, 15 лютого 2022 (UTC)

Редиректи створюються для полегшення пошуку. Люди не задають при пошуку словосполучення "Збройних сил". А для перенаправлення в тексті є можливості Вікірозмітки. --Perohanych (обговорення) 13:59, 8 лютого 2022 (UTC)

"Редиректи створюються для полегшення пошуку."
Так, для пошуку їх теж створюють.
Чи то Ви хотіли сказати, що редиректи можна створювати тільки для пошуку? --Olvin (обговорення) 14:16, 8 лютого 2022 (UTC)
мало, але люди задають при пошуку словосполучення "Збройних сил" гуглтренди. І це легко перевірити. --白猫しろ ねこОбг. 16:24, 13 лютого 2022 (UTC)

Перенаправлення це альтернативна назви статі, тому вибір назви перенаправлення має бути такий як і для статі. --Submajstro (обговорення) 14:13, 8 лютого 2022 (UTC)

Скажімо, якщо для статей вживають назву в однині, то що, і перенаправлення тільки в однині мають бути ("вибір назви перенаправлення має бути такий як і для статі")? --Olvin (обговорення) 14:21, 8 лютого 2022 (UTC)
Назва статті має бути у називному відмінку в однині або в множині. Перенаправлення між одниною і множиною допустимі. --Submajstro (обговорення) 16:03, 8 лютого 2022 (UTC)
А перенаправлення з родового відмінку на називний, значить, неприпустимі?
Це Ваш особистий погляд, чи десь зафіксовано такий консенсус (у правилах, в обговореннях)? --Olvin (обговорення) 17:23, 8 лютого 2022 (UTC)
Була пропозиція Вікіпедія:Критерії швидкого вилучення/Проєкт уточнення для перенаправлень лаконічний, але не підтримана Обговорення_Вікіпедії:Критерії швидкого вилучення#Уточнення критерію перенаправлення з помилкою--Submajstro (обговорення) 17:41, 8 лютого 2022 (UTC)
Бачу пропозицію критеріїв швидкого вилучення (для перенаправлень), яку не підтримали. Підсумку про некоректність перенаправлення з родового відмінку на називний я там не бачу (я взагалі там не бачу підсумку). Ви вважаєте, що так зафіксовано консенсус про неприпустимість такого перенаправлення? --Olvin (обговорення) 19:42, 8 лютого 2022 (UTC)

От якби до людини зверталися не "пане Сталінградов", а "пана Сталінградова", це щось подібне. --Perohanych (обговорення) 15:41, 8 лютого 2022 (UTC)

  • Саме так як сказав Submajstro: перенаправлення це альтернативні назви статей до яких входять також варіанти з частими невиликими помилками (як чергування у-в, або переклад h як х-г), скороченнями або відмінниками в множині (можливо й щось інше якщо пропустив). Єдине що точно не входить це відміна назви у будь якій іншій формі крім називного.--Andriy.v (обговорення) 12:14, 13 лютого 2022 (UTC)
    А чому скорочення може бути альтернативною назвою статті, варіанти з помилками теж можуть бути нею, а от родовий відмінок ну "точно не може бути"? Як на мене, граматично коректна відмінкова форма має набагато більше підстав для існування як альтернативна назва, ніж помилкове написання. --Olvin (обговорення) 08:13, 14 лютого 2022 (UTC)
  • Доброго вечора, шановні! Про доцільність існування перенаправлень із відмінками вже справді були мінімум пара обговорень. Мої аргументи на захист таких перенаправлень дуже прості:
  1. такі перенаправлення нікому не шкодять. Вони не підпадають під критерії вилучення перенаправлень. Ні затверджені, ні ті що у розробці.
  2. існування таких перенаправлень суттєво полегшує редагування Вікі-статей.
Проілюструю про що мова, коли я кажу про полегшення редагування. Зверніть увагу на кількість рухів, необхідних для однієї й тієї ж операції з перенаправленням та без нього:
Я, чесно кажучи, не знаю як саме редагують статті Perohanych, Юрко Градовський, AlexKozur, Submajstro, Andriy.v, тому принагідно хочу у вас поцікавитися які інструменти для цього використовуєте ви.
Ну і наостанок порекомендував би відкрити одну з п'яти основВікіпедія:Ігноруйте всі правила:

Якщо правила заважають вам покращувати чи підтримувати якість Вікіпедії, сміливо ігноруйте їх.

Зауважте, що жодне з правил не говорить про припустимість вилучення подібних перенаправлень. Строго кажучи, саме вилучення такого перенаправлення порушує правила.
Водночас, вилучення таких перенаправлень суттєво знижує для мене зручність редагування статей.
--VoidWanderer (обговорення) 15:47, 13 лютого 2022 (UTC)
Perohanych Вам показав, як це має бути оформлене - [[Збройні сили України|Збройних Сил України]]. Для мене незрозуміло, чому Ви цього не сприймаєте. --Юрко (обговорення) 16:04, 13 лютого 2022 (UTC)
Ви уважно передивилися наведений мною gif-файл? --VoidWanderer (обговорення) 16:08, 13 лютого 2022 (UTC)
Звісно. Мене вкотре дивує Ваше ставлення до мене, ніби до невігласа. Увімкніть собі Autocomplete, перечитайте ще раз ВП:ІС і працюйте на здоров'я. --Юрко (обговорення) 16:14, 13 лютого 2022 (UTC)
Якби ви уважно переглянули файл, то побачили б, що кінцевий код там виглядає саме як [[Сухопутні війська Збройних сили України|Сухопутних військ Збройних сили України]]. З цього я роблю висновок, що дивились ви неуважно. --VoidWanderer (обговорення) 16:19, 13 лютого 2022 (UTC)
і мене більше питання не навіщо, а коли? Відмінки є для кожних слів, але я не думаю, що це необхідно робити для кожних слів. Я вважаю, що необхідна межа. --白猫しろ ねこОбг. 16:26, 13 лютого 2022 (UTC)
Якщо перенаправлення комусь полегшує роботу і не суперечить іншим правилам — воно має існувати. Це і є межа. --VoidWanderer (обговорення) 16:30, 13 лютого 2022 (UTC)
Для нашої Вікі не межа. Необхідні чіткі та зрозумілі пояснення, бо потім лише наплодимо купу непотрібних перенаправлень. --白猫しろ ねこОбг. 16:37, 13 лютого 2022 (UTC)
Ви вже почали боротися із проблемою, якої немає.
Якщо побачите, що хтось «плодить купу непотрібних перенаправлень», дайте попередження згідно з ВП:НВМ. --VoidWanderer (обговорення) 16:40, 13 лютого 2022 (UTC)
Цього обговорення не було би, якби не було би й проблеми. --白猫しろ ねこОбг. 16:46, 13 лютого 2022 (UTC)
Єдина проблема нині полягає в тому, що одразу кільком користувачам неясно навіщо я свого часу створив перенаправлення Збройних Сил України. Вище я навів пояснення чим корисне таке перенаправлення, і як його використовувати.
Інших проблем поки нема. --VoidWanderer (обговорення) 16:54, 13 лютого 2022 (UTC)
я не вважаю, що користь від тисячі таких перенаправлень є необхідною. Чому? Переважно така проблема у мене виникає з прізвищами та іменами / назвами організацій, і я не бачу доцільності створювати такі перенаправлення. Тим паче, проблема полягає і в чіткості КШВ щодо зайвих перенаправлень, і Ваші пропозиції оновлення КШВ не прийняті. Нині є реальна проблема, коли одні адміністратори видаляють, а інші відновлюють такі перенаправлення. На мою думку відсутність чіткості в КШВ спричинить конфлікти. Можливо для вирішення цієї проблеми допоможуть лексеми у Вікіданих та кращий код. --白猫しろ ねこОбг. 08:11, 15 лютого 2022 (UTC)
Чинні критерії швидкого вилучення не передбачають вилучення таких перенаправлень. Якщо хто вважає, що таких перенаправлень не має бути, то саме він має обгрунтувати, чому їх слід вилучати (запропонувати зміни до критеріїв, ініціювати обговорення і т.д.) --Olvin (обговорення) 09:16, 15 лютого 2022 (UTC)
@Olvin тоді цікаво, а навіщо і для чого в причинах вилучення існувала причина "зайве перенаправлення"? Хоча також шаблон Db-wrr може заплутувати з такою причиною. П.С.: також не існує в критеріях вилучення "перенаправлень між категоріями", але було в Deletereason-dropdown. --白猫しろ ねこОбг. 09:11, 21 лютого 2022 (UTC)
"Зайвим" можна вважати перенаправлення, на яке немає прямих посилань і малоймовірно, що вони з'являться в майбутньому.
Про малоймовірність у майбутньому можна довго дискутувати (зокрема, з доведенням до абсурду).
Але якщо посилання на перенаправлення вже є, то таке перенаправлення точно не зайве. --Olvin (обговорення) 15:51, 22 лютого 2022 (UTC)
Як на мене, це питання стосується загальної вади Вікіпедії - немає інструменту, який би полегшував проставлення посилань, бо треба чітко відтворити у всіх відмінках статтю на яку посилаються. Тому я вітаю стоячи тих, хто створює подібні перенаправлення і полегшує дописувачам оформлення статей. Чи не найважчий етап - розміщувати статтю. Ти вже вивчив те питання. Ти вже оформив текст. І от ти розміщуєш - а це вже ДУЖЕ НЕЦІКАВО. І тут починаєш думати, чи розставляти посилання. Інколи буває, що вирішуєш не розставляти - аби лише ту статтю розмістити. Бо розставляти посилання - це і виправляти все до відмінків. Тому якщо хто створорює такі перепосилання - тому моя пошана.--IGEO map (обговорення) 19:59, 17 лютого 2022 (UTC)
Autocomplete Вам в допомогу. --Юрко (обговорення) 20:04, 17 лютого 2022 (UTC)
  • Andriy.v, я не просто так згадав вас вище. Висловіться, будь ласка, з цього питання. --VoidWanderer (обговорення) 13:09, 20 лютого 2022 (UTC)
    Я вже пояснив мою позицію в коментарі вище ред. № 34578036. Перенаправлення — це назва статті (альтернативна, скорочення, помилкова і т.п.) і вона не може відмінюватися, бо тоді це буде відмінок назви, а не сама назва. Ніде в енциклопедіях немає такого, що назви статті допускається писати у відмінкові формі, такого немає ні в паперових енциклопедіях, ні в інших мовних розділах Вікіпедії, де існують відмінки іменників (принаймні в російські та польські такого немає). Те, що ви пропонуєте, це використання перенаправлення для спрощення створення посилань на певну назву, не враходуючи, що таким чином ми створемо повний хаос навколо перенаправлень, бо відкриєм можливість користувачам створювати для кожної назви (та їх перенаправлень) по 6 відмінкових форм, тому я категорично проти такого засмічення перенаправлень. Для спрощення роботи зі створенням посилань є гаджет Autocomplete, який вказав Юрко Градовський вище, а також можете створити персональний скрипт, який буде автоматично замінювати посилання з відмінка на називну форму (Ви як колишній АІ думаю маєте для цього достатньо знань). --Andriy.v (обговорення) 21:32, 20 лютого 2022 (UTC)
Andriy.v, гаджет Autocomplete має геть інший функціонал — він, певне, корисний якщо з нуля щось писати. Але для вікіфікації понять у вже готовому тексті він непридатний. Ілюстрацію я навів.
Перенаправлення — це технічна сторінка Вікіпедії. І ніщо не заважає їй мати відмінки, якщо це приносить користь. Про який хаос йдеться? Наведіть приклади, будь ласка. --VoidWanderer (обговорення) 22:12, 20 лютого 2022 (UTC)
Не гедь інший, а схожий. Раджу використати його для створення більш специфічного гаджета. Перенаправлення служуть для допомоги у знаходженні сторінки у якій є більше назв, і ні вони не повинні використовуватися в особистих цілях для спрощення створення посилань. Створення 10 мільйонів нових перенаправлень це і є для мене хаос. Ще раз повторюю, що я категорично проти такого (і як бачу не тільки є один). --Andriy.v (обговорення) 22:23, 20 лютого 2022 (UTC)
Andriy.v, написання окремого гаджета — це окрема розмова.
Хто вам створює 10 мільйонів нових перенаправлень? --VoidWanderer (обговорення) 22:29, 20 лютого 2022 (UTC)
Запропонована Вами інтерпретація перенаправлень дає змогу це зробити. --Andriy.v (обговорення) 22:32, 20 лютого 2022 (UTC)
По-перше, не дає. Якщо хтось використовує будь-який інструмент у шкоду, є більш ніж достатньо інструментів для зупинки подібного.
По-друге, просто гіпотетична змога ще не є проблемою. У людей є змога написати мільйон вибраних статей, але ніхто цього не робить. Давайте більш конкретно про хаос, про який ви говорите. --VoidWanderer (обговорення) 22:36, 20 лютого 2022 (UTC)

Перенаправлення служуть для допомоги у знаходженні сторінки у якій є більше назв

Це не єдина функція перенаправлень. Перенаправлення — це також буквально лінки, які зв'язують дві статті внутрішнім посиланням.

і ні вони не повинні використовуватися в особистих цілях для спрощення створення посилань.

Навіть якщо ми зараз уявимо, що вони справді використовувалися б тільки мною (а це не так) — чому вони не повинні використовуватися для спрощення створення посилань? Спираючись на яке правило Вікіпедії, чи загальних міркувань? --VoidWanderer (обговорення) 22:34, 20 лютого 2022 (UTC)
Це все спирається на усвідомлення того ще таке перенаправлення і для чого воно потрібне. Я вважаю, що перенаправлення має бути виключно у називній формі і не має відмінюватися, і як бачу 4 з 6 інших користувачів підтримують мою тезу. Для усяких технічних спрощень існує персональний інтерфейс, який Ви можете сміливо модифікувати для спрощення собі роботи. --Andriy.v (обговорення) 22:39, 20 лютого 2022 (UTC)
Тобто, жодних реальних причин, окрім суб'єктивного несприйняття немає?
Бо об'єктивну користь від подібного використання я продемонстрував вище. --VoidWanderer (обговорення) 22:42, 20 лютого 2022 (UTC)
Потенційне засмічування Вікіпедії перенаправленнями, які не служуть для покращення пошуку і які не є назвами, лише для спрощення редагування, коли таке спрощення можна зробити через JS (або просто не полінуватися написати [[Збройні сили України|Збройних Сил України]] замість [[Збройних Сил України]]) — це реальна причина. --Andriy.v (обговорення) 22:59, 20 лютого 2022 (UTC)
Що означає «засмічування перенаправленнями»? Як саме створене перенаправлення щось засмічує? --VoidWanderer (обговорення) 23:07, 20 лютого 2022 (UTC)
Ще й як придатний, в мене гарно працює. --Юрко (обговорення) 04:39, 21 лютого 2022 (UTC)

Є додаток Wikilinker, який використовує примітивний стемінг і справляється з поставленим завданням. Враховуючи, що йдеться про зручність окремих користувачів, цього має бути достатньо? Користь і шкода (вводить в оману при пошуку) від них доволі умовна; тому я радше за видалення, просто щоб не плодити сутності. У всякому разі, результатом обговорення має стати якесь уточнення в правилах. Загалом, наскільки розумію, проблема існує, бо Elasticsearch не підтримує з коробки стемінг української мови. --AS 23:11, 20 лютого 2022 (UTC)

@AS додаток не завжди нормально працює з відмінками. --白猫しろ ねこОбг. 09:14, 21 лютого 2022 (UTC)
Можна спробувати покращити додаток. --AS 15:52, 21 лютого 2022 (UTC)

Фонд Вікімедіа найме амбасадора для української спільноти

Привіт усім!

Це Сем з Команди модераторських інструментів  Фонду Вікімедіа. Ми вже говоримо з вами про проєкт, який, ми сподіваємось, підтримає вас і ваші потреби в плані модерування контенту й адміністративної роботи. Щоб отримати щось, що справді працюватиме для української спільноти — й усіх інших, — ми б хотіли тісно попрацювати з вами упродовж наступних кількох місяців, отримуючи відгуки й поради від спільноти. Оскільки ми не знаємо ні української мови, ні місцевих порядків, і проситимемо більше, ніж можна просити від когось у їхній вільний час, то ми сподіваємося найняти когось працювати з нами до 5 годин на тиждень.

Цей Амбасадор спільноти працюватиме зі спільнотою української Вікіпедії. Ця людина буде інформувати спільноту про розвиток проєктів Команди модераторських інструментів, а також інформуватиме Команду модераторських інструментів і даватиме поради щодо спільноти української Вікіпедії. Зокрема ви відповідатимете за таке:

  • підтримка користувацьких досліджень Команди модераторських інструментів через залучення членів спільноти і зворотне надання команді релевантної інформації;
  • фасилітація командної розробки прототипів модераторських інструментів (поради, тестування, переклад);
  • спостереження за визначеними каналами, в пошуках новин, інцидентів і запитів щодо прототипів Команди модераторських інструментів та модерування контенту загалом;
  • участь у дискусіях з вашою спільнотою, донесення деталей і контексту щодо прототипів Команди модераторських інструментів;
  • участь у розробці стратегій, надання відомостей про найкращі практики, пройдені помилки та минулий досвід, які допоможуть Команді модераторських інструментів у загальному процесі розробки прототипів;
  • створення нової підтримувальної документації.

Вимоги:

  • спроможність спілкуватися англійською (говорити, писати і перекладати вікісторінки);
  • досвід зі спільнотою української Вікіпедії;
  • гарні знання про комунікаційні інструменти й канали української Вікіпедії;
  • вміння фасилітувати дискусії;
  • вміння опрацьовувати й підсумовувати відгуки.

Якщо ви зацікавлені, будь ласка, подайте свою заявку мені на електронну пошту swaltonwikimedia.org. Розкажіть трохи про себе і свій досвід як редактора. Не вагайтеся ставити будь-які запитання: чи тут, чи на електронку. Samwalton9 (WMF) (обговорення) 10:48, 9 лютого 2022 (UTC)

Пінгую недавноактивних користувачів з вказаною в профілі гарною англійською, може вам буде цікавим оголошення вище ⬆: @Рассилон, H0rnet, Duce-pnf, Volodymyr D-k, Динамо-фан, Олесь Діброва, В. Николов, Visem, Dmytro Tarnavsky, Irinniada, Venzz, ZERTINHO, IhorLviv, Olvin, Yuriz, Nykyforiv, Olegvdv68, Vittalio, Олег-літред, Romanbibwiss, Ykvach, Oleshko77, AndriiPigal, Easy Wind, ХЕндрюХ та Augustus-ua: --Ата (обг.) 13:14, 13 лютого 2022 (UTC)
Вітаю, дякую за пропозицію, але скажу чесно — англійською гарно пишу, читаю, але з розмовним у мене є проблеми, так як рідко практикуюсь. --ZERTINHO (обговорення) 22:30, 13 лютого 2022 (UTC)
Цей посол, іншими словами, — ком'юніті-менеджер[ru]? Вибачте, але це не мій фах (. Хоч я міг би охопити технічну «частину обов'язків» та, можливо, аналіз вимог.
P.S. До речі, що за слово таке химерне — фасилітація / фасилітувати, якого немає в СУМ-11? --Рассилон 13:38, 13 лютого 2022 (UTC)
Фасилітація. ;-) --KuRaG (обговорення) 14:08, 13 лютого 2022 (UTC)
Щиро дякую за запрошення, але моя відповідь аналогічна тому, що написав Олесь, за винятком того, що слово "навчання" замінюється на слово "робота". --ХЕндрюХ (обговорення) 17:25, 13 лютого 2022 (UTC)
Красно дякую за запрошення, однак не матиму змогу податися на цю вакансію. По-перше, практично весь час поглинає навчання, а по-друге, не думаю, що відповідатиму частині вимог. --Олесь Діброва (обговорення) 15:47, 13 лютого 2022 (UTC)
Дякую за запрошення, але, на жаль, не можу його прийняти бо завантажений іншими невідкладними справами. В. Николов (обговорення) 05:45, 14 лютого 2022 (UTC)

Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за січень — лютий 2022 року

Наприкінці січня — на початку лютого відбулися такі події:

  • З 22 по 23 січня ми провели перший за п’ять років Вікіхакатон для української вікіспільноти; до нього долучилися понад 20 людей. Детальніше про результати події читайте за посиланням.
  • З 27 до 31 січня пройшов Вікімарафон до дня народження української Вікіпедії, до нього долучилися близько 300 учасників та учасниць. Про підсумки марафону читайте тут.
  • 30 січня відбулося святкування дня народження української Вікіпедії. Найбільшій онлайн-енциклопедії українською мовою виповнилося 18 років.
  • З 30 січня до 4 лютого тривало Вікібінго до 18-річчя української Вікіпедії. Незабаром оголосимо результати цієї гри.
  • З 7 до 10 лютого проходила перша всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія».
  • 13 лютого відбулася церемонія нагородження переможців української частини «Конкурсу наукових зображень». Запис трансляції нагородження доступний за посиланням.

Наразі тривають:

  • До 28 лютого у Вікіпедії триває конкурс «Вікіпедія для школи 2021 — 2022». Його мета — наповнити Вікіпедію якісними статтями з предметів шкільної програми. Корисні поради для учасників та учасниць конкурсу ми зібрали у цій статті.
  • До 20 лютого триватиме Тиждень безпечного інтернету. Мета кампанії — підвищити кількість якісних статей на теми безпеки в інтернеті. Сторінка тижня у Вікіпедії.

Майбутні події:

  • З 17 лютого до 17 березня відбудеться Місяць культурної дипломатії України у Вікіпедії. Він спрямований на покращення та створення статей про Україну якомога більшою кількістю мов. Детальніше читайте за посиланням.
  • 20 лютого відбудеться онлайн-церемонія нагородження переможців фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Для участі просимо зареєструватися.
  • 27 лютого пройдуть чергові Загальні збори членів громадської організації «Вікімедіа Україна».

Цікаві публікації за останній місяць

Вікі любить пам’ятки:

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:30, 14 лютого 2022 (UTC)

Місяць культурної дипломатії України 2022 розпочався!

Вітаю! ГО «Вікімедіа Україна», Український інститут та Міністерство закордонних справ України вдруге організували Місяць культурної дипломатії України, який триватиме до 17 березня включно.

Це відкритий конкурс, який ставить за мету створення та покращення статей про культуру та людей з України у якомога більшій кількості мовних розділів Вікіпедії. Долучайтеся до Місяця культурної дипломатії України та змагатися за призи!

Також ми плануємо встановити банер для загального оповіщення про можливість участі у такій події.--ValentynNefedov (WMUA) (обговорення) 12:00, 18 лютого 2022 (UTC)

Wiki Loves Folklore is extended till 15th March

Будь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою

Greetings from Wiki Loves Folklore International Team,

We are pleased to inform you that Wiki Loves Folklore an international photographic contest on Wikimedia Commons has been extended till the 15th of March 2022. The scope of the contest is focused on folk culture of different regions on categories, such as, but not limited to, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, etc.

We would like to have your immense participation in the photographic contest to document your local Folk culture on Wikipedia. You can also help with the translation of project pages and share a word in your local language.

Best wishes,

International Team
Wiki Loves Folklore

MediaWiki message delivery (обговорення) 04:50, 22 лютого 2022 (UTC)

Тимчасово окуповані території

Hi! You may be interested in the following talk: en:Talk:Temporarily occupied territories of Ukraine#Requested move 19 February 2022. Users from enwiki propose to move "Temporarily occupied territories of Ukraine" to "Occupied territories of Ukraine", and the discussion would probably benefit from the users with more knowledge in the topic. --Wikisaurus (обговорення) 02:12, 24 лютого 2022 (UTC)

Переклад на українську: Привіт! Вас може зацікавити оце обговорення: en:Talk:Temporarily occupied territories of Ukraine#Requested move 19 February 2022. Користувачі en-wiki запропонували перейменувати "Temporarily occupied territories of Ukraine" на "Occupied territories of Ukraine". Я вважаю, що це обговорення виграє від участі користувачів, які є обізнанішіми в цій темі. Biathlon (обговорення) 13:21, 25 лютого 2022 (UTC)
Upd: 27 лютого таки перейменували на en:Occupied territories of Ukraine -- Ата (обг.) 06:49, 28 лютого 2022 (UTC)

Coming soon

- Johanna Strodt (WMDE) 12:39, 28 лютого 2022 (UTC)

Допомога російській вікіпедії

Шановні колеги, на мою думку рувікі вкрай потребує редакторів які мають вільний доступ до українських джерел. Наразі як я бачу для редагування головної сторінки про війну необхіден статус апат. Можливо є такі редактори які вже його мають, та можуть додавати інформацію там. Я вважаю, що найбільш важливо додавати інформацію про жертви серед цивільного населення та зруйновані оселі. Цю інформацію Росія або приховує або звинувачує нас наприклад ракета у центрі Харкова. Наші джерела у них забанені, звичайна людина не буде шукати впн, а от у вікі може глянути Elyomys15 (обговорення) 02:09, 2 березня 2022 (UTC)

Як щодо Opera, де VPN вбудований? Мабуть не всі знають.--Віщун (обговорення) 12:59, 2 березня 2022 (UTC)
Opera VPN у нас заблокирован [1], как и Tor. Lesless (обговорення) 19:05, 4 березня 2022 (UTC)

Підтримка від «Вікімедіа Україна» та міжнародної спільноти

Сподіваюся, усі настільки у безпеці, наскільки це можливо.

Наразі «Вікімедіа Україна» може спробувати зорганізувати фінансову підтримку представникам вікіспільноти для релокації в межах України чи мобілізації, кому така підтримка потрібна. Це може бути оплата проїзду, компенсація витрат на покупку спорядження, харчів тощо.

Якщо вона вам потрібна або якщо ви навпаки можете надати фінансову допомогу іншим членам спільноти, пишіть тут або особисто мені у Телеграмі та/або Миколі Козленку в Фейсбуці.

Якщо ви потребуєте іншої допомоги чи можете надати іншу допомогу (наприклад, розмістити в себе людей), також пишіть.

Тим часом, з боку міжнародної спільноти:

Звертатися можна до менеджерки організації Наталії Шафран-Козаковської — natalia.szafranwikimedia.pl; номер телефону. Наталія знає лише польську і англійську мови; також можна звертатися до її колеги Клари, яка (трохи) знає українську. klara.sielickawikimedia.pl. Приватно можу поділитися їх номерами телефону.

Також окремо польська спільнота працює над ресурсом для допомоги біженцям з України.

  • Також із запитами у вікімедійному контексті можна звертатися до безпекової команди Фонду Вікімедіа — cawikimedia.org

Якщо будуть з'являтися нові міжнародні можливості, будемо про них писати. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 16:53, 26 лютого 2022 (UTC)

  • У доповнення до попереднього: «Вікімедіа Естонія» може допомогти із розміщенням у Естонії (Тарту), зокрема проживанням та наданням робочого місця. Якщо комусь актуально — звертатися до офіс-менеджерки організації Käbi Laan — kaebi.laangmail.com; номер телефону можу скинути приватно. Або пишіть мені, я зведу вас. --Acedtalk 15:47, 27 лютого 2022 (UTC)
  • Також допомогу із проживанням за кордоном може надати «Вікімедіа Австрія». Кому актуально скористатися — пишіть мені. --Acedtalk 11:57, 1 березня 2022 (UTC)
  • «Wikimedia Hungary / Вікімедіа Угорщини» Dear fellow Wikipedians and Wikimedians, if you are planning to transit through Hungary, travel to Hungary temporarily or permanently, or are already in Hungary, we would like to help you in these difficult times. If you feel you need anything, we could help you in any way, please feel free to contact Xia with any questions or requests by clicking this link. // машинний переклад: Шановні колеги з Вікіпедії та Вікімедіа, якщо ви плануєте проїхати транзитом через Угорщину, поїхати до Угорщини тимчасово або назавжди, або вже перебуваєте в Угорщині, ми хотіли б допомогти вам у ці важкі часи. Якщо ви відчуваєте, що вам щось потрібно, ми можемо допомогти вам будь-яким чином, будь ласка, не соромтеся звертатися до Xia з будь-якими запитаннями чи запитами, натиснувши це посилання. Найкращі побажання, Samat (обговорення) 21:48, 4 березня 2022 (UTC)
  • Подальші пропозиції допомоги з виїзду за кордон також будемо додавати на сторінку Вікіпедія:Війна/Виїзд з України. --Acedtalk 16:37, 5 березня 2022 (UTC)

Привіт!

Ділюся двома додатковими можливостями у контексті виїзду за кордон, якими поділилися наші міжнародні друзі.

По-перше, команда Фонду Вікімедіа підготувала детальний україномовний посібник щодо варіантів евакуації з України.

По-друге, для членів української спільноти та їх сімей є можливість проживання у регіоні Валенсії (Іспанії). Деталі про цей варіант проживання та інші — на сторінці Вікіпедія:Війна/Виїзд з України. --Acedtalk 19:23, 8 березня 2022 (UTC)

Пропозиція Тижня інформаційного спротиву російському вторгненню в Україну

Запрошую ознайомитися і обговорити пропозицію, а також приєднатися до числа учасників Тижня інформаційного спротиву російському вторгненню в Україну.

@Віщун, Slav70, Максим Огородник, Renvoy, Леонід Панасюк, A1, Yakudza, Jbuket, Aced та Олександр Ліпатніков: --Perohanych (обговорення) 19:52, 1 березня 2022 (UTC)

Допомога під час війни: анкета для тих, хто потребує допомоги (чи може її надати)

Щоб допомогти відбити російську збройну агресію та захиститися від її наслідків, вікіспільнота має об'єднатися. Якщо вам потрібна будь-яка матеріальна чи інша допомога, або ж ви можете її надати — просимо заповнити цю анкету.

Окрім ваших контактних даних, анкета складається з трьох частин:

  • Потребую допомоги
  • Можу надати допомогу
  • Можу долучитися до групи з редагування Вікіпедії для реагування на поточні події

З питаннями пишіть за адресою infowikimedia.org.ua або мені у Телеграмі. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 10:32, 4 березня 2022 (UTC)

Повідомлення щодо ратифікації та загальної поінформованості

Вітаємо,

Фонду Вікімедіа відомо про неймовірні труднощі, які зараз переживає ваша спільнота. Війна та насильство забирають життя, руйнують будь-яке відчуття миру та підривають відчуття безпеки. Ми також розуміємо, що багато з вас продовжать робити внески у проєкти та брати участь у процесах, щоб підтримати звичні рутини мирного часу.

Згідно з офіційним закликом Фонду до продовження ​​надання доступу до вільних і відкритих знань протягом війни в Україні, ми підтримуємо наших волонтерів в Україні, Росії та в усьому світі, які вимагають негайного та мирного врегулювання конфлікту.

Сьогодні ми повідомляємо про голосування за оновлені настанови щодо виконання Універсального Кодексу Поведінки (УКП). Хоча ми продовжимо ділитися інформацією про УКП з вашою спільнотою, ми не очікуємо швидких відповідей чи реакцій, особливо за теперішніх подій. Голосування щодо ратифікації також не буде останнім шансом вплинути на настанови чи на сам УКП, оскільки обидва документи будуть переглядатись разом зі спільнотою щороку.

Голосування за ратифікацію розпочнеться на SecurePoll 7 березня 2022 року і закінчиться 21 березня 2022 року. Докладніші відомості щодо виборів та вимог до виборців знаходяться на Meta-Wiki.

Універсальний кодекс поведінки (УКП) пояснює базові принципи прийнятної поведінки для всієї спільноти. Переглянуті настанови, розроблені комітетом, що очолюється спільнотою, були опубліковані 24 січня 2022 року. У них сформульовані базові правила для всієї спільноти – водночас, ми пропонуємо спільнотам продовжувати вносити доповнення з урахуванням власної точки зору. Детальніше про проект УКП можна прочитати тут.

Запрошуємо вас залишати коментарі на сторінках обговорення Meta-Wiki будь-якою мовою. Також ви можете зв’язатися з командою проекту через електронну пошту: ucocproject@wikimedia.org

З повагою,

Команда стратегії та управління руху Вікімедіа

Фонд Вікімедіа

(This message has been translated by a Ukrainian language translator and distributed by AAkhmedova (WMF) (обговорення) 18:22, 7 березня 2022 (UTC))

Панове, зараз покращую цю статтю. Багато чого туди додав, мабуть, багато зайвої техніки, яка не входить до складу Сухопутних військ. Якщо хтось знає ситуацію, щодо озброєння ЗСУ — то, будь ласка, перегляньте статтю й викиньте з неї зайве, якщо воно там є. Тут є військовики? Час вже нарешті довести статтю до ладу, бо зараз вона дуже актуальна.--Mykola (обговорення) 17:54, 9 березня 2022 (UTC)

@Парус: У часи війни інформація про оснащення армії таємна. Очевидно, зараз ніхто не буде оновлювати цю інформацію, а військовики нині зайняті знищенням орків, а не наповненням Вікіпедії — NickK (обг.) 17:58, 9 березня 2022 (UTC)
Міноборони щодня нагадує не поширювати інформацію про актуальний стан ЗСУ і про поповнення техніки. Якраз пов'язані з цим статті, нмд, прекрасно почекають до кінця війни. --Ата (обг.) 17:59, 9 березня 2022 (UTC)

Повністю погоджуюсь в твердженнями користувачів вище. Я б запропонував навіть повністю заборонити редагування статей про кількість зброї ЗСУ до завершення війни.--Andriy.v (обговорення) 18:35, 9 березня 2022 (UTC)

  • Підтримую колег вище. Такі статті ставити на захист до рівня адміністраторів.--Юрко (обговорення) 19:29, 9 березня 2022 (UTC)
  • Я не просив нікого писати про оснащення, а просив розмежувати по родам військ, якщо там є якісь помилки. Вибачте, але про який злив інформації може йтись, якщо я не володію держтаємницею? Ця інформація зібрана з іншомовних розділів Вікіпедії. Тоді вам треба звернутися й в Рувікі і в інші розділи, щоб там теж заблокували статтю й у наші ЗМІ, які щодня розказують, скільки нам «Джавелінів» прислали тощо. Абсурд якийсь. Просто хотів, щоб хтось розмежував, що відноситься до Сухопутних Військ, що до Нацгвардії, що до Повітряних сил тощо. Цю ж саму інформацію можуть побачити і в Рувікі, там мало що нового.--Mykola (обговорення) 20:37, 9 березня 2022 (UTC)
    Крім того, від Вас ще треба забрати права патрульного: Ви пишете або на основі новинних джерел, або додаєте інформацію взагалі без джерел. --Юрко (обговорення) 05:35, 10 березня 2022 (UTC)
    @Юрко Градовський: Я не проти позбавлення прав патрульного — можна виставляти, я не тримаюся за цей статус, він навіть мене обмежує своєю бюрократією, яка дуже часто є тормозом прогресу Вікіпедії. Я не можу все за один раз осилити, й інформацію додати й джерела вставити. Купа народу за 8 років так це і не змогла зробити. А від мене це вимагається за 2 дні. Не помиляється той, хто нічого не робить. Я в Укрвікі, перш за все, — дописувач й створювач нових сторінок. Бюрократія з тривалими обговорюваннями — не для мене. У статті я лише продублював інформацію з супутніх статей Укрвікі.--Mykola (обговорення) 06:34, 10 березня 2022 (UTC)
    То складіть права добровільно, що за проблема. --Юрко (обговорення) 07:14, 10 березня 2022 (UTC)
    Добре. --Mykola (обговорення) 09:12, 10 березня 2022 (UTC)

Міністр оборони України Олексій Резніков 9 березня закликав не поширювати повідомлення щодо надання певними країнами тієї чи іншої зброї нашій державі. «Ворог не повинен знати, чого йому чекати».

Пропоную подібну інформацію публікувати лише з посиланнями на сайти Президента, Уряду, Міноборони... --Perohanych (обговорення) 22:27, 9 березня 2022 (UTC)

Perohanych У статті я лише продублював інформацію з супутніх статей про техніку в Укрвікі. А ви так пишете, наче я щось надзвичайно секретне виклав сюди.)--Mykola (обговорення) 07:02, 10 березня 2022 (UTC)
@Парус: Я вас не згадував, то чого ви на себе це приміряли? --Perohanych (обговорення) 09:36, 10 березня 2022 (UTC)
Дякую панове! Замість допомоги — я отримав купу критики. Хоча я мав добрі наміри. Просто хотів, щоб хтось сказав, що відноситься до Сухопутних Військ, а що — до Повітрянних, Нацгвардії тощо. С-300 куди відноситься? До Сухопутних, чи Повітрянних військ? У відповідь — отримав купу абсурду на зразок моєї "держзради" й "диверсії". Я ні на кого не ображаюся, але деякі коментарі — викликають посмішку. Міноборони просило не бігати зі смартфончиками й не фотографувати нашу техніку й позиції, не знав, що дублювання інформації з супутніх статей — пахне «держзрадою». Написати, що БМП-1 на озброєнні з 1966 року — це «держзрада»?--Mykola (обговорення) 10:05, 11 березня 2022 (UTC)

Цифрова безпека для вікімедійців у час війни

Привіт!

За останні кілька днів ми побачили затримання редактора Вікіпедії в Білорусі та переслідування вікіпедистів у Росії.

Сподіваємося, що активних членів української спільноти немає на територіях, які окуповані росіянами. Утім, на всякий випадок — особливо якщо перебуваєте на окупованій території або можете там опинитися — варто звернути увагу на цифрову безпеку, зокрема в контексті редагування Вікіпедії.

Підбірка ресурсів від Фонду Вікімедіа (здебільшого англійською мовою, але деякі з рекомендованих ресурсів мають переклади) на цій сторінці: Voices under Threat.

З найважливішого:

  • Якщо маєте підстави хвилюватися про безпеку, за можливості приберіть із публічних просторів інформацію, яка може поєднати ваше ім'я та прізвище з вашим вікіпедійним нікнеймом. Почніть із вашої сторінки користувача у Вікіпедії та інших вікіпроєктах. За потреби зверніться до приховувачів.
  • Переконайтеся, що у вас надійний пароль, який ви не використовуєте на інших ресурсах. Також пам'ятайте про інші загальні правила цифрової безпеки: ось хороша підбірка.
  • У випадку фізичної загрози, яка пов'язана з вашою вікімедійною роботою, пишіть одразу Фонду Вікімедіа — emergencywikimedia.org.ua
    • Із нетерміновими безпековими питаннями можна писати команді Trust & Safety Фонду Вікімедіа — cawikimedia.org.ua

Якщо вам може знадобитися консультаційна допомога від «Вікімедіа Україна», пишіть нам — infowikimedia.org.ua. Якщо маєте інші поради, пишіть про них тут. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 11:24, 12 березня 2022 (UTC)

Wiki Loves Folklore 2022 ends tomorrow

International photographic contest Wiki Loves Folklore 2022 ends on 15th March 2022 23:59:59 UTC. This is the last chance of the year to upload images about local folk culture, festival, cuisine, costume, folklore etc on Wikimedia Commons. Watch out our social media handles for regular updates and declaration of Winners.

(Facebook , Twitter , Instagram)

The writing competition Feminism and Folklore will run till 31st of March 2022 23:59:59 UTC. Write about your local folk tradition, women, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, folklore, and tradition, including ballads, folktales, fairy tales, legends, traditional song and dance, folk plays, games, seasonal events, calendar customs, folk arts, folk religion, mythology etc. on your local Wikipedia. Check if your local Wikipedia is participating

A special competition called Wiki Loves Falles is organised in Spain and the world during 15th March 2022 till 15th April 2022 to document local folk culture and Falles in Valencia, Spain. Learn more about it on Catalan Wikipedia project page.

We look forward for your immense co-operation.

Thanks Wiki Loves Folklore international Team MediaWiki message delivery (обговорення) 14:40, 14 березня 2022 (UTC)

Growth Newsletter #20

17:12, 16 березня 2022 (UTC)

Прямий ефір на УР-1

Отримав запрошення на участь сьогодні в 11:50 21:44 у прямому ефірі Першого каналу Українського радіо на тему "Вікіпедія та її редактори в РФ - чи є там паростки для опозиції Путіну та Кремлю".

Буду вдячний за думки щодо меседжів, які варто озвучити. --Perohanych (обговорення) 07:37, 13 березня 2022 (UTC)

Оця тема може бути цікавою--Piramidion 08:00, 13 березня 2022 (UTC)
  • В російськомовному розділі звичайно є опозиція режиму Путіна. Одного з редакторів - Марка Бернштейна - навіть заарештовано в Білорусі за роботу над статтями про війну Росії проти України. І там ця стаття називається - ru:Вторжение России на Украину (2022). Але водночас серед учасників цього розділу є і фанати Путіна, боти, люди які готові зливати російський державі особисті дані опозиційних редакторів для їхнього кримінального переслідування, люди безпосередньо пов'язані з російською владою і т. д. Тому ситуація там дуже складна, сама Вікіпедія в Росії чекає блокування, а деякі впливові редактори "вне політики" закликають до компромісів з російською цензурою. --Vetrov69 (обговорення) 08:15, 13 березня 2022 (UTC)

Ось запис ефіру: http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=3095852

Основні тези:

1. Про Вікіпедію:

Вікіпедія надзвичайно популярний ресурс в цілому світі і в кожній країні. Тому її роль дуже важлива в інформаційній війні, яка ведеться і в інтернет-просторі і яка є складовою частиною гібридної війни.

2. Про редакторів Вікіпедії:

Люди, які починають редагувати вікіпедію, дуже швидко навчаються аналізувати і фільтрувати інформацію, відрізняти правду від брехні, відрізняти незалежні джерела від заангажованих. Такі люди менше піддаються пропаганді. Це дійсно дещо особлива категорія людей, і частка опозиції до кремлівського керівництва в ній вища за середню. Хоча і серед редакторів Вікіпедії є ідейні прихильники Кремля.

3. Про вікіпедистів, як опозицію до Кремля:

Говорити про опозицію до Кремля, чи навіть про її паростки було б занадто гучно. Спільнота активних редакторів надто невелика. Вона вміститься в пару автозаків.

4. Про статтю про російське вторгнення в Україну:

Зараз стаття в російській Вікіпедії про російське вторгнення в Україну досить адекватна, в ній речі названі своїми іменами. Війна названа війною, а не спеціальною воєнною операцією. Однак за це вже затримали одного редактора в Білорусі, почали переслідувати ще кількох. І дійсно, за за редагування в антикремлівську сторону загрожує до 15 років позбавлення волі. Дехто з вікіпедистів утікає з Росії і Білорусі в інші країни, дехто старається збільшити анонімність. У російській статті про вторгнення адміністратори приховали історію редагувань. До речі, ця стаття вже є у 108 мовних версіях Вікіпедії, і в російській Вікіпедії вона називається саме як вторгнення, а не спеціальна воєнна операція. Статтю вже переглянули майже 10 млн разів, тому адекватність її вмісту дійсно важлива.

5. Про місячник інформаційного спротиву

В українській Вікіпедії ініційований і організований проєкт інформаційного спротиву, інформаційної протидії психологічно-інформаційним операціям. В рамках цього проєкту в українській Вікіпедії вже створено понад 130 статей, вносяться зміни до статей іншими мовами, зокрема в російській, англійській, польській.

Також нагадав що страйк російської Вікіпедії 10 липня 2012 року привів до зростання відвідуваності української Вікіпедії в 5 разів. Ось чому російська влада ніколи не закриє російську Вікіпедію. Хіба що можуть повністю закрити доступ до іноземного інтернету, опустивши залізну завісу, яка була в СРСР.

Дякую користувачам @Base та Vetrov69: за окремі ідеї до виступу. --Perohanych (обговорення) 21:51, 16 березня 2022 (UTC)

Perohanych, цікаво; дякую, що поділилися тезами. --Acedtalk 15:30, 18 березня 2022 (UTC)

Картографічно-інформаційний супровід українського спротиву

Добрий день колеги!

На тлі відбиття агресії Росії виникло кілька міркувань.
Перш за все я висловлюю велику подяку тим, хто редагує статтю "Російське вторгнення в Україну (2022)".
Водночас:
1. Вважав би за необхідне покращити саме картографічний напрямок, як такий, що найкраще дає уявлення про розвиток подій. Дуже невелика кількість осіб має схильність до власноручного пошуку по картам згаданих пунктів.
2. Розвиток подій також ілюструється їх динамікою - тобто одна карта корисна, а кілька послідовних значно корисніше.
3. У зазначеній статті абсолютна перевага віддається опису ударів по тиловим та цивільним об'єктам. Я не веду мову про висвітлення чогось секретного, але існує чимало відкритого і безпечного для публікації матеріалу щодо військових подій.

Отже, мені видається, що могло б бути корисним доповнення вікіпедії картами+коментарями відносно розвитку ситуації на фронтах. Як варіант - кожен щоденний підрозділ статті "Російське вторгнення в Україну (2022)" доповнюється картою, де позначені основні пункти де відбувались саме бойові дії (не враховуючи обстріли - це лише "забиватиме" інформаційність), і одразу коментарі по кожному зазначеному на карті пункту, що саме відбувалось (в багатьох випадках це буде із запізненням на 1-2 дні, бо й сама інформація так надходить, але це нормально).

Із проблемних питань над якими думав:
1. Мені спершу здавалось, що важко буде з джерелами - але, насправді майже все можна підкріпити якимись посиланнями - фейсбук Міноборони, заяви офіційних осіб (чим миколаївський губернатор не авторитетне джерело?), статті із засобів масової інформації.
2. Над чим особливо багато думав - важко як джерело зазначати твіттер. В звичайних умовах це абсолютно не авторитетне джерело. Але, все-таки, є вже аккаунти які діють багато років і відносно яких немає сумнівів. Наприклад, не сумніваюсь що "Litator" це абсолютно реальна особа і зараз воює на півночі, тому можна довіряти його фразам "під Черніговом наша артилерія мішає їх з землею". А "Іосиф Піночет" без сумнівів живе у Макіівці, і його повідомлення про інтенсивність вогню звідси по нашим позиціям заслуговує на увагу. Ну т.ін. Втім, відносно такого типу джерел я не буду заперечувати що їх не можна використовувати у Вікіпедії.

З повагою,
--IGEO map (обговорення) 15:13, 17 березня 2022 (UTC)

Пропоную не ставати на сумнівний ґрунт соцмереж. Провокації, дезінформації, пропаганда - це те, що там росте щодня. Є низка інформаційних агенцій, які займаються картографуванням, на них і варто покластися. До BBC була низка претензій, але те, що бачу зараз, виглядає досить пристойно: https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682. Багато інформації на сайті Institute for the Study of War. Деякі карти наводять Maxar і Rochan Consulting. Раніше вже говорили, що з цієї статті треба прибирати поденну інформацію, а узагальнювати й переносити до статті Хронологія російського вторгнення в Україну (2022).--Brunei (обговорення) 17:39, 17 березня 2022 (UTC)
Згідний з користувачем Brunei — лише визнані спільнотою Вікіпедії авторитетні джерела. --MMH (обговорення) 17:44, 19 березня 2022 (UTC)

Вікіманія 2022: Дати проведення + опитування

Учора були оголошені дати цьогорічної Вікіманії — міжнародної конференції вікімедійців. Вона пройде 11—14 серпня. Конференція буде здебільшого віртуальною, але організатори будуть підтримувати локальні зустрічі в офлайні.

Також запустили опитування, щоб допомогти сформувати цьогорічну Вікіманію. Запрошую усіх, в кого є можливість, пройти опитування — і серед іншого вказати, що ви хочете, щоб вона перекладалася на українську мову ) Посилання на опитування --Acedtalk 15:40, 18 березня 2022 (UTC)

  • Нагадую, що дедлайн для заповнення опитування — до кінця завтрашнього дня (четвер 31 березня). Запрошую заповнити усіх, у кого є така можливість, щоби думку української спільноти врахували при підготовці головної міжнародної події року. Ось посилання на опитування. --Acedtalk 15:41, 30 березня 2022 (UTC)

Ще два дні на голосування, пов'язане з Кодексом поведінки

У міжнародному русі Вікімедіа завершується голосування щодо Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки. До 21 березня ви можете залишити власний голос «за» чи «проти» цих настанов і свій коментар.

Кілька слів про те, що це таке. Ви вже можете знати про загальновікімедійні намагання встановити єдині правила поведінки для всього руху. Такими правилами є Універсальний кодекс поведінки. Наступним кроком є визначення того, в який спосіб цей кодекс буде застосовуватися на практиці. Для цього і написані ці Настанови з правозастосування (англ. enforcement guidelines). Вони не те щоб містять якийсь переворот і мають, як на мене, доволі очікуваний текст, але винесені на загальне світове голосування, бо з цим мають погодитися всі. Календар, за яким розвивається проєкт УКП, затверджений давно, згідно з ним голосування триває з 7 березня по 21 березня 2022 року. Право голосу мають користувачі з певною кількістю редагувань, критерії такі ж, як на виборах до Ради Фонду Вікімедіа торік.

Переклад українською тексту кодексу, настанов, короткого резюме й основних супутніх сторінок є, тож якщо маєте змогу і моральний ресурс, запрошую ознайомитися і проголосувати.

Я завжди пишалась тим, що українська спільнота зазвичай активна на виборах. Цього разу не сяятимемо в голосуванні, аби всі в безпеці були. Переможемо. --Ата (обг.) 16:50, 19 березня 2022 (UTC)

оце вони час обрали -.- --白猫しろ ねこОбг. 20:12, 25 березня 2022 (UTC)
За старим розкладом; дати не міняли 🤷‍♀️ --Ата (обг.) 20:37, 27 березня 2022 (UTC)

Голосування щодо ратифікації Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки завершене

На Мета-вікі ви можете знайти це повідомлення в перекладі іншими мовами.

Доброго дня!

Голосування щодо переглянутих настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки (УКП) завершилося 21 березня 2022 року. Проголосували понад 2300 вікімедійців з різних куточків нашого руху. Дякуємо всім, хто взяли участь у цьому процесі! Перевіряльники зараз перевіряють точність подачі голосів, на завершення цієї роботи їм може знадобитися до двох тижнів.

Остаточні результати голосування будуть оголошені тут, разом з публікацією статистики та огляду коментарів, як тільки це стане можливо. Щоб дізнатися про подальші кроки, перегляньте, будь ласка, сторінку інформації для виборців. Ви можете залишати коментарі на сторінці обговорення проєкту на Мета-вікі будь-якою мовою, а також зв'язатися з командою проєкту УКП електронною поштою: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Thank you so much Ата for your translation!

З найкращими побажаннями,

Команда зі стратегії руху та врядування

AAkhmedova (WMF) (обговорення) 18:03, 28 березня 2022 (UTC)

Community Resilience and Sustainability Conversation Hour with Maggie Dennis

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello all, kindly sharing following two updates. --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 14:38, 23 березня 2022 (UTC)


The Community Resilience and Sustainability team at the Wikimedia Foundation is hosting a conversation hour led by its Vice President Maggie Dennis.

Topics within scope for this call include Movement Strategy, Board Governance, Trust and Safety, the Universal Code of Conduct, Community Development, and Human Rights. You can submit your questions in advance to answers(_AT_)wikimedia.org (with "Question for Maggie" in the subject line).

The meeting will be on 24 March 2022 at 15:00 UTC (check your local time) on Zoom. The call will also be streamed on Youtube.

You can read details on Meta-wiki. --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 14:38, 23 березня 2022 (UTC)

The application period to join the Working Group is now open and will close on April 10, 2022

Thank you to everyone who participated in the feedback period for the Leadership Development Working Group initiative. You can apply here if you are interested and have the possibility. A summary of the feedback collected previously can be found on Meta-wiki. For more information about the working group please visit Meta-wiki. If you have any questions feel free to ping me. Thank you. --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 14:38, 23 березня 2022 (UTC)

Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за лютий — березень 2022 року

Про інформаційний спротив російському вторгненню та нові можливості для вікіспільноти на час війни читайте у новому дайджесті від ГО «Вікімедіа Україна» за лютий — березень 2022 року.

Можливості для вікіспільноти на час війни:

  • 24 лютого Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. ГО «Вікімедіа Україна» може надати фінансову допомогу представникам української вікіспільноти, які потерпіли від наслідків російського вторгнення чи стали на захист України. Для цього заповніть анкету за посиланням.
  • Впродовж війни в україномовному розділі Вікіпедії триває «Тиждень інформаційного спротиву російському вторгненню в Україну». Мета кампанії — не допустити використання Вікіпедії Росією в інформаційних операціях та наповнити онлайн-енциклопедію якісною інформацію про війну. Сторінка кампанії у Вікіпедії.
  • Впродовж війни організатори української частини найбільшого у світі фотоконкурсу «Вікі любить памʼятки» закликають усіх долучитися до наповнення Вікіпедії інформацією про пам'ятки України, що були втрачені або перебувають під загрозою, зокрема внаслідок російського вторгнення. Читайте більше на сторінці проєкту.
  • До 27 березня в українському розділі Вікіпедії триває тиждень Харківщини. Організатори кампанії закликають місцевих жителів, вихідців з регіону, та всіх охочих згуртуватися для того, щоб створювати нові статті і покращувати наявні.
  • До 8 травня у Вікіпедії проходить міжнародний марафон WikiGap Challenge, присвячений наповненню Вікіпедії статтями про жінок.

У другій половині лютого — на початку березня відбулися такі події:

  • 15 лютого стали відомі результати гри у #вікібінго до 18-річчя української Вікіпедії.
  • 20 лютого відбулася церемонія нагородження переможців української частини фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Детальніше про 10 найкращих світлин читайте у цій статті. Запис церемонії нагородження — за посиланням.
  • До 28 лютого тривав конкурс для освітян «Вікіпедія для школи» 2021-2022. Понад 300 статей у Вікіпедії та Вікіцитатах опрацьовано, а 288 людей зареєструвалися до участі. Наразі ми підбиваємо підсумки цього конкурсу.
  • 14 березня ми провели вебінар про інформаційне волонтерство у Вікіпедії, під час якого розповіли про історію розвитку, принципи роботи та можливості долучитися до наповнення Вікіпедії. Читайте основні тези у нашій статті. Дивіться запис вебінару за посиланням.
  • До 17 березня тривав «Місяць культурної дипломатії», під час якого усі охочі створювали та покращували статті про Україну різними мовами. За час проведення кампанії 277 учасників та учасниць створили та покращили 1622 статті. Незабаром ми оголосимо детальні результати цієї кампанії.

Цікаві публікації та корисні посилання за останній місяць

Вікі любить памʼятки:

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 17:18, 23 березня 2022 (UTC)